Nyhed
Læsetid: 3 min.

Den yderste højrefløj stempler ind i Spanien

En stærk nationalisme og utilfredshed med indvandring og arbejdsløshed var afgørende, da et højreorienteret parti for første gang siden Franco vandt parlamentspladser i Spanien
Lederen af det højrenational parti VOX i Spanien, Santiago Abascal, der nu vinder frem blandt de spanske vælgere.

Lederen af det højrenational parti VOX i Spanien, Santiago Abascal, der nu vinder frem blandt de spanske vælgere.

JORGE GUERRERO

Udland
8. december 2018

Spanien var undtagelsen i Europa. Her havde højrefløjspopulismen endnu ikke gjort sit indtog på den politiske scene. Men det har nu for alvor ændret sig, da det højrenationale parti Vox har sendt chokbølger gennem det spanske politiske system med sit overraskende gode resultat ved et regionalvalg i Andalusien, landets mest befolkningsrige region.

»Længe leve modstandsbevægelsen!« råbte tilhængere ved partiets sejrsfest søndag i sidste uge, da det stod klart, at Vox opnåede 11 procent af stemmerne – og dermed får 12 pladser i det regionale parlament.

Man skal helt tilbage til tiden umiddelbart efter den tidligere diktator Francisco Francos død for at finde sidste gang, et stærkt højreorienteret parti var repræsenteret i enten det nationale parlament eller i en af Spaniens 17 regionale forsamlinger.

Vox slår på en stærk spansk nationalisme. Partiet er kraftigt imod indvandring, islam, aborter og ægteskab mellem homoseksuelle, men det er for tyrefægtning og skattelettelser, og det vil have det spanske flag hejst på alle offentlige bygninger.

Spanske medier beskriver valgresultatet som et »andalusisk jordskælv«, og avisen El País skriver om succesen for Vox, at man skal tilbage til 1982, hvor en Franco-støtte mistede sit sæde i parlamentet, før man sidst så »en gruppe med en så ekstrem ideologi sætte foden indenfor i et af landets parlamenter«.

Valgresultatet ses også i medierne som et »historisk nederlag« til Spaniens socialistiske arbejderparti, PSOE, der har regeret den sydlige region uafbrudt i 36 år.

Partiet fik dog fortsat det største antal sæder i parlamentet, men gik stærkt tilbage – fra 47 til 33 pladser – og Vox, der blev dannet i 2014, kan nu spille rollen som kongemager og sikre et højrefløjsflertal i Andalusien sammen med det konservative parti Partido Popular og centrumhøjre-partiet Ciudadanos.

»Vi har nøglerne til at smide de korrupte socialister på porten,« råbte lederen af Vox, Santiago Abascal, ifølge det spanske nyhedsbureau EFE til sine tilhængere, da valgresultatet blev kendt.

Ilde varsel

Socialisternes regionale leder, Susana Diaz, reagerede på resultatet ved at sige, at det nu er nødvendigt i Spanien »at bygge en beskyttelsesmur mod det ekstreme højre«.

Valgresultatet kan for landets socialistiske premierminister Pedro Sánchez også være et ilde varsel om nye politiske strømninger i Spanien. Valget i Andalusien var den første valgtest for socialisterne siden juni, hvor Sánchez kom til magten – ikke efter et valg, men fordi den tidligere konservative regering blev væltet af et mistillidsvotum.

At Vox fik så flot et valg, ses bl.a. som en modreaktion i vælgerhavet på udviklingen i Catalonien, hvor en separatistisk bevægelse sidste år forsøgte at løsrive den nordøstlige region. Vox ønsker at give meget mere magt til centralstyret i Madrid og står for et militant forsvar af et forenet Spanien.

Samtidig tyder valgresultatet også på voksende tilslutning til den type strammere udlændingepolitik, som Vox står for. Flygtningedebatten har ellers tidligere fyldt meget lidt i Spanien, hvor premierminister Sánchez har slået til lyd for en mere flygtningevenlig politik, men det er en kurs, der bliver mere udfordret, da Spanien i år er blevet den nye hoveddestination i Europa for migranter, som ankommer i både fra Afrika. De fleste af dem går netop i land i Andalusien.

Desuden tilskrives succesen for Vox også stigende vælgerbekymring over arbejdsløshed – Andalusien har den højeste arbejdsløshedsrate i Spanien på ca. 25 procent sammenlignet med de lige under 15 procent på landsplan.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her