Baggrund
Læsetid: 7 min.

Europas forsøg på at stoppe migrationsstrømmen er blevet mere effektiv, men også mere dødelig

Antallet af migranter og flygtninge, der når Europas kyster, er faldet drastisk efter indførslen af skrappe tiltag, der også har gjort turen over Middelhavet endnu mere dødelig. Ifølge eksperter kan antallet af såkaldte ’uregelmæssige ankomster’ blive bragt yderligere ned. Spørgsmålet er, om Europas samvittighed kan holde til det
I dag dør der gennemsnitligt én migrant eller flygtning, hver gang otte forsøger at krydse Middelshavet. Det er markant flere end tidligere. Billedet er af den libyske kystvagt, der transporterer migranter og flygtninge tilbage til Libyen.

I dag dør der gennemsnitligt én migrant eller flygtning, hver gang otte forsøger at krydse Middelshavet. Det er markant flere end tidligere. Billedet er af den libyske kystvagt, der transporterer migranter og flygtninge tilbage til Libyen.

Taha Jawashi/Ritzau Scanpix

Udland
12. januar 2019

FRIULI – En af de første ting, som Matteo Salvini gav ordre til, da han satte sig i stolen som Italiens indenrigsminister den 1. juni 2018, var at lukke Italiens havne for ngo-skibe, der reddede nødstedte flygtninge og migranter i Middelhavet. Han betragtede skibene som en »taxiservice«, som i ledtog med menneskesmuglere fragtede illegale immigranter til Italien.

Klapjagten på redningsskibene har vist sig at blive skæbnesvanger. For godt nok lader den til at have medvirket til, at antallet af såkaldte ’uregelmæssige ankomster’ er fortsat med at falde, men det har også gjort ’verdens mest dødbringende migrationsrute’ fra Libyen til Italien endnu mere farlig.

I de 12 måneder forinden Salvini kom til magten, druknede der i gennemsnit én migrant på ruten, hver gang 50 migranter krydsede Middelhavet. I de første fire måneder efter Salvinis magtovertagelse var der kun otte, der overlevede, for hver omkomne. 

Eksperter beskriver det som en slående stigning i antallet af dødsfald og ser det som et eksempel på, at europæiske regeringer sagtens kan implementere tiltag, der har til formål at mindske antallet af migranter, men også at det kan have store menneskelige omkostninger.

Den primære årsag til, at rejsen over den centrale del af Middelhavet er blevet mere dødbringende, er, at »der er færre redningsskibe til havs, især ngo-skibe. Overfarten er derfor blevet mere risikabel og farlig,« siger Flavio Di Giacomo, talsmand ved den internationale migrantorganisation IOM’s afdeling i Rom.

De seneste tal fra FN indikerer, at EU-landenes forsøg på at stoppe migrationsstrømmen har en effekt. Sidste år krydsede 138.882 migranter og flygtninge Middelhavet til Europa. Det er et markant fald fra 172.301 i 2017. Og endnu færre end de over en mio. personer, som ankom, da flygtningekrisen var på sit højeste i 2015.

Det er specielt udviklingen i farvandet mellem Libyen og Italien, som har resulteret i en samlet reduktion. Så sent som i 2017 ankom 119.000 til den italienske kyst – svarende til 67 procent af alle migranter, der krydsede Middelhavet det år. I 2018 faldt antallet til 23.371.

Udliciterer grænsekontrol

Matteo Salvini, lederen af det højrenationale parti Lega, har gjort sig populær i den italienske befolkning på sine hårde linje over for illegal immigration.

»Jeg er, og vil fortsætte med at være, helt og aldeles imod alle nye ankomster til Italien. Jeg vil fortsætte med at arbejde for at udvise de alt for mange illegale, der allerede er i landet. At give efter for pres fra Europa og ngo'er ville være et tegn på svaghed, der ikke er det italienske folk værdigt,« sagde han i denne uge.

Salvini har kritiseret den tidligere centrumvenstreregering for at have været for slap på immigrationsområdet, men ifølge Matteo Villa, der forsker i migration ved ISPI, det italienske institut for internationale politiske studier, »skete den største reduktion i antallet af uregelmæssige ankomster før den nye regering i Italien«.

Det er dermed ikke Salvinis politik, men derimod netop den, der blev ført af den udskældte tidligere centrumvenstreregering med Partito Democratico (PD), der har medført den største reduktion.

PD-regeringen udliciterede reelt Italiens grænsekontrol, da den i midten af 2017 indgik en aftale med Libyens myndigheder om finansiel støtte, optræning og materiel til den libyske kystvagt, der fik til opgave at forhindre migranter i at forlade libysk farvand. Rom blev samtidig anklaget for at indgå aftaler med lokale militsledere i det sydlige Libyen om at stoppe migranter og flygtninge på deres færd nordpå.

Statistikkerne tyder på, at initiativet var effektivt. I året fra juni 2017, hvor aftalen med Libyen blev indgået, og frem til maj 2018 ankom 72.571 personer til Italien. Det er langt under halvdelen af de 193.813, som ankom i de 12 foregående måneder, fra juni 2016 til maj 2017.

Flere døde

Da Salvini kom til magten, fortsatte han samarbejde med Libyen, men han iværksatte også sin målrettede kampagne mod hjælpeorganisationer, der sejler redningsskibe i den centrale del af Middelhavet. Samtidig blev der stoppet for en koordineret redningsindsats i den sydlige del af Middelhavet. Salvinis argument var – og er – at hvis man ikke slog ned på redningsskibene, så ville antallet af migrantankomster vokse.

Under Salvini er antallet af migranter, der ankommer til Italien, da også faldet yderligere. Men antallet af druknede er samtidigt som nævnt vokset markant i forhold til antallet af ankomster.

»De politiske indgreb overfor operationer til søs kan ikke tage æren for det meget store fald i antallet af ankomster, da den udvikling startede tidligere,« siger Matteo Villa, »men det er tydeligt, at der er en stigning i antallet af døde i de måneder, hvor man har haft både den tidligere politik med at samarbejde med Libyen og den nye politik med at afskrække redningsaktioner til søs.«

Selv om antallet af døde er vokset sammenlignet med antallet af ankomster, så døde der i absolutte tal ifølge FN færre i 2018 på turen over Middelhavet end tidligere. Sidste år druknede 2.262 migranter og flygtninge – hvilket svarer til et fald på 28 procent i forhold til 2017, hvor 3.139 døde.

Flere af de nødhjælpsorganisationer, hvis skibe er blevet presset væk af Italien, har i flere måneder anklaget Rom-regeringens politik for at bringe endnu flere menneskeliv i fare.

Unødvendige lidelser

Matteo Villa mener, at der er en konflikt mellem ønsket om at holde antallet af uregelmæssige ankomster nede, og hvor meget samvittigheden kan holde til.

»Hvis dit mål er at tvinge tallene ned, så kan det helt klart have en effekt at indføre skrappere tiltag, men man når et punkt, hvor man ikke tager hensyn til de forhold, som migranter udsættes for,« siger han.

»Det er helt klart enhver regerings ret at regulere migration; problemet er, at tiltagene kan fremprovokere unødvendige lidelser.«

Leonard Doyle, der leder kommunikationsafdelingen i migrantorganisationen IOM’s hovedkvarter i Schweiz, peger dog også på andre grunde til, at antallet af druknede er vokset i forhold til antallet af ankomster.

»Menneskesmuglerne tager stadig større chancer med menneskeliv. De sender migranter til havs under stadig værre forhold og tager stadig større risici for at undgå den libyske kystvagt,« siger han.

»Selvfølgelig betyder det også noget, hvad europæiske regeringer gør,« fortsætter han, »men det er ikke europæerne, der sætter migranternes liv på spil, det er menneskesmuglerne, som gør det.«

Øst mod vest

Inden for de sidste år har migrationsstrømmen bevæget sig fra den østlige ende af Middelhavet mod den vestlige. Størstedelen af migranterne tog i 2015 den østlige rute, men da en aftale blev indgået i 2016 mellem EU og Tyrkiet, hvor Ankara fik milliarder i finansiel støtte og politiske indrømmelser fra Bruxelles for til gengæld at blokere migranters videre færd til Grækenland, rykkede trafikken til den centrale del af Middelhavet.

Med aftalen mellem Italien og Libyen er der nu igen sket et ryk vestpå, og nu er det Spanien, der modtager flest migranter i Middelhavsregionen med omkring 64.000 i 2018.

Ifølge Matteo Villa viser udviklingen, at man på kort sigt kan have succes med at mindske antallet af uregelmæssige ankomster ved at udlicitere EU’s grænsekontrol og desuden indgå aftaler med lokale militser i Nordafrika.

EU tilbyder bl.a. også finansiel støtte til landet Niger for at stoppe migranter på vej til Libyen og derfra Europa. Niger var tidligere et stort transitland for migranter fra det vestlige Afrika – i 2016 rejste over 300.000 migranter nordpå gennem landet – men ifølge EU er migrationsstrømmen gennem det land nu mindsket med 95 procent.

Tiltagene i Niger har også været med til at omdirigere strømmen i retning af Marokko, hvorfra flygtninge og migranter søger mod Spanien.

Spanien søger nu også at øge samarbejdet med Marokko for at bremse migrationen derfra – regeringen i Madrid har til gengæld for Marokkos samarbejdsvilje lovet at være Rabats ’stemme’ i EU og har sikret EU-midler i milliardklassen til styrkelse af Marokkos grænsekontrol.

Det rette at gøre?

Aftalerne med landene i det nordlige Afrika er måske nok effektive, »men selv om de beviseligt er effektive på den korte bane, så betyder det ikke, at de er det rette at gøre. De er blot midlertidige tiltag og er ikke langsigtede løsninger på det stadige migrationspres sydfra,« mener Matteo Villa, der også påpeger, at aftalerne kan være med til at destabilisere landene syd for Middelhavet, da de ligger under for en stor byrde med at håndtere migranterne.

Og samtidig har europæiske lande vist sig villige til at understøtte despotiske regimer og lukke øjnene for menneskerettighedsbrud for at sikre afrikanske nationers samarbejde på migrationsområdet.

Menneskerettighedsgrupper kritiserer også aftalerne for, at selv om mange af dem, der søger mod Europa, er økonomiske migranter, så er der også folk, som flygter fra krig og politisk forfølgelse. Når de bliver blokeret på deres færd syd for Middelhavet, mister de muligheden for at søge om asyl i Europa.

Samtidig kan man ikke garantere, at migranternes menneskerettigheder bliver overholdt, når de holdes tilbage af myndigheder og militser i det nordlige Afrika. Migranter, der opholder sig i Libyen udsættes i stor stil for tortur og voldtægt, og dem, der bliver taget af den libyske kystvagt, bliver sendt i detentionscentre, hvor vold og mishandling er udbredt.

Leonard Doyle fra migrantorganisationen IOM mener dog, at det anstændige argument for eksempelvis aftalen med Libyen er, at færre migranter bevæger sig ud på den dødsensfarlige tur over Middelhavet, og samtidig at støtten til den libyske kystvagt er med til at redde liv:

»Endnu flere ville dø, hvis libyerne ikke var der til at samle dem op,« siger han.

Rettelse: Tidligere havde denne artikel rubrikken ’Europas forsøg på at stoppe migrationsstrømmen er blevet mere effektiv, men kræver også flere ofre’. Dette er imidlertid ikke korrekt, hvorfor rubrikken er ændret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

I afsnittet der hedder "Flere døde" kan vi læse os til at der er færre døde.. Det er lidt sløjt Gøttske.

Frank Hansen, Hans Aagaard, Bjarne Frederiksen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Kan det ikke være lidt ligemeget, Michael Bor, 2000 druknede er alt for mange.

Hanne Ribens, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Carsten Wienholtz og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Martin Gøttske

Michael Boe, som det tydeligt står skrevet, så falder antallet af druknede i absolutte tal, men antallet af døde er vokset voldsomt i forhold til antallet af ankomster.

Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Martin Gøttske

Jeg opfattede Michael Boes læserbrev som en reaktion på den misvisende overskrift:
"Europas forsøg på at stoppe migrationsstrømmen er blevet mere effektiv, men kræver også flere ofre"

Overskriften bliver så korrigeret i artiklen; men derfor er overskriften stadigvæk forkert -
antallet af druknede er faldet.

Thomas Poulsen, Frank Hansen, christian christensen, Hans Aagaard, Martin Lund, Bjarne Frederiksen og Michael Boe anbefalede denne kommentar

@Martin Gøttske

Må jeg spørge dig, hvad du selv synes er mest korrekt i en seriøs artikel, hvor jeg formoder du ikke vil være aktivistisk, men sanddruelig (jeg kunne her tage fejl?)

Spørgsmålet handler om dit valg af artikeloverskrift (Tak, Torben Lindegaard) eller din helt kortfattede afsnitsoverskrift "Flere døde". Vil det være mest korrekt at disse overskrifter dækker over:
a) Det absolutte antal af døde (det som almindelige mennesker bare kalder antallet af døde)
eller
b) En konstrueret størrelse som er "antallet af døde i forhold til antallet af ankomster"

Vær sød at se om du kan svare præcist med et a) eller et b). Hvorfor er det jeg føler mig overbevist om du ikke klarer den opgave :-)

Hans Aagaard, Danny Hedegaard og Bjarne Frederiksen anbefalede denne kommentar

Niels Duus Nielsen,

Jeg har den opfattelse af ordentlig journalistik skal efterlade et faktuelt sandt indtryk.

Jeg har den opfattelse at 2.262 druknede er en hel del bedre end 3.139 druknede. Jeg synes også det er for mange. Jeg foretrækker 0. Interessant nok får du kun det tal den dag at det står 100% klart for migranter at deres forehavende med at komme til Europa ikke vil lykkes. Men det er en helt anden diskussion jeg ikke vil bruge mere weekend på :-)

Thomas Poulsen, Frank Hansen, christian christensen, Hans Aagaard, Danny Hedegaard, Martin Lund og Bjarne Frederiksen anbefalede denne kommentar

Jeg syntes, at det er ualmindelig tragisk med mere end 2.000 omkomne. Og den baggrund syntes jeg, det er utroligt og endnu mere tragisk, at nogen vil bruge en simpelt forskrivning, der senere rettes, til at gøre formuleringen i artiklen til det primære problem.

Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Carsten Nørgaard, Hans Larsen, Steffen Gliese, Christel Gruner-Olesen, Torben Skov og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Danny Hedegaard

Risikoen for at drukne begynder med flygtningenes egen beslutning, om at løbe risikoen.

Vi har en interesse, og det er at de ikke kommer ind i Europa.

Herom er flygtningene velinformeret, de kan undlade at gøre forsøget.

Gør de det alligevel, er ansvaret for de eventuelle konsekvenser af at gøre forsøget, ene og alene deres eget.

Selvfølgelig kan vi ikke tillade NGO skibe aktivt at sejle rundt, med det formål alene at redde flygtninge.
Det er jo det samme som at opmuntre, og opfordre dem til at gøre forsøget, på at komme til Europa.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

John Poulsen, christian christensen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Dødstallet er langt højere, de dræbte i de indirekte EU finansierede kz-lejre i Libyen, er ikke medregnet.

6 July 2017
"Those trapped in Libya are vulnerable to human rights violations and abuses including killings, torture, rape, kidnappings, forced labour, and arbitrary and indefinite detention in cruel, inhuman and degrading conditions."
John Dalhuisen, Amnesty International
Link: https://www.amnesty.org/en/press-releases/2017/07/central-mediterranean-...

12 November 2018
A year after shocking images purporting to show human beings being bought and sold in Libya caused a global outcry, the situation for migrants and refugees in the country remains bleak and in some respects has worsened, said Amnesty International.

Fremtiden banker på døren Danmark!
Hvis ikke man politisk ønsker, at forholde sig til bl.a. et stigende antal klimaflygtninge, burde politikere stoppe med, at producere klimaflygtninge.

Der burde tages klart afstand fra kortsigtede ‘ikke’ bæredygtige økonomiske og magtpolitiske interesser, hvor de ansvarlige politikere og økonomiske interessenter, efterfølgende beskylder ofrene for deres politik og investeringer, for deres på ofrene overlagte påførte ulykker.

The Dark Triad.
Begrebet The Dark Triad dækker over tre træk, hvor fællesnævneren er, at man tager hensyn til sig selv og er ligeglad med andre.

Psykopati: Et fravær af empati og skyldfølelse og til gengæld en høj tolerance for stress.

Narcissisme: En ekstrem selvoptagethed sammen med en mangel på empati og en overbevisning om, at man er noget helt særligt.

Machiavellisme: Et fravær af moralske hensyn og en tendens til at udnytte og manipulere andre for at nå eget mål.

Daniel Joelsen, Eva Schwanenflügel, Carsten Nørgaard, Hans Larsen, Steffen Gliese og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Gert Romme,

Du må virkelig være mere påpasselig med dine ord! Du skrev:

"Jeg syntes, at det er ualmindelig tragisk med mere end 2.000 omkomne. Og den baggrund syntes jeg, det er utroligt og endnu mere tragisk, at nogen vil bruge en simpelt forskrivning, der senere rettes, til at gøre formuleringen i artiklen til det primære problem."

Jeg er godt nok uenig med dig i dette!

Jeg synes det er rigtig vigtigt, at det man skriver er præcist og sandt, overskrifterne er IKKE ændret og udgør fake news, men dog synes jeg disse forhold er helt ligegyldige i sammenligningen med de 2.262 druknede!

Philip B. Johnsen

Der manglede et link sorry. ‘12 November 2018’

“Cruel European migration policies leave refugees trapped in Libya with no way out.”

Link: https://www.amnesty.org/en/latest/news/2018/11/cruel-european-migration-...

Eva Schwanenflügel, Carsten Nørgaard, Steffen Gliese og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Rauf H. Zadeh

Hvis den internationale humanisme og verdenssamfundet ikke ændre på det nuværende verdensorden som er basseret på militarisme, maksimalt udnyttelse af naturen og dennes resurse, så vil det helt sikkert være meget større migrations bølger i fremtiden. Det er en realitet at folkevandring har eksisteret i verdenshistorie hos både mennesker og dyr . Når folk bliver ramt af en natur skabte eller menneske skabte katastrofe og de ikke kan og eller er i stand til at forhindre det, så er flugt en bedste mulighed for at finde bedre vilkår til at live. Med mindre vi alle sammen som et samlet internationale human samfund gør hvad vi kan til at udrydde uligheden og skabe et reelt politisk og økonomisk - harmonisk demokrati og lighed. Ellers i de kommende fremtid så vil vi være vidner til endnu større migrationer/ folkevandringer og flugt fra sult, tørke, krig, undertrykkelse, oversvømmelser, jordskælv og ...
Dette vil være et realitet at lille Danmark og Dansk F. Partis nationalisme med deres inhumane og falske danskhed ikke kan stoppe de kommende migrations bølgerne og ikke kan lukker landet for alt og alle. Det en realitet hvis en del af Danmark kommer under vandet på g. a. oversvømmelse og global opvarmning, vil både mennesker og dyr vandre til bedre og sikkert steder her i landet eller til uden for grænserne. Et af de markante eksempler er danskernes udvandring til Amerika og latin Amerika i slutning af 1800 tallet som var på grund af fattigdom og ulighed.

Arne Albatros Olsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Flemming Berger, Torsten Jacobsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Rauf H. Zadeh

For at bygge et håb
Forladte vi vuggen
Men…
Hvor er du min søde?
Hvilken vej skal jeg tilbage
Hvilen hjemmeside, hvilken avis
Skal jeg sætte dit navn, dit billede i?
Hvilken organisation,
Hvilke lejre, hvilket telt
Hvilken bus og togvogn
Hvilket bjerg, hvilken skov og grænser
hvilken sejlende båd ved morgengryden
Hvilken havn,
Skal jeg kigge?
For at finde dig igen
For at bygge et håb
Forladte vi vuggen
Men…
I vejens mørke støv
havets drønkende bølger
Nettenes stjernefyldte stilehed
Blandt vandrenes jammer og harme
Kvinder og børns udmattet skrig og grædt
Dig kan jeg ikke høre
Dine små hænder
Kan jeg ikke finde
Endnu et knus, brister jeg
Min søde
Suk, suk
I dag ensom og forladt
koldt og livløs redende på bølgerne
På en strand..
Fandt jeg dig igen
Da jammer og hymner
Blev stille..
Da et ukendt barns skæbne
Da et billede vandrede verden over
Fandt jeg dig Igen
For at bygge et håb forladte vi vuggen
Men…
Hvor er du Min søde..
Hvilken vej skal jeg tilbage
Hvilen hjemmeside, hvilken avis
Skal jeg sætte dit navn, dit billede i?
Hvilket håb skal jeg bygge uden dig..

Rauf H. Zadeh, København d. 19. 9. 2015

Eva Schwanenflügel og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Åbne grænser = lukkede kasser

Steffen Gliese

Det er i hvert fald, Nils Bøjden, dobbeltmoralsk selv at regne med at kunne rejse i den ganske verden, men at nægte andre samme ret.

Der er forskel på at rejse og så at slå sig ned med adgang til alle velfærdssamfundets ydelser uden selv at have bidraget med betaling af skatter. Jeg tror at vi alle byder rejsende velkomne, som selv finansierer deres korte ophold med besøg på Langelinie og derefter tager hjem igen.

Det er ikke svært at få opholdstilladelse i lande som Kina, Japan eller Indien såfremt man har et arbejde eller på anden måde er helt selvforsørgende og også selv sørger for sundhedsforsikring og betaling af uddannelse fra vuggestue til universitet. Danmark bliver på et eller andet tidspunkt tvunget til at vælge mellem de to systemer. Et velfærdssamfund med lukkede grænser eller et åbent samfund med lave skatter, hvor enhver klarer sig selv.

Georg Kallehauge, Erik Jakobsen, Danny Hedegaard, Michael Boe, Kim Houmøller og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Bare et lille tankeeksperiment :

Hvad nu hvis svenskerne havde besluttet at de ikke ville tage imod de danske jødiske flygtninge, da tyskerne midt under besættelsen besluttede at de skulle fragtes i koncentrationslejre?
Påtænk de frygtelige konsekvenser.

Selvom der på dette tidspunkt ikke var særlig mange der troede på de rygter der florerede om at SS udryddede mennesker i disse uhyggelige lejre, risikerede danske modstandsfolk og fiskere alligevel livet for at hjælpe jøderne i sikkerhed på den anden side af sundet.
Mange døde undervejs, og en hel del tog efterfølgende livet af sig på grund af de ting de overværede eller var nødsaget til at gøre.
Sverige åbnede ligeledes for flygtningene, selvom de var neutrale.

Det var på nippet efter befrielsen, at Danmark blev anerkendt som allieret på grund af samarbejdspolitikken med Tyskland. Det var kun modstandsbevægelsen - og sammenbruddet i samarbejdet efter generalstrejken - der reddede os over på 'de godes' side.

Tænk nu hvis vi ikke havde reddet jøderne?

Gert Romme, Hans Larsen og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

"Tænk nu hvis vi ikke havde reddet jøderne" jøderne er jo vore landsmænd, så præmissen er forkert!

Michael Boe, Georg Kallehauge, Frank Hansen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Nej, Kim. For præmissen er at Sverige medvirkede. Ellers havde vi ikke kunnet redde nogen.

Eva Schwanenflügel

PS. De tyske jøder var også tyske landsmænd.
Det hjalp dem beviseligt ikke..

Kim Houmøller

Schwanenflügelg - ikke alle jøder blev sendt til Sverige. Nogle få gemte sig i Danmark med hjælp fra danskere.

Philip B. Johnsen

Udenomssnak.
Hele verdens befolkning er i samme båd med de menneskeskabte klimaforandringer.
Alle må rykke sammen, hvor der fortsat er eksistensgrundlag på jorden og ingen menneskeskabte landegrænser optegnet på et kort eller militære styrker, vil kunne ændre på dette faktum.

Denne nationalismens udenomssnak der handler om befolkningstilvækst i verden og ikke om klimaforandringer, er fuldblods Donald Trump withe supremacy taktik, disruption for afledning af opmærksomheden fra, kapitalismens, den politiske og økonomiske magtelites ansvar for de menneskeskabte klimaforandringer og acceleration af deres overgreb på verden.

Der findes en dækkende betegnelse, det er ikke et nyt fænomen, kampen om befolkningen, der ubetinget må adlyde den politiske magt i deres samarbejde med de økonomiske private intressenter i den globaliseret konkurrence, er meget gammel.

’Feltherrekunst’
Verdens ældste taktik, politikere og de understøttende økonomiske magthavere beskytter deres position, ved at spille de udsatte, ud mod de fattige for at opnå underliggende politiske mål.

At diskutere jøder for 70 år siden bringer ingen fornuft i en debat som denne.
Men tænk hvis den delmængde af nutidige jøder i Israel, der er magtliderlige, arrogante og inhumane, ikke skabte internt fordrevne, tyveri af ejendom, reelt apartheit og desuden undertrykkelse af et naboland ?

Men som skrevet længere oppe i denne tråd: Fokuser på årsager, i stedet for symptomer. Det er god latin.

Arne Albatros Olsen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Retfærdighed og medmenneskelighed.

Demokrati er kun inden for rammerne af ekstremistisk radikaliseret kapitalisme, systemforandring er ikke mulig, det er det ‘internationale marked’ der diktere rammerne, beskyttet af den nationale og internationale samfundsundergravende politisk og økonomisk magtelite med lovgivning der ‘ikke’ kan ændres.
Den politiske og økonomiske magtelite beskyttet af bl.a. lovgivning der sikre de riges skattefusk, offshore advokatfirmaer, offshore banker og offshore spekulation, det værende enten skattespekulation, skattesvindel eller skatteunddragelse, lovligt eller ulovligt, uanset hvilken type er denne politiske beskyttelse lig med stigende globale økonomiske ulighed, manglende investeringer i globale og lokale udfordringer, som de menneskeskabte klimaforandringer, bekæmpe fattigdom, sikring af vital infrastruktur for alle, sygehuse, strøm, vand, sanitet og undervisning mm.

Arne Albatros Olsen, Egon Stich og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

Tillad endnu et sidespring ....

Jeg så netop på BBC News, at den Saudi Arabiske teenager, Rahaf Mohammed al-Qunun, der var strandet i Bangkok og som følte sig truet på livet af sin egen familie for at have konverteret væk fra Islam, har fået asyl i Canada.
Den canadiske udenrigsminister Chrystia Freeland tog selv imod asylanten i lufthavnen.

Hvor kunne man ønske, at det var Danmark, der havde givet asyl til Rahaf Mohammed al-Qunun - uanset at eksporten til SaudiArabien utvivlsomt var blevet hårdt ramt.

Men nej - vi tør ikke stå op imod de saudiarabiske tyranner.

Arne Albatros Olsen, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Samuel Grønlund, Erik Jakobsen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Rauf H. Zadeh
Dit digt og dine tanker beskriver præcist det artiklen handler om.

"Falsk danskhed" er et meget fortællende udtryk, for DF har ikke patent på måden at være dansk på.

Jeg havde faktisk allerede kopieret dit digt og ville til at korrigeret dit danske, fordi jeg synes digtet var det værd, men så tænkte jeg efterfølgende. Digtet er mere autentisk og bedre med de sproglige fejl og mangler, end en velmenende korrektion fra min side, ville have været. Det er rørende og sørgeligt på en gang. Derfor slettede jeg min kommentar. Held og lykke med dine digte og det danske. Jeg har selv kæmpet med sproget i mange år. Min indgangsvinkel har været litteratur på dansk, både dansk og litteratur andre steder fra.

Philip B. Johnsen

Nationalisme bruges, som dansk undskyldning for brug af vold, ikke kun i Libyen, men også i Danmark.

Squirrel Hill massakren i Pittsburgh er en vigtig påmindelse til danskerne om, hvordan vælgere indoktrineret af dansk politisk nationalistisk propaganda, ved ubegrundet frygt og intolerence politik, kan ansporer voldsparate borgere i Danmark til handling på frygten vores politikere spreder.

Had og hetz spredende politikere med frygt skabende og politiske usande påstande om flygtninge i nød, er til fare for stabiliteten i Danmark, kan skabe en lignende massakre i Danmark.

Pia Kjærsgaard Folketingets formand.
Tre eksempler på otte dage i 2010.
»Men islam i sin grundsubstans, og det er det, jeg synes, vi skal forholde os til, er en voldsforherligende religion.«
Citat Pia Kjærsgaard (DR2 Deadline, 3.2.2010).

»Vi har en religion i Danmark i det 1000-årige rige, som Danmark er, og det skal vi holde fat i. Og derfor er det væsentligt, at islam ikke vinder frem i Danmark.«
Citat Pia Kjærsgaard(Politiken.dk, 26.1.2010).

»Jeg bryder mig ikke om dem, der generaliserer muslimer. Men med selve islam, der må jeg sige, at jeg har sværere og sværere ved at skelne mellem islam og islamismen.«
Citat Pia Kjærsgaard (Information, 20.1.2010).

“Ny rapport slår fast, at der bliver begået langt flere hadforbrydelser end først antaget. Rapporten er resultatet af en udvidet gennemgang af politiets sager, og det får Rigspolitiet til at slå fast, at hadforbrydelser fortsat skal have høj prioritet.”
Citat Rigspolitiet.
https://www.dansk-politi.dk/artikler/2018/september/langt-flere-sager-me...

“Når jeg ser på, hvordan nogle borgere opildner til holdninger mod flygtninge, eller hvor nedsættende der tales om jøder, spørger jeg mig selv:
Hvor godt forankret er den menneskelige værdighed i folks hoveder?”
Citat Josef Schuster, formanden for det Jødiske Centralråd i Tyskland.

Link: https://www.dr.dk/nyheder/udland/merkel-vi-maa-aldrig-glemme-krigens-rae...

Martin Gøttske

@Torben Lindegaard og Michael Boe, artiklen har nu overskriften (som faktisk også var den oprindelige overskrift): ”Europas forsøg på at stoppe migrantstrømmen er blevet mere effektiv, men også mere dødelig”. Overskriften afspejler nu, at det flere dør per person, som forsøger at krydse den centrale del af Middelhavet. Det er forkert at sige, at Europas tiltag ”kræver flere ofre” (i absolutte tal), som der stod før. Tak.

Torben Lindegaard, Michael Boe og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar

"Det er i hvert fald, Nils Bøjden, dobbeltmoralsk selv at regne med at kunne rejse i den ganske verden, men at nægte andre samme ret."

Jeg er overbevist om at der er rigtigt mange lande der gerne vil have jeg kommer som turist, lægger mine penge og går hjem igen.

Men det er vel ikke rigtigt tilfældet med disse mennesker? Regner du med at de har penge med, lægger dem her i landet og så rejser hjem igen?

Danny Hedegaard, Hans Aagaard og Michael Boe anbefalede denne kommentar
Rauf H. Zadeh

Runa Lystlund
Mange tak fordi du gør mig opmærksom på mine sproglige fejl. Jeg bliver glad for at blive rettet op det. Du er velkommen til at sende det til mig på min email, hvis du heller vil. Raufmana@gmail.com

Runa Lystlund

Det var ikke for at kritisere dig eller gøre nogen opmærksom på dine sproglige fejl. Jeg begår også mange selv. Det er en af grundene til, at jeg deltager her. For at blive bedre til dansk.

Grunden til at jeg skrev min kommentar var, at jeg synes dit digt er meget rørende og godt. Med venlig hilsen Runa

Eva Schwanenflügel

@ Runa

Jeg kunne tage fejl, men som jeg ser det opfordrer Rauf H. Zadeh dig til at skrive ved at angive sin mail-adresse.
Det kan vel ikke være fordi dit indlæg er blevet forstået som kritiserende? :-)

Rauf H. Zadeh

Kære Runa Lystlund.
Som @Runa har også kommenteret, det jeg skrev var absolut ikke en kritik. Tvært i mod det var og stadigvæk er for at sætte pris på din komentar og bruge dine kompetancer og erfaringer til at blev bedre til at skrive dansk.

Eva Schwanenflügel

@ Rauf

Du mener vel "som Eva også har kommenteret", eller..? :-)

Eva Schwanenflügel

Forvirringen breder sig..

Rauf, også jeg kunne lide dit digt.

Rauf H. Zadeh

Mange tak for jer der har læst min kommentar og digt. Men digtet var det råb der en far genfandt sin druknede mindreårig død søn på stranden i 2015. Jeg som en far prøvede at sætte ord på det billede jeg så i aviserne og udtrykke mine følelser.
Tak for jeres forståelse.