Læsetid: 8 min.

USA’s unge vil sikre fremtiden med en Green New Deal

En ny fremstormende bevægelse med kongresmedlemmet Alexandria Ocasio-Cortez i spidsen mobiliserer massivt for at få en stor amerikansk omstillingsaftale med klima og social lighed i centrum
Alexandria Ocasio-Cortez’ økonomiske plan er blevet kaldt det mest radikale i årtier i amerikansk politik af Fox News.

Alexandria Ocasio-Cortez’ økonomiske plan er blevet kaldt det mest radikale i årtier i amerikansk politik af Fox News.

Nicholas Kamm

16. januar 2019

»Alexandria Ocasio-Cortez’s Green New Deal er farligere, end du tror.«

»Hvis Ocasio-Cortez’s Green New Deal lykkes i 2019, vil det være den mest radikale plan i årtier.«

Sådan lyder advarslerne i overskriftform hos henholdsvis Washington Examiner og Fox News, to af de toneangivende konservative medier i USA. Og dermed er det klargjort, at planen, som promoveres af det nyvalgte 29-årige medlem af Repræsentanternes Hus for New York, Alexandria Ocasio-Cortez, er politisk dynamit. Skal man tro Washington Examiner, vil en Green New Deal i givet fald »presse USA tættere på socialisme end nogensinde«.

I virkeligheden er Green New Deal blot en grøn variant af præsident Roosevelts job- og velfærdsskabende New Deal fra 1930’ernes kriseramte USA, i dag suppleret med det klimamæssige perspektiv, som ikke var aktuelt dengang.

Green New Deal er med senator Elizabeth Warrens ord forleden en »ambitiøs idé til at tackle vor klimakrise, økonomiske ulighed og racemæssig uretfærdighed«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Eva Schwanenflügel
 • Henrik Leffers
 • Kurt Nielsen
 • Morten Balling
 • Karen Grue
 • Christian Skoubye
 • Svend Erik Sokkelund
 • Gert Romme
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • David Breuer
 • Peter Knap
 • Ejvind Larsen
Eva Schwanenflügel, Henrik Leffers, Kurt Nielsen, Morten Balling, Karen Grue, Christian Skoubye, Svend Erik Sokkelund, Gert Romme, Bjarne Bisgaard Jensen, David Breuer, Peter Knap og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Måske er et nyt USA igen et eksempel for os alle.
Hvis tiden var som før 2015 havde hun ikke en chance, men alt er anderledes.
Vi lever i en ny tidsalder, hvor jordens klima og geografi er ændret drastisk, og intet tyder på, at det er til det bedre for mennesket. For hvert år der går, træder ændringerne frem med større tydelighed og kraft, og vi ved ikke engang om vi kan overleve.

Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, John Andersen, Morten Balling, Svend Erik Sokkelund og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Svend Erik Sokkelund

»De mennesker, som søger at lukke munden på videnskaben og spænder ben for enhver mulighed for at reagere på krisen, er dem, der burde betale for de skader, de har forvoldt«

FDR ville smile i sin grav.

Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel og Morten Balling anbefalede denne kommentar

tak til Information for altid at informere om de her super vigtige tiltag. Og tak til Trump for at være så vanvittig, at befolkningen i USA bliver nødt til at gå andre veje.

Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel og Morten Balling anbefalede denne kommentar
Morten Balling

Det er tankevækkende, at man ikke kunne læse CNN eller MSNBC i en periode, uden at 9/10 artikler var ledsaget af et billede af Trump. Tilsvarende har der ikke været mange dage på det seneste, hvor Fox News ikke har haft Ocasio-Cortez på forsiden, og det er ikke fordi de er vilde med hende. Tværtimod prøver de på alle måder at svine hende til i overskrifterne. Læser man artiklerne, falder overskrifterne fuldstændigt fra hinanden.

Et eksempel var den video, hvor Ocasio-Cortez dansede. Her måtte Fox skrive at der nok ikke var som mange som blev forargede, selvom de helt tydeligt samtidig fiskede i rørte vande, i håb om at det alligevel kunne anspore forargelse.

Hvis ikke det var fordi en amerikansk præsident skal være over 35 år gammel, ville jeg sætte pengene hos bookmakeren på at Ocasio-Cortez var USAs næste præsident. Hun taler til de unge, til kvinderne, latinoerne (er det et "grimt" ord?), mange demokrater, og sikkert også en del republikanere.

Hvis Green New Deal bliver til noget, og det er slet ikke usandsynligt i forlængelse af Trump, og med en hurtigt voksende klimabevidsthed hos de unge (og til dels de ikke så unge), så ville det være et mirakel. Her har USA muligheden for endnu engang at havne som dem alle andre har som forbillede, og denne gang er det ikke grådigheden man beundrer. Time will show...

Morten Balling

Ocasio-Cortez har også været ude med en plan for det klassiske spørgsmål med "hvem der skal betale?". Det skal de rige siger hun, med en beskatning på op til 70%.

Her er et eksempel mere på en af de mere højredrejede amerikanske medier, som må bide i det sure æble, efter at de først havde prøvet at opildne læserne til at Ocasio-Cortez var "radical", og derpå måtte "indrømme" at 59% af befolkningen støtter Ocasio-Cortez's forslag:

https://nypost.com/2019/01/15/americans-support-ocasio-cortezs-70-percen...

Ocasio-Cortez's kommentar var iøvrigt: “If that’s what radical means, call me a radical”. Enten har hun de vildeste spindoktorer, eller også er hun et naturtalent. U go girl! :)

Morten Balling

@Jan Damskier

Ja, som jeg skrev vil hun beskatte de rige. Afhængig af overbevisning kan man mene at de er mere eller mindre smart, da det f.eks. kan demotivere øget produktivitet, men ift. klimaet er øget produktivitet stort set proportional med øget CO2 udledning i dag.

Mht. økonomien vil alle de klassiske dogmer, såsom specialisering og handel, vækst mm. dog stadig kunne bevares, så vidt jeg kan se. Hvis USA skal omlægge deres el forsyning til alternative energikilder, og deres transportsystem til et ikke-fossilt, på 10 år, så skal der nok komme gang i biksen.

Før Reagan kom til, havde USA faktisk et skattesystem hvor man beskattede de højeste indkomster netop på marginalskatten. Det er en vigtig pointe, bla. fordi højrefløjen fremstiller hendes forslag som den rene kommunisme og siger, at al indkomst for de allerrigeste skal beskattes med 70%. Det er i virkeligheden ikke særligt vidgående, rent historisk. Men historieløsheden.... og løgnene...

Morten Balling, Ejvind Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar