Læsetid: 5 min.

Store ambitioner: Kinas big tobacco går på børsen

Tobak er skyld i en million årlige dødsfald i Kina, hvor statsejede China National Tobacco har monopol på fremstilling. Selskabet har store ambitioner uden for Kina. En børsnotering og produktion i Zimbabwe er en del af planen
China National Tobacco er en mastodont både efter kinesiske og internationale standarder. Virksomheden har en større global markedsandel end de resterende selskaber i top-5 tilsammen – og det er vel at mærke en liste, der inkluderer giganter som Philip Morris og British American Tobacco.

China National Tobacco er en mastodont både efter kinesiske og internationale standarder. Virksomheden har en større global markedsandel end de resterende selskaber i top-5 tilsammen – og det er vel at mærke en liste, der inkluderer giganter som Philip Morris og British American Tobacco.

Johannes Eisele

11. januar 2019

Hver gang der på verdensplan bliver produceret 100 cigaretter, er 43 af dem lavet i Kina. En enorm efterspørgsel fra omkring 300 millioner rygere har placeret Kina på den internationale førsteplads som klodens største forbruger og producent af tobak.

Et enkelt selskab står bag. China National Tobacco er en mastodont både efter kinesiske og internationale standarder. Virksomheden har en større global markedsandel end de resterende selskaber i top-5 tilsammen – og det er vel at mærke en liste, der inkluderer giganter som Philip Morris og British American Tobacco.

Industrien blev nationaliseret i Kina, da kommunistpartiet kom til magten i midten af sidste århundrede. Mange sektorer og industrier er siden blevet helt eller delvist åbnet op for investeringer og konkurrence fra private foretagender.

Men det gælder ikke for tobakken, hvor China National Tobacco fortsat har monopol på dyrkning og produktion. Få brancher bliver på samme vis stadig drevet efter planøkonomiske traditioner med et ejerskab, hvor stat og industri er smeltet sammen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu