Baggrund
Læsetid: 6 min.

Trumps skygge hviler over klimamødet i Katowice

Aktivister afbrød med latterkor USA’s forsøg på at tale det fossile energiforbrug op på COP24-mødet i Polen
Først brød de ud i minutlang, og så tog græsrødderne i salen ordet i højlydt protest, da USA’s præsident Trumps særlige rådgiver Preston Welsh Griffith (på talerstolen i baggrunden) forsikrede om, at USA vil fortsætte med at udvinde og bruge fossile brændstoffer. ’Skam jer’ og ’lad det blive i jorden’, lød det fra demonstranterne.

Først brød de ud i minutlang, og så tog græsrødderne i salen ordet i højlydt protest, da USA’s præsident Trumps særlige rådgiver Preston Welsh Griffith (på talerstolen i baggrunden) forsikrede om, at USA vil fortsætte med at udvinde og bruge fossile brændstoffer. ’Skam jer’ og ’lad det blive i jorden’, lød det fra demonstranterne.

Monika Skolimowska

Udland
11. december 2018

Hvis nogen har næret tvivl om det officielle USA’s rolle og ageren på klimamødet COP24 i Katowice, Polen, er den nu bortvejret.

På mødet, der ifølge FN har tiltrukket 32.800 deltagere fra hele verden, gennemførte USA mandag en kontroversiel seance om at fremme den amerikanske og globale brug af kul, olie og gas, stik imod Parisaftalen og appellerne fra FN’s klimapanel IPCC.

Og forinden havde de amerikanske forhandlere nægtet at acceptere en formulering i et af klimamødets dokumenter om den nylige rapport fra FN’s klimapanel IPCC om den nødvendige indsats for at sikre Parisaftalens 1,5-graders temperaturmål, som man i dokumentet ’hilser velkommen’.

USA’s præsident Donald Trump har for længst bebudet USA’s udtræden af Parisaftalen, men da det ifølge reglerne først kan ske i november 2020 – næsten sammenfaldende med præsidentvalget – er der blevet spekuleret i, om den amerikanske delegation her på klimamødet mon ville forholde sig neutralt observerende, måske tillade sine erfarne COP-forhandlere et konstruktivt manøvrerum eller køre præsidentens hårde, klimakritiske linje.

I dag er der ikke megen tvivl: Donald Trumps skygge hviler tungt over forhandlerne.

Klimabenægternes førstemand

»Trump er klimabenægternes førstemand,« siger Alden Meyer, strategichef hos Union of Concerned Scientists i Washington og ngo-veteran med flere årtiers erfaring med COP-processen.

Alden Meyer kalder det »totalt absurd«, at Trump i et aktuelt tweet har givet Parisaftalen skylden for de stærke sociale protester, der i disse uger hjemsøger Frankrig.

»Det helt store flertal i den franske befolkning bakker op om Parisaftalen. De aktuelle protester handler om vreden over de sociale forhold, arbejdsløsheden, lønforskellene – benzin- og dieselafgifterne var blot dråben, der fik bægeret til at flyde over,« siger han.

Alden Meyer tror ikke, Trump går meget op i COP24 – »måske ved han end ikke, at mødet finder sted« – men hans klimaskepsis er så stærk, at det præger den amerikanske delegation.

Det kom tydeligt til udtryk lørdag aften, da USA i en uhellig alliance med tre andre olielande – Saudi-Arabien, Kuwait og Rusland – sendte chokbølger gennem konferencecentret i Katowice: Man nægtede at godkende en formulering fra Maldiverne om den nylige rapport fra FN’s klimapanel IPCC om den nødvendige indsats for at sikre Parisaftalens 1,5-graders temperaturmål – en formulering, der var støttet af EU, Canada og mange ulande, om at klimamødet hilser rapporten velkommen.

De fire olielande vil kun gå med til at ’notere’, at IPCC-rapporten faktisk eksisterer, ikke blåstemple den ved at hilse den velkommen. Et kompromisforslag om at bruge udtrykket ’hilse velkommen’ om IPCC-eksperternes indsats, ikke selve rapporten, blev afvist.

Keep it in the ground

Mandag eftermiddag skærpedes signalet fra præsident Trump, da den amerikanske delegation gennemførte et stærkt kontroversielt arrangement under overskriften ’Innovative teknologier sætter fart på den økonomiske dynamik’, men med det reelle budskab, at brugen af kul, olie og gas skal fortsætte og øges. Med omkring 400 tilhørere var mødelokalet fyldt til sidste plads, ikke mindst af kritiske græsrødder.

Præsidentens særlige rådgiver på området, Preston Wells Griffith, indledte mødet med at fastslå, at »alarmisme ikke skal knægte realismen.«

»Vi er af den stærke overbevisning, at intet land skal ofre samfundsmæssig vækst i forsøgene på at realisere miljømæssige mål«, sådan som det ifølge Griffith og hans præsident vil blive konsekvensen af Parisaftalen.

»Realiteten er, at lande vil blive ved med at bruge fossil energi, ligesom atomkraft vil yde store bidrag,« sagde præsidentrådgiveren og fastslog, at USA vil gå i spidsen med at producere og anvende kul, olie og gas.

»Den fossile energi vil blive ved med at spille en vigtig rolle,« sagde han, og på dette tidspunkt i talen brød et heftigt grinekor løs i forsamlingen. Græsrødderne i salen – mere end det halve publikum – lo i flere minutter, så tårerne trillede, over det amerikanske budskab.

Derefter tog en amerikansk indianer fra et af de mineramte områder ordet, efterfulgt af en aktivist, der har sagsøgt regeringen for at ødelægge fremtiden, samt flere andre.

»Skam jer«, lød aktivisternes budskab til det amerikanske panel.

»Keep it in the ground«, lad de fossile reserver blive i undergrunden, råbte de i kor, da de udvandrede og lod mødet i den halvtomme sal fortsætte.

»USA producerer mere olie end nogensinde. Præsidenten vil dele vore energirigdomme med alle vore venner og allierede,« sagde Preston Wells Griffith og understregede, at den amerikanske regering vil slås mod klimaløsninger, der diskriminerer bestemte energiformer og derved undergraver væksten.

Efter Griffith fulgte bl.a. den amerikanske viceenergiminister for fossil energi Steven Winberg, der med 39 års ballast i den fossile industri kunne redegøre for den store amerikanske indsats for at udvikle en ny generation af rene kulkraftværker, som foruden USA skal komme ulande til gavn.

Vi er stadig med

De amerikanske forhandlere, der bag de lukkede døre forhandler om COP24’s afsluttende dokumenter, har i den første uge af COP24 overvejende været professionelle, erfarne diplomater, der for en dels vedkommende har været med, før Trump blev præsident, og ikke nødvendigvis holder af hans linje.

»De befinder sig i en meget vanskelig position. Trumps klimaskepsis er så stærk, at de skal gå en meget forsigtig balancegang i forhandlingerne. Jeg har virkelig ondt af dem,« siger Alden Meyer.

Det er ifølge iagttagere i Katowice netop frygten for at provokere Trump til at diktere en endnu mere destruktiv forhandlingskurs, der fik USA’s forhandlere til lørdag at afvise den forholdsvis ufarlige formulering om at hilse IPCC-rapporten velkommen.

John Nordbo, klimamedarbejder hos den danske udviklingsorganisation Care, påpeger, at USA’s restriktive kurs under forhandlingerne giver andre lande en platform for at bremse fremskridt.

»Saudi-Arabien ville f.eks. ikke agere så markant negativt, som de gør her i Katowice, hvis de ikke havde rygdækning fra USA,« siger John Nordbo.

Iagttagere frygter også, at den brasilianske delegation måske under mødet vil få et nyt mandat fra sin tiltrædende præsident Jair Bolsonaro, der inspireret af Trump har varslet Brasiliens udtræden af Parisaftalen.

Troels Dam Christensen, koordinator for de danske ngo’ers netværk 92-gruppen, mener, at usikkerheden om USA’s fremtidige rolle – er de ude af Parisaftalen, eller bliver de måske efter præsidentvalget? – kan få andre aktører til at gå ekstra langt for at fastholde dem ved forhandlingsbordet.

»På den måde kan USA faktisk få mere magt i forhandlingerne, end de havde under Obama, da de var fuldgyldigt deltagere i processen,« vurderer han.

Uden for forhandlingslokalerne minder repræsentanter for amerikanske byer, virksomheder og delstater om, at der også er et andet USA end Donald Trumps.

Koalitionen We are still in – vi er stadig med i Parisaftalen – holdt mandag deres eget møde i konferencecentret for at minde om, at over 3.500 amerikanske byer, stater, virksomheder, universiteter, ngo’er, indianske stammer og andre er del af denne bevægelse, der af egen kraft vil realisere Parisaftalens mål på amerikansk grund.

Tom Steyer, amerikansk milliardær og initiativtager til klimaorganisationen NextGen America, påpegede, at de nye, unge amerikanske vælgere, der stemte massivt demokratisk ved midtvejsvalget, er stærkt optaget af klimaspørgsmålet.

»Deres budskab til Trump er: ’Vi er færdige med din politik’. Jeg er selv her i Katowice for at sige: ’Vi er desperate for at komme ud af dette mareridt.’«

Blandt en række lyspunkter nævnte Tom Steyer, at Nevada har vedtaget, at statens elsektor skal nå 50 pct. vedvarende energi i 2030, at Michigan tilsvarende går efter 50 pct. ren energi i 2030, mens Californien vil nå 100 pct. vedvarende energi i 2050.

Hvor er ambitionerne?

Mandagen igennem ankom mange landes ministre til Katowice for at overtage forhandlingerne fra embedsmændene.

Ministrene skal inden fredag aften nå til enighed om det ’Paris-regelsæt’, der kan sikre procedurer, kontrolmekanismer, gennemsigtighed og fairness i realiseringen af Parisaftalen med dens mål om at bremse den globale opvarmning et godt stykke under to grader og stræbe efter 1,5 grader.

Ministrene skal samtidig afslutte den såkaldte ’Talanoa-dialog’, der skal sætte landene sikkert på kurs mod hævede ambitionsniveauer for klimaindsatsen. Med de nuværende nationale klimamål under Parisaftalen er verden på vej mod mindst tre graders opvarmning.

Meget kan endnu gå galt på COP24, siger iagttagere i Katowice. Hvis ilandene f.eks. ikke bevæger sig i retning af mere reel klimabistand, vil ulandene måske sige nej til Parisregelsættet med dets krav til ulande om kontrol med klimaindsatsen m.m.

Mandag vakte det særlig bekymring, at Polen, som nu har overtaget den reelle ledelse af forhandlingerne efter første uges arbejdsgrupper, har valgt slet ikke at nedsætte en gruppe om det nødvendige hævede ambitionsniveau.

»Hvordan kan I efter IPCC-rapporten være COP-formand for alle verdens lande uden at nedsætte en gruppe, der kan finde ud af at sende det signal om hævede ambitioner, som er nødvendigt at sende herfra,« spurgte Jennifer Morgan, direktør for Greenpeace, på et pressemøde mandag eftermiddag.

Serie

COP24

Fra den 2.-14. december mødes alverdens lande i Katowice, Polen, for at beslutte reglerne for Parisaftalens realisering og tale ambitionsniveauet op. Mødet falder sammen med de hidtil alvorligste advarsler fra verdens klimaforskere.

Information følger dramaet på COP24.

Seneste artikler

 • Det ser rigtig sort ud i Polens kulminedistrikt

  15. december 2018
  At besøge Europas største kulmine, dybt under jorden i det sydlige Polen, er som en tur i skærsilden. For minearbejdere og mange politikere er mineindustrien en national stolthed, men den lever på lånt tid
 • COP24: Et skridt fremad i kampen for at redde klimaet

  15. december 2018
  Ingen vilde jubelscener, men heller ingen hidsige slagsmål, da verdens lande bevægede sig frem mod en arbejdssejr i kampen for fremtiden
 • De svage og sårbare samler sig til kamp for klimaet på COP24

  14. december 2018
  Når verdens stormagter ikke vil, må alle de fremtidige ofre for klimaændringer finde sammen og blive stærke, lyder signalet fra COP24. Bag de lukkede døre på klimamødet lægges der arm om et slutdokument, som – inden fredagens deadline – kan leve op til Parisaftalens fordringer
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

Man kan godt kalde USA den sorte energisatan, men hvem begynder på den nødvendige nedtur? Det kunne så være Danmark. Bliver det snart til noget så?

Philip B. Johnsen

Det bliver ikke med de regeringsbærende partier V eller S, at der kommer en afvikling af den stigende globale CO2 udledning.

Der er intet væsentligt i den økonomiske vækst politik på olie og gas afbrænding og den globalt stigende CO2 udledningspolitik, der adskiller den førte politik i USA, som Donald Trump føre og den økonomiske vækst politik, som Danmark med S og V, globalt efter valget understøtter.

PS.
Kulselskabet PGE's berygtede Bełchatów-anlæg i Polen er næststørst i verden og Europas absolut største kulforurener.
PGE sponsorerer det aktuelle klimatopmøde i Polen.

Niels-Simon Larsen, Kim Houmøller, Anders J og Niels Bent Johansen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Verdens regeringer siges at bygge på videnskab. Det gælder dog ikke klimavidenskaben, som bliver fejet af bordet. De store lande kan gøre en hurtig ende på civilationen og ser ud til at have det som mål.

Forleden mødte jeg LA’s Simon Emil, der brød ind i vores demo foran Folketinget. “Du er jo bare en klimabenægter”, sagde jeg til ham. Han svarede, at det havde han aldrig været. Intet parti er mere klimafornægtende end LA. Jeg fik en pludselig lyst til at skubbe til ham, men det må man jo ikke. Hvad skal man så gøre? Vi står over for helt afgørende facts om klimaet og de kommende generationers liv under forfærdelige varmestigning. Kan vi blive ved med at opføre os pænt? Samtidig må jeg sande, at der ikke er den fornødne vrede i befolkningen. Gad vide om der sker noget, hvis næste sommer bliver endnu varmere end den forige?

Philip B. Johnsen

Niels-Simon Larsen
Jeg har skrevet det før, der er brug for mere kant til vores faktaresistente politikere, vores politikere svigter deres egne børn, det syntes jeg da de burde forholde sig til.

Det er da kun et spørgsmål om tid, før der går franske tilstande i den globalt, med ‘kejserens nye klæder’, hvor alvoren stiger i takt med latteren aftager.