Baggrund
Læsetid: 5 min.

Store ambitioner: Kinas big tobacco går på børsen

Tobak er skyld i en million årlige dødsfald i Kina, hvor statsejede China National Tobacco har monopol på fremstilling. Selskabet har store ambitioner uden for Kina. En børsnotering og produktion i Zimbabwe er en del af planen
China National Tobacco er en mastodont både efter kinesiske og internationale standarder. Virksomheden har en større global markedsandel end de resterende selskaber i top-5 tilsammen – og det er vel at mærke en liste, der inkluderer giganter som Philip Morris og British American Tobacco.

China National Tobacco er en mastodont både efter kinesiske og internationale standarder. Virksomheden har en større global markedsandel end de resterende selskaber i top-5 tilsammen – og det er vel at mærke en liste, der inkluderer giganter som Philip Morris og British American Tobacco.

Johannes Eisele

Udland
11. januar 2019

Hver gang der på verdensplan bliver produceret 100 cigaretter, er 43 af dem lavet i Kina. En enorm efterspørgsel fra omkring 300 millioner rygere har placeret Kina på den internationale førsteplads som klodens største forbruger og producent af tobak.

Et enkelt selskab står bag. China National Tobacco er en mastodont både efter kinesiske og internationale standarder. Virksomheden har en større global markedsandel end de resterende selskaber i top-5 tilsammen – og det er vel at mærke en liste, der inkluderer giganter som Philip Morris og British American Tobacco.

Industrien blev nationaliseret i Kina, da kommunistpartiet kom til magten i midten af sidste århundrede. Mange sektorer og industrier er siden blevet helt eller delvist åbnet op for investeringer og konkurrence fra private foretagender.

Men det gælder ikke for tobakken, hvor China National Tobacco fortsat har monopol på dyrkning og produktion. Få brancher bliver på samme vis stadig drevet efter planøkonomiske traditioner med et ejerskab, hvor stat og industri er smeltet sammen.

I Beijing, hvor hovedkvarteret er placeret, har den nationale tobaksadministration hjemme i samme bygning. De deler også hjemmeside, har ens organisationsstruktur, og den øverste topchef er den samme person. Den samme ledelse har med andre ord både til opgave at regulere og drive tobaksindustrien.

Kendte udenlandske mærker som Marlboro og Camel er tilgængelige i Kina, men de er underlagt høje importskatter, og det er aldrig lykkedes dem at vinde nævneværdige markedsandele. Resultatet er, at 98 procent af alle cigaretter solgt i Kina er lavet af China National Tobacco.

Kinas tobak

  • Kina er verdens største producent og forbruger af tobak. Tre ud af ti voksne kinesere ryger, svarende til omkring 300 millioner mennesker. Statsejede China National Tobacco Corporation har monopol på tobaksproduktionen i Kina og har en markedsandel på over 95 procent i landet.
  • Flere end 500.000 er ansat i industrien, mens over en million husstande er involveret i tobakslandbrug. Derudover er omkring fem millioner kinesere beskæftiget med detailsalg af tobaksprodukter.
  • Kina underskrev i 2002 WHO’s Framework Convention on Tobacco Control, der har til hensigt at begrænse tobaksudbud og forbrug. Dengang var den årlige cigaretproduktion på 1.75 billioner. Ti år senere blev der produceret dobbelt så mange kinesiske cigaretter.

Præcis hvor stort et salg selskabet har, vides ikke med sikkerhed. Det er mange år siden, at China National Tobacco offentliggjorde et regnskab. Men for staten ligger indtægterne årligt på omkring seks til syv procent af de samlede indtægter. Ifølge erhvervsmediet Bloomberg rundede det beløb i 2016 1.000 milliarder kroner.

Røde Pagoda og Dobbelt Lykke

I dag har branchen så godt fat i de kinesiske forbrugere, at en ekspansion til udlandet længe har været en målsætning. Med politisk opbakning fra den kinesiske regering har China National Tobacco de seneste godt ti år forberedt sig på at indtage fremmede markeder.

Det sker ved at øge kvaliteten til internationale standarder og ved at indgå samarbejder med lokale producenter og tobaksdyrkere i Sydamerika, Afrika og USA.

Seneste tiltag i selskabets internationalisering er planen om en børsnotering af China National Tobaccos internationale datterselskab. Det blev annonceret sidste uge i Hongkong, hvor børsnoteringen kommer til at finde sted.

Den internationale enhed er primært beskæftiget med at opkøbe tobak i udlandet, men står også for eksporten af kinesiske cigaretmærker. Et salg, der i dag udgør få procenter af China National Tobaccos forretning, og som mest stammer fra kinesiske turister, der køber toldfrit i lufthavne på vej hjem fra ferier i udlandet.

Mærker som Røde Pagoda og Dobbelt Lykke er muligvis blandt Kinas største, men de bliver ikke købt af mange ikkekinesere.

Derfor har China National Tobacco også en anden strategi, der går ud på at indgå i joint venture-samarbejder med producenter i udlandet. Den kinesiske mastodont har eksempelvis længe forsøgt at få fodfæste i Afrika.

Det lykkedes i sidste måned, hvor et samarbejde med Savanna Tobacco i Zimbabwe blev annonceret. Det betyder, at et nyt cigaretmærke snart bliver sendt på gaden fremstillet med lokal tobak. Målgruppen er både kinesere bosat i Zimbabwe og resten af Afrika samt lokalbefolkningen.

En million dødsfald

China National Tobaccos globale ambitioner skal også ses i lyset af de enorme helbredsmæssige konsekvenser, tobaksforbruget har i Kina. Verdenssundhedsorganisationen WHO anslår, at tobak er skyld i omkring en million årlige dødsfald i Kina. Et tal, der forventes at stige markant, hvis forbruget ikke bliver begrænset.

Officielt er det derfor regeringens politik at mindske forbruget. Men selv om den kinesiske befolkning er blevet mere bevidst om de skadelige virkninger af rygning, er der brug for et langt større fokus på området, vurderer landechef for WHO i Kina, Gauden Galea.

»Foruden massemedie- og kommunikationskampagner er en anden effektiv foranstaltning, som Kina har brug for, at bruge billeder som sundhedsadvarsler på cigaretpakker. Det har vist sig at være en effektiv måde at kommunikere skaderne og risikoen ved at ryge for offentligheden,« siger han.

Den slags advarsler har flere end 100 lande og områder på verdensplan allerede indført, men den kinesiske tobaksindustri er magtfuld og stritter imod. Det samme gælder andre former for forbud eller tiltag møntet på at begrænse rygning.

Verdens størte tobaksproducenter

  • China National Tobacco: 43 procent.
  • Philip Morris International: 14 procent.
  • British American Tobacco: 12 procent.
  • Japan Tobacco: 8 procent.
  • Imperial Tobacco: 4 procent.
  • Andre: 19 procent.

Kilde: Euromonitor

Nogle af Kinas største og mest moderne byer har indført rygeforbud på offentlige indendørsarealer, men da millionbyen Hangzhou ville lave en lignende lov, lykkedes det ifølge nyhedsbureauet Reuters tobakslobbyen at få ændret ordlyden.

WHO’s Gauden Galea ser ser det dog som et positivt tegn, at regeringen sidste år overdrog ansvaret for implementeringen af WHO’s konvention om tobakskontrol til sundhedsmyndighederne. Før lå den opgave hos det ministerium, der overser det kinesiske tobaksimperium.

Nye skatter

De seneste år er det kinesiske tobaksforbrug steget, men i 2015 og 2016 dykkede det en smule, efter at højere skatter på cigaretter blev indført. Og højere priser er fortsat den mest effektive måde at sænke forbruget, vurderer Hu Teh-wei, ekspert i Kinas tobaksindustri og professor ved University of California.

»Jeg tror, at opkrævning af skat på cigaretter er en mulighed, fordi den kinesiske økonomi vokser mindre hurtigt. Regeringen har brug for flere skatteindtægter, og Kina har en relativt lav skatteprocent på cigaretter. Beskatning er fortsat det mest effektive middel til at kontrollere rygning, så jeg håber, at den kinesiske regering indfører en ny runde skatteforhøjelser i en nær fremtid,« siger han.

Flere penge i statskassen er utvivlsomt også årsagen til, at Kinas regering opfordrer industrien til at ekspandere internationalt. Her lader hensyn til brugernes helbred ikke til at spille ind.

Ifølge artiklen The China National Tobacco Corporation: From domestic to global dragon? – der sidste år blev publiceret i det akademiske tidsskrift Global Public Health – er China National Tobacco godt på vej til at gå fra national til global storhed. Og det er dårligt nyt for den globale sundhed:

»Hvis de globale ambitioner i den kinesiske tobaksindustri bliver bare delvist realiseret, vil det få vidtgående indvirkning på folkesundheden. Den kinesiske industri har fordele på grund af sin størrelse, svag regulering og offentlig støtte til oversøisk ekspansion. Hvis det lykkes, vil dette føre til øget global konkurrence om pris, nye produkter og intensiveret markedsføring, hvilket alle medfører øget tobaksforbrug,« lyder det.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her