Læsetid: 4 min.

Mord på progressiv borgmester i Gdansk kædes sammen med regeringens giftige propaganda

Gdansks liberale borgmester Pawel Adamowicz blev lagt for had af højrenationalistiske kredse og modtog flere dødstrusler, inden han søndag blev stukket ned på scenen til en velgørenhedskoncert. Lige nu diskuterer Polen, om mordet er en enkelt gal mands værk eller et resultat af det debatklima, regeringspartiet har indstiftet
Gdansks liberale borgmester Pawel Adamowicz blev lagt for had af højrenationalistiske kredse og modtog flere dødstrusler, inden han søndag blev stukket ned på scenen til en velgørenhedskoncert. Lige nu diskuterer Polen, om mordet er en enkelt gal mands værk eller et resultat af det debatklima, regeringspartiet har indstiftet

Wojtek Radwanski

21. januar 2019

Få dage før det polske lokalvalg i oktober anklagede regeringspartiet Lov og Retfærdighed i en valgvideo 11 navngivne borgmestre for at være for migrantvenlige.

Samme 11 borgmestre optræder på et »dødscertifikat«, som den ultranationalistiske, katolske ungdomsorganisation Hele Polens Ungdom har udstedt.

Ud for Gdansks borgmester Pawel Adamowicz står: »Dødsårsag: liberalisme, multikulturalisme, stupiditet.«

I mandags døde Adamowicz så i virkeligheden efter at være blevet stukket i hjertet med en kniv på scenen foran tusinder af tilskuere til velgørenhedsarrangementet WOSP søndag aften. Gerningsmanden kundgjorde fra scenen, at det var Adamowicz’ tidligere parti Borgerplatformen, der var skyld i den fængselsdom på over fem år, han netop var blevet løsladt fra. 

Ifølge polske medier lider gerningsmanden, der er bankrøver, af paranoid skizofreni, men holdt op med at tage sin medicin, før han blev løsladt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Benno Hansen
  • Søren Veje
  • Gert Romme
  • Eva Schwanenflügel
  • Frede Jørgensen
Benno Hansen, Søren Veje, Gert Romme, Eva Schwanenflügel og Frede Jørgensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

"udstyr til hjerteoperationer på de underfinansierede polske hospitaler" - Det siger jo en del om hvordan forholdene er i Polen. Ét af de lande, som den sarte Søren Espersen fra Frikadellepartiet mener, at vi her til lands skal efterfølge mht. flygtningepolitik.
Beskæmmende, at Polen stadig kan være medlem af EU.

Hans Larsen, Niels Duus Nielsen, Christian Mondrup, Espen Bøgh, Frede Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

"Mord på progressiv borgmester i Gdansk kædes sammen med regeringens giftige propaganda".

Ingen tvivl om, at der er et sammenhæng. Der findes jo svage individer i samfundene, der falder for disse hadefulde argumenter fra regeringer og andre hade-partier.

Trond Meiring, Niels Duus Nielsen, Christian Mondrup, Espen Bøgh og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

"... om mordet er en enkelt gal mands værk eller et resultat af det debatklima, regeringspartiet har indstiftet"

Det er en falsk dikotomi, det kan sagtens være en enkelt gal mand, der har ladet sig påvirke af den polske regerings retorik. Faktisk tror jeg, at det er lige, hvad det er. Ligesom Breivik, bare i mindre målestok.

Voldelig ekstremisme er det naturlige endepunkt for de højreorienterede ideologier, sådan har det altid været, og sådan vil det nok blive ved med at være. Højreorienteret politik er intrinsisk uholdbart i et moderne samfund, så vold eller trusler om vold er derfor en nødvendighed, hvis de højreorienterede vil fremme deres sag.

Runa Lystlund

Der er mange polakker i Island. Jeg har lært nogle at kende på grund af familierelationer.

Grundlæggende er de polakker, som jeg kender i Island meget søde mennesker, men uhyre materialistiske og ofte ganske højreorienterede. Jeg tilskriver deres placering på den yderste højrefløj deres fortid, som et kommunistisk land. Demokratiet ligger heller ikke naturligt for dem.

Polakkerne er ofte katolikker. Jeg kender relativt nært, nogle polakker, som har været i Island i mange år, de virker flinke og flittige og betaler pænt deres skat. Det gør mange polakker nemlig ikke. Disse mennesker er ganske højreorienterede.

Vi havde en diskussion om ikkevestlige indvandrere, hvor den danske og den islandske del af familien mente, at Polen burde modtage flere flygtninge og tage større ansvar i EU, også fordi Polen drager stor økonomisk nytte af EU og EØS lande. De polakker vi var sammen med, mente ikke, at EU eller EØS fællesskabet forpligtigede Polen på nogen måde, selv om de fik store tilskud fra EU. Solidaritet om at modtage flygtninge ragede dem en høstblomst.

Deres hovedargument for, at Polen ikke kunne tage imod ikkevestlige indvandrere og især ikke muslimer var, at de selv var katolikker. Jeg spurgte, om der var noget i katolicismen, der kunne retfærdiggøre det. Nu er både grækere, italienere og spaniere katolikker. De må så tro anderledes end polakker mente jeg. Sønnen i huset mente ligfrem, at muslimer ikke har en eksistensberettigelse, hverken i Polen eller andre steder i Vesten. Dette argument kender vi godt i Danmark. Han udtrykte sig med, at det nemmeste ville være at tage dem af dage, som jøderne i sin tid.

Jeg reagerede med at udtale mig om, at det kunne man ganske enkelt, hverken mene eller sige og spurgte, om han ikke kendte jødeudryddelsesanlæggene, der blandt andet var placeret i Polen under II Verdenskrig. Siden har vi ikke set familien, som følte sig stødt over min irettesættelse og kritik. De blev meget fornærmede. Jeg må erkende, at jeg blev chokkeret og fik ikke ligefrem lyst til at fortsætte bekendtskabet.

Desværre underbyder polakker islandske arbejdere og håndværkere og arbejder gerne sort ved siden af og bliver derved løntrykkere, uden sprog. Mange går på støtten og arbejder sort ved siden af arbejdsløshedstøtten eller bistanden. Som løntrykkere skader de vilkårene for de mindre bemidlede i Island og selvfølgelig ansættes de af grådige entreprenører og industriejere.

Om kommunismens trængsler, fattigdom og deres nærhed til Stalins store rige fik dræbt deres kulturopfattelse, (for de har både fostret Marie Curie og Chopin) og medmenneskelighed ved jeg ikke. Jeg håber det ikke. Mange hader i hvert fald udlændinge. Det har måske sin baggrund i den russiske invasion og mange russere i landet? Men på en mærkelig måde hader de russerne, men ønsker at efterligne deres politik.

Borgmesterens politik var udtryk for større mangfoldighed og accept af anderledes tænkende, end mange i Polen udtrykker. Morderens udåd minder lidt om de tanker, den unge polak kom med. Måske har Stalin reelt haft en indflydelse i Polen. Han tog alle af dage, der ikke var enige med ham. Men der er heldigvis langt fra ord til dåd.

I Island er der imellem næsten 19.000 fastboende polakker. I Danmark er der ca. 40.000D fastboende polakker i et land med 5.7 millioner indbyggere. Der vurderes, at der opholder sig 30-40.000 polakker i Island i perioder. Det er knapt 10% af befolkningen. Tallet er helt nyt. I Island er der 344.000 indbyggere. Hvorfor polakker og østeuropæere kommer til netop Island vides ikke. Det er sandsynligvis de lidt bedre livsvilkår de flytter til og bedre bistand end i hjemlandene. Mange er fattige polakker fra den sydlige del af Polen. Østeuropæere fylder godt i de islandske kriminalstatistikker.

Island er et EØS land, som har forpligtet sig til at tage imod EU borgere, dog uden at have fri bevægelighed af varer og derfor betaler islændinge told af importerede varer. til og fra EU, hermed også til og fra Polen. Derimod ønsker polakkerne ikke at modtage fremmede. Det virker noget selvisk. Mange er uden uddannelse og taler kun polsk. De får ansættelse i byggeindustrien og fiskeindustrien, hos grådige entreprenører.

Frede Jørgensen, Niels Duus Nielsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar