Læsetid: 2 min.

Uanvendeligt varslingssystem kan have forværret tsunamiødelæggelserne i Indonesien

Lørdag aften blev de indonesiske øer Java og Sumatra ramt af en tsunami, der indtil videre har kostet over 420 mennesker livet. Myndigheder frygter, at det ineffektive advarselssystem, som i praksis har været ude af drift siden 2012, kan have forværret ødelæggelserne og advarer om muligheden for endnu en tsunami
Lørdag aften blev de indonesiske øer Java og Sumatra ramt af en tsunami, der indtil videre har kostet over 420 mennesker livet. Myndigheder frygter, at det ineffektive advarselssystem, som i praksis har været ude af drift siden 2012, kan have forværret ødelæggelserne og advarer om muligheden for endnu en tsunami

Kemal Jufri

27. december 2018

Det kom som en overraskelse, da en tsunami lørdag aften skyllede ind over de indonesiske øer Java og Sumatra. Naturkatastrofen ramte kyststrækningerne blot 24 minutter efter, at Anak Krakatau-vulkanen, der ligger i det såkaldte Sundastræde mellem de to øer, gik i udbrud. Sandsynligvis forårsaget af efterfølgende undersøiske jordskred.

Landets beredskabsstyrelse oplyser onsdag, at over 420 mennesker indtil videre har mistet livet og mere end 1.400 er kvæstede og over 150 meldes savnet, mens mindst 600 huse og ni hoteller enten er ødelagt eller svært beskadiget. Konsekvenser, der ifølge myndighederne potentielt kunne have været reduceret, hvis østaten havde haft et bedre varslingssystem.

»Ødelæggelserne kan være blevet forværret af det uanvendelige tidligvarslingssystem,« sagde talsmanden for den indonesiske beredskabsstyrelse, Sutopo Purwo Nugroho, tirsdag ifølge ABC.

Det netværk af bøjer, der skal opfange ændringer i havniveauet og sende oplysninger til det nationale meteorologiagentur, har angiveligt været ude af drift siden 2012 på grund af »manglende vedligeholdelse, vandalisme og tekniske problemer«.

En tilstand, der også blev kritiseret tidligere på året, da den tsunami, som i september ramte øen Sulawesi, ligeledes kom som en chok og blotlagde den utilstrækkelige og ineffektive infrastruktur i landet – på trods af den høje risiko for tsunamier i området.

Indonesien er placeret i periferien af den såkaldte Ildring (en betegnelse for det bælte af vulkaner, som går langs de asiatiske og amerikanske stillehavskyster), hvor størstedelen af Jordens kraftigste vulkanudbrud finder sted.

Frygter endnu en tsunami

Onsdag udstedte myndighederne en anbefaling om at holde sig mindst 500 meter væk fra kysten omkring Sundastrædet, fordi Anak Krakatau-vulkanens fortsatte aktivitet risikerer at foranledige endnu en tsunami. En risiko, der forstærkes af kraftigt regnvejr.

»Under disse omstændigheder kan vi potentielt opleve jordskred, der rammer ned i havet – og vi frygter, at det kunne udløse en tsunami,« sagde talskvinden for Indonesiens meteorologiagentur, Dwikorita Karnawati, ifølge CNBC.

Advarslen kom på årsdagen for det jordskælv og de medfølgende tsunamier, som i 2004 kostede over 220.000 mennesker livet i 14 landet, hvoraf den indonesiske ø Sumatra var blandt de hårdest ramte områder. Myndighedernes anbefaling om at holde afstand til kysten har betydet, at over 20,000 menneske nu har måttet flygte og er blevet fordrevet fra deres hjem. Et tal, der tirsdag før advarslen var omkring 16.000.

»Stigningen i antallet af fortrængte personer skyldes tilstrømningen i flere nye evakueringscentre,« sagde Nugroho til et pressekonference onsdag ifølge det malaysiske medie The Sun.

Det voldsomme regnvejr og den dårlige sigtbarhed har desuden besværliggjort redningsarbejdet, hvor myndighederne blandt andet har måttet bruge droner for at undersøge de mange ødelagte bygninger.

»Der er flere steder, som vi tidligere ikke troede var berørt. Men nu når vi de mere fjerntliggende områder – og der er mange ofre,« sagde talsmanden for det nationale redningsbureau, Yusuf Latif, onsdag ifølge Reuters.

Weekendens naturkatastrofe er den tredje, der rammer Indonesien i år. Ud over tsunamien, der skyllede ind over Sulawesi i september, hvor over 2.000 mennesker mistede livet, blev øen Lombok i sommer ramt af en række jordskælv, som også kostede hundredvis af mennesker livet.

Ifølge Reuters er det samlet set det højeste antal ofre for naturkatastrofer, som østaten har oplevet i over et årti.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Trond Meiring
  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
Trond Meiring, Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer