Nyhed
Læsetid: 4 min.

Forskere spørger om afsmeltningen ved Grønland er blevet ustoppelig?

På samme tid som flere forskere spørger sig selv, om kloden er ved at ramme sit tipping point, tror stadig flere amerikanere på, at klimaforandringerne er en realitet og menneskeskabte
Udland
26. januar 2019

Hvis du vil modtage et overblik over ugens gode og dårlige nyheder for klimaet, kan du få ’Kampen for klimaet’ leveret direkte til din indbakke hver fredag.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Skolestrejker breder sig

Efter at svenske Greta Thunberg sidste efterår begyndte at strejke fra skole for at kaste lys over klimasagen, har skolestrejkerne bredt sig som ringe i vandet ud i Europa og resten af verden.

For to uger siden gik omkring 3.000 skoleelever i strejke fredag for klimaet alene i Belgien. Sidste fredag havde de belgiske skolestrejker spredt sig til 12.000 elever, og torsdag i denne uge valgte omkring 32.000 skoleelever i Belgien at strejke for at presse politikerne til at handle på klimaet.

Fredag er det skoleelever i Schweitz, der i anledning af det økonomiske topmøde i Davos, strejker for klimaet.

»Hilsener fra Davos! Fredag vil jeg deltage i de schweiziske skolestrejker. Kl. 12. Stedet bliver annonceret senere,« skriver Greta Thunberg på twitter fra Davos, hvor hun deltager i det økonomiske topmøde.

Ny dansk klimapolitik?

Mere end halvdelen af de påkrævede 50.000 underskrifter er allerede i hus. Har du skrevet under på borgerforslaget, der skal sikre, at folketinget tvinges til at debattere spørgsmålet om en ny og ambitiøs dansk klimalov?

Ellers kan du gøre det her: Ny klimalov – tak!

Amerikanerne tror på klimaforandringerne

En ny undersøgelse viser, at en rekordstor andel af amerikanerne tror, at klimaforandringerne er en realitet og menneskeskabte.

Ifølge undersøgelsen, der er foretaget af universiteterne Yale og George Mason i løbet af november og december 2018, mener 72 procent af amerikanerne, at klimaforandringerne er bekymrende. Det er ti procent flere end i 2015 og tre procent flere end i marts sidste år, skriver The New York Times.

»Folk begynder at forstå, at klimaforandringerne finder sted her i USA, her i min stat, i min by, og det går ud over folk og steder, jeg holder af – og det sker nu,« siger Anthony Leiserowitz, der er direktør for Yales Program for Kommunikation om Klimaforandringer: »Det her er ikke noget, der først sker om 50 eller 100 år,« siger han til The New York Times.

 

Rammer kloden et tipping point?

Samtidig med at der kommer stadig flere rapporter og studier, der fortæller, at afsmeltningen ved polerne går langt hurtigere end blot få år tidligere, begynder klimaforskere at se tegn på, at afsmeltningen flere steder er ved at gøre uoprettelig skade.

Således viser et nyt studie, der har undersøgt afsmeltningen af is i Grønland, at isen er blevet langt mere følsomt overfor selv meget små temperaturstigninger, hvilket tyder på, at afsmeltningen er ved at nå et punkt, hvor den ikke længere kan stoppes, men derimod er selvforstærkende. Det skriver The New York Times, der har talt med studiets hovedforfatter Michael Bevis, professor ved School of Earth Sciences ved Ohio State Universitet.

Han og holdet af forskere har undersøgt, hvordan naturlige cyklusser påvirker afsmeltningen over tid, og resultatet er, at isen bliver stadig mere skrøbelig.

»Når selv meget små ændringer kan forårsage massiv afsmeltning, så betyder det, at vi har ramt et niveau, der er ekstremt følsomt overfor varmere temperaturer, hvilket igen kan betyde, at vi har ramt et tipping point«, siger professor Michael Bevis til New York Times.

Han forklarer, at den kommende opvarmning derfor vil påvirke klimaet langt mere end den opvarmning, der allerede har fundet sted. Skadevirkninger stiger proportionelt med opvarmningen.

»En grads opvarmning i fremtiden vil have langt større påvirkning (på klimaet, red.) end en grads opvarmning i det forrige århundrede.«

Stor olieefterspørgsel trods elbiler

Ifølge Fatih Birol, direktør i det Internationale Energiagentur IEA, er der ingen grund til at tro, at oliens tid er forbi, blot fordi salget af elbiler vil stige hastigt de kommende år.

I en tale ved dette års økonomiske topmøde i Davos sagde Fatih Birol, at der fortsat vil være en meget stor efterspørgsel på olie, selv om IEA skønner, at antallet af elbiler vil stige fra tre mio. i dag, til 125 mio. globalt i 2030. For der vil stadig være en mia. biler globalt, der kører på benzin eller diesel.

»At påstå, at elbiler vil gøre en ende på olien, er helt forkert,« lød det fra Fatih Birol, der henviste til, at lastbiler, den kemiske industri, skibsfarten og fly er langt vigtigere for efterspørgslen på olie: »Og i Asien er de kun lige begyndt at flyve,« sagde han ifølge Climate Home News.

IEA-direktøren påpegede også, at to tredjedele af den strøm, som elbiler kører på globalt, kommer fra fossile brændsler.

»Hvis vi ikke formår at fjerne CO2 (fra produktionen af el), vil udledningerne ikke falde. Det kan godt være, at det hjælper på forureningen lokalt, men det gør ikke det store ved de globale udledninger.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Der er et væsentligt problem, som bliver forbigået i dybeste tavshed.
Det er det store spørgsmål om en stor del af amerikanerne tror på klimaændringerne reelle, eller de har erkendt, at klimaændringerne er reelle.