Baggrund
Læsetid: 6 min.

Er Matteo Salvini og hans vælgere ved at dræbe Gud?

Katolske præster og centrum-venstre-borgmestre er oprørte over indenrigsminister Matteo Salvinis nye såkaldte sikkerhedslov, der kan tage rettighederne fra titusindvis af migranter og – stik imod hensigten – føre til øget kriminalitet. Det er en ukristelig lov, lyder det. Men alligevel er Salvini hyrden, som den italienske flok følger
Det såkaldte Salvini-dekret blev indført i slutningen af sidste år og har fjernet muligheden for, at asylansøgere og migranter kan opnå »humanitær beskyttelse«. Konsekvensen kan ifølge eksperter blive, at titusindvis af migranter smides på gaden, mister retten til arbejde, sundhedspleje og skolegang. Fotoet her er fra en demonstration imod loven.

Det såkaldte Salvini-dekret blev indført i slutningen af sidste år og har fjernet muligheden for, at asylansøgere og migranter kan opnå »humanitær beskyttelse«. Konsekvensen kan ifølge eksperter blive, at titusindvis af migranter smides på gaden, mister retten til arbejde, sundhedspleje og skolegang. Fotoet her er fra en demonstration imod loven.

Matteo Nardone

Udland
9. januar 2019

Kan man både være en god kristen og samtidig støtte Matteo Salvini og hans hårde kurs over for migranter og flygtninge? Det kan man ved Gud ikke, lyder det fra et stadig mere højlydt kor af italienske gejstlige.

Man er »hykler«, hvis man både bekender sig til kristne værdier og Salvini. Man kan oven i købet være med til at »dræbe Gud«, siger fremtrædende katolske præster.

Salvini, den kontroversielle indenrigsminister og leder af det højrenationale regeringsparti Lega, som på forsiden af et katolsk tidsskrift tidligere er blevet sammenlignet med Satan for sin strammerkurs overfor immigranter, har nu for alvor fået kirken på nakken.

Det sker, da han har fået vedtaget en ny såkaldt sikkerhedslov, der især rammer migranter og asylansøgere.

Det er Salvinis signaturprojekt – den nye lov kaldes da også Salvini-dekretet – og mens han selv hylder det som et »stort skridt« i retning mod at »gøre Italien mere sikkert« ved at dæmme op for immigrationen, som han mener har bragt kriminalitet, vold og kaos til Italien, så ser kritikere loven som et umenneskeligt angreb på sårbare migranter.

Loven, indført i slutningen af sidste år, har fjernet muligheden for, at asylansøgere og migranter kan opnå »humanitær beskyttelse«. Konsekvensen kan ifølge eksperter blive, at titusindvis af migranter smides på gaden, mister retten til arbejde, sundhedspleje og skolegang.

De går kort sagt fra at opholde sig legalt i Italien til at blive illegale migranter uden rettigheder, og de risikerer ifølge Matteo Villa, der forsker i migration ved ISPI, det italienske institut for internationale politiske studier, at blive kastet i armene på bl.a. mafiaen.

Den udnytter allerede mange af de næsten 600.000 illegale indvandrere, der vurderes at opholde sig i Italien, som illegal, billig arbejdskraft eller som kriminelle håndlangere.

»Loven vil dermed have den modsatte effekt af det, Salvini påstår. Den vil ikke øge sikkerheden – tværtimod,« siger Matteo Villa.

»Fakta viser, at det er 20 gange mere sandsynligt, at en illegal migrant begår kriminalitet, end en legal migrant.«

Et hjerte af sten

Salvini er desuden kommet i åben krig mod en lang række centrum-venstre-borgmestre fra bl.a. Palermo, Napoli og Firenze, som nægter at implementere hans nye lov.

Borgmesteren i Palermo, Leoluca Orlando, mener, at loven er et brud på menneskerettighederne, og at den »tilskynder til kriminalitet i stedet for at bekæmpe eller modvirke den«.

Hans kollega i Firenze, Dario Nardella, siger, at hans by »ikke vil bøje sig« for en lov, »der smider folk ud på gaden«.

Og Luigi de Magistris, borgmesteren i Napoli, anklager Salvini for at have »en sten i stedet for et hjerte«.

Salvini har krævet de rebelske borgmestres afsked, og adresseret til dem siger han, at »de, der hjælper illegale migranter, de hader Italien, og de vil blive stillet til ansvar for loven og historien«.

Salvini har spillet hårdt på en frygt i befolkningen for udlændinge, og han har lagt op til massedeportationer for at stoppe det, som han har beskrevet som en organiseret invasion af fremmede, der kan ende med, at italienere bliver etnisk udrenset.

Som indenrigsminister har han lukket havnene for hjælpeorganisationers skibe, som ellers har reddet tusindvis af nødstedte flygtninge og migranter fra druknedøden i Middelhavet og bragt dem til Italien.

Hyklerisk jul

I protest mod den nye sikkerhedslov opfordrede Luca Favarin, en katolsk præst fra den norditalienske by Padova, i december sine kristne medborgere til at sløjfe den udbredte tradition med at opstille julekrybbetableauer med Jesusbarnet, Maria og Josef på offentlige pladser og i private hjem.

At gøre korsets tegn foran julekrybber ville være »hyklerisk«, mente Favarin, da de symboliserer budskabet om at byde fattige, syge og fremmede velkommen, mens Italien i virkeligheden gør det modsatte.

»Den nye sikkerhedslov tvinger folk til at sove på gaderne,« skrev præsten i en facebookopdatering, hvor han også stak hårdt til Salvinis kristne støtter:

»At applaudere hans politik og så samtidig opstille julekrybber, det er ren skizofreni.«

En anden præst, Paolo Farinella fra Genova, skabte også stor opsigt ved at lukke sin kirke hen over julen og annoncere en »jul uden Kristus og uden Gud« i protest mod Salvini, som han beskriver som en »ekspert i uvidenhed«.

»De katolikker, som hylder ham, gør sig medskyldige i en krænkelse af menneskeheden, og de er med til at ’dræbe Gud’, for hver gang du gør en ond handling mod en stakkel, her repræsenteret af migranternes levende kød, så gør du en direkte ond handling mod Gud,« erklærede Farinella på sin blog.

Øger antallet af illegale

Salvini mener, at den nye sikkerhedslov vil betyde »flere rettigheder til ægte flygtninge og mindre spildt tid på dem, der ikke er«.

»Jeg er villig til at tage imod kvinder og børn, som er flygtet fra krig, men alle de andre, nej,« har han sagt.

»Jeg vil ikke betragtes som en idiot.«

Efter indførslen af den nye lov vil Italien fortsat tilbyde asyl til flygtninge fra krig eller politisk forfølgelse, men man vil ikke længere tilbyde »humanitær beskyttelse« til dem, der ikke opnår flygtningestatus, men som tidligere blev anset for at have »alvorlige grunde« til at forlade deres land, for at være sårbare eller udsatte, eller som ikke kunne sendes retur, eksempelvis af sikkerhedshensyn.

Omkring en fjerdedel af dem, der har søgt asyl i Italien inden for de seneste år har opnået denne type »humanitær beskyttelse«, der er gyldig i to år, men som kan forlænges.

I løbet af den periode har det hidtil været tilladt at arbejde, og man havde adgang til bl.a. sundhedspleje, offentlige skoler og til logi i officielle såkaldte »velkomstcentre« for migranter og flygtninge.

Men personerne, som opnåede denne type midlertidig asyl, står nu til pludselig at miste deres adgang til velfærd og risikerer at blive hjemløse.

Italienske medier rapporterer om, at flere nu er blevet smidt på gaden, blandt dem ofre for sexhandel og børn. Den katolske kirke har taget en del af dem ind.

Ifølge migrationsforsker Matteo Villa vil den nye sikkerhedslov medføre, at der inden for de næste to år vil være over 100.000 flere illegale migranter i Italien, end det ellers ville være tilfældet. Et tal, der er sammensat af de personer, som mister deres humanitære beskyttelse, og de kommende migranter, som ikke vil have adgang til denne type asyl.

Salvinis tanke er, at de skal sendes retur til de lande, som de kommer fra. Men Villa påpeger, at den proces vil tage årtier, da det i Italien som i andre lande i EU er en yderst langsommelig proces.

»I mellemtiden vil migranterne være ude af stand til at finde arbejde på legal vis, og de eneste to muligheder, de vil have, er kriminalitet eller at blive udnyttet som billig arbejdskraft på det sorte marked,« siger Villa.

»Vi vil som konsekvens komme op over 700.000 illegale migranter i Italien i år 2020, det højeste tal nogensinde.«

Hyrden Salvini

Pave Frans har gjort meget ud af at sprede budskabet om behovet for at hjælpe migranter og flygtninge. Han har fordømt den »globale ligegyldighed« over for de tusinder, der er druknet i deres forsøg på at krydse over Middelhavet til Europa. Og efter nytåret har han opfordret Europas ledere til at »udvise konkret solidaritet« med de flygtninge, der søger en sikker havn.

Salvini har dog afvist opfordringer til at åbne de italienske havne med det argument, at det vil være imod Italiens interesser og de italienere, han repræsenterer.

»Min løn betales af de 60 millioner italienere, som vil leve i fred i deres hjem. Mindre illegal migration betyder mere sikkerhed for italienerne,« siger han.

Og i hvert fald når det gælder indvandringsspørgsmålet, så lader Salvini til at være den hyrde, som italienerne – hvoraf op mod 90 procent er katolikker – i stadig større grad samler sig omkring.

Salvinis parti, Lega, fik 17,4 procent af stemmerne ved parlamentsvalget tilbage i marts, men støttes nu ifølge opinionsundersøgelser af op mod 34 procent af vælgerne. Især på grund af den hårde linje over for migranter.

Og katolsk modstand eller ej så har Salvini tidligere påstået, at han »modtager mange støttebreve fra præster og biskopper, som opfordrer mig til at fortsætte i samme retning«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Han kommer jo selv til at sige det: at illegal migration giver mere kriminalitet. Det er det, alle siger - så derfor skal man ikke gøre folk til illegale migranter ved at fratage dem deres lovmæssige rettighed.
Det er den samme manipulation, vi selv har set med SU-modtagernes antal, hvis vilkår søges forringet, fordi der er blevet så mange af dem; men der er blevet mange af dem, fordi uddannelser, der tidligere medførte en regulær løn, nu kun giver adgang til den langt lavere SU.
Eller når arbejdsløse ikke hjælpes til at opretholde deres arbejdsmarkedstilknytning, men i stedet smides over på sociale ydelser. Det er en billig måde at drive en politik på, der giver nogle resultater, som man så kan bruge til at manipulere endnu værre initiativer igennem med.

Hvis man følger lidt med i italiensk politik, ser man hurtigt, at Italien ikke har en særlig stabil politik.

Den italienske regering er ikke blot i splid med store dele af sin egen befolkning og lokalpolitikere. For indenfor regeringen er der store samarbejdsproblemer. Og vice-indenrigsministeren er imod disse hårde stramninger overfor flygtninge.

David Zennaro, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Bjarne Frederiksen

Matteo Salvinis parti er gået fra 17% til 34% i vælgertilslutning (nov 18). Den lader vi lige stå et øjeblik.
Og hvor mange divisioner er det nu lige, Paven har?

@ Bjarne Frederiksen,

Det jeg skriver nu, gælder selvfølgelig ikke dig. Men mange mennesker oppe i Danmark ved slet ikke, hvilke magt og styrke den katolske kirke egentlig har.

Jeg har arbejdet en årrække for en stor fransk dækproducents hovedkontor, og fik det første katolske kultur-chok. Men først da jeg senere skiftede til den italienske konkurrents hovedkontor i Milan, gik kirkens magt og styrke rigtigt op for mig.

Man er underlagt kirken fra fødsel til grav, Man fødes på kirkens fødeklinik, man går i kirkens børnepasning og senere i kirkens 3 forskellige skoletrin. Og når man er alderssvækket, passes man af kirken. Og hvem skulle ellers gøre det, når samfundet ikke er organiseret til det? I mellem barmdom og alderdom kan kirken give både råd og pengehjælp efter behov, ligesom kirken både driver hospitalerne, fagforeninger og meget andet.

Sådan har den katolske kirke taget det sociale ansvar for befolkningen i tusind år, og sådan fortsætter det også efter denne regering for længst er borte. Men mange italienere tager ikke politik alvorligt, og den tillid man har til den katolske kirke, vil aldrig kunne overføres til en regering.

Derfor er der intern splittelse i regeringen, hvor partierne egentlig ikke har noget til fælles. Og derfor er en række større byer i åbent oprør overfor dele af regeringens politik.

I øvrigt er 34% vælgertilslutning ikke noget flertal - heller ikke i det Italien, som jeg kender til.

Gert Romme -
jeg er for tiden ved at gense Don Camillo-filmene på youtube - og der vises det jo også tydeligt, for humoren bunder i sandheden.

David Engelby

Den nye regering i Italien tyder under alle omstændigheder på at der er megen kulturkristendom i Italien, ligesom i Danmark. Fred være med det i sig selv, men det afslører jo et og andet. Den humanisme, der ligger i kristendom og progressiv, moderne katolicisme (uagtet at kirken selvfølgelig har sine egne skeletter i skabet og skandaler i massevis, I know!), skal med rette kritisere de modbydelige højreorienterede strømninger. Den brutalitet, man ser i Italiens nye regering, ligger mere op ad de puritanske, uempatiske evangeliske strømninger fra USA.