Læsetid: 4 min.

Margrethe Vestager er blevet en stjerne i Bruxelles. Men kan hun også blive chef for det hele?

Den danske EU-kommissær har især ét kort på hånden i jagten på at afløse Jean-Claude Juncker som formand for EU-Kommissionen: Lige nu er hun en stjerne som ingen anden i Bruxelles
Den danske EU-kommissær har især ét kort på hånden i jagten på at afløse Jean-Claude Juncker som formand for EU-Kommissionen: Lige nu er hun en stjerne som ingen anden i Bruxelles

Francois Lenoir

5. januar 2019

Ja, det er faktisk hende, som Birgitte Nyborg fra Borgen er modelleret efter. Det står i næsten alle de store internationale portrætter af 50-årige Margrethe Vestager (R), som ofte er akkompagneret af bemærkelsesværdigt farverige næsten modebladslignede fotografier, hvor den danske EU-kommissær løber med nogle balloner eller ser cool ud i farvestrålende silkedragter. Her er ingen slips og mapper.

Og så er der overskrifterne:

»Kvinden, som de globale koncerner ryster i bukserne over« (Der Spiegel).

»EU’s tech-tsar Margrethe Vestager (The Guardian).

»Hvem fylder Silicon Valley med frygt?« (New York Times).

»Dronning Margrethe Vestager, Bruxelles’ trumf« (Le Monde).

Det kan godt være, at danskerne især husker Vestager for hendes uheldige replik om dagpengemodtagere, der falder ud af systemet – »sådan er det jo« – men i Bruxelles er hun blevet en stjerne.

I sine knap fem år som konkurrencekommissær har hun stået i spidsen for en af de mest drabelige kampe i moderne politik: At sikre demokratisk kontrol med de store transnationale virksomheder. Og ved at uddele millionbøder til Google og Apple for skattesnyd og konkurrenceforvridning har hun bevist, at den gode gamle union stadig kan slå fra sig.

Hun har samtidig gjort sig selv til en seriøs kandidat til et af de største job i international politik: Formand for EU-Kommissionen, som lige nu besættes af Jean-Claude Juncker.

Ballet er åbent

I Bruxelles regner mange med, at den såkaldte »spidskandidatproces«, hvor EU-Parlamentet bestemmer, hvem der skal være kandidater til posten som kommissionsformand, er døende.

Den konservative tyske politiker Manfred Weber, som ellers var favorit, kommer næppe til at efterfølger Juncker – han er for ukendt og for uerfaren, mumler man i EU-land, og selv Juncker ser nu ud til at have mistet troen på både Weber og spidskandidatprocessen: Da den tyske avis Die Welt for nylig spurgte Juncker, hvem hans favorit til jobbet var, sagde han ikke ’min gode partifælle Weber’, som man kunne forvente. Han sagde »ingen kommentarer«.

Ballet er åbent for andre kandidater.

Men hvad så? Hvordan skal kommissionsformanden så vælges? Ja, det er der ingen, der ved lige nu, men et godt bud er, at beslutningskraften flytter tilbage til de lukkede topmødelokaler, hvor den boede tidligere. Så når de 27 stats- og regeringschefer den 20. juni går til bords til det første topmøde efter EU-valget i maj, kommer de til at forhandle om en ny kommissionsformand (EU-Parlamentet skal efterfølgende godkende statsledernes kandidat den 1. juli – og det kan blive dramatisk).

Og Vestager har en ven ved bordet: Emmanuel Macron. Den franske præsident kunne godt tænke sig en moderne, socialliberal kvinde i spidsen for Europa, så Vestagers chancer stiger i takt med Macrons stemmetal ved EU-valget.

Men helt ærligt: Det er umuligt at forudsige, hvad der sker. For hvordan ender valget? Og er Merkel stadig kansler i juni?

I øvrigt kan den slags topmøder overraske: Ingen havde troet, at statscheferne i 2009 ville vælge den totalt ukendte belgiske haikudigter-politiker, Herman Van Rompuy, til formand for EU-Rådet – og han ville ikke engang have jobbet.

Det afholder dog ikke Bruxelles-boblen fra at spekulere: De seneste emner på rygtebørsen er den franske Brexit-forhandler Michel Barnier, den hollandske ministerpræsident, Mark Rutte, den tidligere østrigske kansler Christian Kern og danske Helle Thorning-Schmidt … Og så er der jo den helt store joker: Hvad hvis Angela Merkel smider sit navn i hatten, nu hvor hun snart er fortid i tysk politik?

Men det er gætværk. Som danskerne husker fra Anders Fogh Rasmussens lange jobsamtaler i NATO, er ingen toppolitiker officiel kandidat til noget som helst, før de en dag træder ud af en dør og erklærer, at nu har de altså fået jobbet – imellem de to punkter er der kun rygter og rævekager.

Vil Lars og Mette stoppe hende?

Desuden har Christiansborg en rolle at spille. Margrethe Vestager har sagt, at hun gerne vil blive i Bruxelles, men uanset om statsministeren efter et dansk folketingsvalg, hedder Mette eller Lars, virker det usandsynligt, at hun kan blive genudpeget som kommissær.

Dels er hverken Løkke eller Frederiksen fans af Vestager, dels plejer man at give sådan en post til en af sine egne – Løkke har allerede sagt, at han ikke giver Vestager en tur mere.

Men hvad nu hvis hun kan blive formand for hele butikken?

Ja, så skal hun stadig udpeges af den danske statsminister, men kunne man virkelig forestille sig et scenarie, hvor alle EU-lederne nikker til Vestager, mens den danske statsminister rækker hånden i vejret og nedlægger veto imod den første danske formand nogensinde, bare fordi han eller hun hellere vil gøre Dan Jørgensen (S) eller Eva Kjer Hansen (V) til landbrugskommissær? Det lyder skørt. Men hvem ved, i 2014 gjorde den polske PiS-regering et stort nummer ud af at modarbejde Donald Tusk som formand for EU-Rådet, selvom han som bekendt er polak.

Summa summarum: Der er en hel del, der taler imod Vestager. Hun er fra et lille land med fire forbehold, hun har ikke været statsleder, der kan nå at komme hundrede andre kandidater, den danske statsminister kan stoppe hende, EU-parlamentet kan nægte at godkende statschefernes kandidat.

Men der er også en del, der taler for: Hun er kvinde, hun er bredt respekteret, hun er dygtig, hun har Macrons støtte – og vigtigst af alt: Lige nu er hun en stjerne som ingen anden politiker i Bruxelles; ja måske i hele Europa.

Spillefirmaet Betfair sætter Vestagers chance til 18 procent. Det lyder højt, men okay – hun har trods alt været inspirationen til Birgitte Nyborg.

Manfred Weber står til at blive den næste formand for EU-Kommissionen, selv om han stort set er ukendt uden for Tyskland. Men sådan er det politiske spil i EU.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jes Kiil
  • Kim Folke Knudsen
  • Ruth Gjesing
  • Eva Schwanenflügel
  • Peter Beck-Lauritzen
  • Oluf Husted
Jes Kiil, Kim Folke Knudsen, Ruth Gjesing, Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Christian Bennike

Millionbøder til Apple & Google .... det er endnu bedre .... vi taler om milliardbøder !!

Håbet er, at Den Fælles Tilsynsmekanisme (Single Supervisory Mechanism – SSM) i EU eller Det amerikanske Banktilsyn, (Office of the Comptroller of the Currency - OCC) tager Danske Bank sagen op - og uddeler milliardbøder, der står i forhold til Bankens indtjening på forbrydelserne.

Hvad med det danske Finanstilsyn under ledelse af den tidligere direktør for Nykredit Bank, Jesper Berg .... det er bare en dårlig vittighed - her lades alt håb ude.

OK, Danske Bank og Finanstilsynet var et freudiansk sidespring; men lad os alle krydse fingre for Margrethe Vestager.
Men som du skriver bliver det i den grad op af bakke, når hun hverken har opbakning fra Venstre eller Socialdemokratiet .... og hvad med opbakning fra Dansk Folkeparti ??
Glem det .... DF ser rødt allerede, når de hører navnet - hun behøver slet ikke åbne munden.

Ole Kresten Finnemann Juhl

Det kan godt være, at danskerne især husker Vestager for hendes uheldige replik om dagpengemodtagere, der falder ud af systemet – »sådan er det jo«
Hvorfor bliver replikken »sådan er det jo« altid omtalt som uheldig? Fordi den ikke var/er populær? Måske, men velplaceret var den jo! Politiske beslutninger har konsekvenser.

Bettina Jensen

Ole Kresten Finnemann Juhl, formentligt huskes bemærkningen fordi den 1) fastslog regeringens (og de Radikales) urokkelighed i forhold til reduktionen af dagpengerettigheder og fordi den 2) søgte at gøre en politisk beslutning til en naturgiven faktor.

Om den var 'velplaceret' er også et politisk vurderingsspørgsmål - fuldstændigt som det er et politisk vurderingsspørgsmål om det på nogen måde vil være til væsentligt gavn at Vestager bliver kommissionsformand. For EU vil det givetvis, i og med at Vestager, sammenholdt med mange øvrige kandidater til posten, har et relativt progressivt image, jvf. bl.a. de kosmetiske forfølgelser af multinationale koncerner som Vestager har fået æren for. Men for de europæiske befolkninger og de europæiske samfund vil der højest være tale om en parantes i et dysfunktionelt systems fortsatte rotationer til gavn for storkapitalen og erhvervslivet.

Henrik Peter Bentzen, Flemming Berger, Trond Meiring, Torben Jensen, Torben Skov, Steen K Petersen, Mogens Holme, Ole Arne Sejersen, Claus Høeg, Torben K L Jensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Det kommer ikke til at ske. Hun bliver ikke indstillet af den danske regering til næste omgang kommissærer

Kim Folke Knudsen, Bjarne Frederiksen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Carsten Nørgaard

Vestager bliver det ikke, for hendes parti er medlem af ALDE, og det er altså ikke dem men EPP, der har den dominerende position i forhold til Europaparlamentets spidskandidatssystem, som kommissionens formand jo bliver valgt ind gennem. Dernæst den fjollede danske regerings indstilling.

Torben Lindegaard

@Nils Bøjden

Du har nok ret i, at Margrethe Vestager ikke bliver indstillet til dansk kommissær af hverken Lars Lykke eller Mette Frederiksen.
Men strengt taget kan hun blive udpeget af EU Rådet som formandskandidat til Kommissionen uden dansk støtte; det ville unægteligt være lidt pudsigt; men det er dog set før ved udpegningen af Donald Tusk til formand for EU Rådet.

"Kommissionen uden dansk støtte; det ville unægteligt være lidt pudsigt; men det er dog set før ved udpegningen af Donald Tusk til formand for EU Rådet."

Så vigtig er Vestager ikke i forholdet mellem EU og Danmark.

Hvis det ikke bliver til noget med det EU-job, så kan amerikanske MSNBC fortælle

The CEOs of four of the five biggest defense contractors are women. And also The military-industrial complex is now run by women. Hvad med et job i det amerikanske military-industrial complex. Der er et ledigt!

Sådan som det kører i øjeblikket for intersektionel feminisme, kan vi snart se frem til meget forskelligartede grupper af krigsforbrydere.....

Jes Balle Hansen , Flemming Berger, Trond Meiring, Bettina Jensen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Ilja Wechselmann

hvis man gennemtænker, hvorledes sejrherrerne fra 2. Verdenskrig under anførelse af USA har undladt af straffe de ansvarlige for krigsforbrydelser, har genindsat de ansvarlige industriherrer i deres tyske monopoler og siden har omskabt Europa til et instrument for især amerikansk, nu global finans-overmagt, så skal man næppe forvente sig at Margrethe Vestager kan slå hovederne af dragerne uden at der vokser flere nye frem. Den røde tråd er at monopolkapitalen ikke kan leve uden at gebærde sig kapitalistisk. Selv gule veste, selv millioner af mennesker på gaden har ikke kunnet flytte denne naturlovsagtige mekanik endnu. Håbet er naturligvis at love, som ikke er naturlove men menneskeskabte kan omskabes af mennesker.
mvh Ilja Wechselmann

Kim Houmøller, Henrik Peter Bentzen, Ole Arne Sejersen, Flemming Berger, Trond Meiring, Bettina Jensen og Torben Jensen anbefalede denne kommentar
Lars Bækgaard

Det interessante er ikke, hvem der bliver kommisær eller formand.
Det interessante er, hvem der kan gøre EU demokratisk, fleksibelt og handlekraftigt.
Så demokratisk forankrede beslutninger kan tages hurtigt - og laves om igen hvis de viser sig at være uhensigtsmæssige.
Iøvrigt: Det nytter ikke meget at give bøder til tech-giganterne - det er hele systemet med patenter, ophavsrettigheder og datarettigheder, der skal ændres dramatisk.

Bettina Jensen

Formentligt er der intet individ, som ved egen kraft kan forandre væsentligt på meget i verden.

Og formentligt findes der ikke noget mirakelfix, som kan sikre at 'demokratisk forankrede beslutninger kan tages hurtigt' i et imperium - og et imperium er på mange måder hvad EU er. Og i imperier findes der ikke noget demokratisystem, som på autentisk og afgørende vis kan inddrage befolkningerne - det er sjældent heller intentionen hos de interessegrupper(inger) som behersker imperiet; driver det.

Historien om EU giver, i et magtrationelt perspektiv, vitterligt sig selv. Der vil blive tale om folkedemokratisk insufficiens i et sådant foretagende, såvel fordi det hovedsageligt er udviklet, etableret og drevet af kapitalstærke interesser som fordi dets størrelse/dimensionering ikke harmonerer med et veludviklet, magtgivende nærdemokrati. Verden har sociale naturlove.

Kim Folke Knudsen

Hvad er det egentligt for et EU, som Magrethe Vestager kunne blive Formand for EU-Kommisionen for.

Jeg tror ikke, at der er parlamentarisk flertal for at anbefale hende her i Danmark ikke nu: Det er så godt som sikkert.

Når EU valget er overstået i maj måned 2019, så kan Marine Le Pen i Frankrig, LEGA NORTE i Italien, Frihedspartiet i Østrig, Viktor Orbans parti i Ungarn FIDESZ og det endnu mere højreekstreme JOBBIK parti være medlem af en stor og indflydelsesrig nationalistisk gruppe i Europa Parlamentet. Jeg skal lige huske AFD i Tyskland, som bestemt ikke er færdig med at få fremgang i de tyske valg.

En gruppe som ville hade Margrethe Vestager som pesten og gøre alt, hvad de kan for at trække EU i en helt anden retning eller ud i anarki og opløsning.

Der er andre og meget mere vigtige spørgsmål i EU end spørgsmålet om Margrethe Vestagers kandidatur. Hvad sker der i Europa, hvis EU som organisation går i opløsning og erstattes af en nationalistisk bølge i Europas store og dominerende stater. Det gik stærk i 1930´erne med at få afviklet Folkeforbundet. Tilsyneladende evige internationale organisationer kan gå under som følge af nye vinde og nye politiske lederes magt og indflydelse.

Helle Walther

Kunne man forvente R ville pege på Løkke, hvis han lader Vestager fortsætte i EU??... som DF gjorde med Pia K til Løkke og LA, som folketingets formand. Det var jo direkte noget for noget.
Men igen Løkke kan kun muligvis fortsætte med DF stemmmer, hvis de blå får et godt valg, hvad intet tyder på pt. og de er så forskellige i EU og udenrigspolitikken, så????? Det bliver et regeringsskifte. Og så kunne S jo indstille hende igen.

Bettina Jensen

"Hvad sker der i Europa, hvis EU som organisation går i opløsning og erstattes af en nationalistisk bølge i Europas store og dominerende stater. Det gik stærk i 1930´erne med at få afviklet Folkeforbundet. Tilsyneladende evige internationale organisationer kan gå under som følge af nye vinde og nye politiske lederes magt og indflydelse."

Læren af udviklingen i mellemkrigstiden er hovedsageligt at uden socialt stærke samfund med udpræget folkedemokrati og en solidarisk fordelingspolitik, er der grobund for udvikling af totalitarisme og fascisme - herunder at de traditionelt magtbærende og topstyrede politiske partier i forskellig grad accepterer/allierer sig med disse totalitære/fascistiske kræfter. Så den bedste, formentligt eneste reelle, kur mhp. opbremsning/forebyggelse af den igangværende udvikling, som tydeligt har totalitære og højreradikaliserede kendetegn, er bl.a. at EU bidrager til udvikling af solide nærdemokratier i de enkelte medlemslande og tydeligt advokerer for en helt anden fordelingspolitik, end tilfældet har været i hele EU's levetid.

Det er en falsk historieskrivning at hævde at genuine, små/overskuelige demokratier går i krig med andre eller hinanden; det er pseudodemokratier, imperier og autokratier, som udvikler rigid nationalisme, vi skal være opmærksomme på.