Læsetid: 2 min.

Suveræn valgsejr til ’Armeniens Messias’

Lederen af Armeniens silkerevolution har trods skuffende valgdeltagelse opnået overvældende flertal i det armenske parlamentsvalg. Spørgsmålet er, hvor længe euforien over den armenske folkehelt vil holde
15. december 2018

»I har ikke sejret, fordi I har valgt mig. I har sejret, fordi I selv har valgt, hvem der skal lede jeres land.«

Sådan lød det fra Nikol Pashinyan, da han mandag i denne uge – godt et halvt år efter Armeniens silkerevolution – kunne konstatere, at hans bevægelse Mit skridt har vundet det armenske parlamentsvalg med 70 procent af stemmerne.

»Dette var vores mål: et virkeligt frit, transparent og demokratisk valg.«

Bag Pashinyans valgsejr ligger et politisk eventyr, der begyndte i foråret 2018. Med mindelser om Ghandis protestvandring gennem Indien i 1930 begav den tidligere journalist Pashinyan sig i april ud på en 200 kilometer lang protestmarch gennem Armenien til landets hovedstad, Jerevan.

I løbet af marchen samledes stadig flere mennesker i protest mod den omfattende korruption og nepotisme. Men den afgørende næring fik protesterne, da den daværende præsident, Serzh Sargsyan fra Det Republikanske Parti, efter den maksimalt tilladte præsidentperiode på ti år lod sig vælge som premierminister – efter en grundlovsændring, der udvidede dennes beføjelser.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu