Læsetid: 2 min.

Hongkong vil straffe latterliggørelse af Kinas nationalsang

Et nyt lovforslag, der forventes at blive vedtaget i Hongkongs parlament, gør det ulovligt at ændre eller lave grin med den kinesiske nationalhymne. Centralregeringen i Beijing har pålagt Hongkong at lovgive på området
12. januar 2019

Et land, to systemer. Det kaldes styreformen, der blev forhandlet på plads i forbindelse med Storbritanniens overdragelse af Hongkong til Kina i 1997.

Aftalen betød blandt andet, at Hongkongs domstole forblev uafhængige. Og at de omkring syv millioner indbyggere var beskyttet af deres egne love.

Derfor var det dybt kontroversielt, da centralregeringen i Beijing for lidt over et år siden lavede en tilføjelse til overdragelsesaftalen, der kaldes for Hongkongs miniforfatning.

Det skete for at indføre en ny lov om den kinesiske nationalsang. På fastlandet var der kommet nye regler om, hvordan nationalsangen skal fremføres og i hvilke sammenhænge. Det samme mente kommunistpartiet også skulle gælde i Hongkong.

Lige siden har politikerne i Hongkong arbejdet på en lokal version, der lever op til de nationale krav. Onsdag blev udkastet præsenteret. Det lægger op til, at personer, der offentligt og bevidst laver om på eller håner den kinesiske nationalsang, kan idømmes op til tre års fængsel samt en bøde på over 40.000 kroner. Loven regulerer også, hvor og hvornår nationalsangen kan og bør anvendes. Det betyder blandt andet, at den fremover vil skulle afspilles, når nye dommere tages i ed.

Nationalhymnen buhet ad

Kritikere af lovforslaget ser det som endnu et eksempel på, at Kinas kommunistparti forsøger at underminere Hongkongs autonomi. Kampen for et mere demokratisk og frit Hongkong har de seneste år ført til store demonstrationer i byens gader. Det er også kommet til udtryk på mere kreativ manér, der blandt andet omfatter brugen af nationalsangen.

Den bliver spillet ved store sportsbegivenheder, hvilket flere gange har været anledning til buhråb fra tilskuerne.

Det var tilfældet, da Hongkong på hjemmebane mødte Kina i en vigtig fodboldkamp i kvalifikationen til VM i Rusland. Pibekoncerten nåede dog aldrig frem til tilskuerne på det kinesiske fastland. Den statslige kinesiske tv-kanal, der viste kampen, skruede helt op for orkester og kor, så nationalsang og tilhørende musik overdøvede de mange tilråb.

Fremover risikerer kinakritiske fodboldfans i Hongkong at blive straffet for lignende handlinger.

En stor diskussion i Hongkong har handlet om, hvordan loven kan håndhæves. For hvordan afgør man, hvem der synger hvad i en stor gruppe af mennesker på et stadium? Ikke mindst når fansene har fundet ud af, at de bare kan stå med ryggen til og synge. Den nye lov giver derfor politiet udvidet myndighed til i særlige tilfælde at bruge et helt år på efterforskningen.

Lovforslaget forventes at blive vedtaget, fordi Hongkongs lovgivende forsamling er domineret af Beijing-pro politikere.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Folketingsvalget er forbi, men magten skal stadig holdes i ørerne.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement. Første måned er gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu