Læsetid: 5 min.

Svensk historiker: Socialdemokraterna er gået ind i selvmordsfasen

Socialdemokraternas leder, Stefan Löfven, forsøger med en ny regeringsaftale hen over midten baseret på liberal reformpolitik at redde partiet fra års ørkenvandring og borgerlig dominans. Men han er hoppet i seng med fjenden og antitesen til S: Liberale globalister i Centerpartiet og Miljöpartiet, vurderer svensk historiker
Stefan Löfvens vej til magten er fyldt med fælder, mener Lars Trägårdh.

Stefan Löfvens vej til magten er fyldt med fælder, mener Lars Trägårdh.

Naina Helen Jåma

14. januar 2019

Er de svenske socialdemokrater på vej til at gøre det, som deres europæiske partifæller desperat har forsøgt i årevis? At bremse yderfløjenes fremmarch og deres ødelæggende strandhugst blandt socialdemokratiske vælgere – gennem et helt nyt samarbejde hen over midten, der bevarer magten på deres hænder og samtidig splitter det borgerlige Sverige.

»Næppe. Socialdemokraterna er gået ind i en ny fase i svensk politik. Den fase jeg kalder selvmordsfasen,« siger Lars Trägårdh, historiker og professor ved Ersta Sköndal högskola i Stockholm, der har indgående kendskab til det svenske socialdemokrati og Folkhemmets historie. 

Den regeringsaftale, som Socialdemokraterna indgik under stor dramatik fredag med Miljöpartiet og de borgerlige partier Centerpartiet og Liberalerna, er designet til at isolere både det indvandrerkritiske Sverigedemokraterna og Vänsterpartiet, der står yderst på den modsatte fløj.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Marianne Stockmarr
  • Torben K L Jensen
  • Steen Sommer
  • Hans Aagaard
Eva Schwanenflügel, Marianne Stockmarr, Torben K L Jensen, Steen Sommer og Hans Aagaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Måske de svenske brødre har fået ideen fra Mette Frederiksen og co. Jeg synes bestemt at huske noget med. at det danske Socialdemokrati ønsker at ELs støtte til at danne regering for derefter at blive kørt ud i kulden, så S kan regere med DF og de borgerlige. Det er vel stadig planen...hvis de kan slippe afsted med det.

Johanna Haas, Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Thomas Olsen, Marianne Stockmarr, Ebbe Overbye og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar

Det danske socialdemokrati har også i årevis kørt et magtspil. Magten har været vigtigere end politikken. Og se hvad det har bragt dem..

Johanna Haas, Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Thomas Olsen, Marianne Stockmarr, Ebbe Overbye og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar

Jeg tror også, at selvmordtruet er det korrekte betegnelse for svenske Socialdemokratiet - i hvert fald for en længere årrække, hvis Venstrepartiet vælter denne regeringskonstruktion.

Men sagen, der fører frem til dette, er meget længere. For ingen ville samarbejde eller være afhængige af Sveriges Demokraterne - heller ikke de svenske Moderaterne (konservative). Men dette ville jo være eneste mulighed, hvis de 4 borgerne partiet skulle danne regering.

Så i al hemmelighed holdt Moderaternes formand møde med Sveriges Demokraterne om støtte til de borgerliges politik. Og da dette kom ud, rasede Moderaternes medlemsantal ned, og for at bremse det, skiftede Moderaterne deres formand - men helt forgæves.

Men det er stadig sådan, at en regering bestående af de 4 borgerlige partier, fortsat kun vil kunne regere med støtte af Sveriges Demokraterne. Og SD har derefter meddelt offentligt, at de vil både forlange indflydelse og have garantier for, at deres politik vil blive fulgt, - ellers vil de vælte denne regering.

Så er det sådan, at 2 af de borgerlige partier, Folkepartiet og Centerpartiet absolut ikke vil være i lommen på SD. Medens de 2 andre borgerlige partier, Moderaterne og Kristdemokraterne, heller ikke syntes, det er ønskeligt, men kan acceptere at gøre det. Og dette splitter dermed den borgerlige alliance.

Jeg kender selvfølgelig ikke aftalen, men der er ingen tvivl om, at Socialdemokratiet har måttet acceptere en helt anden politisk linje efter dette. Og allerede nu er der ganske stor uro i LO, fagbevægelsen og socialdemokraternes bagland. Derfor - hvis Venstrepartiet vælger at "skyde" dette politiske initiativ ned, tror jeg, at Socialdemokratier får en lang pause - og ny ledelse, før tilliden er tilbage.

Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

Så kom det op en 4 herre som laver en bedre analyse. Löfven har ju selv efterlyst en regering over midten og det har han vel sådan set lykkedes med. LO er ikke helt tilfreds men har dog ikke truet med strejker, det har dog Havnearbejderne. Tja, tiderne er ju helt i Liberalismens arme,...suk!

Torben Skov, Eva Schwanenflügel og Peter Hansen anbefalede denne kommentar
Nils Lauritzen

Jeg opfatter nu ikke så meget moderne dansk venstreorienteret - og til en vis grad mange andre europæiske landes - politisk kamp, som et spil om at få magten. I hvert fald ikke en magt, der skal bruges til at gennemføre en politisk vision eller samfundsudvikling.
Det virker snarere som et spil om at forhindre modparten i at erobre regeringsplatformen og dermed kommer det mere til at ligne et spil om afmagt.
Derfor er det også muligt at indgå alliancer med partier, hvis ideologiske grundlag reelt er i direkte modstrid med ens eget. Til gengæld står det europæiske kontinent uden et reelt politisk alternativ til en populistisk højrefløj, der køber stemmer med marginale skattelettelser eller lempelser i forbrugsøkonomien.
Den egentlige tragedie består i, at klimaet, naturen og miljøet bliver absolutte tabere, hvorved vi undergraver vores egen eksistensmulighed.
Sekundært forvitrer det demokratiske ideal, når ingen sandhed er større, end den kan lægges ned med retoriske kneb og mediestrategi.

Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
jan henrik wegener

Hvad tilsiger i grunden at det at overleve længe eller bevare magten som parti eller bevægelse er et mål i sig selv som overtrumfer alle mulige andre mål? Hvis den enkelte politikers magt eller "indfly" skal ses som et middel til noget andet (et bedre samfunbd?) og ikke et mål i sig selv kan det samme vel gælde partier?

Eva Schwanenflügel

Vänsterpartiet har nu skudt denne nyeste koalition i sænk, og med rette.
Selvfølgelig kan de ikke acceptere at være sat totalt uden for indflydelse, når de alligevel forventes at bakke op om en højredrejning, nedskæringer og skattelettelser til de rigeste.

Det går mod nyvalg. Og Socialdemokratiet vil miste stemmer på denne beslutning om at melde sig ind i de neoliberalistiske rækker. Selvmordskurs? Mon ikke..

Lasse Glavind

Löfven har sagt ja til at fjerne topskatten, liberalisere huslejelovgivningen, sænke trygheden i ansættelserne, øge muligheden for privat aktieudbytte på de centrale velfærdsydelser og tilbagerulning af de reformer S har lavet med V i den forrige valgperiode, og det er bare nogle af de 73 punkter aftalen omhandler. Derudover siger Löfven, at aftalen betyder - det står der skriftligt - at Vänsterpartiet ikke må få nogen indflydelse på finansloven og de 73 politikpunkter. Hvordan i al verden Helle Walther kan få sig selv til at sige, at det betyder, at Sverige går mod midten, er en af de helt store gåder om den moderne partisoldats indre logik.

Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Eva - min eftermiddag blev reddet af en bemærkning fra en svensk journalist på P1:

"Vänsterpartiet er erklæret feministisk, men derfor har de nu ikke lyst til at kastrere sig selv.."

Eva Schwanenflügel, Flemming Berger og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ niels astrup

Uskyldigt spørgsmål ; skulle journalisten hellere have sagt 'ikke lyst til at blive omskåret' ?

Eva Schwanenflügel

@ Nike Forsander Lorentsen

Det lyder som om du er stærkt uenig i journalistens karakteristik af Vänsterpartiet som feministisk..
Hvordan kan det være?
(Jeg kender ikke andet til dem, end at de betragtes som Enhedslistens søsterparti, men det er måske også forkert?)

Eva:

Trigger warning: Heteronormativt indlæg

Uskyldigt svar. Nej. Han skulle nok have brugt n-ordet. Men det gør man nok ikke på P1.

Eva Schwanenflügel

@ niels astrup

Heteronormativt? N-ordet????????
(Og i den omtalte sammenhæng ville n-ordet overhovedet ikke give mening) ;-)

Eva -
Front er en gruppe af studerende på KU, der holder skarpt øje med om nogle undervisere skulle komme til at bruge n-ordet eller på anden måde udvise krænkende adfærd eller bruge krænkende ord.
Sidst har en underviser i biologi fået ørene i maskinen, fordi han brugte en statistik, hvor han opdelte menneskeheden i mænd og kvinder. Det er krænkende overfor transkønnede - og sikkert et hav af andre minimale minoriteter med forskellige bogstavsbetegnelser. Front afventer ikke, at nogen føler sig krænkede, men råber op lige så snart nogen måske kunne føle sig krænkede.

Eva Schwanenflügel

Herdis - hold da op, ja så er det virkelig vigtigt at holde lav profil på KU !!
Har hørt om professorens kvaler med kønsopdelt statistik. Skal dyrene ikke også snart have samme rettigheder på KU som alfabet-personerne? ;-)
Jeg har vidst allerede krænket flere hundrede grupper med mine kommentarer, gisp..

Tak for oplysningen :-)