Læsetid: 8 min.

Klimakrisen og den sociale krise er uløseligt forbundne

Hvis ikke vi tackler både klimaudfordringen og de sociale udfordringer i EU via en ’New Green Deal’, forbliver klimakampen en sag for eliten, siger Bas Eickhout, spidskandidat for De Grønne ved europaparlamentsvalget i maj
Hollandske Bas Eickhout fejrer den 24. november i Berlin sit valg til spidskandidat for Den Grønne Gruppe i Europa-Parlamentet. Eickhout er uddannet i kemi og miljøvidenskab og er medforfatter til en af de tidligere statusrapporter fra FN’s klimapanel IPCC. I denne uge besøgte han København for at tale om en New Green Deal på Europakonferencen 2019.

Hollandske Bas Eickhout fejrer den 24. november i Berlin sit valg til spidskandidat for Den Grønne Gruppe i Europa-Parlamentet. Eickhout er uddannet i kemi og miljøvidenskab og er medforfatter til en af de tidligere statusrapporter fra FN’s klimapanel IPCC. I denne uge besøgte han København for at tale om en New Green Deal på Europakonferencen 2019.

Carsten Koall

19. januar 2019

Bas Eickhout er lidt i tvivl. Skal vi tale om Green New Deal eller New Green Deal?

Sagen er, at Den Grønne Gruppe i Europa-Parlamentet, som Eickhout er nyvalgt spidskandidat for, allerede under finanskrisen i 2009 talte stærkt for en Green Deal, dvs. en samfundskontrakt om at sætte ind mod den dobbelte økonomiske og klimamæssige krise via et stort, grønt investeringsprogram, der kunne skabe arbejdspladser til de arbejdsløse i Europa ved at omstille til et klimavenligt energisystem.

Så når De Grønne nu ti år senere igen sætter forslaget på dagsordenen, er det sådan set en ny Green Deal.

Den fremstormende kampagne i USA for det samme – beskrevet i onsdagens Information – har afsæt i præsident Roosevelts projekt fra 1930’erne, New Deal, som de amerikanske aktivister og politikere nu relancerer i en grøn version, en grøn New Deal.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Eva Schwanenflügel
 • ingemaje lange
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Trond Meiring
 • Poul Erik Riis
 • Anne Eriksen
 • Anders Graae
 • Steen Sommer
 • Gert Romme
 • Torben K L Jensen
 • Britta Hansen
 • Kurt Nielsen
 • Trond Meiring
 • Ejvind Larsen
Eva Schwanenflügel, ingemaje lange, Bjarne Bisgaard Jensen, Trond Meiring, Poul Erik Riis, Anne Eriksen, Anders Graae, Steen Sommer, Gert Romme, Torben K L Jensen, Britta Hansen, Kurt Nielsen, Trond Meiring og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Klimakrisen skyldes afbrænding af fossiler. Den kan kun afhjælpes ved ophør med afbrænding af fossiler.
Sociale problemer er knyttet til vores fordeling at værdier. Afhjælpning af sociale problemer kan faktisk øge Klimakrisen, som det ses i Kina og Indien.
Sociale problemer, er spørgsmålet om hvem, der har ret til at overleve.
Klimaændringer åbner spørgsmålet, om mennesker overhovedet kan eksistere under fremtidens betingelser.

Hanne Pedersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Eriksen, Flemming Berger, Lise Lotte Rahbek og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar

Mere kort
Sociale problemer er spørgsmålet om hvem der trives.
Klimaproblemer er spørgsmålet om hvad der trives.

Jan Nielsen, Anne Eriksen, Flemming Berger, Trond Meiring og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Det er alt for fristende at afbrænde fossiler, så når vi skal holde op med det, kræver det en større selvransagelse: Vil vi lade være med at ødelægge Jorden? Det kræver, at vi får udviklet en global bevidsthed, og sådan en ting har vi aldrig haft før. Det er et kæmpespring, som vi skal foretage inden for ganske få år.

Artiklen taler om forholdet mellem klima og det sociale, og det kræver en global, social bevidsthed, og sådan en ting har vi heller ikke udviklet. Vi bliver nødt til at lade som om, vi har hundrede år for os til den opgave.
Har vi et socialt løsningsprojekt i det hele taget? Hvad gør vi ved den stigende overflødiggørelse af mennesker? Der bliver mindre og mindre brug for os. Vi er i vejen. Vi bliver irrelevante. Vi nærmer os det arbejdsfrie samfund. Vi skal have en fast overførsel hver måned, men vigtigst er det, hvilken samfundsfilosofi vi lægger til grund for det. Hvad skal vi stille op med os selv? Vi kommer ikke uden om at se os selv som andet end lønarbejdere, nemlig som borgere. Hvad skal en borger have for at kunne leve er værdigt liv omend på et beskedent niveau? Jeg hører intet om den slags i artiklen desværre. Jeg håber det kommer en anden dag.

Ejvind Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Eriksen, Flemming Berger, Kurt Nielsen, Lise Lotte Rahbek og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Aleksander Laursen

"Klimakrisen og den sociale krise er uløseligt forbundne".

Eller sagt på en anden måde: Der er ingen klimakrise, kun en menneskekrise.

Hanne Pedersen, Jan Nielsen, Torben Skov, Anne Eriksen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Jeg har længe ment, at ulighed og fattigdom er verdens største problem. Alle problemers løsning afhænger af løsningen på dette.

Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Lars Bo Jensen og Jan Nielsen anbefalede denne kommentar
Lars Bo Jensen

Drop nu den ide om grøn vækst, det eneste rigtig grønne er mangel på vækst.

Ejvind Larsen, Christian Nymark, Peter Knap, Niels-Simon Larsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Det helt rigtige er at investere i ny teknologi og infrastruktur - det kan kun lykkes hvis man giver alle råd til omstillingen og kun hvis man samtidig afskaffer fattigdommen. Gør omstillingen gratis uanset omkostninger - der alligevel vil være peanuts i forhold til de omkostninger der kommer på alle planer hvis det ikke lykkes.

Eva Schwanenflügel, Trond Meiring og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Drop nu den bevidstløse snak om vækst, som om det var én ting.
Der er brug for vækst i grøn energi, kollektiv transport, reparation af ting, manuelt arbejde, økologisk dyrkning, fri forskning og kreative beskrivelser af fremtiden.

Og der er brug for minusvækst i finansverdenen, de arbejdsfri indtægter fra økonomiske spekulationer, minusvækst i produktion og salg af luksusprodukter, energislugende biler og fritidsbåde, reklamer og manipulering af markederne.

Det er da klart, at den almindelige borger, der knokler for en gennemsnitsindtægt ikke vil finde sig i at få forringet sine levevilkår for miljøets og klimaets skyld, mens de rigeste kan smyge sig uden om at yde deres v.h.a. skattefiduser og skattely.

Og når de rigest måske en dag ikke så let kan tjene penge på at ødelægge miljøet og klimaet eller udnytte arbejdskraften så effektivt, vil de selvfølgelig forsøge at suge endnu flere penge ud af det offentlige ved hjælp af lavere skatter og afgifter på luksus.

Det sociale og det miljømæssige hænger uløseligt sammen

Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen, Niels-Simon Larsen og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Der er ikke bæredygtig energi til global samlet set økonomisk vækst, men når politikere ikke vil forholde sig til videnskabelig fakta, fodre de folkevalgte befolkningen med politisk udenomssnak og pseudo økonomisk ønsketænkning.

Bæredygtig politik og økonomi med fremtid for vores børn, er en by i Rusland for magtelite fantasterne.

Nu er der kun bæredygtig omfordeling til rådighed anno 2019 for magtelite fantasterne, det er dræbende for magteliten, der pludselig må nøjes, derfor er der ballade og De Gule Veste, der er ikke mad på bordet tre gange dagligt sidst på måneden for hårdt arbejdende borgere og de rige bliver rigere af papirnusseri, beskyttet af den politiske og økonomiske magtelite, der ikke ‘vil’ lave om på deres livstil.

15 årige Greta Thunberg beskrev den politiske og økonomiske magtelite meget fint.

“You only speak of green eternal economic growth because you are too scared of being unpopular.

You only talk about moving forward with the same bad ideas that got us into this mess, even when the only sensible thing to do is pull the emergency brake.

You are not mature enough to tell it like is.
Even that burden you leave to us children.”

Citat 15 årige Greta Thunberg COP24 i december 2018 Katowice Polen.

Det er panik før lukketid.
‘Kejserens nye klæder’teatret, hvor alvoren stiger i takt med latteren aftager.

“PARIS (Reuters) - Clashes broke out throughout France on Saturday, as an estimated 84,000 “yellow vests” demonstrators took to the streets in a 10th consecutive weekend of protests against President Emmanuel Macron’s government.”
Link: https://www.reuters.com/article/us-france-protests/french-yellow-vests-g...

Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Troels Holm: Fin beskrivelse. Hvilket parti vil du realisere det igennem?

Nu er der snart valg, og der er Å, Ø, SF og R at vælge imellem her i forummet plus et lidt surt S. For mig at se går skillelinjen mellem vækstfolk og de andre, hvor de sidste er en meget lille gruppe. Radikale og SF vil ikke slippe væksten. Halvdelen af Ø vil heller ikke. Å tror jeg godt vil, men det må komme an på en prøve. Faktum er, at alle partiernes vælgere ikke kan få sig til at gå ned i forbrug og heller ikke kræve stigning i skat. De rige må ikke røres, for det er jo dem, der skaffer os arbejdspladser. Begunstiger vi de rige, begunstiger vi os selv. På den måde er partierne knugede og kuede af deres egne vælgere.
Det kan godt være, at det bliver et klimavalg, men bliver det også et antivækstvalg? Det skal være et antiskattelettelsesvalg, antiforbrugsvalg og antiarbejderistvalg. Skal det udtrykkes på den positive måde skal det blive et ansvarsvalg, et forbrugsmådeholdsvalg og et valg af arbejdsfrihed og nyt syn på arbejde og løn. Det smager ikke af nok, så det er også smagsløgene, der skal rettes på.

Det bliver ikke et klimavalg i denne omgang. Det bliver de gamle partiers valg, lidt til venstre meget til højre. Vi er som nation stadig forankret i fortidens tankegods, og "ansvarlighed" i industrialderens forståelse vil stadig være troværdig for hovedparten af vælgerne.