Nyhed
Læsetid: 3 min.

Berlin køber 260 lejligheder tilbage fra danske PFA Pension efter protester

PFA Pension investerede i 2018 omkring syv milliarder kroner på det tyske boligmarked. Efter stærke protester har Berlin nu købt 260 af lejlighederne tilbage. Vi investerer bare på gængse markedsvilkår, lyder det fra PFA
Store protester i december mod PFA i det berlinske kvarter Neukölln. 

Store protester i december mod PFA i det berlinske kvarter Neukölln. 

Christian Mang

Udland
11. januar 2019

Der var stærke protester med politisk opbakning fra både kommunalt niveau og Forbundsdagspolitikere, da lejerne i ca. 140 lejligheder i berlinerbydelen Neukölln i december demonstrerede mod, at deres ejendomme var blevet solgt til den danske pensionsfond PFA.

De frygtede både opsigelse og huslejestigninger, som de med det lave berlinske løn- og pensionsniveau i mange tilfælde ikke ville kunne betale. Og de havde stor succes med at få omfattende tysk mediedækning af deres protest mod den danske investor, hvis opkøb falder i en tid, hvor huslejepriser er et af de mest socialt sprængfarlige politiske emner i landet, hvor omkring 80 procent bor til leje.

Onsdag i denne uge blev det offentliggjort, at de 140 lejligheder i Neukölln og yderligere ca. 125 lejligheder i bydelen Mitte nu står til at blive købt tilbage af det kommunale bystyre, hvor de overdrages til to kommunale boligselskaber.

»Vi er utroligt glade for, at det ser ud til at lykkes,« siger en af de ledende stemmer i protesten, Elena Poeschl, til Information.

»Det sikrer os mod fortrængning eller uventede huslejestigninger. Især for de ældre i ejendommen er det en stor lettelse, at de ved, at de kan blive her.«

For PFA Pension, der er Danmarks største pensionsselskab med godt en million kunder, udgjorde lejlighederne i Berlin en lille del af den største handel på det tyske ejendomsmarked i 2018, hvor PFA for omkring syv milliarder kroner købte ca. 3.700 lejligheder forskellige steder i Tyskland. Det var ligeledes den største enkeltinvestering i PFA Ejendomme nogensinde.

»Vi er overbeviste om, at vi med udøvelsen af vores kommunale forkøbsret endegyldigt kan trække de 140 lejligheder ud af ejendomsspekulationen,« lød det onsdag fra lederen af Neuköllns byggedirektorat, Jochen Biedermann fra De Grønne, til avisen Berliner Morgenpost.

Hans kollega i bydelen Mitte, socialdemokraten Ephraim Gothe, citeres samme sted for, at »det er absurd, når en dansk pensionsfond køber lejligheder i Berlin, så berlinske pensionister betaler de danske pensionisters pension.«

Michael Bruhn, direktør i PFA Ejendomme, afviser beskyldningerne.

»Vi er ikke en kapitalfond, der stikker af efter fem år og snyder på vægten, hvis vi kan,« siger han til Information.

»Der har været så meget ballade om de her ejendomme, så jeg er faktisk glad for, at vi er endt med ikke at overtage dem. Der findes så mange ejendomme i verden, vi kan købe. Vi vil gerne have glade kunder og lejere og helst ikke nogen, der bevæger sig på et niveau, hvor de forkorter PFA til ’Profit For Assholes’« siger Michael Bruhn med henvisning til et af skiltene ved demonstrationen i december i Neukölln.

Knubs på vejen

Fra byggedirektoratet i Neukölln forlyder det, at PFA i december havde indleveret et bud på en klausulering af handlen – et gængs redskab i lejebeskyttede områder, hvor køberen indvilger i en række reguleringer ud over den normale lejelovs bestemmelser i forhold til eksempelvis opsigelse, renovering eller huslejestigning.

I løbet af de seneste år har Neukölln en snes gange accepteret denne slags erklæringer fra købers side, men i PFA’s tilfælde afviste bystyret, at de givne klausuler rakte til at skabe tilstrækkelig beskyttelse af lejerne.

»Hvis kommunen siger, at vi kun må udleje til 11 euro pr. kvadratmeter, mens markedslejen ligger på 14 euro rundt om hjørnet, så giver det jo ikke mening for en dansk pensionsfond at opkøbe en ejendom i Berlin,« siger Michael Bruhn til Information.

»Det er en kommunal opgave at lave støttet byggeri. Det er ikke en opgave, man kan pålægge et pensionsselskab som PFA, hvor folk lægger deres penge for at få det bedst mulige afkast. Vi foretager investeringer på markedsvilkår og inden for de givne lovmæssige rammer rundt omkring i verden.«

Med afgørelsen om det kommunale tilbagekøb går Berlin München i bedene. I den bayerske hovedstad blev en anden del af PFA’s storkøb i efteråret rullet tilbage for ca. 300 lejligheders vedkommende. Det vidste lejerne i Neukölln, og de gjorde ingen hemmelighed ud af, at deres protester mod PFA også havde den samme kommunale forkøbsret som mål.

»Det er ærgerligt og urimeligt, at man i den proces tager PFA som gidsel,« mener Michael Bruhn.

Alligevel kommer tilbagekøbet ikke til at betyde noget for PFA’s nye strategi med at »øge andelen af udenlandske ejendomsinvesteringer i porteføljen markant frem mod 2022« med Tyskland som et centralt marked.

»Nej, ikke spor. Det her er nogle af de knubs, man får på vejen.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her