Læsetid: 3 min.

Iran-sanktioner: Anders Samuelsens »kæmpe sejr« er vundet på formodninger

EU’s udenrigsministre vedtog tirsdag symbolske sanktioner mod Irans efterretningstjeneste uden dokumentation for, at der er hold i anklagerne mod fængslet 39-årig norsk iraner
Anholdelsen af en norsk iraner, der i september sidste år angiveligt fotograferede adresserne på iranske dissidenter bosat i Ringsted og tilhørende organisationen ASMLA, har nu ført til EU-sanktioner mod Irans efterretningstjeneste. ASMLA tog sidste år ansvaret for et terrorangreb mod en iransk militærparade i byen Ahvaz, hvor 25 blev dræbt.

Anholdelsen af en norsk iraner, der i september sidste år angiveligt fotograferede adresserne på iranske dissidenter bosat i Ringsted og tilhørende organisationen ASMLA, har nu ført til EU-sanktioner mod Irans efterretningstjeneste. ASMLA tog sidste år ansvaret for et terrorangreb mod en iransk militærparade i byen Ahvaz, hvor 25 blev dræbt.

Morteza Jaberian

9. januar 2019

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) kalder det »en kæmpe sejr«, at EU’s udenrigsministre på dansk og fransk initiativ tirsdag vedtog sanktioner mod to personer i Irans Direktoratet for Interne Sikkerhed, en afdeling af det iranske efterretnings- og sikkerhedsministerium.

Det er første gang, et efterretningsvæsen sættes på EU’s terrorliste, og beslutningen er begrundet med anholdelsen af en nu 39-årig norsk iraner fra Oslo, der i september sidste år angiveligt fotograferede adresserne på iranske dissidenter bosat i Ringsted og tilhørende organisationen ASMLA, en arabisk separatistgruppe med hjemsted i Khuzestan-provinsens hovedby, Ahvaz, nær grænsen til Irak.

ASMLA, der står for ’Arabisk modstandsbevægelse til befrielse af Ahvaz’, tog den 22. september 2018 ansvar for et terrorangreb mod en militærparade med Irans Revolutionsgarde i Ahvaz, hvor 25 blev dræbt. Og den 28. september blæste Politiets Efterretningstjeneste (PET) alarm på Sjælland og Fyn på mistanke om et nært forestående terrorangreb mod Ahvaz-dissidenterne i Ringsted.

Alarmen viste sig at være falsk, men den norske iraner blev efterlyst og anholdt i Gøteborg, og den 30. oktober offentliggjorde PET helt usædvanligt anholdelsen på et pressemøde, der samtidig forklarede postyret den 28. september.

Den 39-årige anholdte nægter sig skyldig i sigtelserne for overtrædelse af den ’milde’ spionparagraf 108 om bistand til fremmede efterretningstjenester og medvirken til forsøg på manddrab.

Hvad han så foretog sig i Ringsted, vides ikke uden for Københavns Byrets lukkede døre – som den anholdte ønskede åbnet netop for at få mulighed for at forklare sig offentligt. Og ifølge de tilgængelige meldinger fra såvel udenrigsministeriet som Københavns Politi og den fængsledes forsvarer, Allan Lund Christensen, er der intet nyt materiale i politiets efterforskning, når han fremstilles onsdag i byretten i København med krav om yderligere fire ugers varetægtsfængsling i isolation – igen med anklagemyndighedens krav om lukkede døre.

Ingen dokumentation for sanktioner

Det betyder altså, at EU’s ministerråd har vedtaget sanktionerne mod Iran uden dokumentation for deres begrundelse. Anders Samuelsens ’kæmpe sejr’ er således vundet på formodninger, nemlig at den 39-årige har samarbejdet med iranske efterretningsfolk med henblik på at komme en eller flere ASMLA-medlemmer i Ringsted til livs.

Man ved om den anholdte, at han er it-konsulent, at hans adresse i Oslo er hjemsted for en norsk-iransk venskabsforening, og at han er fraskilt og har tre børn i Norge. Men så vidt vides er der intet i hans generalieblad, der peger på terroraktivitet, og sigtelserne mod ham er da heller ikke relateret til de danske terrorparagraffer.

Det iranske udenrigsministerium har kaldt sagen ’ødelæggende’ for det gode forhold mellem Danmark og Iran, og i udvidet version mellem Iran og EU. Når det lod sig gøre at få EU med på Samuelsens ’resolutte udenrigspolitik’, skyldes det indicier på, at iranske dødspatruljer igen er aktive i Europa efter årtiers passivitet.

I sommeren 2018 blev et bombeangreb i Frankrig mod den største iranske modstandsgruppe, Irans Nationalråd for Modstand, afværget, og i november 2017 blev lederen af ASMLA, Ahmad Mola Nissi, skudt og dræbt i Haag, hvor han levede i eksil.

I ingen af tilfældene er der håndfaste beviser mod de iranske sikkerhedstjenester, som afviser alle anklager. Hollands udenrigsminister, Stef Blok, oplyste dog tirsdag, at den hollandske efterretningstjeneste »har fundet stærke tegn på«, at Iran – udover drabet i 2017 i Haag – var involveret i en likvidering af en hollandsk statsborger af iransk oprindelse i 2015 i Almere.

Forsigtige sanktioner

At sanktionerne er ret begrænsede – to personer har nu indrejseforbud i EU – hænger sammen med ønsket om at udskille dem fra de sanktioner, USA har genoptaget som følge af Donald Trumps opsigelse af den aftale om Irans atomproduktion, regeringen i Teheran indgik i 2015 med USA, FN og EU.

For så vidt angår FN og EU vedstår de atomaftalen og forhandler stadig om en ’særskilt mekanisme’, der gør det muligt at fortsætte samhandel med Iran uden om det amerikanske finanskredsløb, hvis kontrol med det internationale SWIFT-system vanskeliggør normal samhandel.

Kina har afvist at deltage i de amerikanske sanktioner, men den kinesiske Kunlun-bank blev i en periode i efteråret tvunget til at standse betalingerne for iransk olie på grund af det amerikanske nåleøje.

Også den danske eksport til Iran er ramt af Trumps beslutning – efter en fordobling af eksporten i 2017-18 er den ifølge organisationen Dansk Erhverv nu nærmest halveret.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Lasse Ellegaard

Der er stærke indicier for, at Iran igen sender dødspatruljer til Europa !!

Det er fuldstændigt uantageligt -
alene af den grund burde vi i EU tilslutte os de amerikanske sanktioner imod Iran.

Aleksander Laursen

Formodninger startede også Irak-krigen som kostede en million mennesker livet og skabte kaos i regionen.

Men enhver som syntes det er forkert at smadre forsvarsløse lande er konspirations teoretiker eller pro-russer.

Jens Kofoed, Hans Aagaard, Helene Kristensen, Holger Madsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Søren Bro, Gert Romme, Jan Weber Fritsbøger, Anders Graae og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Det er altid godt at have at prale af, - især når der snart skal udskrives valg. Men læser man udenlandske medier, så tyder det nok mest på, at det mest var Stef Blok fra Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) og ikke den danske udenrigsminister, der klarede problemerne i EU.

Til gengæld er der tilsyneladende også mange, der er meget tvivl, om der egentlig er rigtig hold i anklagerne mod Iran. Og det skyldes netop denne Stef Blok, som mange anser som et konservativt-liberalt parti lidt ude på den højre fløj.

og hvordan går det lige med de saudiske journalistmordere? Her blev det jo, i modsætning til Iran-hysteriet, bevist at der var begået en ugerning. Nå det ender nok med at olie-prinsen får henrettet et par symbolske forbrydere, og så kan Vesten ånde lettet op: olien er reddet.

Aleksander Laursen, Eva Schwanenflügel, Jesper Sano Højdal, Gert Romme, Anders Skot-Hansen og Holger Madsen anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Danmarks til alle tider mest fantastiske og dygtige udenrigsminister (siger han selv) er taknemlig for selv det mindste lillebitte dun, der kan pustes op til 7 høns.

Samuel Grønlund, Eva Schwanenflügel, Hans Aagaard og Gert Romme anbefalede denne kommentar