Læsetid: 6 min.

Juan Guaidó: »Venezuela har fået en chance for at redde sig ud af kaos«

Venezuelas selvudråbte overgangspræsident siger i eksklusivt interview med Guardian, at han er fast besluttet på at fremtvinge Nicolás Maduros fald fra magten
Venezuelas selverklærede præsident Juan Guaidó mener, at med en kombination af international opbakning, ny enhed i oppositionen og en revitaliseret støtte fra græsrødderne har Venezuela »en enestående chance for at redde sig ud af det kaos, landet befinder sig i«

Venezuelas selverklærede præsident Juan Guaidó mener, at med en kombination af international opbakning, ny enhed i oppositionen og en revitaliseret støtte fra græsrødderne har Venezuela »en enestående chance for at redde sig ud af det kaos, landet befinder sig i«

AA/ABACA

29. januar 2019

CARACAS – Den oppositionsleder, som i sidste uge udråbte sig selv til Venezuelas retmæssige overgangspræsident, søger nu at nedtone frygten for borgerkrigstilstande og hævder, at hans økonomisk nedbrudte nation i disse uger gennemlever »et næsten magisk øjeblik« i sin genopvakte forhåbning til demokratiets genrejsning.

I et af sine første interview siden sit overraskende udspil onsdag erklærer Juan Guaidó over for The Guardian, at han er opsat på »at gøre arbejdet færdigt«, det vil sige presse Nicolás Maduro fra magten og få sat en stopper for den nationale humanitære nødssituation, der har udløst den største folkeflugt i moderne latinamerikansk historie.

Guaidó siger, at med en kombination af international opbakning, ny enhed i oppositionen og en revitaliseret støtte fra græsrødderne har Venezuela nu »en enestående chance for at redde sig ud af kaos«.

Søndag bebudede han også, at han vil øge presset for at få overdraget magten med nye folkelige masseaktioner onsdag og lørdag, som er fristen for ultimatummet fra toneangivende europæiske lande til Maduro om at gå af.

Nye drømme

»Frustrationerne er blevet til håb. Folk vover igen at drømme … vi er vågnet op af et mareridt og kan nu drømme nye drømme, drømme om fremtiden og hvad vort land kan blive til, ikke om hvad det var,« siger den 35-årige politiker.

Trods hans udtalte optimisme er Guaidó blevet mødt med skeptiske spørgsmål om sit valg af alliancepartnere i bestræbelsen for »at redde Venezuela«. Hans stærkeste internationale støtte er således Donald Trump, som fredag udnævnte en berygtet neokonservativ, der tidligere har organiseret skjult finansiering til Nicaraguas kontraer, som USA’s særlige Venezuela-udsending.

En anden væsentlig støtte er Brasiliens højreekstreme populistpræsident Jair Bolsonaro, der er berygtet for sin foragt for menneskerettigheder og for sin begejstring for militærdiktatur.

Indtil begyndelsen af i år var Guaidó en relativt ukendt parlamentariker. Nu er han blevet centrum for en indenrigs- og geopolitisk storm med sin beslutning sidste onsdag om at udnævne sig selv til Venezuelas legitime overgangspræsident.

Han legitimerer sit krav på magten ved at henvise til Maduros angiveligt ulovlige tilraning af præsidentposten efter sidste års valg. Han påkalder sig en artikel i Venezuelas forfatning, der skulle tillade ham at gøre krav på posten som midlertidigt fungerende præsident, hvis præsidentembedet står ’ubesat’.

Denne aldrig før sete udfordring af Maduro – som først blev valgt efter Hugo Chávez’ død og genvalgt i maj sidste år ved et valg, som i vidt omfang blev anset som svindel, har samlet opbakning fra en lang række primært vestlige regeringer, herunder USA, Brasilien, Canada og Colombia, hvorimod både Kina og Rusland fortsat støtter Maduro.

Stærkt modsvar

Søndag advarede John Bolton, national sikkerhedsrådgiver for Det Hvide Hus, imod voldsovergreb på eller intimidering af amerikanske diplomater i Venezuela og tilføjede, at det ville udløse et stærkt modsvar fra USA, hvis oppositionslederen Juan Guaidó blev arresteret eller udsat for nogen overlast. Bolton beskyldte også Cuba for at yde bistand til Nicolás Maduros paramilitære styrker.

Lande som Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Spanien og Danmark siger, de vil anerkende Guaidó som midlertidig præsident, hvis der ikke senest lørdag bliver udskrevet nyvalg i Venezuela.

»Venezuelas befolkning har brug for en frisk start,« udtalte den britiske udenrigsminister, Jeremy Hunt, sidste lørdag.

I et interview med CNN Türk i søndags afviste Maduro kategorisk at gå ind på kravet.

»Ingen kan stille ultimatummer til os … Venezuela er ikke knyttet til Europa. Dette her er en fuldkommen uforskammethed.«

I et øjensynligt forsøg på at signalere, at han ikke anser Venezuelas seneste politiske krampetrækninger for en reel trussel, tweetede Maduro også et videoklip, hvor han sammen med sin hustru, førstedame Cilia Flores, dansede til lokal joropo-musik.

»Intet kan stoppe os,« lød hans ledsagetekst.

Guaidó indrømmer, at selv om hans internationale støtte vokser, savner den bevægelse, han har sat i gang for at omstyrte Maduro, stadig altafgørende støtte fra Venezuelas militær. I sidste uge fordømte Venezuelas forsvarsminister, hvad han kaldte for Guaidós »skammelige kriminelle plan« om at destabilisere Venezuela og svor derpå fortsat troskab over for Maduro.

Afhopninger

Oppositionslederen peger dog på, at Venezuelas øverste militære gesandt i USA lørdag hoppede af og tolker afskedigelsen af 3.600 militærembedsmænd sidste år som et bevis på, at støtten til oppositionen »vinder frem« inden for de væbnede styrker.

»Vi mangler dog endnu at konsolidere denne udvikling, før vi fuldt kan blive i stand til at gennemføre den proces, der kan give os en overgangsregering og et nyvalg,« erkender Guaidó.

Nogle iagttagere udtrykker bekymring for, at optrapningen af den politiske krise potentielt kan udløse væbnede konflikter og borgerkrig, hvis forskellige fraktioner af militæret støtter forskellige ledere.

»Jeg er bekymret for, at landet skal blive splittet op i forskellige magtcentre behersket af rivaliserende krigsherrer, generaler, guerillaledere og narkogangstere,« sagde landets tidligere handelsminister Moisés Naím til The Guardian i sidste uge.

Men Guaidó søger at gyde olie på vandene og mener ikke, at der er overhængende fare for, at parterne griber til våben.

»Jeg tror ikke, vi når til det punkt. Tanken er at skrue op for presset,« siger han.

Nye anti-Maduro-demonstrationer er planlagt i indeværende uge, og Guaidó siger, at han håber, at demonstranterne kan blive forskånet for samme slags morderiske repression som den, der blev sluppet løs under de sidste store demonstrationsbølger i 2017.

»Tiden er ikke til flere døde eller flere ofre,« siger han.

Menneskerettighedsgrupper har dog rapporteret, at mindst 26 mennesker er blevet dræbt, siden den aktuelle protestfase tog sin begyndelse i sidste uge.

Guaidó siger, han føler en stor tiltro til fremtiden og tilskynder venezuelanerne til at tro på, at landet står på tærsklen til store forandringer.

»Der er risici … men der venter os endnu større belønninger.«

»Overalt hvor jeg kommer, møder jeg smil … Vi ved alle, at situationen er alvorlig, men alligevel møder jeg kun opmuntring. Det har været så glædeligt at se det nye håb, der er vokset frem,« tilføjer han.

Der er dog fortsat bekymring over den rolle, som Guaidós internationale støtter, især Brasilien og USA, kan spille.

Efter Bolsonaros valgsejr i oktober, udtalte Guaidó, der er medlem af det centristisk-socialdemokratiske Voluntad Popular, sig anerkendende om, hvad han kaldte Bolsonaros »engagement i demokrati og menneskerettigheder«.

Men Latinamerika-eksperten Miguel Tinker Salas kalder det »forbløffende«, at både Bolsonaro og Trump søger at fremstille sig selv som forkæmpere for »demokrati og fairplay i Venezuela«.

»USA har ingen moralsk overhøjhed i disse spørgsmål, og det har lige så lidt Bolsonaro og Brasilien,« siger Salas, der også har sat sin underskrift på et åbent brev, der fordømmer, hvad der betegnes som et amerikansk orkestreret forsøg på at vælte Maduro.

Humanitær krise

Guaidó, som afviser alle beskyldninger om, at han skulle være en marionet i et amerikansk-støttet kupforsøg, siger, at hans første prioritet – ud over at sikre en fredelig politisk overgang – er at sætte ind imod Venezuelas humanitære krise.

»Vores fokus er at hjælpe folk.«

En anden vigtig indsats vil dreje sig om at redde Venezuelas engang så store oliegigant, Petróleos de Venezuela (PDVSA), som står for at udvinde verdens største kendte råoliereserver, men hvis produktion er faldet totalt sammen under Maduro.

»PDVSA befinder sig i en alarmerende krisetilstand,« siger Guaidó.

Så snart »tronraneren« (Maduro, red.) er væk, lover Guaidó, at han vil sikre afholdelse af frie valg »så hurtigt som muligt«, men først efter at alle politiske fanger er blevet sat fri og alle medlemmer af Venezuelas tre millioner store og voksende diaspora er blevet registreret.

»De ting vil tage tid, men vi skylder at gøre det så hurtigt, vi overhovedet kan,« siger han.

© The Guardian og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Juan Guaidó blev udpaget af Leopoldo López til at stå i spidsen for det socialdemokratiske parti, ’Voluntad Popular’ (’Folkeviljen’) og dets koalition i den venezuelanske folkeforsamling.
Læs også
Der er alt for mange, der har interesse i at gøre den politiske krise i Venezuela til enten et spørgsmål om en påstået ideologisk kamp mellem socialisme og neoliberalisme eller til et slagsmål mellem stormagter med geopolitiske interesser i landet og regionen
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Siden hvornår er Information begyndt at argumentere for ophævelse af Folkeretten - jeg troede i al min naivitet at noget så vigtigt som demokrati ikke kan gradbøjes. Hvad fanden bilder i jer ind ?

Hans Larsen, Niels Duus Nielsen, Flemming Berger, Charlotte Bæk og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Jeg er ikke ekspert i det venezuelanske retssystem, men jeg og min familie elsker landet.
Her er lidt oplysninger om, hvordan situationen er, der forhåbentlig forklare, hvorfor Juan Guidó er den retmæssige leder i Venezuela, til der har været afholdt nyvalg og bragt orden i det konstitutionelle venezuelanske system.

I 2015 stemte den venezuelanske *nationalforsamling (Parlamentet), hvor regeringspartiet United Socialist Party of Venezuela (PSUV) ‘tabte’ overvældende, hvorefter Maduro-regimet ikke længere kontrollerede Parlamentet.

Maduro, der hade mistet kontrollen med Parlamentet, men oprettede efterfølgende ‘ulovligt’ i 2018 en ‘konstitueret’ nationalforsamling, ved at lave et ‘parallelt’ ulovligt forfatningsdygtigt parlament, hvor han foretog en række ulovlige beslutninger, som f.eks. opløsning af højesteret og overdragede alle beføjelser til United Socialist Party of Venezuela (PSUV).

Intet demokratisk land godkendte den handling.

Efter Maduro har konstitueret nationalforsamlingen ved at opbygge dette parallelle ulovligt parlament, foretog Maduro et ikke lovligt valg i 2018 med sit parallelle parlament, hvor han proklamerer sig selv, som præsident for republikken.

Den 10. januar, i følge den venezuelanske forfatning, skulle den nyvalgte præsident indtage jobbet, men efter alle ulovlighederne, var det reelt overdragelse af magten ved illegitim lov.

Den 23. januar overtog præsidenten for det venezuelanske parlament, Juan Guaidó, formandskabet for Parlamentet i Venezuela, fordi han er ‘lovligt’ og konstitutionelt valgt af folket og Maduro forlod sit mandat i henhold til artikel 233.

Jeg håber det fremstå tydeligt, at Juan Guidó ikke er selvudpeget leder, sådan som det ofte udlægges i vores del af verden.

Juan Guaidó er den legitime leder/præsident, til der er afholdt nyvalg.

*Parliamentary elections were held in Venezuela on 6 December 2015 to elect the 164 deputies and three indigenous representatives of the National Assembly. They were the fourth parliamentary elections to take place after the 1999 constitution, which abolished the bicameral system in favour of a unicameral parliament, and the first to take place after the death of President Hugo Chávez. Despite claims from the opposition of a possible last-minute cancellation, the elections took place as scheduled, with the majority of polls showing the Democratic Unity Roundtable (MUD) holding a wide lead over the ruling United Socialist Party of Venezuela (PSUV) and its wider alliance, the Great Patriotic Pole (GPP).

Link: https://en.m.wikipedia.org/wiki/2015_Venezuelan_parliamentary_election

Kåre Nielsen, Martin Kristensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Ak hvis blot der var en blandt oppositionen som kunne komme op med en økonomisk plan der holdt og som kunne samle venesuleanerne uden at være fedtet ind i aftaler med USA.
Oppositionen har hidtil nægtet at deltage i valg. Den er dybt splittet endnu en grund til at de ikke har ønsket valg - som kunne have faldet ud til Maduros fordel.
Lad os nu se om Maduro udskriver valg - Lige nu ser det jo ud til at være det mest fornuftige selv om han formodentlig vil tabe. Der er ikke tid eller rammer til at få lavet en plan med andre der vil Venezuela godt. Men at denne Juan Guaidó er en af dem tvivler jeg på. Hvem er han venner med. Juan Guaidó er desværre bedste ven med Trumph og den ultra-højre Jair Bolsonaro fra Brasilien.

"For all the optimism, questions have been raised about the bedfellows Guaidó has chosen in what he calls his bid to rescue Venezuela. His main international backer is Donald Trump, who on Friday named a neoconservative, notorious for helping organise the covert financing of Contra rebels in Nicaragua, as his special envoy to Venezuela. Another key regional supporter is Brazil’s far-right firebrand president, Jair Bolsonaro, known for his hostility to human rights and his fondness for dictatorship."
https://www.theguardian.com/world/2019/jan/27/juan-guaido-venezuela-has-...

Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Jens Thaarup Nyberg, Flemming Berger, Ole Arne Sejersen, Torben K L Jensen og Anders Graae anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Men for år tilbage, Torben K L Jensen. Det væsentlige for mig er, at Venezuelas naboer er trætte af udviklingen, der er noget af en skamplet på en ellers mange steder ret progressiv udvikling. Selvom der sker tilbageslag i Brasilien og andre store lande, så hører vi jo aldrig et suk af negativt om Peru og Bolivia - eller Uruguay for den sags skyld. Det er det bedste eksempel på, at det er bedre for et land at være nødt til at arbejde for pengene i stedet for at score på råstofudnyttelse - noget, vi selv som land er det bedste eksempel på. Markedsafhængighed er en gift for ethvert samfund, og man må trods alt lade vore politikere, at de aldrig faldt for fristelsen til at gøre vores økonomi afhængig af oliereserverne, selvom der ofte har været et pres, desværre ikke mindst fra vores side af stregen.
De færreste synes at forstå, at Maduro kun har magten, fordi han simpelthen fyrede det folkevalgte parlament og udnævnte sit eget. Det er, efter mine begreber, et kup, og det er da også militæret, der bestemmer i Venezuela, som nærmest det sidste sted i de tidligere latinamerikanske diktaturstater.

Begrebet "ressourceforbandelsen" er underbelyst i forbindelse med Venezuela.

"The correlation between energy dependence and authoritarianism is clear. "There are twenty-three countries in the world that derive at least 60 percent of their exports from oil and gas and not a single one is a real democracy," observes Larry Diamond of Stanford University."

https://www.theatlantic.com/international/archive/2012/04/why-natural-re...

Niels Duus Nielsen

Steffen Gliese, det var ikke Maduro, der fyrede Nationalforsamlingen, men Venezuelas Højesteret. Få nu dine facts korrekte!

Steffen Gliese

Nej, Højesteret stadfæstede fyringen. Jeg beklager, jeg gider ikke holde hånden over endnu en diktator, der sidder på militærets nåde og barmhjertighed. Maduro udnævnte en ny, alternativ nationalforsamling!!! Og svindlede sig til en sejr sidste år.

Niels Duus Nielsen

Uanset hvordan vi udlægger teksten berettiger det ikke et amerikansk kupforsøg. Der er i øvrigt fra min side ikke tale om at holde hånden over en diktator, men om at forsvare et lands selvbestemmelsesret mod en falleret stormagts sidste krampetrækninger.

Yankee go home!

Steffen Gliese

Eller også er det, som med folk i den administration, bare noget, han siger. Der er ikke mangel på administrative handlingsmuligheder indenfor Venezuelas forfatning, som vi ser det. Til gengæld er tålmodigheden med Maduro tydeligvis sluppet op mange steder.