Læsetid: 6 min.

Hjemvendte afrikanere advarer andre mod at tage turen til Europa: Det er ikke det værd

Hjemvendte afrikanske migranter, der priser sig lykkelige over at have overlevet det libyske rædselskabinet, advarer deres landsmænd om, hvor dødsensfarligt det er at tage turen til Europa. Det er ikke lidelserne værd, fortæller de
Azuh Chylian (billedet) forsøgte at migrere fra Nigeria til Frankrig, men efter en seks uger lang færd gennem ørkenen, blev hun sat i et detentionscenter i Libyen, hvor folk blev tæsket og udsultet. Det lykkedes hende at vende tilbage til Nigeria, og nu forsøger hun sammen med andre migranter om at advare mod at tage mod Europa.

Azuh Chylian (billedet) forsøgte at migrere fra Nigeria til Frankrig, men efter en seks uger lang færd gennem ørkenen, blev hun sat i et detentionscenter i Libyen, hvor folk blev tæsket og udsultet. Det lykkedes hende at vende tilbage til Nigeria, og nu forsøger hun sammen med andre migranter om at advare mod at tage mod Europa.

Migrants as Messengers

11. februar 2019

»Jeg har begået en stor fejl.«

Tanken borede sig stadig dybere ind i Azuh Chylians hoved. Den vendte tilbage igen og igen i løbet af den seks uger lange færd gennem ørkenen, hvor hun var plaget af sult, tørst og hede. Og den kom sammen med rædslen, når hendes lille gruppe blev angrebet og røvet om natten.

»Jeg har begået en stor fejl. Det er ikke det værd.«

Tanken gjorde stadig mere ondt, da hun sad fanget tre måneder i et detentionscenter i Libyen, hvor folk blev tæsket og udsultet.

»Jeg tænkte det igen og igen,« fortæller den 28-årige nigerianer.

»Jeg har begået en stor fejl. Det er ikke det værd.«

»Jeg troede, jeg skulle til Frankrig, og jeg var blevet lovet, at der ville være arbejde der. Jeg troede på det, men jeg tog fejl, og jeg var bange for, at jeg skulle dø.«

Azuh Chylian nåede aldrig til Frankrig. Men det lykkedes hende at slippe ud af det krigshærgede Libyen og komme hjem til Nigeria.

»Jeg er heldig at være i live,« siger hun over telefonen fra havnebyen Lagos ved Guineabugten i det vestlige Afrika.

Nu advarer hun andre afrikanere mod at tage turen til Europa.

»Jeg vil ikke have, at flere migranter lider og mishandles i deres forsøg på nå til Europa,« fortæller hun.

»Før jeg selv tog afsted, havde jeg ingen anelse om, hvad der ventede mig på turen. Der var ingen informationer, der var ingen, som advarede mig. Hvis jeg havde vidst, hvor farligt det var, så ville jeg aldrig være taget af sted.«

Azuh Chylian deltager i et projekt sat i værk af FN’s migrantorganisation IOM, hvor hjemvendte migranter informerer deres landsmænd om, hvor dødsensfarlig turen til Europa er. Budskabet leveres gennem korte videooptagede vidnesbyrd spredt via sociale medier.

»Når folk, der overvejer at migrere, hører, at de risikerer at blive solgt som slaver, myrdet eller voldtaget, så har det en effekt,« siger Leonard Doyle fra IOM’s hovedkvarter i Schweiz.

»Budskabet bliver spredt, at det er en dårlig idé at lægge sin skæbne i menneskesmuglernes hænder. De, der håber at komme til Europa, risikerer i stedet at drukne undervejs, eller de bliver samlet op af den libyske kystvagt og smidt i detentionscentre.«

Advarsler har effekt

EU-landene har iværksat flere tiltag for at mindske antallet af migranter, som når Europa over Middelhavet. Tyrkiet får milliarder i finansiel støtte og politiske indrømmelser fra Bruxelles for at stoppe migranters videre færd til Grækenland. Libyen får støtte til sin kystvagt, der har fået til opgave at forhindre migranter i at forlade libysk farvand og søge mod Europa.

Desuden tilbyder EU også støtte til Niger for at blokere migrantruten mod Libyen og derfra Europa.

Tal fra FN indikerer, at EU-landenes forsøg på at stoppe migrationsstrømmen har en effekt: Sidste år krydsede næsten 139.000 migranter og flygtninge Middelhavet til Europa, sammenlignet med over 172.000 i 2017.

Men Leonard Doyle siger, at det også er begyndt at have en virkning, at hjemvendte migranter nu advarer deres landsmænd mod at tage afsted.

»Færre er villige til at tage turen, nu hvor de får at vide, hvor farligt det er,« siger Leonard Doyle.

»Det betyder også, at der er færre, der kan drukne i Middelhavet.«

Ifølge FN’s flygtningeorganisation, UNHCR, er næsten 18.000 migranter og flygtninge druknet i Middelhavet de seneste fem år. Dertil er det yderst vanskeligt at fastslå, hvor mange der dør i ørkenen på deres vej til Libyen, hvorfra flest har forsøgt at tage turen over Middelhavet de seneste år. 

Men IOM vurderer, at der dør dobbelt så mange på turen gennem Sahara, som der drukner i Middelhavet, hvilket altså vil sige næsten 40.000 døde i ørkenen de sidste fem år.

Ifølge en FN-rapport fra december udsættes de migranter og flygtninge, som overlever turen, for »ufattelige rædsler« i Libyen, hvor deres skæbne er i kriminelle organisationers magt, og »de ses som en vare, der kan udnyttes og afpresses«.

I rapporten hedder det, at et »overvældende flertal af kvinder og ældre teenagepiger« udsættes for gruppevoldtægt, primært begået af menneskesmuglerne.

»Utallige migranter og flygtninge har mistet deres liv i smuglernes fangenskab, efter de er blevet skudt, torteret til døde, eller simpelthen efterladt og døde af sult eller mangel på lægebehandling,« står der i rapporten.

»Over hele Libyen dukker uidentificerede lig af migranter og flygtninge med skudsår, tegn på tortur eller brændemærker op i skraldespande, udtørrede flodlejer og i ørkenen.«

Mennesker som jordnødder

Nigerianske Azuh Chylian siger, at der før var mange, der slet ikke kendte til de forhold, før de begav sig ud på migrantruten.

»Mange migranter har ikke fortalt deres familie og bekendte derhjemme, hvad de er blevet udsat for, og hvad de har set,« siger hun.

Men nu er historierne ved at blive spredt. Blandt andet gennem IOM-projektet og videovidnesbyrd fra hjemvendte migranter, som deles via sociale medier.

»I Libyen så jeg, at et menneskeliv næsten ingenting er værd. I Libyen sælger de mennesker, som om de var jordnødder,« siger senegaleseren Ousmane, der blev holdt fanget i 11 måneder i Libyen, i en af videoerne.

»Jeg blev flyttet fra fængsel til fængsel. Vi var altid sultne. Så det siger jeg til mine yngre brødre, som er så heldige, at de endnu ikke har forladt Senegal: bliv hjemme.«

En anden senegaleser, Siradji, fortæller i en anden video, at han blev kidnappet af menneskesmuglere:

»De giver dig en telefon, så du kan ringe til din mor og far for at bede dem sende penge. Hvis de ikke gør det, slår de løs på dine ben med boldtræ.«

Kvinden Abimbola fra Nigeria siger, at migranter sælges og gøres »til slaver i en anden mands land«.

Og hendes landsmand Gambo fortæller, hvordan hans overfyldte båd sank på vej til Italien, og 50 personer druknede. Han blev reddet, men »sendt i fængsel i fire måneder og en uge. Her døde folk, fordi der ikke var nok mad«.

Chimaobi, en nigeriansk mand, kigger ind i kameraet og siger:

»Jeg vil gerne forklare noget om, hvad der sker i ørkenen. Vi var i ørkenen i lidt over tre uger, uden nok mad og drikke. Der var ingen til at hjælpe os, så vi drak vores eget pis for at overleve. Vi tiggede ovenikøbet andre om at give os deres pis. Folk døde alligevel.«

Troværdigt budskab

Et par hundrede hjemvendte migranter er blevet optrænet af IOM for som frivillige at rejse rundt i vestafrikanske lande for at videooptage andre migranters vidnesbyrd og for at dele deres egne erfaringer. En af dem er Azuh Chylian.

»Folk begynder at lytte efter, fordi det er hjemvendte migranter, som fortæller. De begynder at tro på det, vi siger, og de tager det alvorligt, fordi de kan høre, at vi selv har oplevet det, som vi taler om,« siger hun.

IOM har hjulpet ca. 53.000 vestafrikanske migranter med at vende hjem igen – deriblandt 12.000 fra Nigeria. Mange af dem var fanget i detentionscentre i Libyen, mens andre blev hjulpet hjem fra Niger og Mali.

Migranterne tog ud for at finde bedre livsvilkår, og mange af dem var nervøse for at blive betragtet som en fiasko, når de vendte hjem igen uden at være nået frem til deres destination i Europa og uden at have tjent de penge, som de drømte om.

Et af IOM-projektets mål er dog også at fortælle, at der ingen skam er i at vende hjem igen, men at man skal prise sig lykkelig for at have overlevet det libyske rædselskabinet.

»Min familie – specielt min mor – var lykkelig for at se mig vende hjem i live. Jeg formåede at ringe til mor én gang i det skjulte, mens jeg var i Libyen, og fortalte hende om situationen. Så hun var rædselsslagen,« fortæller Azuh Chylian.

»Jeg forlod Nigeria, fordi jeg ville have et bedre liv og bedre muligheder, og fordi situationen her i landet ikke er god. Det er den stadig ikke, men jeg ser anderledes på mit land nu. Jeg kunne stadig godt tænke mig at tage til Europa, men jeg ønsker ikke at ankomme som et lig. Så er det bedre at blive her.«

I dag dør der gennemsnitligt én migrant eller flygtning, hver gang otte forsøger at krydse Middelshavet. Det er markant flere end tidligere. Billedet er af den libyske kystvagt, der transporterer migranter og flygtninge tilbage til Libyen.
Læs også
Højrenationalisten Matteo Salvini og populisten Luigi Di Maio har slået vredt ned på Frankrig, og ikke mindst landets præsident, Emmanuel Macron, som de anklager for at have forårsaget flygtningestrømmen til Europa og for at være skyld i, at tusindvis af migranter er druknet i Middelhavet.
Læs også
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • lars søgaard-jensen
  • Steffen Gliese
lars søgaard-jensen og Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese, Jo vist er det rædselsfuldt, men hvad rager det os. Vi var bare med til at bombe Libyen i grus for at fjerne det tidligere styre. På samme måde som vi gjorde i Irak og i Afghanistan og i Syrien.

Flemming Berger, Samuel Grønlund, Henriette Bøhne, Torben K L Jensen, Bettina Jensen, Niels Duus Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Jan Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er jo bekvemt for EU, at Libyen har transformeret sig til Helvede på jord..
Så har destabiliseringen af landet virket efter hensigten, må man sige.

Rikke Nielsen, Dennis Tomsen, John Andersen, Torben K L Jensen, Bettina Jensen, Niels Duus Nielsen, Per Torbensen og Jan Jensen anbefalede denne kommentar

Nigeria havde i 1950 en en befolkning på 38 millioner. I dag bor der 200 millioner og i 2050 vil der bo 420 millioner. Vi skal indstille os på migrentstrømme af dystopiske dimensioner.

Eva Schwanenflügel, Bettina Jensen, Niels Duus Nielsen, Mihail Larsen og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar

Der er lidt af en ironisk ....FN laver nogle OBS-videoer som viser de rædsler som migraterne kan møde i Libyen efter vestens bombardementer har gjort landet til et paradis for ekstremister, og et modbydeligt sted for alle andre. Man kan være 100 % sikker på at kampagnen er søsat og betalt af ...vesten..........

Rikke Nielsen, Flemming Berger, John Andersen, Bettina Jensen, Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Jeg har mødt en gang libyer i Østberlin, og de virkede for mig meget rige de hade penge , vel klædt og bor på et luksus hotel og så endelig meget høflig.
Efter krigen fra vesten, ingen slipper for plyndringer og ravage. Ingen sikkerhed alle steder, for aggressore sørgede for at alle libyer skulle have våben til at skabe kaos.. Altså de vidste godt hvad de gjorde, og at det bliver kaos i landet.
Problemet er der manglede 350000000000 dollar(tre hundred og halvtreds milliarder) i stats kassen; disse penge findes i Europeiske banker. Heldigvis man har fundet 75000000000 dollar (fem og havfjerds milliarder dollars og afleverede dem til de libyske ny myndigheder. Du kan se i google "khadaffi formue".

Hun var blevet lovet, at der var arbejde til hende i Frankrig....

Hun har formentlig også på internettet set en masse billeder fra Europa og måske drømt om at flytte ind i denne velstand. Lige som mange andre afrikanere, der ser en individuel udvej eller genvej til den fred, sikkerhed og velfærd, deres eget hjemland savner.

Det er såre forståeligt. Men drømmen baserer sig på helt urealistiske forudsætninger.

Der er ikke noget arbejde, som venter på dem. Der står ikke en bolig og en bil til rådighed for dem, når de ankommer. De kan allerhøjest gøre sig forhåbninger om at leve på offentlig forsørgelse i en uoverskuelig tid; men sandsynligheden for, at de overhovedet får opholdstilladelse er nærmest lig nul. Sandsynligheden for, at de som socialgruppe havner UNDER et allerede eksisterende pjalteproletariat, er til gengæld overvældende stor. Henvist til at leve af prostitution eller kriminalitet.

Hvis ikke Azuh Chylian havde lært i Libyens helvede, at "det er ikke dét værd", så havde hun måttet sande det, når og hvis hun nåede til Frankrig. Selv om det sker på en personligt tragisk baggrund, så kan hendes fortælling til sine landsmænd pg -kvinder forhåbentlig lægge en dæmper på emigrationen.

Hendes lands problemer bliver ikke løst ved, at befolkningen udvandrer.

Erik Fuglsang, Flemming Berger, Michael Andresen , Martin Lund, Bettina Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Jørgen Wind-Willassen

Det er altså IKKE europæernes skyld at store dele af afrika er fyldt med despoter og plattenslager regeringer.
Så op på hesten kære afrikaner og smøg ærmerne op.
Desværre er det nok kun kvinderne på kontinentet der ser ud til at kunne finde den rette indstilling til udfordringerne.
Mændene virker lidt som at de tager den lette løsning - lykkeriddder livet i europa.

Eva Schwanenflügel

@ Jørgen Wind-Willassen

Det er noget historieløst, at det ikke er europæiske magtkampe om markeder i Afrika, og støtten til korrupte regimer der har bidraget til forarmelsen af vores allesammens oprindelsessted på verdens største kontinent.

Jeg påstår ikke at afrikanerne er uskyldige og uden ansvar, for visse regenter har altid været despoter.
Men du må vel medgive, at selv i dag er kæmpe befolkningsgrupper analfabeter uden mulighed for uddannelse, og benyttes af internationale virksomheder og regeringer som udbyttet arbejdskraft til fordel for vores egne økonomier?
Regeringslederne har bankkonti, aktier, ejendomme osv. i vore lande. Vi tillader selv at de autokratiske ledere udpiner deres befolkningers liv og rettigheder, ofte en lærdom de har erhvervet fra den vestlige verden.

U-landsbistand er i denne sammenhæng en ond cirkel, der ofte forstærker afhængigheden af indblanding fra andre lande.
Vil man hjælpe, så giv hjælp til selvhjælp, og styrk de demokratiske værdier og holdninger.

Rikke Nielsen, Erik Fuglsang, Flemming Berger, Peter Beck-Lauritzen, Henrik Rasmussen, Bettina Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Jeg bliver uendeligt sørgeligt tilmode, når jeg ser billeder eller reportager fra det Afrika, som for blot 50 år siden var et fantastisk levested for utallige arter, og hjemsted for en befolkning der levede fri for plastik, minedrift, skovfældninger, mudderskred, etc.

Niels Duus Nielsen

Mihail Larsen: "Hendes lands problemer bliver ikke løst ved, at befolkningen udvandrer."

Dine analyse er for så vidt korrekt, men konklusionen er ikke. Tørken i Afrika løses ikke ved, at folk blot bliver boende, før eller siden begynder de at sulte, og så starter folkevandringen for alvor.

Og Jørgen Wind-Willassen, der skal vist mere til end at smøge ærmerne op, hvis den lokale befolkning skal rette op på den udplyndring, som deres lande måtte undergå i kolonitiden, hvor alt af værdi blev sendt til Europa og USA. Landene syd for Sahara står med (mindst) et dobbelt problem: Klima krisen vil ramme de i forvejen varme lande ekstra hårdt, og på grund af den massive europæiske udbytning, som du forsøger at bagatellisere, har disse lande intet overskud, de kan stå imod med, når forholdene bliver barske.

Hvis vi ønsker at leve i fred og fordragelighed her i Europa, fri for indvandrere og klimaflygtninge, må vi til lommerne og begynde at tilbagebetale de værdier, vi har snydt den tredje verden for. Gør vi ikke det, kommer de bare herop og kræver deres ret. Måske er det for sent, måske kommer de alligevel, og så bliver det spændende se, om vi virkelig går ind for de menneskerettigheder, som vi bryster os af at have opfundet, eller om i stedet vi investerer alle pengene i militæret og skyder de fattige en kugle for panden.

Christel Gruner-Olesen, Erik Fuglsang, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Bettina Jensen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Bettina Jensen

Hvis den aktuelle, danske levestandard skal udbredes til hele klodens befolkning, vil det kræve op mod fire jordkloders ressourcer. Som tiden går, forbruget stiger og ressourcerne gradvist reduceres, vil tallet stige eksponentielt.

"Men du må vel medgive, at selv i dag er kæmpe befolkningsgrupper analfabeter uden mulighed for uddannelse, og benyttes af internationale virksomheder og regeringer som udbyttet arbejdskraft til fordel for vores egne økonomier?"

Og selv som uddannede i traditionel forstand, ville de nok også blive udbyttet som arbejdskraft - samt bestukket med lidt privilegier. Ikke alle, men mange, kan man få til at løbe mod og kæmpe om pladserne på Titanic's soldæk.

Erik Fuglsang, Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Lone Plaetner Frederiksen

Hvad ville vi selv gøre ... ? Os, der er så priviligerede, at vi her i DK har et gratis uddannelses tilbud til børn og unge. I mange andre lande, koster uddannelser udover grundskolen tusindvis af kroner årligt for en enkelt elev, der godt vil studere videre. Sådan er det både i USA og i Canada. Det er det forældrene der sparer op til hvert barn. Men selvom beløbet vokser med årene, står det ikke altid mål med virkelighedens krav. I de lande er folket da oplyste. I Afrika kender de ikke til verdens historien. De oplever på egen krop alle rædslerne, vi er andre er forskånet for. Forældres forsikring har altid været at få mange børn, så deres pension blev sikret. Prævention er først nu begyndt at blive oplyst i de dele af Afrika, hvor mange (også danske) Nødhjælps fonde " opererer ". Det er for nemt at kritisere og fordømme. Alle mennesker vil gerne leve et ordentlig liv. Afrikanere ønsker det også. Mangler blot mere oplysning. Viden om politik og vores levevis ... Samt at deres redning ikke ligger i at emigrere til Europa eller landene udenfor. Her bliver de udnyttet. Bliver tabere - og sendt tilbage til deres hjemlande.

Rikke Nielsen, Erik Fuglsang, Niels Duus Nielsen, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Bettina Jensen

Lone P. Frederiksen, afrikanerne bliver også udnyttet i deres hjemlande ... men enig i at hvis en øget viden om 'politik og vores levevis' bliv de brede masser over alt på kloden til del, vil chancerne for at vores på mange måder destruktive levevis, dvs. samfundsform, fastholdes til naturen standser festlighederne/luksuslivet, formentligt reduceres.

Her hjemme i Danmark skal vi til at se på hvordan vi kan reducere vores forbrug helt generelt, hvorpå det skal nedbringes generelt. Imens skal vi omlægge produktionsformerne langt mere radikalt end der p.t. er på tale - ligesom der skal ændres på lovgivningen om ejerformerne for private. Hånd i hånd med dette skal vi have en forfatning som både giver os en domstol og en langt stærkere forankret folkedemokrati. Før, under eller efter dette skal vi naturligvis udmeldes af NATO og EU, for ellers er vi forpligtet på nogle helt andre (og velkendte) samfundsmæssige sigtelinjer. Lyder det ikke som noget?

Niels Duus Nielsen, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Lone P. Frederiksen
Det danske uddannelse system, som koster ikke nogen for forældre, Virke fornuftig. Men realiteten de "fleste nobelpris" er amerikansk, de fleste opfindelse er amerikansk, teknologi,og managemant er amerikansk. Man skal undgå steretyper, folk søger andre muligheder, Danmark er gået så langt at tage fra Amerika, det sidste er "burger king i boller", det er næsten over alt i restoranter.
Men hvorfor Amerika er førende trods der skal betales for uddannelse.
I Amerika (50 % af de opfindelse er fra indvandrere), det der tiltrækker folk fra hele verden også de danske; er Frihed, mennesket frihed. Og er det en prestige sag at bliver amerikaner.

Er det nu en prestige sag at blive i Afrikaner? Vel vidende at uden indvandring komme ikke opfindelse eller fremskrit i økonomi.

Eva Schwanenflügel

De bestemmende rige har ikke fattet klodens udfordringer.
Tror de at det kan lade sig gøre at bygge rum-kolonier eller space-stations i løbet af 50 år, hvor de bekvemt kan trække sig tilbage til i pensionsalderen mens jorden dør ud i tørke, mudderskred, og kulde?
Eller vil de satse deres betydelige formuer på at forhindre den globale opvarmning, så alle kan deltage i opbygningen af et værdigt samfund globalt - for alle?

Philip B. Johnsen

EU systematiske mishandling af mennesker i nød.

“Ifølge FN er over 15.000 mennesker i 2018 blevet sendt ‘TILBAGE’ til Libyen fra Middelhavet.”
“Europa har forpligtet sig til at redde liv på Middelhavet og har et ansvar for at tage imod migranter og flygtninge.!”

“Retten til at søge asyl og ’non-refoulement-princippet’, som forbyder tilbagesendelse af personer til et land, hvor der er risiko for forfølgelse, tortur eller umenneskelig behandling, er nedfældet i EU-traktaterne.”

“Mange af dem, som bliver anholdt eller bragt tilbage til Libyen af den EU-finansierede libyske kystvagt, vil sandsynligvis blive vilkårligt låst inde i et detentionscenter, hvor de ofte er helt afskåret fra omverdenen, fra deres familie og venner.”

Link: https://politiken.dk/debat/debatindlaeg/art7026050/Jeg-mødte-en-20-årig-kvinde-hvis-spædbarn-var-blevet-slået-ihjel-med-kogende-vand

Philip B. Johnsen

Børnemishandling, økonomisk uansvarlig ideologi og ansvarsfralæggelse.

Det handler om flygtninge børn om fremtidig børnemishandling i modtagecentre uden for Europa, den fremtid med folkevandring alle seriøse klimaforsker advare vores folkevalgte politikere om kommer i kølvandet på vores politikeres førte økonomiske politik.

De indirekte EU støttede kz-lejre i Libyen.

6 July 2017
"Those trapped in Libya are vulnerable to human rights violations and abuses including killings, torture, rape, kidnappings, forced labour, and arbitrary and indefinite detention in cruel, inhuman and degrading conditions."
John Dalhuisen, Amnesty International
Link: https://www.amnesty.org/en/press-releases/2017/07/central-mediterranean-...

Cruel European migration policies leave refugees trapped in Libya with no way out

12 November 2018
“A year after shocking images purporting to show human beings being bought and sold in Libya caused a global outcry, the situation for migrants and refugees in the country remains bleak and in some respects has worsened, said Amnesty International.”
Link: https://www.amnesty.org/en/latest/news/2018/11/cruel-european-migration-...

Fremtiden banker på døren til Danmark.

Hvis ikke man politisk ønsker, at forholde sig til bl.a. et stigende antal klimaflygtninge, burde vores folkevalgte politikere stoppe med, at producere klimaflygtninge.

Der burde tages klart afstand fra kortsigtede ‘ikke’ bæredygtige økonomiske og magtpolitiske interesser, hvor de ansvarlige politikere og økonomiske interessenter, efterfølgende beskylder ofrene for deres politik og investeringer, for deres på ofrene overlagte påførte ulykker.

Torsten Jacobsen

Til almindelig skræk og rædsel kan man læse kun alt for detaljeret om de inhumane forhold for flygninge og migrererende i Libyen - lige her:

UNHR: Desperate and Dangerous: Report on the human rights situation of migrants and refugees in Libya (December 2018)
https://www.ohchr.org/Documents/Countries/LY/LibyaMigrationReport.pdf

Det er grusom læsning, skal jeg hilse at sige.

Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel og Samuel Grønlund anbefalede denne kommentar
René Arestrup

@Niels Duus Nielsen
Måske er det på sin plads også at tilføje korruption, som er et kæmpe problem stort set over alt på det afrikanske kontinent og som bidrager til at fastholde mange afrikanske lande i en mere eller mindre permanent tilstand af dysfunktionalitet.

Eva Schwanenflügel, Vivi Rindom, Erik Fuglsang og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Enig, Rene Arestrup, jeg har selv oplevet, hvordan lavtlønnede statsansatte i Afrika er parat til at bøje reglerne for mig, hvis jeg lader et par af mine pengesedler skifte ejer.

Korruptionen i de afrikanske ledelseslag - som selvfølgelig har smittet af på de øvrige lag i de afrikanske samfundet - er en direkte konsekvens af de store bestikkelser, som europæiske og amerikanske profitforetagender har givet til lokale krigsherrer og stammeledere mod at få adgang til og monopol på de afrikanske råvarer.

I udgangspunktet er afrikanerne nok ikke meget mere korrupte end os, men hvem siger nej til gratis penge?

Touhami Bennour

Niels D. Nielsen'
Du er måske den eneste , sådan jeg ser det, der erkende at der er Korruption i Danmark, '
Jeg mener også at den er, men ikke samme slag korruption, den danske forbindes ikke med handel eller tjeneste, det kan være private elle offenflige; Den korruption som jeg ser den er mere psykologiske og har at gøre med instinkter, det er ikke fordi der er nogen rig men praler at han er rig, eller køre meget med bilen, Og især han skal ikke tro han er noget. Det vigtigste at han skal holde sig til folket og folket adfærd og vaner: Han spiser stegt flesk og sidder på en tom ølkasse. Altså leve måde er den vigtiste. Jeg har ikke set noget der vil have ekstra i penge, om det er drikke penge eller noget under bordet.

Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Touhami Bennour, jeg har af en eller anden grund, som jeg ikke længere husker, en profil på Linked-In, og denne selvpromoverings-service sender mig derfor jævnligt en mail, der prydes af mottoet:

"Det handler ikke om, hvem du er, men om hvem du kender" - eller noget i den stil.

Dette er efter min mening en præcis formulering af grundlaget for den særlige danske korruption, hvor det accepteres overalt i samfundet, at man har en fordel, hvis man kender nogen, der kender nogen, der kender nogen.

Man kunne kalde dette fænomen for udvidet nepotisme, da man ikke behøver at være i familie for at nyde korruptionens frugter, blot man kender de rigtige mennesker kan man blive både generalsekretær for NATO og vinsmager på TV.

Eva Schwanenflügel, Touhami Bennour, Torsten Jacobsen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
torben - nielsen

Der er noget her jeg ikke kan få til at stemme.

Der er et indlæg, 11. februar, 2019 - 14:56, som beskriver Afrika for 50 år siden, som et fantastisk levested.
Det næste indlæg, 11. februar, 2019 - 15:14, som beskriver den udplyndring, som er sket i kolonitiden.

For 50 år siden var der vel kun Rhodesia, Angola og Mozambique, som ikke havde fået deres selvstændighed endnu.

Så mon ikke, at Afrika stadigvæk var et fantastisk levested, selv efter at det var blevet udbyttet af europæerne??
Og så er det måske ikke den udbytning, der er sket, som gør, at Afrika ikke længere kan rumme alle afrikanere.

Bortførelsen af Afrikas resurser begyndte vist før kolonitiden med slavehandlen, hvor Araberne i øvrigt var mere involverede end vesterlændingene, den østgående slavehandel stoppede først med den europæiske kolonisering sf de berørte områder.
Det forekommer mig besynderligt at der I dag er store befolkningsgrupper af efterkommere af slaver i Caribien, Sydamerika og USA, noget som stort set mangler i Mellemøsten, var det de heldige der kom over Atlanten?
Både Kina og Indien var kolonier og de synes begge at have overvundet de problemer dette måtte have påført dem, at Afrika halter efter, må vist forklares af andre forhold.
Den almindelige dagligdags korruption skyldes dårligt organiserede samfund, fattigdom, skæv fordeling af velstand etc. og selvom bestikkelsen af den lokale elite af vestlige forbryder kapitalister måtte ophøre ville det ikke automatisk medføre forbedringer for befolkningen, mineralerne ville bare blive liggende i eller på jorden, hvis de skulle komme befolkningen til gode, skulle der meget mere til.
Klimaforandringer kan utvivlsomt spille en rolle, men hvorvidt det er tilfældet for den Afrikanske emigrant strøm ved jeg ikke.
Er en årsag til den ikke bæredygtige befolknings eksplosion, udbredelsen af den vestlige medicin, kombineret med en uændret fødselsrate?

Torsten Jacobsen

Ifølge http://ordnet.dk kan begrebet historieløshed forstås som:

"uvidenhed om eller mangel på interesse for fortiden".

En vis historieløshed præger tilsyneladende den del af kommentariatet, som entydigt placerer ansvaret for det afrikanske kontinents problemer entydigt på den afrikanske befolknings skuldre.

Nuvel, i et psykologisk perspektiv er det ikke svært at forstå denne trang, denne tiltrækning til historieløsheden i de europæiske befolkninger. Ej heller er det svært at forstå denne vedvarende forestilling om de sorte sub-saharianske befolkningers iboende mangler.

Det er nemt nok at forstå. Sværere at acceptere. Umuligt at skrive under på.

Skriver man først under på ignorancens slutseddel, har man intet vundet og alt tabt. En høj pris at betale, i tolerancens navn.

Så lad os da tale rent ud af posen, til disse ignoranter; dette historieløse kvæg:

Sådan her så Afrika ud i 1914.
http://denstoredanske.dk/@api/deki/files/260/=253776.601.png

De historieløse har intet problem med at høste de gyldne frugter af alt, hvad der gik forud for dette kort: Velstanden, overlegenheden, den civilisatoriske glædesrus.

De synes rent at glemme, at dette kort samtidig illustrerer en invasion. At dette kort illustrerer en infektion. Hvor er disse folkeslags retmæssige drømme, opbygget gennem årtusinder? Hvor er disse folkeslags kultur? Opbygget gennem årtusinder? Hvor er disse folkeslags ret til en forbindelse til en tusindårig historie?

Udslettet!

Af den europæiske civilisation. Til stor gavn for samme, og til uendelig lidelse for kontinentets oprindelige befolkning.

Sådan går det i historien. Den har aldrig pralet af sin retfærdighed.

Men når man så hører Jim og Brian og Katinka i kæret sidde og kloge sig i 2019 om al den skyld befolkningerne på det afrikanske kontinent har i deres egne katastrofer, ja så fristes man da til at kalde en spade for en spade..

Historieløse, indavlede spader...

Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Erik Hansen
"De heldige der kom over Atlanten?" . Man taler meget om historieløse i disse dage, og man kan Tilføje kulturløse. Man skal først vide hvad hedder "en slave på arabisk", faktisk gør arabisk forskel mellem et ord -slave hos europeere og hos arabere. PÅ arabisk hedder "slave " abd det betyder det samme "slave eller barn af", arabere har mange navne som begynder med "Abd".. "Abd" allah, "abd" al wahab , det betyder også slave på arabisk; han er ikke "en ting" som du kan gøre hvad du vil med; Det overførte betydning kan betyde mange ting, men ingenting. Slave altså hedder på arabidk "Abd" som 99 arabiske navne der tilknyttes GUD og som begynder med "abd". Det var hvad angår "semantik".

Historisk araberer kaldte afrikaner "Abd" i de samme betydning som børn af GUD, de bahandlede dem heller ikke godt men de brugte dem kun i hus arbeje (de tage mod personen, tage hans tøj og hænge dem op etc.. og så åbne lukke døre, og andet hus arbejde.

Der fand i arabiske tid ingen slaver i arbejde på mark som europeere gjorde. der ligger forskel i betydning og brug mellem europeiske og arabisk behandling af slaver. alle dem der arbejdede på mark er arabere og ingen slaver.

Slaver blev taget over atlanten for at arbejde på ,landet , de var ikke heldige, fordi mange døde af mishandling.

Touhami Bennour

De fleste europeere vil ikke acceptere at skelne Europas historie i to( en bourgeoisisk ( borgerligt) og en revolutionært (folkelig eller venstre kræfter).
Demokratiet var i begyndelsen et kompromis mellem bourgeoisiet og revolutionære. Med overvægt af bourgeoisiet. Denne analyse gælder alle lande i øvrigt.
Derfor er der altid problemet i meningerne: nogle kommer med en revolutionær forklaring( og andre med en bourgeoisisk( reaktionært forklaring. Nogle tror at Europas historie altid var på den rigtig side og andre viser kun den dårlig side. I vikeligheden er der to sider i europeiske historie ( og i alle landenenes historie).
Probleme er at regering styrer i al hele folkets navn, og befolkningen tror på det. det er forkert i de fleste tilfælde.

Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Erik Hansen :

"Både Kina og Indien var kolonier og de synes begge at have overvundet de problemer dette måtte have påført dem, at Afrika halter efter, må vist forklares af andre forhold."

Der er visse misforståelser i dette udsagn.

Indien var ganske rigtigt som helhed underlagt Imperiet Storbrittanniens autonomi, og Dronning Victoria var Kejserinde på kontinentet.
Indien var dog i Imperiets dage stadig opdelt i fyrstedømmer, hvor Maharajaer styrede deres egne områder, ligesom adelen i England.

Kina har dog på intet tidspunkt været egentlig koloniseret. Blot har visse byer været vestligt dominerede, og Hong-Kong decideret britisk autonomt.

I Afrika kan man slet ikke tale om en enkelt vestlig stormagts indflydelse, da kontinentet blev opdelt i forskellige europæiske stormagters favør, og her blev kontinentet især plaget og udpint før og under første verdenskrig, hvor især belgiske, engelske og tyske interesser var i spil.
Vi har også boer-krigen i Sydafrika, hvor englænderne internerede folk i koncentrationslejre, (her blev de opfundet).
Det afrikanske kontinent består idag af mange lande, designede af de vestlige magter, og man kan derfor overhovedet ikke betegne Afrika under ét.