Analyse
Læsetid: 4 min.

Donald Trumps tro på en mur mod Mexico er lige så urokkelig som demokraternes modstand

Efter næsten to ugers nedlukning af store dele af forbundsstatsbureaukratiet er der stadig ingen udsigt til kompromis om et budget for 2019. Præsident Donald Trump står fast på kravet om penge til at opføre en grænsemur, til trods for at selv hans nære medarbejdere anser det for at være en urealistisk løsning på immigrationsproblemet
»En grænsemur var hovedtemaet for Trumps valgkampagne i 2015-16. Her lovede han sine vælgere, at han ville få Mexico til at betale for udgifterne, der vurderes at ville koste mindst 25 mia. dollar. Men Mexicos nyvalgte præsident, Andrés Manuel López Obrador, afviser at betale gildet.« Skriver Martin Burcharth.

»En grænsemur var hovedtemaet for Trumps valgkampagne i 2015-16. Her lovede han sine vælgere, at han ville få Mexico til at betale for udgifterne, der vurderes at ville koste mindst 25 mia. dollar. Men Mexicos nyvalgte præsident, Andrés Manuel López Obrador, afviser at betale gildet.« Skriver Martin Burcharth.

Jim Young

Udland
3. januar 2019

Godt to uger efter, at præsident Donald Trump besluttede at smække kassen i for halvdelen af det amerikanske forbundsstatsbureaukrati og dermed sende 380.000 ansatte på tidsubegrænset orlov og tvinge 420.000 til at arbejde uden løn, er de politiske drøftelser om vedtagelse af et nødbudget endnu ikke begyndt.

Så fastlåste er positionerne i forhold til Trumps krav til Kongressen om en bevilling på fem mia. dollar til opførelsen af det, Trump kalder sin »store og smukke mur«.

I går eftermiddag brød det første lys gennem den mur af kompromisløshed, Trump har bygget mellem Det Hvide Hus og oppositionspartiet, demokraterne.

Præsidenten inviterede ledere fra de to partier til en »briefing om sikkerhedssituationen langs grænsen«. Mødet vil antageligt give Trump og de to demokratiske kongresledere, Nancy Pelosi og Chuck Schumer, lejlighed til at drøfte et kompromis.

Pelosi og Schumer havde dog endnu ikke bekræftet deres deltagelse ved avisens deadline onsdag.

Demokraterne vandt flertallet i Repræsentanternes Hus, det ene af USA’s to lovgivende kamre, ved midtvejsvalget sidste efterår. Torsdag stiller Pelosi op som kandidat til posten som formand for huset og ventes at blive valgt. I de kommende to år vil hun blive nummer tre i rangordenen efter præsidenten og vicepræsidenten. Det vil være anden gang, Pelosi er formand for Repræsentanternes Hus.

Republikanerne konsoliderede deres flertal i Senatet med 53 mod 47 ved midtvejsvalget, men deres mulighed for at vedtage budgetter begrænses af den såkaldte filibusterregel, som kræver et flertal på 60 stemmer. Trumps indflydelse er således betydeligt svækket.

Nedlukningen af forbundsstaten er den mest langvarige siden 2013, hvor den republikanske senator Ted Cruz fra Texas stod i spidsen for republikanere i begge kamre, der afviste at støtte et nødbudget, som skulle finansiere præsident Barack Obamas sundhedsreform.

Dengang vandt Obama og demokraterne slaget. I 2014 blev sundhedsreformen lanceret, og den har overlevet flere attentatforsøg siden Donald Trumps og republikanernes valgsejre i 2016.

Denne gang er demokraterne lige så opsatte som i 2013 på at vinde slaget om såvel Trumps grænsemur som offentlighedens gunst.

Meningsmålinger har konsekvent vist, at et flertal af de amerikanske vælgere finder, at opførelsen af en mur langs den 3.000 km lange grænse til Mexico er spild af penge og en ineffektiv metode til at holde papirløse indvandrere ude.

En grænsemur var hovedtemaet for Trumps valgkampagne i 2015-16. Her lovede han sine vælgere, at han ville få Mexico til at betale for udgifterne, der vurderes at ville koste mindst 25 mia. dollar. Men Mexicos nyvalgte præsident, Andrés Manuel López Obrador, afviser at betale gildet.

Mexico har en løsning

Obrador har i stedet foreslået, at de to lande opretter en fælles pulje på 30 mia. dollar, der skal finansiere jobskabende initiativer dels i El Salvador, Guatemala og Honduras, dels i mexicanske grænsebyer, hvor mellemamerikanske asylsøgere er strandet. USA’s udenrigsministerium har blåstemplet ideen, som Obrador betegner som Marshall-hjælp.

Præsident Trump påstår stadig – mod bedre vidende – at opførelsen af en mur vil blive finansieret af Mexico. I et tweet over jul hævdede han, at toldindtægter hidrørende fra den nyligt opdaterede handelsaftale (NAFTA) med Canada og Mexico vil blive overført til Sikkerhedsministeriet, der har ansvar for grænsekontrol.

Men det er der ikke belæg for. Den eneste ekstraindtægt, Trump kan regne med, er fra en straftold på import af aluminium og stål. Beløbet er af minimal størrelse. En præsident har desuden ikke myndighed til at kanalisere beløb fra et ministeriums budget til et andet – i dette tilfælde fra Finansministeriet til Sikkerhedsministeriet.

Trump synes tilmed at være den eneste person i Det Hvide Hus, som stadig tror på det realistiske i at opføre en grænsemur som den mellem Israel og de besatte palæstinensiske områder. Der findes allerede strækninger med stålmure, hegn og floddiger langs de tæt befolkede dele af grænsen. ikke desto mindre lykkes det af og til indvandrere at klatre over, mens forbryderbander graver tunneler til menneskesmugling.

I et interview med Los Angeles Times i søndags bekræftede Trumps afgående stabschef John Kelly, at ideen om en mur bygget af cement »forlængst er blevet opgivet« af præsidentens rådgivere. Kellys fratræden betyder imidlertid, at den mest prominente tilhænger i Det Hvide Hus af et amerikansk-mexicansk initiativ for at stabilisere de mellemamerikanske lande med økonomisk og andre former for bistand er væk.

I helligdagene hen over julen har presset på Trump, de republikanske lovgivere og demokraterne for at genåbne forbundsstaten ikke været særligt stort. Et overvældende flertal af amerikanere er ikke berørt af nedlukningen af forbundsstaten. Det går derimod voldsomt ud over de 800.000 forbundsansatte.

De får udbetalt løn hver anden uge. Sidste lønningspose kom til udbetaling nogle dage inden jul. Mange ansatte har ingen eller kun en lille opsparing og kan derfor ikke dække faste udgifter som husleje, termin, billån, etc. Amerikansk presse har rapporteret om familier, der befinder sig i en desperat økonomisk situation.

Ved tidligere nedlukninger har Kongressen vedtaget lovgivning, som med tilbagevirkende kraft har udbetalt den manglende løn. Men det er der ingen garanti for, at Kongressen vil gøre denne gang, og for dem, der allerede har mistet deres hjem eller bil, kan det komme for sent.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Selv Trumps inderligste tilhængere burde jo rejse sig til modstand, for han lovede jo selv, at den ikke skulle betales over det offentlige budget, men af mexikanerne.

Eva Schwanenflügel, Elisabeth Andersen, Alvin Jensen, Gert Romme og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Jesper Jørgensen

Trump har midlertidigt bl.a. fået lukket de tilsynsmyndigheder som fører tilsyn med forureningen, arbejdsmiljøet, virksomhedernes forurening af vand, jord, luft og fødevarer. Måske er muren bare et cover Up for af få lukket tilsyn i en periode.Trump har jo.a. sørget for at asbest igen kan importeres og anvendes i USA.

Elisabeth Andersen, Alvin Jensen, Gert Romme og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Trump er noget så inderligt ligeglad med muren. Han er interesseret i sig selv og sin magtbase, hvis talspersoner er Hannity, Ann Coulter med flere. Trump ved, at hvis han mister dem, mister han magten og sikkert mere. Derfor er der US lukket ned. Derfor, og ikke for at få en mur.

Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Paul Naisbitt, Henrik Leffers og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Hvis ikke man politisk ønsker, at forholde sig til klimaflygtninge problemer, burde politikere stoppe med at producere klimaflygtninge, skulle man tro, men logik er ikke udbredt brugt, hverken i dansk eller amerikansk politik.

How Climate Change Is Driving Central American Migrants to the United States
“In the poor, violent Northern Triangle of El Salvador, Honduras and Guatemala, worsening floods, drought and storms are pushing a growing number of migrants north.”
Link: https://www.texasobserver.org/climate-change-migration-central-america-u...

U.S. Climate Report Warns of Damaged Environment and Shrinking Economy.
“in direct language, the 1,656-page assessment lays out the devastating effects of a changing climate on the economy, health and environment, including record wildfires in California, crop failures in the Midwest and crumbling infrastructure in the South. Going forward, American exports and supply chains could be disrupted, agricultural yields could fall to 1980s levels by midcentury and fire season could spread to the Southeast, the report finds.

All told, the report says, climate change could slash up to a tenth of gross domestic product by 2100, more than double the losses of the Great Recession a decade ago.

The report puts the most precise price tags to date on the cost to the United States economy of projected climate impacts: $141 billion from heat-related deaths, $118 billion from sea level rise and $32 billion from infrastructure damage by the end of the century, among others.

No area of the country will be untouched, from the Southwest, where droughts will curb hydropower and tax already limited water supplies, to Alaska, where the loss of sea ice will cause coastal flooding and erosion and force communities to relocate, to Puerto Rico and the Virgin Islands, where saltwater will taint drinking water.

More people will die as heat waves become more common, the scientists say, and a hotter climate will also lead to more outbreaks of disease.”
Link: https://www.nytimes.com/2018/11/23/climate/us-climate-report.html

Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Flemming Berger og Patrick Steptoe anbefalede denne kommentar
Michael Friis

En fællesnævner for fattige lande er mange børn. Og der er ikke noget som børn, der kan motivere folk til at arbejde og søge at forbedre sit liv.
Det er oppe i tiden at skrive om klimaforandringer men ikke om befolkningsudviklingen.
Umiddelbar før jul skrev Congos nobelprisvinder Dr Denis Mukwege i New York Times om de frygtelige forhold i øst Congo, men ikke et ord om befolkningsudviklingen.
En mur til Mexico vil nok ikke løse de mange problemer i Mellemamerika, men hvad vil?
Et land bør vel forsvare sine landegrænser.

Philip B. Johnsen

@Michael Friis
Det handler om manglende politisk forståelse, i EU som i USA af, hvordan den politiske og økonomiske magtelite udnyttet fattigdom.

Ingen kan i takt med uligheden vokser i EU som i USA, betale bare en tilnærmelsesvis retfærdig pris for deres tøj, så produktionen flyttes til lande med børnearbejde slaveløn nogle få kroner om dagen, for fjortentimers arbejde om dagen og syv dage om ugen 365 dage om året, under sundhedsfarlige arbejdsvilkår, uden udluftning og ofte pga. tunge maskiner i sikkerheds uforsvarlige bygninger.

Kun de helt unge i familien kan arbejde, sidst i teenager årene, er deres øjne ikke gode nok og de kan ikke arbejde hurtigt nok.

Hele familier er økonomisk afhængige af de helt unge med gode øjne resten af familien arbejder for håndøre, de umuligt kan overleve af, det kræver mange børn, det er dyrt at være fattig.

Familien har ingen CO2 udledning, de køber intet, men Bangladesh forøger CO2 udledningen og Danmark får mindre, men kun på papiret naturligvis.

På blot 10 år er Danmarks import af varer fra Bangladesh øget med 377%.
Stort set hele væksten skyldes tekstil og beklædning, da denne varegruppe udgør 97% af den samlede import fra Bangladesh i 2016.”
Link: https://estatistik.dk/nyheder/bangladesh-klaeder-danmark-paa/

Eva Schwanenflügel, Elisabeth Andersen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Michael Friis

Philip B. Johnsen. Dette er nok en del af forklaringen men alt for forsimplet.
Under alle omstændigheder bor vi på den samme planet, så vi går til grunde samtidigt.
Alle forbrugere er ansvarlige (leder efter en tilbudsvare), stater er ansvarlige (superglade for momsindtjeningen) - handlende får det blot til at ske.
Lav om på beskatningen i Danmark, dvs afgiften på en vare/ydelse skal blive gennemsnitsprisen ikke salgsprisen. Moms er konkurrenceforvridende.

Philip B. Johnsen

@Michael Friis
Du har helt ret i, at det ikke er hele den danske og amerikanske politiske og økonomiske magtelites svindelnummer, der er meget mere svindel fejet ind under gulvtæppet.

“Det styringsparadigme, der er i regeringen i dag, er ved at være udtømt.
Vi ser, at måden, vi lever på, er uholdbar over for det økosystem, vi er en del af.
Alligevel forstår vi os selv som en maskine, der producerer ting, vi har økonomisk gavn af.

Og Finansministeriet er jo udtryk for det klassiske økonomiske hensyn.
Men den tankegang er ved at uddø nu.

Den underminerer i hvert fald sig selv, fordi den skaber mindst lige så mange problemer, som den løser.«

Citat Lars Tønder, professor MSO i statskundskab på Københavns Universitet.

Konkurencestatens fattiggørelse af børn og voksne, den voldsomme overvågning af borgerne, disciplineringen for økonomisk vækst af de mest sårbare mennesker og deres børn og de afledte menneskeskabte klimaforandringer ved forbrugsdrevet økonomisk pseudo vækst, der skal minde alle om, at det er magtmisbrug, at det handler om og ikke skabelse af velstand for borgerne.

USA er i ruiner, der er økonomisk vækst og arbejde nu, men sandhede er en anden under overfladen og alle ved det.
Danmark er på samme kurs.

Professor Philip Alston, United Nations Special Rapporteur on extreme poverty and human rights.

“The proposed tax reform package stakes out America’s bid to become the most unequal society in the world, and will greatly increase the already high levels of wealth and income inequality between the richest 1% and the poorest 50% of Americans.

US infant mortality rates in 2013 were the highest in the developed world.

Americans can expect to live shorter and sicker lives, compared to people living in any other rich democracy, and the “health gap” between the US and its peer countries continues to grow.

US inequality levels are far higher than those in most European countries.

Neglected tropical diseases, including Zika, are increasingly common in the USA.

It has been estimated that 12 million Americans live with a neglected parasitic infection.

A 2017 report documents the prevalence of hookworm in Lowndes County, Alabama.

The US has the highest prevalence of obesity in the developed world.

In terms of access to water and sanitation the US ranks 36th in the world.

America has the highest incarceration rate in the world, ahead of Turkmenistan, El Salvador, Cuba, Thailand and the Russian Federation. Its rate is nearly five times the OECD average.

The youth poverty rate in the United States is the highest across the OECD with one quarter of youth living in poverty compared to less than 14% across the OECD.

The Stanford Center on Inequality and Poverty ranks the most well-off countries in terms of labor markets, poverty, safety net, wealth inequality, and economic mobility.

The US comes in last of the top 10 most well-off countries, and 18th amongst the top 21.

In the OECD the US ranks 35th out of 37 in terms of poverty and inequality.

According to the World Income Inequality Database, the US has the highest Gini rate (measuring inequality) of all Western Countries.

The Stanford Center on Poverty and Inequality characterizes the US as “a clear and constant outlier in the child poverty league”.

US child poverty rates are the highest amongst the six richest countries Canada, the United Kingdom, Ireland, Sweden and Norway.”

To read to full report,
Link: http://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=22533&L...

Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Send manden en murske !

Trump handler modsat det han siger; "De skal selv betale for muren", - og nu giver han demokraterne skylden.

Få dog pengene fra Mexico - som du lovede skulle betale for muren!