Læsetid: 2 min.

Et højredrejet europæisk forår banker på døren

Italiens Matteo Salvini satser på at danne en alliance af EU-skeptiske højrefløjspartier på tværs af kontinentet frem mod valget til Europa-Parlamentet i maj
12. januar 2019

Italien og Polen er klar til at ringe et »nyt europæisk forår« ind, som skal gøre en ny EU-skeptisk, indvandringsfjendsk og antimuslimsk alliance til en dominerende kraft på den europæiske politiske scene.

Det erklærede Italiens mest magtfulde og omstridte politiker, Matteo Salvini, da han i denne uge var på besøg i Polen som led i sit forsøg på at samle europæiske højrefløjspartier forud for valget til Europa-Parlamentet i maj.

Salvini og hans meningsfæller satser på, at EP-valget, som den italienske indenrigsminister og leder af det højrenationale parti Lega har beskrevet som »alle slags moder«, kan føre til et fundamentalt kursskifte for EU.

Der er lagt op til en kamp mellem liberale kræfter, anført af især Frankrigs præsident Emmanuel Macron og den tyske kansler Angela Merkel, som ønsker større EU-integration, og populistiske EU-skeptikere, der som Salvini kræver, at Bruxelles giver mere magt tilbage til nationalstaterne.

»Vi har altid talt om en fransk-tysk akse i Europa. Vi vil have en ny balance og en ny energi i Europa, hvor Polen og Italien vil spille hovedroller i et nyt europæisk forår, der vil genføde de europæiske værdier,« sagde Salvini onsdag i Polen, hvor han bl.a. mødte Jaroslaw Kaczynski, lederen af det højreorienterede og EU-skeptiske Lov- og Retfærdighedsparti (PiS).

»Begge politikere vil et Europa, der fokuserer mere på suveræne europæiske nationer – et nationernes Europa frem for et mere forenet Europa,« siger seniorforsker Michal Baranowski fra tænketanken German Marshall Fund til nyhedsbureauet Reuters.

Salvini har tit og ofte tordnet mod EU – specielt den økonomiske sparekurs, der dikteres af EU-Kommissionen, og det manglende samarbejde på immigrationsområdet. Han siger, at EP-valget er afgørende for at tilføre nye kræfter, som kan reformere institutionerne i Bruxelles indefra.

Salvini har allerede knyttet bånd til andre antiimmigrationspolitikere, bl.a. den franske højrepopulist Marine Le Pen. Sidste år mødte Salvini desuden Ungarns premierminister Viktor Orbán, som Salvini roste for sin beslutning om at opføre pigtrådshegn langs sit lands grænse for at holde migranter og flygtninge ude. Og den anden vej rundt beskrev Orbán sin italienske makker som »en helt og en ligesindet allieret«.

Modstridende dagsordener

Det nyvalgte Europa-Parlament vil spille en nøglerolle i godkendelsen af en ny EU-Kommission, hvis sammensætning kan have betydning for, om man vil se med større velvilje på den politiske linje, som bl.a. Salvini og Kaczynski står for.

Begge deres partier står til markant fremgang ved EP-valget.

Den øgede styrke, som et samarbejde mellem højrefløjspartierne i bl.a. Italien, Polen og Ungarn kan give, vil man i Warszawa og Budapest også kunne bruge som forsvarsmur mod EU-kritik af de to landes regeringers underminering af demokratiet og retsstaten.

Det har dog tidligere vist sig svært at danne internationale alliancer mellem populistiske højrefløjspartier, som baserer sig på en stærk nationalisme. En italiensk-polsk alliance vil da også være plaget af alvorlige modsætninger. Salvinis åbne støtte til Ruslands præsident Vladimir Putin falder ikke i god jord i Kaczynskis Polen. Samtidig vil Salvini, at nordeuropæiske lande tager imod flere af de migranter, der ankommer i Italien, hvilket Kaczynski nægter. De er også stærkt uenige om, hvordan EU-midler skal fordeles landene imellem.

»Problemet med at forene populistiske partier er, at de har nationale dagsordener, som er i konflikt med hinanden,« siger Guntram Wolff, leder af tænketanken Bruegel, til Bloomberg.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

jan henrik wegener

Måske. Men er der ikke mere uforudsigelighed end som så? Stabilitet eller ro forekommer dog næsten som mere usandsynligt end det modsatte. En form for "kursændring" eller omformning af vore samfund. Her i landet kan det måske gå lidt i modsat retning af den Salvini m.v. står for?

Torben Lindegaard

@Martin Gøttske

Der er ingen tvivl om, at der i alle EU's medlemslande findes EU skeptiske højrefløjlspartier.

Men derfra og til, at alle disse højrefløjspartier vil kunne danne en arbejdsduelig europæisk alliance i EU Parlamentet er der godt nok et stykke vej.

Men vi kommer nok til at høre kun alt for meget på en europæisk højrefløjs kakofoni; men så må man jo lukke ørerne.