Læsetid: 5 min.

»Hvis Angela Merkel er for, så er grækerne instinktivt imod«

Bitterheden over et årti med pinefuld EU-dikteret sparepolitik er så giftig i Grækenland, at mange per automatik er imod alt, som bakkes op af Berlin og Bruxelles. Det er nu med til at styrke en voldsom modstand mod en EU-støttet aftale, der ellers skulle bilægge navnestrid med Makedonien og sikre stabilitet på Balkan
Vrede demonstranter fra søndagens demonstration i Athen.

Vrede demonstranter fra søndagens demonstration i Athen.

Angelos Tzortzinis

21. januar 2019

Blåhvide græske flag viftede i tågen fra tåregas, da demonstranter og politi søndag eftermiddag kom i sammenstød foran Grækenlands parlament.

»Makedonien er græsk,« råbte mange af de titusindvis af demonstranter, der samlede sig i den græske hovedstad Athen. Flere af dem udtrykte frygt for, at Grækenland »er i færd med at give vores historie væk«.

»Vi bliver nødt til at forhindre den truende nationale tragedie,« sagde Giorgos Tatsiois, en af demonstrationens arrangører, til den græske avis Kathimerini.

Grækerne gik på gaden i protest imod en aftale med nabolandet Makedonien, som ellers skulle bilægge næsten tre årtiers navnestrid.

Lige siden starten af 1990’erne har Grækenland påtvunget sit naboland international isolation som straf for, at det gav sig selv et navn, der er nært beslægtet med græsk historie og kultur.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kim Folke Knudsen
  • David Zennaro
Kim Folke Knudsen og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Martin Gøttske

"’Hvis Angela Merkel er for, så er grækerne instinktivt imod’"
artiklens overskrift

Hvor er de brave grækere dog voksne og følsomme - eller hva' ??

Makedonien tog imod et højt antal flygtninge fra Kosovo, dengang Serbien for 20 år siden ville rense Kosovo for Kosovo-albanere.

https://www.dr.dk/nyheder/indland/naesten-en-million-fordrevet-fra-kosovo

Makedonien havde og har 2 mio indbyggere, så det var en fantastisk indsats.

Makedonien skal være mere end velkomne i både EU & Nato.

Kim Folke Knudsen, Hans Larsen, Lars F. Jensen, Gert Romme og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

Lidt meget underholdende baggrundslitteratur: Knud H. Thomsen's "Klokken i Makedonien", Gyldendal, 1981 :)

Den beskriver på glimrende vis forholdende i området ...

@ Rolf Andersen,

Pudsigt at du nævner denne bog, der er meget underholdende og morsom.

Det er korrekt, at bogen antyder visse interessante forhold, som man dig skal længere tilbage i tiden for at finde grundlaget for. Men den er egentlig mere fiktion end sandfærdig.

Jeg kender ganske godt forholdet mellem nogle borgere i Macedonija og nogle borgere Grækenland, og det er både meget historisk og meget komplekst.

En gang, formentlig i 1987, stod vi i Ohrid og manglede en Mazda-reservedel (Mazda var ikke i landet). Et Mercedes værksted kendte en reservedels-handler i Thessaloniki, og bad os hente det manglende, og gav os et brev med. Da vi ankom til butikken i Thessaloniki, og gav dem brevet, var der vild opstandelse.

Brevet var på 7 tæt-skrevne sider, og indholdet blev diskuteret af alle. Og der blev tilkaldt en tjener med kaffe og spiritus til ret mange, og flere mennesker blev da også tilkaldt for at læse brevet, og indholdet blev diskuteret indgående.

Og så hændte det, som så ofte på Balkan. Nogle mennesker kom interesserede over til os, for nu skulle de sandelig vide hvem vores fædre og bedsteforældre var, og hvilke krige og opstande de havde deltaget i. I øvrigt præcis de samme spørgsmål vi var blevet stillet i Ohrid.

Men det viser tydeligt, at der findes en lang række grupper både i Grækenland, Macedonija og andre Balkanlande, der har et etnisk, kulturelt, familiemæssigt, historisk eller andet slægtskab på tværs af grænser. Disse indgår fuldstændig i deres eget samfund, men i visse situationer har de nok mere præference for andre grupperinger.

Vi kommer meget sjældent i Thessaloniki. Men hver gang vi er i Ohrid, besøger vi Mercedes-forhandleren oppe på bjerget, og vi bliver altid budt ned til hans hus (tidligere forældres), hvor vi sidder i nogle timer over nogle glas hjemmelavet hvidvin under det store gamle æbletræ, medens snakken går om gamle dage og krige.

Torben Lindegaard, jens christian jacobsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Kim Folke Knudsen, Flemming Berger, Trond Meiring og Nis Jørgensen anbefalede denne kommentar

"Bitterheden over et årti med pinefuld EU-dikteret sparepolitik er så giftig i Grækenland, at mange per automatik er imod alt,"

Det er en EU politik Grækenland selv har været med til at udforme. Og der er ingen der har tvunget grækerne til noget som helst. Der blev sagt :"Hvis I vil fortsætte i Euroen gælder disse regler". Dem valgte grækerne frivilligt at følge.

Bjarne Bisgaard Jensen, Mihail Larsen, Arne Lund, Lars F. Jensen, Kim Folke Knudsen, Michael Boe og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Artikler med ovenstående indhold er vand på AFD´s mølle.

Hvorfor skal Tyskland trækkes med at være økonomisk motor for et Europa, der ikke vil Tyskland ?.

Det er det budskab som skinner igennem hele denne retorik omkring den græske krise.

Det må med ovenstående beskrivelse forekomme tyskerne mere oplagt, at isolere sig selv i en nationalstat med Schweiz som forbillede og så lade EU, NATO og alt det andet sejle deres egen sø. Problemet er bare, at konsekvenserne af et sådant tysk valg er meget vidtgående og det vil kunne påvirke hele den tyske og europæiske velstand.

Men grækerne kunne jo have valgt at melde sig ud af EU ligesom briterne, så var der ikke andre påtvungne reformkrav end dem som markedet og långiverne ville stille til den græske regering og til det græske samfund.

Makedoniens konflikten er ikke et spørgsmål, som tyskerne bør blande sig i. Det er et græsk makedonsk anliggende og tidligere et græsk jugoslavisk anliggende. Konflikten kan spores helt tilbage til Balkankrigene før 1. Verdenskrig og til jugoslaviske ønsker om territorialkrav overfor Grækenland efter den 2. Verdenskrig.

Alexander og Philip den Store erobrede og besatte Grækenland, blev enerådende konger over grækerne og dermed demokratiets banemænd .
Til at begynde blev især Philip og makedonere betragtet som grove barbarere af de forfinede grækere, omend Alexander blev undervist af Aristoteles. Nu i dag vil nu grækerne altså tage ene patent på Alexander og påstå at Makedonien hele tiden har været græsk: Historieforvanskning! Latterligt i bund og grund...

I beg. af 00'erne rejste min viv og jeg ind i Makedonien fra Grækenland. At forlade græsk jord blev ledsaget af en byge af ubehagelige udtalelser fra græske stærkt nationalistiske billetsælgere, buschauffører og grænsebetjente. Hvad ville vi dog dér? Er det ikke godt nok, at være i Grækenland? Hvad ville vi sige til, hvis Sverige havde erobret Bornholm? osv. i den dur.
De var virkelig vrede, og så Makedonien (FYROM) som en militær og økonomisk trussel med det langt større og stærkere Grækenland. På Kreta. hvor vi boede en periode, var hadet til Makedonien lige så voldsomt. Ethvert forsøg på at sammenligne de to landes styrkeforhold, blev blankt afvist, det havde ikke noget med sagen at gøre. Hvis FYROM fik lov til at kalde sig Makedonien, så ville de snart også gøre krav på det nordlige Grækenland, og hvem hvad de onde makedoniere ellers kunne finde på.
Udskift Makedonien med Bulgarien, Albanien eller Tyrkiet - der er ingen forskel. Det eneste naboland, grækerne taler nogenlunde pænt er Italien.
Nationalisme er noget betændt og farligt lort, og her brugs det af Gyldent Daggry til at mobilisere.

Bjarne Bisgaard Jensen, Mihail Larsen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar