Baggrund
Læsetid: 2 min.

Hvad betyder Trumps nationale undtagelsestilstand egentlig?

I et forsøg på at frigøre penge til en mur langs grænsen mellem USA og Mexico har Donald Trump bebudet, at han vil erklære national undtagelsestilstand. Men hvad vil det egentlig sige? Vi besvarer de centrale spørgsmål
Donald Trump vil underskrive finanslov og erklære national undtagelsestilstand for at finansiere sin grænsemur.

Donald Trump vil underskrive finanslov og erklære national undtagelsestilstand for at finansiere sin grænsemur.

Brendan Smialowski

Udland
16. februar 2019

Er det så spektakulært, som det lyder?

Der er analyser, som peger i begge retninger. Nogle juridiske iagttagere er bekymrede og betragter det som et aggressivt forsøg på at tilrane sig mere magt over statsbudgettet fra præsidentens side. Af den amerikanske forfatning fremgår det utvetydigt, at Kongressen råder over statskassen. I denne sag har Kongressen nægtet at finansiere Trumps grænsemur, og nu lader det altså til, at Trump forsøger at fravriste Kongressen retten til at bevilge offentlige midler.

Andre jurister er mindre bekymrede. De hæfter sig ved, at en undtagelsestilstand, som hviler på et tvivlsomt grundlag, sandsynligvis ikke vil klare sig igennem det juridiske system. Den demokratiske leder af Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, kan også kræve, at Senatet stemmer om en resolution, der ophæver undtagelsestilstanden.

Det kan potentielt have store politiske omkostninger for republikanerne at stemme imod. Derudover peger flere på, at amerikanske præsidenter har erklæret undtagelsestilstand 59 gange tidligere. Det altså et forholdsvist hyppigt tilbagevendende fænomen. Senest i november sidste år blev der erklæret undtagelsestilstand for at »indefryse ejendom, som tilhører personer, der bidrager til konflikten i Nicaragua«.

Vil en undtagelsestilstand betyde, at Trump får sin mur?

Det kunne det i teorien godt. Under en national undtagelsestilstand har militæret bemyndigelse til at flytte både penge og »væbnede styrker« til initiativer af »afgørende betydning for den nationale sikkerhed«.

Som militærets øverste leder kan Donald Trump altså erklære undtagelsestilstand og derefter give ordre om at afsætte midler og tropper til at håndtere krisen – i dette tilfælde ved at bygge en mur.

Mange analytikere tvivler dog på, at manøvren vil lykkes, da undtagelsestilstanden, som nævnt, med al sandsynlighed vil blive udfordret i både Kongressen og retssystemet. Stærk modvilje i befolkningen eller et sammenbrud et sted i kommandolinjen – enten i militæret eller blandt Trumps egne jurister – kan også ende med at komme imellem præsidenten og hans mur.

Hvad er de politiske perspektiver?

En meningsmåling foretaget af CNN mellem 30. januar og 2. februar viste, at et stort flertal af befolkningen er imod ideen om, at Trump kan benytte undtagelsestilstanden som et middel til at bygge sin mur. 31 procent svarede ja til spørgsmålet »Bør Trump erklære undtagelsestilstand for at bygge muren?«. 66 procent svarede nej.

En eventuel undtagelsestilstand lader til at være særligt risikabel for republikanerne. Skal Senatet stemme om en resolution, der kan ophæve undtagelsestilstanden, står de i en prekær situation. I årene under Obama bekendtgjorde flere republikanske senatorer igen og igen, at de betragtede det som en af deres fineste opgaver at beskytte forfatningen og sætte grænser for præsidentens beføjelser.

Billedet af dem selv, som forfatningens vogtere bliver svært at opretholde, hvis de stemmer imod en sådan resolution. Men uanset hvor stort et politisk problem, en undtagelsestilstand kan blive for partiet, vurderer Mitch McConnell, der er leder af det republikanske flertal i Senatet, muligvis, at farerne ved en ny statslig nedlukning er større.

© The Guardian og Information. Oversat af Mathias Sindberg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Præsident Gump er måske ikke så smart som han selv tror han er, for Amerika befinder sig ikke i en tilstand der hverken inde- eller udefra der berettiger til "undtagelsestilstand" for Amerika eller Amerikas sikkerhed.

Grænsen til Mexico, og løftet om en mur, er for lidt til at udskrive "undtagelsestilstand" i Amerika, som giver præsidenten nærmest uindskrænket magt, hvorved han reelt udnævner sig selv til diktator over landet.

Han er så ikke bedre end Maduro i Venezuela eller Pinochet i Chile efter statskuppet.

Det er næppe heller populært i vide kredse i Amerika, og slet ikke i forbindelse med deres selvforståelse om hvad Amerika står for, og skal stå for!

i stedet for et genvalg i 2020, som sigtet er med denne handling overfor især sine kernevælgere i midtvesten og syden, så bliver det nok snarere en jordskredssejr til demokraterne i stedet for ved valget i 2020.

Amerika skal så genfinde sig selv efter Gump, og reparere sine forhold til omverdenen og sine allierede, og hele den proces bliver næppe let, for skaden er allerede så stor, og mistroen ligeledes til hvad morgendagens bringer fra amerikansk side.

Republikanerne må selv bære ansvaret for den jordskredssejr til demokraterne i 2020 fordi de ikke selv har udvist tilstrækkelig anstændigheds- og ansvarsfølelse med Gumps vilde præsidentførelse uden selv at sætte en stopper for hans gøren og laden i såvel kongressen som i senatet.

- Her burde de i stedet for jubel have en grim smag i munden!

Jørgen Tryggestad

Hvis Trump prøver på at gennemTRUMPE dette og evt. også får medhold af sin republikansk dominerede højesteret , så kan man jo håbe på at den næste demokratiske præsident vil erklære "undtagelsestilstand" når det gælder klimaet, og indføre skrappe reduktioner for brug af sort energi og for den enorme kødproduktion i USA.
Ellers har han jo også den store ulighed og våbenlovene som han kan sætte i spil her.

For republikanerne kan dette blive en boomerang som rammer dem lige i nakken om få år.

Tue Romanow, Karsten Lundsby og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar

Helt igennem grotesk, kunne det dog kun ramme Trump selv i stedet...