Læsetid: 8 min.

100 år efter mordet på Rosa Luxemburg står hun stadig lige midt på den splittede venstrefløjs kampplads

Revolutionær kommunist, glødende pacifist, ubøjelig demokrat: Det brutale mord på Rosa Luxemburg for præcis 100 år siden kastede en fatal skygge over Weimar-republikken. Kampen om hendes eftermæle udkæmpes stadig bittert på den splittede tyske venstrefløj
Selv 100 år efter det brutale mord på Rosa Luxemburg er hun med sin demokratiske og revolutionære realpolitik ledestjerne for partiet Die Link, fortæller den ene af partiets to ledere, Katja Kipping, der her ses foran Luxemburgs grav sammen med den anden Die Linke-leder Bernd Riexinger. Men partiet vil ikke identificeres med optoget, der finder sted hver anden søndag i januar.

Selv 100 år efter det brutale mord på Rosa Luxemburg er hun med sin demokratiske og revolutionære realpolitik ledestjerne for partiet Die Link, fortæller den ene af partiets to ledere, Katja Kipping, der her ses foran Luxemburgs grav sammen med den anden Die Linke-leder Bernd Riexinger. Men partiet vil ikke identificeres med optoget, der finder sted hver anden søndag i januar.

Stefan Boness

15. januar 2019

Det er svært ikke at få kuldegysninger på den forblæste Karl-Marx-Allee i Østberlin. Kuldegysninger af januarregnen. Og kuldegysninger af gadens paradestrækning, der stadig ligner en kulisse fra DDR-diktaturet, hvor fremtidshåbet var præget af teoretikere som Marx og Engels eller massemordere som Stalin eller Mao.

Med undtagelse af årene under Hitlers Tredje Rige har alleen anden søndag i januar i nu 100 år udgjort rammen om et mindeoptog for de to socialdemokrater og senere grundlæggere af det tyske kommunistparti KPD, Rosa Luxemburg og Karl Liebknecht, der brutalt blev myrdet af højreradikale frikorpssoldater den 15. januar 1919.

Få mord i den europæiske historie har været så omstridte som mordet på Rosa Luxemburg, der først blev torteret på Hotel Eden ved Berlin Zoo for derefter at blive likvideret med et skud i hovedet og smidt i kanalen i Tiergarten. Få mord har været så politisk skæbnesvangre. Og få mord har i de sidste 100 år været spændt for så mange ideologiske vogne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • ingemaje lange
 • Mikael Velschow-Rasmussen
 • Runa Lystlund
 • Alvin Jensen
 • Oluf Husted
 • Viggo Okholm
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Johanna Haas
 • Torben K L Jensen
 • Kurt Nielsen
 • Christian Mondrup
 • Anders Graae
 • Torben Skov
 • Ejvind Larsen
 • Jørn Vilvig
ingemaje lange, Mikael Velschow-Rasmussen, Runa Lystlund, Alvin Jensen, Oluf Husted, Viggo Okholm, Bjarne Bisgaard Jensen, Johanna Haas, Torben K L Jensen, Kurt Nielsen, Christian Mondrup, Anders Graae, Torben Skov, Ejvind Larsen og Jørn Vilvig anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg anbefaler, at man supplerer læsning af denne artikel med Per Clausens (EL) kommentar, som giver flere gode grunde til at markere 100 året for mordet på Rosa Luxemburg end man får her, hvor jeg synes det indledningsvist kniber lidt med respekten for mennesker, der ønsker sig noget andet end det bestående. Sortklædte antifascister, pensionister med russerhuer, BJMF fra Valby m.fl. plus "flere tusind ganske normalt udseende mennesker, " som Mathias Sonne skriver, affærdiges med ordene " sælsomt opløb." Den historiske del af artiklen er god. Og også interviewdelen.
Men troen på, at en samfundsforandring mod større retfærdighed er en mulighed og modet til at kæmpe for denne forandring burde efter min mening kunne aftvinge lidt respekt eller i det mindste venlig neutralitet fra skribentens side. Uanset hvordan man stiller sig til socialisme er der vel for de allerfleste mennesker flere og flere indicier på at kapitalisme vitterligt er barbari? At den - helt bortset fra at ødelægge planeten - trækker alt for mange ofre i sit kølvand? At den ikke regulerer sig selv? At den i sin globale udformning er fuldstændig ukontrolerbar? Og mange må da i deres stille sind give Rosa Luxemburg ret i langt de fleste af de udsagn, der citeres i artiklen
Jeg synes personligt det er dejligt, at en busfuld fra BJMF er til stede for at demonstrere for "fred, socialisme og international solidaritet."
Jeg har også langt mere tiltro til det konstruktive samfundsfornyende potentiale blandt sortklædte unge antifascister end fx. blandt pæntklædte nationalkonservative eller de unge "identitære" , som efter min vurdering er sorte indvendigt i politisk forstand. Og fra den kant kommer der i hvert fald ingen konstruktiv fornyelse baseret på fred og international solidaritet.

Susanne Flydtkjær, Martin Mørch, Nike Forsander Lorentsen, Runa Lystlund, Estermarie Mandelquist, Alvin Jensen, Flemming Berger, Hans Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben K L Jensen, Mogens Holme, Gaderummet Regnbuen, Torben Skov, P.G. Olsen, Kurt Nielsen, Werner Gass, Ejvind Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

I 1982 var jeg i DDR og købte, bl.a., Rosas samlede værker. Pudsigt nok manglede et bind fra samlingen. Nogle år senere kom jeg tilbage. Igen manglede lige præcis det bind.

Pudsigt nok var det i dette bind, hun havde analyseret den polske arbejderklasses rolle og krav. (I årene med solidaritet-fagforeningen brød de østtyske betonhoveder sig ikke om den analyse)

Som jeg altid har sagt var det operative ord i DDR - Deutsche.

Fun fact:

Sidste år fik 3 danske piger navnet Helle. 9, Mette. 138 blev døbt Johanne ....og 187 Rosa.

I øvrigt fik præcis lige mange drenge fornavnet Jihad og Lars.

Flemming Berger, Niels Duus Nielsen og Johanna Haas anbefalede denne kommentar

Niels Astrup, er der noget fra Rosa Luxemburgs forfatterskab du særligt kan anbefale til en, der ikke har læst noget endnu? Mathias Sonnes artikel gav mig lyst til at læse noget af hende...

@Niels Astrups fun facts: tak for det :)
Jeg iler fornen sikkerheds skyld med at sige, at navnet Jihad betyder "anstrenge sig" eller "stræbe".
Men jeg synes alligevel, at forældre der navngiver deres søn Jihad her i Danmark gør livet unødvendigt svært for deres barn, fordi vi fejloversætter det og forbinder det med noget andet....

Jeg læste dengang " Zur Russischen Revolution". Hun var ikke særlig venlig ved Lenin og hans Bolschewiki.

Hvis du har en Kindle kan du få hendes samlede værker for 99 cent.

Michael Andresen

I stedet for at dvæle ved et fortidslevn som Rosa Luxemburg, så bør man fokusere på det tragiske drab på borgmesteren i Gdansk, Pawel Adamowicz, søndag blev overfaldet ved et velgørenhedsarrangement og døde i går.

Pawel Adamowicz var blandt lederne, da befolkningen i Polen satte sig op mod netop kommunismen, der gennem 50 år havde undertrykt polakkerne efter anden verdenskrig. Og i årene inden anden verdenskrig havde kommunismen med Den Røde Terror, Kollektiviseringen og Den Store Udrensning myrdet millionvis af polakker.

Niels Duus Nielsen

Nej, Michael Andresen, vi er mange, som stadig finder, at socialismen har en fremtid, så vi finder det mere vigtigt at diskutere Rosa Luxemburgs tanker, netop fordi hun peger på en form for socialisme, som undgår de excesser, som bolsjevikkerne stod for.

Polakkerne må selv ligge og rode med deres problemer, så længe de insisterer på at være nationalistiske bagstræbere. Pawel Adamowicz blev dræbt af en vred nationalist, som ikke brød sig om den fhv. borgmesters store begejstring for EU. Det er selvfølgelig trist, men sådan går det, når et samfund går midt over: De højreorienterede løber altid tør for argumenter som de første, hvorfor det altid er dem, der går over til vold og det, der er værre.

Hvorfor du overhovedet nævner dette drab i sammenhæng med Rosa Luxemburg er mig en gåde. Og så alligevel ikke, for det gav dig muligheden for at lufte din indestængte utilfredshed over, at der er mennesker, der tillader sig at tænke anderledes end dig. Hvis bare alle var lige højreorienterede, ville der jo slet ikke være politiske drab.

Torben Skov, Estermarie Mandelquist, Alvin Jensen, Alf Bjørnar Luneborg, Torsten Jacobsen, Jens Thaarup Nyberg, Flemming Berger, Hans Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Gert Romme, Johanna Haas og Torben Arendal anbefalede denne kommentar

@Michael Andersen: tanker bliver aldrig fortidslevn, så længe vi kan forbinde os med dem. Tænk eksempelvis på Shakespeare, der fascinerer den dag i dag fordi han beskriver - og ofte kritiserer -menneskelige grundvilkår og mekanismer, som menneskeheden foreløbigt har genkendt i over 400 år over det meste af kloden.
Som dig har jeg været ked af i går aftes at læse om mordet på Pawel Adamowicz i Polen. Han blev født i 1965 og var den længst siddende borgmester i Polen nogensinde. Det gjorde mig godt at læse dette i beskrivelsen af ham, for jeg læste også, at han talte Polens nationalchauvinistiske formørkelse midt imod, var fortaler for flygtninges rettigheder, opfordrede flygtninge til at komme til Polen og støttede LGBT sagen. Jeg fik indtryk af, han var en af de stemmer, som heldigvis stadig er der og som der er brug for i Polen (og andre steder). Humanismens stemme. Som jeg forøvrigt tror, han har tilfælles med Rosa Luxemburg...

Jørn Vilvig, Runa Lystlund, Alvin Jensen, Viggo Okholm, Alf Bjørnar Luneborg, Zuzanna Zywert, Flemming Berger og Ib Gram-Jensen anbefalede denne kommentar

Michael Andresen - er det ikke det, der kaldes whataboutism?

Som i:
Ja, Løkke vil nedlægge regionerne; men hvad med veganernes b12-mangel?

Runa Lystlund, Niels Duus Nielsen, Estermarie Mandelquist og Johanna Haas anbefalede denne kommentar