Læsetid: 4 min.

Der er brug for et nyt fokus for indsatsen i Afghanistan

Krigen mod Taleban raser videre efter 17 år og kan ikke vindes. Lige så lidt er der udsigt til noget gennembrud i fredsforhandlinger. USA og dets NATO-partnere vil i 2019 blive nødt til at tage bestik af disse realiteter
Afghanske sikkerhedsstyrker inspicerer område i Kabul, dagen efter en vejssidebombe eksploderede og dræbte fire og sårede mere end 100 mennesker.

Afghanske sikkerhedsstyrker inspicerer område i Kabul, dagen efter en vejssidebombe eksploderede og dræbte fire og sårede mere end 100 mennesker.

Wakil Kohsar

21. januar 2019

Efter 17 års uafbrudt krig må tiden være inde til at tage bestik af to vigtige sandheder om Afghanistan.

Den første sandhed er, at centralregeringen og dens allierede, USA og NATO, aldrig vil kunne vinde en militær sejr. Den afghanske regeringshær er i dag klart stærkere end før, men den vil aldrig kunne slå Taleban én gang for alle.

Dels savner dens tropper både enhed og professionalisme, dels forbliver talebanernes kampmoral usvækket høj i kraft af den betydelige støtte, de vedvarende kan påregne fra deres stammebagland og Pakistan.

Den anden sandhed er, at fredsforhandlinger ikke ser ud til at nytte noget. I årevis er der med jævne mellemrum blevet forhandlet, men diplomatiet har ikke kunnet sætte sig ud over de faktiske militære styrkeforhold og udviklinger på slagmarken, der begge har modvirket de hidtidige bestræbelser på at nå frem til en fredsaftale.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Richard N. Haass

Hvad USA gør eller ikke gør, finder de nok selv ud af; men håbet er, at alle Nato-tropper snarest forlader Afghanistan.

Afghanistan bliver så en rede for terror og narkotika; men det er der ikke noget nyt i.
Landet er det allerede.

Niels Duus Nielsen

Træk tropperne ud, og lad afghanerne selv finde ud af, hvilken styreform,, de ønsker.

At tro, at massiv militær tilstedeværelse skulle mindske terrortruslen er direkte tåbeligt; for tiden er terroren jo rettet mod de amerikanske styrker, som betragtes som en besættelsesmagt, og alle rettænkende mennesker må derfor betragte "terroristerne" som frihedskæmpere. At den frihed, der tilstræbes, ikke er en frihed, som vi forstår, berettiger os ikke til at diktere hvem der skal regere Afghanistan.

For tiden genlæser jeg Clausewitz: Han slår meget stærkt på tromme for aldrig at indlade sig i en krig uden at vide, hvad der er kriteriet for en sejr. USA og medløbere har begået netop den fejl at gå i krig uden rigtigt at vide, hvordan den skal vindes, fordi der ikke rigtigt er et klart defineret mål og formål med krigen.

PS: Inden man ukritisk overtager Richard N. Haass' argumenter, skal man måske lige sætte sig ind i, hvem "Council og Foreign Relations" er. Organisationen er en såkaldt "uafhængig" tænketank, hvis fremmeste formål er at styrke amerikansk indflydelse i verden. Det var bl. a. denne organisation, Smedley Butler i 30erne rettede sit kampskrift "War is a Racket imod, ved at beskrive, hvorledes USA" går i krig, ikke for fred og retfærdighed, som påstået, men af profithensyn.

https://whorulesamerica.ucsc.edu/power/postwar_foreign_policy.html

https://ratical.org/ratville/CAH/warisaracket.html

Torben Lindegaard, Jan Jensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Amerikanerne jagede Al Qaeda ud af Afghanistan i 2002. De terrorister som er i landet nu er der pga. af besættelsesmagten. Så argumentet om at man skal blive for at bekæmpe terrorister bider sig selv i halen...

Med hensyn til at USA skal opretholde troværdigheden hos sine allierede og resten af verden ved blive i Afghanistan, og således ikke trække sine soldater hjem, er der kun at sige til den amerikanske administration: Besæt Texas!