Baggrund
Læsetid: 6 min.

Demokraterne har fået nok af at opføre sig som de eneste ansvarlige voksne i Washington

Demokraternes leder, Nancy Pelosi, vil med sin modstand mod bevillinger til Trumps mur trække en streg i sandet. Republikanerne har for længe kunnet få deres politik gennem Kongressen ved at tage forbundsstaten som gidsel. Indtil videre virker den nye hårde kurs.
Det er ikke nogen hemmelighed, at Nancy Pelosi i lang tid har planlagt at sætte en stopper for republikanernes ’gidselstagning’ af forbundsadministrationen.

Det er ikke nogen hemmelighed, at Nancy Pelosi i lang tid har planlagt at sætte en stopper for republikanernes ’gidselstagning’ af forbundsadministrationen.

Ting Shen

Udland
21. januar 2019

BOSTON – Nancy Pelosi har fået nok af at lede et demokratisk parti, der i Barack Obamas regeringstid mente at optræde som ansvarlige voksne, men som længe har ladet republikanerne løbe løbsk.

Som den tredje mægtigste politiker i USA, ny forkvinde for Repræsentanternes Hus og leder af et parti, der vandt en overbevisende sejr ved midtvejsvalget i november, har Pelosi derfor nu besluttet at sætte præsident Donald Trump og republikanerne på plads i striden om en grænsemur.

Det er en vigtig baggrund til forståelse af den ekstraordinære politiske styrkeprøve mellem Pelosi og Trump, der begyndte med nedlukningen af den amerikanske forbundsadministration 22. december og som i dag har varet i 30 dage.

Pelosis strategi har trængt Trump op i en krog. Lørdag signalerede han i en kort tale fra Det Hvide Hus, at han nu er villig til at give nogle indrømmelser. Ifølge præsidenten vil hjemsendelsen af omtrent 1,1 mio. immigranter blive udskudt med tre år mod, at demokraterne bevilger 5,7 mia. dollar til bygning af en ny strækning af »grænsebarrieren«.

Forslaget blev straks afvist af Pelosi med henvisning til, at det ikke er en indrømmelse at udsætte deportation af immigranter, som præsidenten selv har beordret. Hun står fast på, at demokraterne først vil gå ind i seriøse forhandlinger, efter at Trump genåbner forbundsadministrationen.

Trods voksende økonomisk utryghed og en akut mangel på indtægt for 800.000 ulønnede ansatte og prognoser om en lavere økonomisk vækst i de kommende måneder er der ikke udsigt til en løsning af konflikten i de næste par dage.

Det er ikke en hemmelighed, at Pelosi i lang tid har planlagt at sætte en stopper for republikanernes »gidselstagning« af forbundsadministrationen.

»Det er sidste gang, vi giver republikanerne frit spil til at tage forbundsstaten som gidsel,« skal hun have sagt til Joan Walsh fra The Nation Magazine efter nedlukningen af forbundsadministrationen i 2013.

2013 var året, det republikanske flertal i Repræsentanternes Hus (Senatet var kontrolleret af demokrater) afviste at vedtage en finanslov, med mindre præsident Obama gik med til at tage finansieringen af sin sundhedsreform ud af budgettet. Det afviste han. Forbundsadministrationen lukkede ned i 16 dage, indtil republikanerne til sidst måtte give sig.

I 2011 brugte republikanerne den normalt obligatoriske hævelse af gældsloftet som løftestang til at gennemtvinge drakoniske budgetbesparelser. Det til trods for, at taktikken kunne slå skår i USA’s kreditværdighed. Obama følte, han måtte optræde som den voksne og accepterede et kompromis.

Trumps manglende erkendelse

Obama mente, at republikanernes store valgsejr ved midtvejsvalget i 2010 pålagde ham at føre en kompromissøgende linje. Men den erkendelse synes fremmed for hans efterfølger. Trump har aldrig anerkendt de politiske konsekvenser af republikanernes rekordstore nederlag ved midtvejsvalgene sidste efterår.

Det illustreres af Trumps ufravigelig krav om en bevilling på 5,7 mia. dollar til muren. Det er et krav, som det demokratiske flertal i Repræsentanternes Hus aldrig vil indfri, siger en kilde i en tænketank, der står nær Det Demokratiske Parti. Kilden ønsker at være anonym, fordi han ikke er bemyndiget til at udtale sig til pressen.

»Republikanerne havde flertal i Kongressen i to år, og selv ikke de ville gå med til at yde så mange penge til Trumps mur. Republikanerne ved, at et stort flertal i befolkningen anser det for spild af penge.«

Seniorforskeren fortsætter:

»Demokraterne vil ikke vige en tomme i denne sag. De har allerede vedtaget budgetlove i Repræsentanternes Hus, som er en præcis kopi af dem, det republikanske flertal i Senatet stemte igennem før jul. Hvis de laver et kompromis med Trump, vil han bare fortsætte med at tage budgetloven og gældsloftet som gidsel hver gang, han vil have noget gennem Kongressen.«

Nancy Pelosi og mindretalsleder i Senatet, Chuck Schumer, siger, at de gerne vil diskutere en større bevilling til styrkelse af grænsesikkerheden, hvis Trump underskriver en budgetlov, der finansierer alle ministerier og agenturer frem til september. Pakken vil dog begrænse Sikkerhedsministeriets budget til en måned, i hvilken parterne skal nå til enighed om bevillinger til grænsesikkerhed.

Tidligere chancer

Men Trump frygter, han vil miste sin sidste chance for at bygge muren, hvis han siger ja til tilbuddet. Politiske iagttagere i Washington undrer sig over dette argument. Trump har nemlig haft rigelig mulighed i de sidste par år for at få penge bevilget til sin mur.

I marts 2018 udtrykte det demokratiske mindretal i Senatet interesse i at yde 25 mia. dollar til styrkelse af grænsesikkerheden, herunder en forlængelse af »barrierer« som stålplader, hegn og floddiger. Som modkrav forlangte de, at Trump skulle yde amnesti til 1,8 mio. dokumentløse indvandrere, der siden 2006 er blevet bragt ulovligt ind i USA som mindreårige.

Først sagde Trump ja. Så fortrød han under pres fra den indvandrerfjendske højrefløj. Ikke desto mindre blev der i budgetaftalen i marts 2018 afsat 1,6 mia. dollar til forlængelse af barrierer. Kun en lille del af dette beløb er blevet brugt. Ved budgetforhandlinger i september i fjor forspildte Trump en anden mulighed for at få flere penge bevilget til sin mur.

I de sidste par uger har en håndfuld demokrater og republikanere i Senatet forgæves prøvet at stykke et kompromis sammen. Men flertalsleder Mitch McConnell – der er på genvalg i 2020 i Kentucky, hvor Trump er populær – afviser a priori at sende budgetforslag til afstemning i Senatet uden grønt lys fra præsidenten.

»Det ville være rart at vide, hvad McConnells plan er til at løse denne strid. Han nægter at handle,« siger Informations kilde.

McConnells obstruktion har vakt indignation blandt nyvalgte demokrater i Repræsentanternes Hus, der er kommet til Washington for at vedtage reformer og pleje deres vælgeres interesser. I stedet føler de sig taget som gidsler i et politisk magtspil.

Uanmeldt besøg

I denne uge tog nogle af dem et usædvanligt initiativ. De vandrede fra Repræsentanternes Hus over til Senatet for at lede efter McConnell. Formålet var at overdrage ham et brev, hvori de forlangte, at Senatet får lov til at stemme om budgetlove, der netop var blevet vedtaget i Repræsentanternes Hus.

Men de kunne ikke finde republikaneren. Det forlød, at han skyndsomst havde søgt tilflugt i en anden bygning via et underjordisk tog.

Det er højst usædvanligt, at kongresmedlemmer uanmeldt trænger ind i Senatet, selv om de har autoriseret adgang. Episoden blev optaget på video og sendt ud på en nydannet twitterkonto døbt #Wheresmitch.

Kongresmedlem Alexandria Ocasio-Cortez fra New York var en af deltagerne i aktionen.

»Der er 800.000 forbundsansatte, som ikke har fået løn i en måned. Hvor er Mitch?« spurgte hun.

I kraft af sin tårnhøje popularitet i amerikanske medier og over to millioner Twitter-følgere har Ocasio-Cortez som den yngste kvinde nogensinde valgt til Repræsentanternes Hus vundet usædvanlig stor indflydelse på den politiske dagsorden i den verserende budgetstrid og på områder som klimapolitik og økonomisk ulighed.

I de første fire uger af nedlukningen har alle meningsmålinger vist bred opbakning til Nancy Pelosis kurs. Et klart flertal af amerikanerne vil have forbundsadministrationen genåbnet. Herefter kan de to parter så diskutere bevilling til grænsesikkerhed. Langt de fleste vælgere lægger skylden for miseren på Trump.

Men den situation kan ændre sig, desto længere nedlukningen fortsætter. Demokraterne har allerede begået flere fodfejl. Tredive lovgivere tog på en betalt rejse med familie til Puerto Rico i sidste weekend, hvor de angiveligt skulle orienteres om genopbygningsarbejdet efter orkanen Maria i 2017. Men en del af tiden blev tilbragt på stranden og til fester, selv til en opvisning af teaterstykket Hamilton.

Senere i denne uge afviste Trump at lade en delegation med Nancy Pelosi og andre demokratiske partiledere tage på en planlagt rejse til Afghanistan i fire dage i militære flyvemaskiner. Et så langt fravær fra Washington midt i en krise kunne være blevet udnyttet af republikanerne til at skildre demokraterne som ligegyldige over for de 800.000 forbundsansattes svære økonomiske lod.

»Det er ikke givet, at meningsmålingerne fortsætter med at være gunstige for demokraterne,« mener seniorstipendiaten i den demokratiske tænketank i Washington.

»Hvis jeg var ansvarlig for Pelosis kommunikation, ville jeg få demokratiske partiledere og nye kongresmedlemmer til at holde et stormøde hver eneste dag med de berørte forbundsansatte og storme tv-stationerne med vores budskab om, at vi er rede til at diskutere grænsesikkerhed, så snart forbundsadministrationen er blevet genåbnet.«

Trumps mener, han med sit nye udspil har spillet bolden over på den anden banehalvdel. Intet tyder dog på, at det vil aftvinge indrømmelser fra Pelosi og Schumer.

Tirsdag planlægger McConnell at fremsætte et budgetforslag i Senatet, der afspejler præsidentens initiativ. Det forventes, at det demokratiske mindretal vil nedstemme forslaget. Der skal 60 ud af 100 senatorer til at vedtage et budget, og demokraterne råder over 47 pladser.

Artiklen har været udgivet siden lørdag morgen den 19. januar, men er blevet opdateret søndag aften, 20.00.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

I dag bebuder Donald John Trump, at han vil sende en vigtig meddelelse direkte til "nationen" kl. 21:00 dansk tid. Han har på forhånd meddelt, at det drejer sig om den "humanitære" situation ved den sydlige grænse samt nedlukningen (formentlig af grænsen).

Men der er andre nyheder omkring Donald John Trump, der rummer god grund til at aflede opmærksomheden.

F.eks. oplyses det, at Trumps personlige advokat gennem en årrække, Micael Cohen, var blevet beordret af Donald Trump til at lyve for USA:s kongres, som er USA´s højeste lovgivne forsamling.
https://www.buzzfeednews.com/article/jasonleopold/trump-russia-cohen-mos...

Det demokratiske lederskab i Repræsentanternes hus i kongressen i Washington, der nu har fået nok af at opføre sig som de eneste voksne, har en gennemsnitsalder på 78,3 år (Pelosi 78 år, Hoyer 79 år og Clyburn 78 år) og det skulle jo nok give dem den tyngde, at de kan fortælle historier fra 2. verdenskrig og frem. Fornyelse tja, ikke så meget.

Ja, det er jo morsomt - men hvis det virker - så kan fornyelsen jo komme senere?

Ja,ok! Alder siger selvfølgelig ikke noget!

Jeg håber at amerikanerne samler sig om Bernie på 77 år!
Sammen med Alexandria Ocasio Cortez, 29 år... i et nyt progressivt parti!
Helt uden Wall st. penge,

Alvin Jensen, John Andersen, Thomas Tanghus, Trond Meiring og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Cornel West skal også med på holdet!

Det er han jo næsten! Her introducerer Cornel Bernie Sanders sidste år til en talen om Velfærd m.m.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=43&v=mC2P6DqCUAM

Jep. Han er lidt ligesom Zappa og Beefheart!

Torben Lindegaard

@Martin Burcharth

Arme Mitch McConnell.
Han kan jo ikke få et ben til jorden imod de 4 unge kvindlige demokratiske medlemmer af Repræsentanternes Hus - og så med Alexandria Ocasio-Cortez i spidsen !!

.... Jamen altså - det er hårde betingelser.