Læsetid: 2 min.

3.400 akademikere til titusinder af klimastrejkende skolebørn: I har ret!

De unges aktioner for klimaet samler stadig flere deltagere og får nu opbakning fra forskere
I Danmark forlod omkring 2.000 børn og unge skolerne fredag for at demonstrere i 13 byer, heraf halvdelen foran Christiansborg i København.

I Danmark forlod omkring 2.000 børn og unge skolerne fredag for at demonstrere i 13 byer, heraf halvdelen foran Christiansborg i København.

Anders Rye Skjoldjensen

2. februar 2019

Mens titusinder af børn og unge torsdag og fredag igen forlod deres skoler og gik på gaden for at strejke for klimaet i en lang række europæiske byer, udsendte 3.400 belgiske forskere og andre universitetsfolk en støtteerklæring til de strejkende.

»Som forskere og baseret på videnskabelige kendsgerninger erklærer vi: Klimaktivisterne har ret!« hedder det i erklæringen, der har opnået store tilslutning på blot tre dage og er underskrevet af bl.a. fem belgiske universitetsrektorer samt klimaforskeren Jean-Pascal van Ypersele, næstformand for FN’s klimapanel IPCC under udarbejdelsen af panelets femte statusrapport.

»Tiden er inde til omstilling. Og for at kunne omstille alt har vi brug for alle,« skriver akademikerne, der i teksten præsenterer de centrale argumenter for »vidtgående, strukturelle indgreb for hurtigt og drastisk at reducere drivhusgasudledningerne«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Gert Romme
  • Niels Duus Nielsen
  • Niels-Simon Larsen
Gert Romme, Niels Duus Nielsen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels-Simon Larsen

Jeg var inde på Thorvaldsens plads, og det var fantastisk at se børn og unge demonstrere.
“Jeg er så frustreret, at jeg har skrevet dette skilt”, som en stod med.

Bjarne Bisgaard Jensen, Christian Nymark, Niels-Holger Nielsen, Niels Duus Nielsen, Lise Lotte Rahbek og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Hvis vi/man ikke tager sagen i egen hånd sker der intet. Revolutioner er ikke lavet af tom snak, men handling. Når de folkevalgte viser ligegyldighed over for presserende politiske emner, og ligefrem bremser for en nødvendig omstilling, er der kun gadens parlament tilbage.

Arne Albatros Olsen, Niels-Simon Larsen, Carl Chr Søndergård og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Carl Chr Søndergård

Når man ser, hvor meget skrammel, der bliver smidt på veje, i parker, på strande og i skove, virker det som om, at mentaliteten er helt tabt.

Det er da godt, hvis de yngste generationer, har fået øjnene op, for den samlede forurening. Klimaet er self indirekte påvirket af hele den samlede klodes forurening. Det er moderne at sige 'klima' - men det er sjældent at udtrykket 'forurening' bliver benyttet.

Mange ting forurener i stører eller mindre grad. Dernæst kan vi så se på unødig forurening, så som madspild.

Det burde være en menneskelig opgave, at være bedre til at italesætte, den unødige forurening. Men fra vugge til grav, forurener vi altså i større eller mindre grad og forbrugersamfundet, som størtstedelen af befolkningen, er en del af, kommer lige fra ligegyldige tv-programmer og de dertilhørende reklamer.

Måske man skulle passe sin skole og forbedre samfundet, nede fra og op, i stedet for at tro, at diverse 'profitmagere' giver fem flade ører, for en flok strejkende skoleelever.

Niels-Simon Larsen

Når vi er kommet så langt, at det er børn, der demonstrerer, er der sket et eklatant svigt fra de voksnes side. Meningen var, at den voksne og modne borger, skulle gøre det, der skulle gøres, men når det ikke sker, rammes børnene af angst. Det vil vi se mere af fremover, når udviklingen går i den forkerte retning.

Der er sket det, at psykofarmaka bruges i stigende grad over for børn. Tænk også på hvor meget vold og voldsomhed, der er i TV. Det kan et barnesind ikke bære uden at reagere på, enten indad eller udad.

Herligt, at der igen er en ny generation på vej, som gider involvere sig i vigtige samfundsspørgsmål, og som gider lette r....., for at blive hørt.

Yuppie-gennerationen fra 80'erne har - dømt over en kam, været en flok selvoptagede materialister, der kun har kæmpet for at skaffe sig selv flere materielle goder. Ansvar for fællesskab og miljø, har ikke fyldt meget i denne liberale egokultur.

Der er atter håb forude.