Læsetid: 5 min.

Handelskrig og kæmpegæld truer fire årtiers vækstmirakel i Kina

Usædvanligt bekymrende meldinger slipper uden om den kinesiske censur i disse uger og bidrager til fortællingen om, at det kinesiske vækstmirakel vakler. Handelskrigen med USA er en vigtig del af forklaringen. Det samme er en historisk høj gæld fra finanskrisen, der her ti år efter truer med at indhente Kina
Konstante prisstigninger på fast ejendom har om noget skabt øget velstand i den kinesiske befolkning. For mange kinesere er det umuligt at forestille sig, at priserne kan stagnere eller endda falde.

Konstante prisstigninger på fast ejendom har om noget skabt øget velstand i den kinesiske befolkning. For mange kinesere er det umuligt at forestille sig, at priserne kan stagnere eller endda falde.

Jason Lee

22. januar 2019

40 år er gået siden begyndelsen på en økonomisk optur, hvis lige verden aldrig har set: Kinas reformpolitik åbnede landet op, ændrede landet for altid og satte skub i et vækstmirakel. Fire årtier med en gennemsnitlig vækst på 9,5 procent og flere end 700 millioner mennesker hjulpet ud af fattigdom.

I dag er spørgsmålet, om miraklernes tid er forbi. Om den formel, der har holdt Kinas økonomi oppe siden dengang, langt om længe har nået sin udløbsdato.

»Der er sket et fald i stort set alle sektorer fra forbruget i detailhandlen og bilsalget til fast ejendom. Bare kig på Kinas eksport. Hvem mener, at handelskrigen ikke har påvirket Kina, og at Kina er sikker på at vinde krigen, uanset hvor stor den er? Hvor er de personer, der sagde den slags ting i april og maj, og hvorfor står de ikke ved deres ord nu?« spurgte den ansete professor og økonom Xiang Songzuo i en nylig tale til tidligere finansstuderende på et af Kinas førende universiteter.

Kina står over for det største skifte i 40 år, og væksten kan vise sig at være langt under, hvad de officielle tal viser, vurderede Xiang Songzuo.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Olaf Tehrani
  • Niels-Simon Larsen
  • Christian Skoubye
  • Trond Meiring
Olaf Tehrani, Niels-Simon Larsen, Christian Skoubye og Trond Meiring anbefalede denne artikel

Kommentarer

Peter Beck-Lauritzen

Første afsnit, er jo fantastisk og godt for de fleste kinesere. Ledelsens håndtering af denne fremgang kan sammenlignes med at "tisse i bukserne", fordi økonomiske fremgange på to-cifrede procenttal, kan ikke håndteres på lang sigt. Nu har kineserne spøgelsesbyer=kinesernes opsparing og nu udsigt til et usælgeligt boligmarked. Fastholdelse af lav værdi af egen valuta har fremkaldt Trumps reaktion. Stor forskel på rig og fattig kineser vil også skabe spændinger. Som gamle Hjalmar Schacht pointerede; al udvikling/prisstigning/værdistigning etc. i samfundet, der overstiger 4%, er usundt for samfundet. Og der er andre end Hjalmar, der har sagt det samme, så der er nok noget om det, så husk det kære politikere, med regnedrenge!

Torben Lindegaard

@Lasse Karner

Et eller andet sted i artiklen burde du have nævnt Kina's problemer med forurening.

De sidste 40 års vækst har bl.a. været baseret på virksomhedernes ret til at svine stort set ubegrænset. Hvis de kinesiske virksomheder skal til at rydde op i den gamle forurening samt producere mindre forurenende i fremtiden, så koster det ustyrligt mange penge - og hvem skal tage ansvaret ??
De kinesiske virksomheder har nok ikke mere lyst til at punge ud end virksomhederne her i Kongeriget.

På vore breddegrader har vi endnu ikke fået ryddet op efter Grindstedværkets svineri i Kærgård Klitplantage - vi klarer os med et badeforbud ved høfde 42 - eller for den sags skyld efter Cheminova i Harboøre Tange.

Cheminova er ejet af Aarhus Universitets Forskningsfond. Rektor ved Aarhus Universitet, Brian Bech Nielsen, er formand for bestyrelsen i Forskningsfonden; men det hjælper alt sammen ikke på vandkvaliteten i Nissum Bredding.

Flemming Berger, Arne Albatros Olsen, Kim Houmøller, Bjarne Bisgaard Jensen, Claus Nielsen, Torben Bruhn Andersen, Carsten Svendsen, Trond Meiring og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Der var ingen i den vestlige verden der brokkede sig da den blev ramt af den største depression siden 30´erne i sidste århundrede og Kina reddede røven på feks. Europa der sindssygt nok indledte den største spareøvelse midt i økonomisk recession der oven i forsinkede opsvinget med mindst 5 år i forhold til USA med deres høje investeringsniveau.

Niels-Simon Larsen

Kinas succes skal ses på baggrund af udpining af - arbejdskraften, miljøet og demokratiet. Det hedder også slaveri, naturødelæggelse og hold kæft.

Flemming Berger, Jørgen Larsen, Peter Beck-Lauritzen, Arne Albatros Olsen, Jens Winther, Claus Nielsen, Torben Bruhn Andersen, Carsten Svendsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Om det er den kinesiske, europæiske eller amerikanske økonomi der først bryder sammen pga. en handelskrig er bedøvende ligegyldig. Hele verden vil blive revet med i faldet.

Flemming Berger og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar