Baggrund
Læsetid: 1 min.

Overfald, politisk attentat eller mordforsøg på AfD-politiker?

AfD-politiker i Bremen slået bevidstløs med en lægte og derefter sparket
Udland
12. januar 2019

Der lød fordømmelse fra alle politiske sider, efter formanden for Alternative für Deutschland i delstaten Bremen, forbundsdagspolitikeren Frank Magnitz, i begyndelsen af denne uge blev overfaldet af tre mænd. Siden da er der blusset en strid op om, hvad der egentlig skete, og hvordan det forkastelige overfald skal kategoriseres.

AfD Bremen omtalte det som et »mordforsøg«, hvor Magnitz blev slået bevidstløs med en lægte og derefter sparket. Med baggrund i videooptagelser talte statsadvokaten derimod om, at Magnitz var blevet skubbet voldsomt omkuld og havde pådraget sig de alvorlige skader i hovedet i faldet.

Det efterforskes derfor som politisk motiveret og farlig vold, men ikke som mordforsøg. Alligevel har Magnitz med opbakning fra AfD-leder Alexander Gauland fortsat betegnet det som et mordforsøg med »venstreekstremistiske træk«.

Torsdag tog en hidtil ukendt gruppe ved navn Antifascistisk Forår Bremen ansvaret for overfaldet. Skrivelsens autenticitet betvivles dog stærkt af politiet.

I tyske medier er overfaldet – eller attentatet – og AfD’s mulige dramatisering blevet debatteret indgående. Bl.a. om det er blevet fordømt lige så oprigtigt som knivoverfaldet på Kölns overborgmester Henriette Reker i 2015. Langt de fleste konkluderer, at der under alle omstændigheder er tale om et angreb på demokratiet i en tid med tiltagende politisk radikalisering – et dårligt varsel for 2019 med valg i tre østtyske delstater, hvor AfD ligger helt fremme i feltet.

»Hvem hjælper det, når AfD-politikere skældes ud for at være ’nazister’? Følger der deraf en pligt til modstand?« spørger avisen Der Tagesspiegel kritisk og svarer selv, at vejen fra ord til handling er »forbandet kort«.

»Højreradikal retorik er for det meste forsvarsretorik: Beskyt Vestens værdier, vores nation, folket, den lille mand. Ethvert overgreb bekræfter derfor AfD’s verdensbillede og støtter dets propaganda.«

Til trods for denne advarsel er AfD, ifølge tv-stationen ARD, det tyske parti, der hyppigst udsættes for personangreb og hærværk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Viedeooptagelser viser, at han hverken blev overfaldet med en lægte eller sparket i hovedet, som han hævdede overfor politi og presse. Tre personer fulgte efter ham og en af dem slog ham hårdt i nakkeregionen, så han faldt. Hvad der lå bag overfaldet, er der ingen der ved endnu.