Læsetid: 1 min.

Senatet erklærer i en resolution den saudiske kronprins ansvarlig for mordet på Kashoggi

Alle 51 republikanske senatorer valgte at støtte en resolution, der lægger afstand til Trump-regeringens ukritiske opbakning til Saudi-Arabiens de facto-leder Mohammed bin Salman. Det er første gang, at republikanske lovgivere tør udfordre en præsident, der er politisk svækket af valgnederlaget i november og af retlige undersøgelser
Alle 51 republikanske senatorer valgte at støtte en resolution, der lægger afstand til Trump-regeringens ukritiske opbakning til Saudi-Arabiens de facto-leder Mohammed bin Salman. Det er første gang, at republikanske lovgivere tør udfordre en præsident, der er politisk svækket af valgnederlaget i november og af retlige undersøgelser

HUGO PHILPOTT / Ritzau Scanpix

15. december 2018

Præsident Trump og hans ministre foragter en tradition i amerikansk udenrigspolitik, der går helt tilbage til nationens grundlæggelse – at moralske værdier skal have en plads i USA’s omgang med andre lande.

Jimmy Carter var den første præsident til at gøre menneskerettigheder til et leitmotif for USA’s udenrigspolitik. Det var en svær forpligtelse at overholde konsekvent, men i det mindste prøvede han.

Trumps leitmotif – eller ledemotiv – er udelukkende kommercielt. USA kan kun genvinde sin storhed ved at fremstille og sælge flere af sine produkter, herunder våben, lyder det fra præsidenten. 

Derfor har Trump afvist CIA’s konklusion, at kronprins Mohammed bin Salman beordrede det bestialske mord på Jamal Khashoggi i oktober. Derfor fortsætter USA med at levere offensive våben og efterretninger til Saudi-Arabiens krigsførelse i Yemen.

Men nu skal det være slut, lyder det fra demokrater og republikanere i Senatet. Torsdag vedtog de enstemmigt en bemærkelsesværdig resolution, som beskylder kronprinsen for at have givet ordre til mordet, og de opfordrer den saudiske regering til at »neddæmpe sin uberegnelige udenrigspolitik«.

Våbenstøtte

I en anden resolution, vedtaget med støtte fra syv republikanere (56 mod 41), opfordrer Senatet Trump til at stoppe salg af offensive våben til Saudi-Arabien og andre former for støtte til de saudiske styrker involveret i borgerkrigen i Yemen.

Resolutionens sponsorer hævder, at Trumps våbenstøtte til saudierne er forfatningsstridig, medmindre Senatet i en afstemning godkender USA’s involvering i Yemen-krigen.

Demokraterne planlægger at vedtage enslydende resolutioner efter deres overtagelse af kontrollen med Repræsentanternes Hus efter nytår. Resolutioner er ikke bindende for regeringen, men Kongressen kan vedtage sanktioner mod Saudi-Arabien udenom Det Hvide Hus.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Touhami Bennour

Den gamle amerikanske imperiums sidste dage. den der kommer ud af den er ukendt,
En ting er sikker mohamed bin salman bliver ikke ladt i stikken, han bliver ikke afsat.
I princippet han kunne have ret, at han vidste ikke noget. Diktaturet gør folk fjender over for hinaden, miliøt er fuld af stikker, alle er bange for hinanden, der er også folk som er nidkære så hvis nogen i en gruppe siger vi skal gøre noget, det bliver gjort uden diskussion.
Svægheden i diktatur er ingen stoler på nogen og cheffen tror heller ikke på nogen.
Senatet siger ikke at Bin Salman er skyldig, de sige bare at han som chef burde vide hvad sker i hans regering, men det er ikke sikkert at han ved det.

Svægheden
Udover er der nidkærhed bland de nærmeste med arbejderti presidenten eller diktatoren.

Torben Lindegaard

@Martin Burcharth

".... moralske værdier skal have en plads i USA’s omgang med andre lande."

Okay - men spis nu brød til.

Ang. Jimmy Carter .... ikke engang Senator Edward Kennedy fra samme parti kunne holde ham ud og forsøgte at vinde den demokratiske nominering i 1980.
Jimmy Carter blev så hældt ud efter 4 år til fordel for Ronald Reagan.

Mere nutidigt - Egypten var et militærdiktatur lige fra Nasser og frem til Mubarak.
USA må ifølge lovgivningen ikke levere våben til militærdiktaturer - Egypten blev aldrig betegnet som et sådant, så USA leverede våben en masse i perioden 1953 - 2011.

Mubarak blev væltet i 2011 og Mohamed Morsi fra Det muslimske Broderskab blev efter alle kunstens regler valgt til præsident i 2012. Der var ingen rapporter om systematisk valgsvindel.

Morsi blev så væltet af militæret i 2013, der udskrev en Folkeafstemning om en ny Forfatning, som blev vedtaget med 98,1% af stemmerne !!
Lederen af Egyptens væbnede styrker, general Abdel Fattah el-Sisi, trådte ud af forsvaret og blev efterfølgende valgt til præsident med en jordskredssejr.

USA under præsident Obama leverede fortsat våben til Egypten - endnu flere end under Morsi.

Hvordan kunne det dog lade sig gøre - lovgivningen taget i betragtning ??

Egypten under præsident el-Sisi blev aldrig betegnet som et militærdiktatur !!!!!!

Kort sagt - Obama hyklede i et omfang, så hykleriet drev ned ad væggen.

Så vil jeg næsten hellere have Trump, der i det mindste åbent erklærer, at det alene handler om dollars og arbejdspladser hjemme i USA.

Den rygende pistol er ikke fundet. Og nu er det vist kun i Danmark og USA, man dømmer på indicier. Men her tyder indicierne da også på, at det er den rette person, som USA´s Senat har udpeget.

Touhami Bennour

Penge fører i Verden, problemet er korruption ikke tilladt i Danmark,med mindre det er eksport. Men I USA det er det det drejer sig om, ikke retfærdigheden for kashoggi. Erdogan sagde i dag, "uden Tyrkiet´s arbejde om Kashoggi sag, Var der ikke nogen, der vidste noget om det". En gode pakke penge kunne løse problemet.
Det er ikke et stort problem, Trump taler åbent om Penge.
En kendt amerikaner mener også det drejer sig om penge, Når der tales om Saudier, det dreje sig om penge.

Troels Brøgger

@Gert Romme
Der er ikke tale om en retssag, men om en politisk instans der tager et standpunkt. Som sådan er der ikke tale om en dom, men at samme politiske instans har valgt at stole på den efterretningstjeneste den selv har valgt.