Læsetid: 4 min.

Theresa May lider knusende brexitnederlag

Total uvished om Storbritanniens EU-exit. Premierministerens aftale med EU blev forkastet med en historisk stor margin. Tillidsafstemning venter onsdag
Total uvished om Storbritanniens EU-exit. Premierministerens aftale med EU blev forkastet med en historisk stor margin. Tillidsafstemning venter onsdag

Reuters/Ritzau Scanpix

15. januar 2019

Det er mere end to et halvt år siden, at et flertal af briterne stemte for at forlade EU. Alligevel er det i dag fuldstændig uklart, hvad der kommer til at ske i Storbritannien, når kalenderen viser slut-marts, og kongeriget efter planen forlader unionen.

Udsigten blev endnu mere tåget, da et massivt flertal i det britiske parlament tirsdag aften forkastede den aftale, som premierminister Theresa May har brugt halvandet år på at forhandle på plads med de øvrige 27 stats- og regeringschefer i EU.

432 stemte imod, mens blot 202 stemte for. Det er ifølge The Times det største nederlag, en britisk regering har lidt i en afstemning siden 1924.

May konstaterede efterfølgende, at parlamentet »har talt, og regeringen vil lytte«.

Forinden havde hun betegnet afstemningen som »den vigtigste i vores karrierer«.

»En stemme imod aftalen er en stemme på usikkerhed, splittelse og indebærer en meget reel risiko for et brexit uden en aftale eller slet intet brexit,« sagde hun.

Da Labour-leder Jeremy Corbyn fik ordet, fremsatte han et mistillidsvotum mod regeringen. Den afstemning vil ifølge BBC finde sted onsdag aften. Det ventes dog, at regeringen vil overleve.

118 ud af 317 fra Mays eget konservative parti vendte tomlen ned til udtrædelsesaftalen og understregede dermed den enorme splittelse, der er internt blandt Mays tropper.

Tilbage står en regering, som må have svært ved at få pusten med alle de nyreslag, som brexitprocessen har budt på.

Det vil nu vise sig, om May har en plan B, og hvad den i så fald vil byde på.

 
Brexit: parliament rejects Theresa May's deal

Here is the moment Theresa May's Brexit deal was rejected by MPs — 432 votes to 202. Check out our live blog for running updates here: https://on.ft.com/2FyBKBE

Posted by Financial Times on Tuesday, January 15, 2019

På forhånd er der blevet spekuleret i, at et nederlag vil kunne føre til alt fra et nyvalg til en ny folkeafstemning om briternes EU-medlemskab. Men der er mange måske'er. Måske vil brexit blive udsat, måske bliver briterne alligevel i EU, måske forlader de samarbejdet uden nogen aftale overhovedet.

Det eneste, der sent tirsdag kunne siges med sikkerhed, var, at May ifølge loven er forpligtet til at komme med en ny plan mandag i næste uge.

Spørgsmålet er, om det er nok tid til at overbevise skeptikerne i hendes eget parti, hvor mange ønsker et mere kontant brud med EU end det skitserede.

Samtidig er der stor bekymring om den såkaldte irske bagstopper i aftalen. Den skal sikre, at der ikke kommer en hård grænse med kontroller mellem Irland og den britiske provins Nordirland.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, beklager udfaldet af afstemningen. Han mener, at risikoen for et »uroligt« brexit har vokset sig større.

»Selv om vi ikke ønsker, at dette sker, så vil kommissionen fortsætte arbejdet med sin nødplan for at sikre, at EU er fuldt forberedt,« lyder det i en udtalelse.

Løkke: Vi forbereder os på det værste scenarie

Den danske regering forbereder sig på, at Storbritannien forlader EU uden en aftale.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kalder det dybt beklageligt, at Storbritannien er på vej ud af EU uden en skilsmisseaftale.

Det skriver han på Twitter oven på tirsdagens afstemning i det britiske parlament, hvor premierminister Theresa Mays aftale med EU blev fejet af bordet.

Hvis det lykkes briterne at forlade EU som planlagt den 29. marts – med en aftale – så træder en overgangsperiode i kraft.

Perioden varer frem til 31. december 2020. Her vil briterne være underlagt regler for EU's toldunion og indre marked, imens parterne blandt andet skal forhandle om en fremtidig handelsaftale og en løsning på striden om grænsen mellem Irland og Nordirland.

Tidslinje: Den langstrakte britiske exitproces

23. juni 2016: Ved en folkeafstemning stemmer 52 procent af briterne for at forlade EU. 48 procent stemmer for at blive.

29. marts 2017: Storbritannien meddeler officielt EU, at landet vil melde sig ud af samarbejdet. Af EU-traktatens artikel 50 fremgår det, at der går to år, fra et land meddeler sin udtræden, til det effektueres.

Briternes besked indleder derfor en nedtælling frem mod 29. marts 2019.

12. juli 2018: Theresa May fremlægger en længe ventet hvidbog med britiske planer for fremtidens forhold til EU.

Få dage tidligere har brexitminister David Davis og udenrigsminister Boris Johnson forladt regeringen i protest mod en alt for blød brexitplan.

13. november: Det bekræftes fra Downing Street i London, at der er enighed om et udkast til en aftale om briternes udtræden af EU. Udkastet skal underskrives fra officielt hold.

14. november: Theresa May sikrer sig efter et fem timer langt møde opbakning i sin regering til udkastet til en brexitaftale.

25. november: EU's stats- og regeringschefer godkender udtrædelsesaftalen og den politiske erklæring, der tilsammen fastsætter betingelserne for Storbritanniens udtræden af EU. Aftalen skal godkendes i det britiske parlament og i Europa-Parlamentet, før den træder i kraft.

10. december: Theresa May udskyder en afstemning om brexitaftalen i Underhuset. Den skulle have fundet sted 11. december. Udskydelsen skyldes, at aftalen stod til at blive stemt ned.

15. januar 2019: Det britiske parlaments underhus afholdt en afstemning om Mays brexitaftale, som blev udskudt i december. Den blev stemt ned med 432 stemmer imod og 202 stemmer for.

29. marts: Briterne træder efter planen ud af EU ved midnat. Det kan enten være med eller uden en aftale med EU.

Kilder: EU Oplysningen, Ritzau og Reuters

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kim Folke Knudsen
Kim Folke Knudsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

"Corbyn siger, at han vil have en mistillidsafstemning til Mays regering onsdag."

Og den kommer Corbyn til at tabe. Så det eneste har får ud af det er at puste sig op. Fjols.

Thomas Andersen

Og Corbyn siger at blot han kommer til så bliver der forhandlet en langt bedre aftale for UK.

Selvfølgelig kan han ikke det. Også her kommer han til at puste sig op og gøre sig til grin. Fjols.

Kim Folke Knudsen

Theresa May var fra starten sat på en umulig opgave. Trist at se hvor ualmiindeligt dårligt hun er blevet behandlet.

BREXIT tilhængerne og UKIP forlod den synkende skude og lod de Conservative om at rydde op efter afstemningen i år 2016.

BREXIT Afstemningen var reelt en afstemning mod flygtninge, som ifølge BREXIT tilhængerne ville oversvømme GB efter den tyske kansler Angela Merkels katastrofale åbning af de tyske grænser i år 2015. Desuden var der en dybfølt social vrede over social dumping på det engelske arbejdsmarked. Men hvem var det nu som ved etableringen af det indre marked krævede nul regulering i GB. Det var såmænd De Conservative. Lidt over 10 år senere blev de ramt af den manglende regulering af arbejdskraftens frie bevægelighed, men da var det for sent.

Det britiske parlament minder om de politiske forhold i USA. Der er nærmest politisk borgerkrig mellem to vidt forskellige synspunkter og ingen vil rykke sig en tøddel. Det parlamentariske kaos lurer efterfulgt af et snigende og voksende samfundskaos.

Nu er kaos så fuldendt og vi starter forfra med nye mulige scenarier.

1. Ny Folkeafstemning om EU medlemskab i GB, og konsekvenserne af en anden afstemning ?
2. Vil EU-27 åbne for en ny forhandling eller er løbet kørt med BREXIT uden aftale ?

Jeg tænker på DF og Nye Borgerlige som har leget med tanken om at Danmark lige kunne tage den samme udflugt og så ville vi nok få en endnu mere lukrativ løsning end Norge, GB og andre lande udenfor EU samarbejdet.

De to partier nyder opbakning fra mindst 22% af den danske befolkning mon stadigvæk eller ?

"1. Ny Folkeafstemning om EU medlemskab i GB, og konsekvenserne af en anden afstemning ?"

Måske. Men de vil ikke engang kunne blive enige om hvad de skulle stemme om.

"2. Vil EU-27 åbne for en ny forhandling eller er løbet kørt med BREXIT uden aftale ?"

Der kommer ikke nye forhandlinger. EU er en række aftaler mellemlande og ikke et land regering som man kan forhandle med. Og hvad skulle EU forhandle med UK om. UK er ikke enige med sig selv om noget som helst.

Kunne en eventuel Corbyn-aftale klare bare én enkelt stemme bedre end 432 stemmer imod og 202 stemmer for, så ville han have lavet en bedre aftale end Theresa May historiske dårligdom.

For the deal - 202

Conservatives: 196

Labour: 3 (Ian Austin, Sir Kevin Barron and John Mann)

Independents: 3 (Frank Field, Lady Hermon, and Stephen Lloyd)

Against the deal - 432

Labour: 248

Conservatives: 118

SNP: 35

Lib Dems: 11

DUP: 10

Independents: 5 (Kelvin Hopkins, Ivan Lewis, Jared O’Mara, Fiona Onasanya, and John Woodcock)

Plaid Cymru: 4

Greens: 1

Majority against - 230

Selv Lib dem - etablissementets lille snottede neoliberale elite, ville ikke have Mays aftale....

"Kunne en eventuel Corbyn-aftale klare bare én enkelt stemme bedre end 432 stemmer imod og 202 stemmer for"

Og det ville der sikkert være klakører i Labour til. Men han kommer ikke til at forhandle noget som helst andet end hvad konen vil putte i hans madpakke.

Torben K L Jensen

Corbyn foreslog for to år siden at Storbritannien forhandlede sig til en ny toldunion - et forslag den engelske industri og alle fagforbund bakkede op om. May afviste forslaget - et forslag hun uden videre kunne have taget med til Bruxelles og have fået opbakning til i Både EU og i House of Commens.

" May afviste forslaget - et forslag hun uden videre kunne have taget med til Bruxelles og have fået opbakning til i Både EU og i House of Commens."

Nej. Det ville have betyder at EU domstolen havde beslutningsret i UK, og det ville parlamentet ikke have tilladt.