Nyhed
Læsetid: 2 min.

Kommende svensk regering klar med grønt forårsbudget midt i politisk drama

Allerede inden det er afgjort, om den socialdemokratiske Stefan Löfven bliver Sveriges statsminister på onsdag, har fire partier indgået aftale om et budget med nye klimatiltag. Det beretter svenske SVT. Men det kan alt sammen være lige meget, hvis Vänsterpartiet trækker tæppet væk under den nye regering, inden den er kommet i gang
Formand Jan Björklund og resten af Liberalerna stemte søndag ja til at bakke op om Stefan Löfven som statsminister i Sverige

Formand Jan Björklund og resten af Liberalerna stemte søndag ja til at bakke op om Stefan Löfven som statsminister i Sverige

Claudio Bresciani

Udland
14. januar 2019

De svenske socialdemokrater har indgået aftale med Miljöpartiet og de borgerlige partier Liberalerna og Centerpartiet om et forårsbudget, som skal fremlægges til april. Det skriver SVT.

Ifølge det svenske medie er der tale om en aftale på 4,5 mia. svenske kroner med særligt fokus på klimaet.

De fire partier vil således genindføre en afgift på flyrejser, som Moderaterna og Kristdemokraterna sløjfede i efteråret. I alt skal der være tale om 2 mia. svenske kroner til klimapolitik, herunder også udbygning af ladestandere til elbiler.

Aftalen indeholder ifølge SVT også en sænkelse af afgifter for erhvervslivet og flere penge til landbruget. Der er altså noget for både Miljöpartiet og de to borgerlige partier bag aftalen.

Aftalen forudsætter dog, at socialdemokraternes leder Stefan Löfven udnævnes til statsminister på onsdag, hvilket stadig er usikkert.

Yderfløjene uden for indflydelse

Partierne i den svenske Riksdag forsøgte i fire måneder forgæves at danne regering efter valget i september. Stilstanden skyldtes, at partier på begge sider nægter at give indflydelse til Sverigedemokraterna, som ellers blev landets tredjestørste parti med 17,6 pct. af stemmerne.

Men fredag lykkedes det så endelig Socialdemokraterna og Miljöpartiet at hive Liberalerna og Centerpartiet over midten til gengæld for store liberale aftryk i regeringsgrundlaget.

»Det er ikke den løsning, vi helst havde set, men det er den bedste mulige,« sagde Centerpartiets leder Annie Löof under et pressemøde fredag.

Hun understregede, at aftalen mellem de fire partier ikke alene vil holde Sverigedemokraterna men også det socialistiske Vänsterpartiet uden for indflydelse.

»Vi har også fremsat en liberal reformpolitik, som vi ikke har set i de seneste to valgperioder,« sagde Annie Lööf fredag.

De fire partier har offentliggjort en regeringsaftale, som blandt andet indeholder løfter om skattelettelser. De to borgerlige partier vil stå uden for et regeringssamarbejde og nøjes med at støtte en regering bestående af Socialdemokraterna og Miljöpartiet.

Et splittet Liberalerna meddelte søndag eftermiddag, at partiet nu endelig bakker op om den socialdemokratiske Stefan Löfven som statsminister.

Derfor er alles øjne nu rettet mod det socialistiske Vänsterpartiet.

Stilhed fra V

Man kan spørge sig selv, hvorfor Vänsterpartiet skulle bakke op om det nye regeringssamarbejde, når der står klart i aftalen mellem de fire partier bag, at »Vänsterpartiet ikke kommer til at have indflydelse på den politiske retning i Sverige i den kommende valgperiode.«

Det har især været et krav fra det liberale Centerpartiet at sætte partiet stolen for døren.

Søndag opstod der rygter i de svenske medier om, at Vänsterpartiet havde tænkt sig at stemme imod den socialdemokratiske Stefan Löfven, når partierne onsdag skal vælge landets nye statsminister.

Ved redaktionens afslutning havde partileder Jonas Sjöstedt dog endnu ikke forholdt sig offentligt til spørgsmålet.

Hvis Vänsterpartiet blokerer for valget af Stefan Löfven, risikerer de at give magten til Moderaterna, som vil kunne danne regering med støtte fra Sverigedemokraterna. Spørgsmålet er, om Vänsterpartiet kan leve med det.

Et andet alternativ er, at svenskerne må til nyvalg, hvis Löfven falder, og det heller ikke lykkes Moderaterna at danne en borgerlig regering.

Derfor holder alle vejret, mens Vänsterpartiet diskuterer med sig selv, om det på onsdag vil støtte en socialdemokratisk-ledet regering uden at få nogen indflydelse til gengæld, eller om det vil kaste Sverige ud i et fornyet politisk stormvejr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lasse Glavind

Ja, goddaw do - for 4,5 mia. svensk miljøpolitik skal man vist være rimelig farveblind for at kalde grønt midt i en global klimakrise.
Det her er selvfølgelig en del af den spinkrig, der lige nu skal retfærdiggøre "den nødvendige politiks" regimente.

Eva Schwanenflügel

Det er jo selve den herskende økonomiske politik der forårsager miljø- og klimabelastninger.
Derfor er det hul i hovedet at forestille sig en grønnere dagsorden med højreorienterede politikere ved roret.

Lasse Glavind

Den svenske stat har indtægter på over 1000 mia. og udgifter for 999 mia. så for 4,5 mia. miljøpolitik svarer til under en halv procent af de samlede udgifter.