Læsetid: 5 min.

Stefan Löfven brød det politiske dødvande i Sverige

Vänsterpartiet lader Stefan Löfven fortsætte som svensk statsminister i et nyt politisk landskab. Alternativet var værre, lyder det fra samtlige partier, der står bag den nye regering. Samtidig truer Vänsterpartiet med at vælte regeringen, hvis den går for langt
Stefan Löfvens forhandlingsevner sikrede ham statsministerposten.

Stefan Löfvens forhandlingsevner sikrede ham statsministerposten.

Stina Stjernkvist

17. januar 2019

Hans talegaver under valgkampen er blevet hånet. Men da det kom til stykket, er det hans forhandlingsevner, der nu giver Stefan Löfven (S) en plads i historiebøgerne som den leder, der genvandt magten i en svær tid for de europæiske socialdemokratier. Og brød det dødvande, som har præget svensk politik, siden det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna for alvor trådte ind på scenen for godt fire år siden.

Efter 129 dages forhandlinger, hvor faste bastioner først til sidst blev forladt, er det lykkedes Löfven at kompromisse sig frem til, at den rød-grønne regering bestående af S og Miljöpartiet (MP) kan fortsætte.

Og det til trods for at kun 41 pct. af vælgerne støtter rød blok. Samtidig har han indfriet en mangeårig målsætning om at splitte det borgerlige firkløver i Alliancen, som har haft to regeringsperioder de seneste 15 år.

Men det var som om, alle havde glemt Vänsterpartiet (V), der var udset til dørmåtte for den nye regeringsaftale indgået af S, MP, Centerpartiet og Liberalerna fredag – men krævede venstrefløjspartiets accept for at kunne gå igennem Riksdagen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Poul Anker Sørensen
Poul Anker Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Mihail Larsen

Löfvén er ved at gentage Thornings fejltagelse, da hun blev statsminister på de radikales politik.