Analyse
Læsetid: 3 min.

Svenske socialdemokrater på vej mod magten

Stefan Löfven er et kæmpeskridt tættere på at bevare regeringsmagten og splitte det borgerlige Sverige, da en aftale med to borgerlige midterpartier faldt på plads fredag. Endelig godkendelse venter. Moderaterna viftede til det sidste med en uholdbar ’anti-SD-garanti’
Stefan Löfven er et kæmpeskridt tættere på at bevare regeringsmagten og splitte det borgerlige Sverige, da en aftale med to borgerlige midterpartier faldt på plads fredag. Endelig godkendelse venter. Moderaterna viftede til det sidste med en uholdbar ’anti-SD-garanti’

10050 Pontus Lundahl/TT

Udland
12. januar 2019

Endelig sagde hun ja, den svenske nej-dronning, Centerparti-lederen Annie Lööf.

Efter at have vendt tommelfingeren ned til hele to statsministerkandidater – herunder Socialdemokraternas leder, Stefan Löfven, som partiet nu støtter med et udkast til en regeringsaftale mellem S, Miljöpartiet og de to borgerlige partier, Centerpartiet og Liberalerna, der bliver støttepartier uden for regeringen.

»Gennembruddet er sket,« sagde Annie Lööf på et pressemøde om aftalen fredag eftermiddag.

Det er ikke den løsning Centerpartiet helst havde set, lød partiformandens begrundelse for at ødelægge den 15-årige borgerlige alliance med Moderaterna, Kristdemokraterna og Liberalerna, som hun var gået til valg på. Men med aftalen, fremgår det, holdes både det indvandrerkritiske Sverigedemokraterna og Vänsterpartiet uden for indflydelse.

Efter fire måneders lange forhandlinger om regeringsmagten havde svensk politik de seneste dage fået karakter af en hektisk markedsplads med tilbud, der blev langet hen over disken, mens de politiske omkostninger blev vurderet.

Fredag formiddag kørte svenske medier breaking med historien om den nye aftale om Löfven som statsminister. Og kort efter havde avisen Dagens Nyheter fået fat i indholdet af de to andre borgerlige partier, Moderaterna og Kristdemokraternas modtilbud. En såkaldt ’anti-SD-garanti’, som skulle isolere Sverigedemokraterna (SD), Sveriges tredjestørste parti, og danne grundlag for en regering bestående af de to partier. Men SD’s formand Jimmie Åkesson havde allerede tilkendegivet noget i retning af, ’tror I, der står idiot på ryggen af mig’ og afvist at støtte en sådan regering. Men så havde de i hvert fald forsøgt, kan Lööf sige i den løftebrudsdebat, der højst sandsynligt venter hende.

Men det er også de to tilbud, som partiernes bagland nu skal tage stilling hen over weekenden, hvor Liberalerna og Centerpartiet har aftalt møde i deres ledende organer, og hvor medlemmerne hidtil har været yderst splittede.

Alle fire partier skal have aftalen godkendt, sagde Lööf på pressemødet. Desuden kræves det, at Vänsterpartiet ikke siger nej til en regering, der holder SD væk fra magten – men dem selv uden for indflydelse. Det vil føre til nyvalg, pointerede Lööf efter pressemødet.

Meget på spil for S og C

I et intenst politisk slutspil kan meget falde på jorden og forhandlingspartnere kan være svigefulde. I begyndelsen af december havde de fire partier også en aftale. Den holdt i cirka 12 timer. Så havde Centerpartiet mødtes med deres bagland, og aftalen brast. Men med ledelsens anbefaling af Löfven må man formode, at baglandet er taget med på råd og beslutningen forankret undervejs.

Liberalerna skal mødes søndag, og her har næsten halvdelen af partiets riksdagsgruppe været imod at støtte Löfven. Centerpartiets støtte til ham øger dog chancerne for, at partileder Jan Björklund kommer igennem med sit samarbejde hen over blokgrænsen, vurderer Dagens Nyheters politiske kommentator, Ewa Stenberg.

Derfor er det højst sandsynligt, at Stefan Löfven bliver den statsministerkandidat som den såkaldte talman, der leder regeringsforhandlingerne, sender til afstemning i Riksdagen onsdag i næste uge.

Den nye aftale er kommet de borgerlige partier i møde på flere områder. Det gælder f.eks. liberalisering af boligmarked og arbejdsmarkedslovgivning – dog får svensk LO tid til selv at komme med forslag her.

Der er også lempelser i marginalskatten og værdibeskatningen fjernes, men der indføres flyskat. Ifølge SVT’s politiske kommentator, Mats Knutson, har Centerpartiet dog vundet mest på aftalen.

Löfvens stærkeste argument for et regeringssamarbejde mellem S, MP, C og L er ifølge Ewa Stenberg, at den er handlekraftig. Hvis Vänsterpartiet ikke stemmer imod den, hvilket der ikke var nye meldinger om fredag, har en sådan regering gode muligheder for at få sit budget igennem og samarbejde om politik.

Löfven kan altså tilbyde et stabilt regeringsgrundlag uden SD – men ikke så meget borgerlig politik som modkandidaten Ulf Kristersson (M). Til gengæld har Kristersson ikke kunnet tilbyde en stabil regering uden SD’s støtte.

Falder det hele endeligt på plads for Löfven, er det altså lykkedes den tidligere svejser og fagforeningsformand, hvis forhandlingsevner har været stærkt omtalt de seneste måneder, at bombe den borgerlige fireparti-Alliancen i stykker og desuden at splitte den svenske borgerlighed i en liberal og en nationalkonservativ fløj. Omvendt er risikoen meget stor for, at Socialdemokraterna kommer til at miste yderligere vælgere på en mere liberal økonomisk politik og indvandringspolitik både til SD og til Vänsterpartiet.

Flere af de ting, der er i aftalen, har de to borgerlige partier ikke kunnet komme igennem med under den forrige Alliance-regering.

Rollen som både opposition og støtteparti, som Centerpartiet og Liberalerna ventes at indtage, er også en svær balance. SD’s Jimmie Åkesson ser på sin side frem til et konservativt samarbejde i oppositionen, meddelte han. 

Talmanen offentliggør mandag den statsministerkandidat, der skal stemmes om den 16. januar.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henrik Bjerre

Tak til svenske tålmodighed.

Nike Forsander Lorentsen

Måske holder det, eller ikke, men lige nu er det fløde-top på min varme chokolade.

David Engelby, Kim Folke Knudsen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Man kan sige, at dette er en finsk regeringsmodel, hvor mange vidt forskellige partier gå sammen om regeringsmagten.

Men jeg tror ikke, at overskriften holder i Sverige. For i Finland afgøres den første politik først, når samlingsregeringerne står i problemerne. Og da gælder styrkeforholdet i forhold til antal mandater.

Så vidt jeg har læst i går aftes, er store dele af de socialdemokratiske vælgere samt svensk LO ganske rødglødende over de politiske aftaler, den svenske socialdemokratiske statsminister i forvejen har måttet indgå for at få de 2 ret små borgerlige partier med i regering.

Eva Schwanenflügel, Kim Folke Knudsen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
John Østergaard Madsen

Hvad skal de vælgere gøre, der betingelsesløst er sat udenfor demokratisk indflydelse? Har de ikke kun udemokratiske værktøjer tilbage? Det er en farlig vej de andre partier bevæger sig ud af ...

jens christian jacobsen, Hans Aagaard, Karsten Aaen, Ole jakob Dueholm Bech og Bjarne Frederiksen anbefalede denne kommentar

"Så vidt jeg har læst i går aftes, er store dele af de socialdemokratiske vælgere samt svensk LO ganske rødglødende over de politiske aftaler, den svenske socialdemokratiske statsminister i forvejen har måttet indgå for at få de 2 ret små borgerlige partier med i regering."

Og så er det at politikerne må forklare deres bagland at dels drejer politik sig om at tage ansvar, dels drejer det sig om det muliges kunst. AT sætte sig i et hjørne og sige "det kan vi ikke lide" hjælper ikke Sverige.

Vi havde en leg med børnene da de var mindre hvor vi i hele dage ikke måtte sige "Nej", men i stedet skulle forklare hvad man godt ville. Det kunne være at de svenske socialdemokrater skulle lege den leg.

"Hvad skal de vælgere gøre, der betingelsesløst er sat udenfor demokratisk indflydelse? "

Mener du at vælgerne ikke har kunne stemme på de partier / personer de ville?

Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Kim Folke Knudsen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
John Østergaard Madsen

Jeg mener, at de vælgere der har stemt på de partier der er sat udenfor demokratisk indflydelse, de facto har fået diskvalificeret deres stemme. De har ikke stemt på de "rigtige" partier. Derfor gælder deres stemme reelt set ikke, indtil de stemmer på de "rigtige" partier næste gang.

jens christian jacobsen, Hans Aagaard og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

En dysfunktionel magtsamling, hvis højeste mål er, at holde 18% af vælgerne ude af den demokratiske proces. Det skal nok gå godt, og spørgsmålet er hvem der vinder på det i sidste ende.

"Jeg mener, at de vælgere der har stemt på de partier der er sat udenfor demokratisk indflydelse"

Der er ingen partier der er sat uden for demokratisk indflydelse. Der er ingen der forhindrer nogen i at indgå alliancer. At nogen partier / personer er bedre til at forhandle og indgå alliancer kan ikke overraske nogen. Men at se negativt på de der har evner kan aldrig været noget positivt.

Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Kim Folke Knudsen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

@ John Østergaard Madsen,

Den regering man netop i går blev enige om i Sverige, har været længe undervejs, fordi nogle partier vil holde Sveriges Demokraterne uden for politisk indflydelse. Men det er ikke kun Sveriges Demokraterne med 17,6%, man holder udenfor, for også Venstrepartiet (socialistpartiet) med 7,9%, holdes udenfor.

Man kan fastslå, at alle partier (undtagen SD og V) med tilsammen 74,6% af stemmerne, vil holde SD og V med ialt 25,6% af stemmerne, udenfor.

Om det er demokratiske eller ikke, kan man diskutere. Og jeg er ikke tilhænger af, at et lille flertal tryner et stort mindretal, men det er egentlig heller ikke det, der her er sket.

Desuden er der så stor forskel på det, f.eks. SD vil, at resten af partierne faktisk vil det helt modsatte. Og på dette grundlag må det da være svært at skabe kompromis for at give SD indflydelse.

Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Kim Folke Knudsen, Karsten Aaen og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Hvis det ikke kan være anderledes, så er det sådan det bliver. I øvrigt er der sikkert mange, som er ganske tilfredse med en socialdemokratisk regering i Sverige, ud fra en simpel hypotese om at vælgere er som folk flest, dvs. ikke særligt begejstret for forandring.

Kim Folke Knudsen

Der er ikke tale om manglende demokrati, når nogen partier er uden for indflydelse. Det er noget vrøvl, som er iscenesat af danske politikere senest Michael Aastrup Jensen Venstre. Hvis et valg falder ud uden et klart flertal, så må en koalition af partier finde sammen om et fælles regeringsgrundlag. Længere er den ikke.

Hvis Michael Aastrup Jensen Venstre og hans DF venner er så harmfulde over den politiske proces i Sverige, så kunne man spørge Michael Aastrup Jensen Venstre, om han så ikke selv er personligt udemokratisk, når han holder Enhedslisten og Alternativet udenfor indflydelse. Eller hvad med DF som i den ene aftale efter den anden har betinget sig at andre partier ikke må deltage i deres aftaler med Regeringen.

Derfor er det grænsende til det pinlige at høre på de danske politikeres forargelse over det svenske Rigsdagsvalg. Jeg vil sige det som en vis forhenværende Statsminister Anders Fogh Rasmussen V. Der er ikke noget at kommer efter - punktum.

Hans Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Vi skulle måske lige et øjeblik overveje konditionerne for det kommende danske Folketingsvalg i år 2019 ?

Har vælgerne reelt et valg at vælge imellem eller stemmer de på det samme menukort ligegyldig om de stemmer rødt eller blåt.

Det Blå Marionetteater V+K+LA som i praksis ikke kan føre ren borgerlig og liberal politik men istedet for er udset til at administrere DF´s Udlændingepolitik og EU politik.

Det måske Røde Marionetteater ( S+DF+SF+?? ), hvor Socialdemokraterne ikke kan føre rød politik eller hvad det parti nu egentligt står for ? men i stedet for er sat til at administrere DF´s Udlændingepolitik og EU politik fra den ene ende af til den bitre anden ende af.

Det der har korrumperet dansk politik og været med til med rette at skabe dansk politikerlede er følgende. Hvordan kan et parti med de afgørende stemmer gennem 18 år, side i Folketinget og styre stort set alt uden et regeringsansvar ? Hvordan kan et nationalistisk parti, som er Danmarks største parti i adskillige jyske kommuner og som er Danmarks for tiden næst største parti med massiv vælgeropbakning sidde med 21,1% af stemmerne og sige: Nej vi gider ikke regeringsansvaret. Vi kører på frikort, så slipper vi for alle de dumme ministersager og alle de irriterende spørgsmål, som kan ødelægge vores partis glorværdige troværdighed og standpunkter i danskernes øjne.

Altså undertiden overvejer jeg. Hvad nu hvis S V K RV SF og alle de andre partier traf den samme beslutning som DF og deres " Ansvarlige danske vælgere " træffer. Nej vi gider heller ikke være en dansk regering. Vi gider ikke al besværet og al bøvlet og alle de dumme ministersager. Vi gider i det hele taget ikke lede danskerne !

Så stod vi jo i en situation, hvor det parlamentariske demokrati er brudt definitivt sammen på grund af en stupid og uansvarlig indstilling til hele foretagendet.

Måske var det lidt vigtigere at beskæftige sig med Politik i Danmark end sidde og pege fingre af Sverige og være kritiske over at et andet nordisk land vælger en anden løsning end den danske DF + Nye Borgerlige løsning, hvor de partier som bestemmer alt ikke gider at sidde i en Regering.

Jeg har selvfølgelig ikke andel i det svenske valg, hvor de samarbejdende partier i øvrigt endnu ikke er sikret at danne regering.

For først skal de jo godkendes at parlamentet i Stockholm, og her kan man jo forestille sig, at Sveriges Demokraterne og Venstrepartiet, der bliver holdt udenfor samarbejde, vil stemme imod.
Desuden er der jo Moderaterne og Kristdemokraterne, der trods garanti til Centerpartiet og Folkepartiet om regering helt uden indflydelse fra Sveriges Demokraterne, også er bitre, og vil stemme imod.

Og når dette er nævnt, skal det også nævnes. at på det nye Demokrati Indekset, er Sverige stadig verdens 3. mest demokratiske land, der kun overgået at Norge og Island.

@Kim Folke Knudsen, hvor har du ret - og hvor kunne man godt ønske sig, at der skete det samme i Danmark som i Sverige: at de ansvarlige, regeringsbærende partier (V, S, RV og K) satte sig sammen om en regeringskoalition, for at føre en afbalanceret og ordentlig politik - det gælder økonomi, sociale forhold, arbejdsmarkedsforhold, EU, integration/flygtninge/indvandring, retspolitik, udenrigspolitik.

Hvor ville det være herligt med en regering, der godt nok måtte finde kompromisser internt, men på den anden side var fri for at skulle føre en politik dikteret af de fløje, der stiller latterlige og ulækre politiske krav, som betingelse for deres stemmer.

@Leo Nygaard, magistratsregeringer? Syens du ikke, at det er fuldt tilstrækkeligt, at magistratsstyret i landets største kommuner har vist sig at være en ikke-funktionsduelig katastrofe?

@Leo Nygaard, de går sgu ikke meget bedre for magistraten i Aaaaarhuuus....