Analyse
Læsetid: 4 min.

Hvem er bange for store stygge Huawei?

Kontroverserne om, hvor stor en sikkerhedsrisiko det kinesiske teleselskab Huawei udgør, risikerer at drive en kile ind mellem USA og dets allierede. Storbritannien og Tyskland lader ikke længere til at være så skræmte af den kinesiske telegigant
På trods af udmeldingen fra USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, i sidste uge, er Storbritannien og Tyskland ikke længere bange for at lukke Huawei ind. Den 24. januar var den britiske udenrigsminister Jeremy Hunt på besøg ved Mike Pompeo, nu risikerer sagen om Huawei at drive en kil mellem de to nationer.  

På trods af udmeldingen fra USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, i sidste uge, er Storbritannien og Tyskland ikke længere bange for at lukke Huawei ind. Den 24. januar var den britiske udenrigsminister Jeremy Hunt på besøg ved Mike Pompeo, nu risikerer sagen om Huawei at drive en kil mellem de to nationer.  

Michael Reynolds

Udland
21. februar 2019

USA’s ihærdige forsøg på at få sine allierede til at smide det kinesiske teleselskab Huawei på porten lod i denne uge til at lide et betydeligt tilbageslag.

For på trods af stærke amerikanske advarsler tyder meget på, at både Storbritannien og Tyskland alligevel holder døren åben for, at Huawei kan få til opgave at udbygge næste generation af mobilnettet i de to lande.

Washington har ellers længe advaret sine allierede om, at Huawei har tætte forbindelser til Kinas kommunistparti, og at man ved brug af selskabets ultrahurtige 5G-netværk gør sig sårbar over for potentiel kinesisk spionage. 

Anklagerne har bragt Huawei ud i et globalt stormvejr. Men anklagerne skal også ses som led i et stormagtsspil mellem USA og Kina om, hvem der fremover skal være verdens førende teknologination.

USA’s udenrigsminister, Mike Pompeo, gik i sidste uge så langt som til at sige til flere europæiske nationer, at deres forhold til USA vil lide skade, hvis de lukker Huawei ind.

Hvis landene bruger Huawei-udstyr, sagde udenrigsministeren, »så vil det gøre det sværere for os at stå på deres side som partnere«.

Som et yderligere tegn på, at konflikten ikke kun står mellem USA og Huawei, men også er en armlægning mellem Washington og Beijing, reagerede Kinas regering med skarp kritik af Pompeos kommentar, og anklagede Washington for at forsøge at »så splid mellem Kina og andre lande«.

Talskvinden for Kinas udenrigsministerium, Hua Chunying, mener, at USA »skruppelløst opfinder grundløse anklager« mod kinesiske selskaber. Hun beskrev det som »unfair og umoralsk«. 

Kina har langet kraftigt ud efter de af USA’s allierede, som har blokeret for Huawei.

Ud over USA har Australien, New Zealand og Japan afbrudt samarbejdet med Huawei med henvisning til, at selskabet udgør en risiko for den nationale sikkerhed.

En del europæiske nationer overvejer at følge trop. I Danmark, hvor Huawei har bygget mobilnetværket for TDC, har både Forsvarets Efterretningstjeneste og politikere lagt pres på TDC for at finde en ny leverandør, når de to selskabers nuværende kontrakt udløber. Og i Norge advarer efterretningstjenesten mod Huawei som aktør i udbygningen af 5G-nettet med henvisning til selskabets tætte bånd til den kinesiske stat.

Desuden har Canada arresteret Huaweis finansdirektør, Meng Wanzhou, på anmodning fra USA, som ønsker hende udleveret til retsforfølgelse, bl.a. for mistanke om, at Huawei har overtrådt de amerikanske sanktioner mod Iran og stjålet forretningshemmeligheder.

I Polen har det statslige sikkerhedsapparat arresteret en salgschef fra Huawei, som anklages for spionage, og regeringen i Warszawa overvejer nu at forbyde Huawei-produkter i sit 5G-netværk. Også i Tjekkiet har man skruet op for advarslerne mod kineserne.

Lyset skinner i Øst

Stormvejret tvang i denne uge Huaweis ellers normalt mediesky grundlægger og koncernchef til at gå til modangreb på det, som han påstod var politisk motiverede anklager fra USA.

»USA kan på ingen måde knuse os,« sagde den 74-årige tidligere officer i Folkets Befrielseshær, Ren Zhengfei, i et interview med BBC.

Da han blev spurgt, om det amerikanske pres for at holde Huawei ude af vestlige markeder ville blive succesfuldt, svarede han:

»Hvis lyset går ud i Vesten, så vil Østen stadig skinne. Og hvis det bliver mørkt i nord, vil der stadig være syd. USA repræsenterer ikke verden, men kun en del af verden.«

Samtidig var han overbevist om, at vestlige lande i sidste ende ikke ville droppe Huawei, da selskabets produkter »er mere avancerede«.

Han erkendte dog, at kommunistpartiet har en komité placeret inde i Huawei, selv om selskabet er privat. Det er nemlig et lovkrav i Kina, at alle selskaber – private som statsejede – skal huse en sådan komité. Sammen med det faktum, at private selskaber ikke kan operere i Kina uden at adlyde kommunistpartiet, har den kinesiske étpartistat dermed stor indflydelse selv helt inde i et gigantselskab som Huawei.

Bekymringen over Huaweis bånd til det diktatoriske kommunistparti bliver heller ikke mindre af, at selskabet ved lov er forpligtiget til at »støtte, samarbejde med og deltage i den nationale efterretningstjenestes arbejde«.

Naivt og uansvarligt

I en ny rapport fra den britiske tænketank Royal United Services Institute lyder det, at det vil være »i bedste fald naivt, og i værste fald uansvarligt« at invitere Huawei indenfor.

Så sent som i december sagde Storbritanniens forsvarsminister, Gavin Williamson, at han havde »meget alvorlige bekymringer« ved at give Huawei adgang til sit lands 5G-net.

Ikke desto mindre er der nu tegn på, at vinden er ved at vende. Både Storbritannien og Tyskland lader nu til at nedtone risikoen forbundet ved Huawei, og begge lande er villige til at ikke at sende selskabet ud i kulden endnu.

Ifølge Financial Times konkluderede National Cyber Security Center, der hører under den britiske efterretningstjeneste, i slutningen af sidste uge, at sikkerhedsrisikoen ved at bruge udstyr fra Huawei i 5G-netværk kan begrænses. Og Reuters rapporterer, at Tyskland stadig forhandler med Huawei om opbygning af landets 5G-net.

Det er et slag mod USA’s forsøg på at få stablet en fælles vestlig boykot af Huawei på benene – og dermed bremse Kinas globale fremfærd inden for telekommunikation – og et første tegn på, at modsatrettede hensyn til henholdsvis national sikkerhed og adgang til Huaweis angiveligt markedsførende produkter kan drive en kile ind mellem USA og dets allierede.

I sidste uge var både USA’s vicepræsident, Mike Pence, og udenrigsminister Mike Pompeo i Europa for at advare mod Huawei, men på trods af det og selv om USA’s National Security Agency ifølge rapporter har delt informationer med sine allierede om truslen fra det kinesiske selskab, har det åbenbart ikke været tilstrækkeligt til helt at overbevise Storbritannien og Tyskland.

Hvis de to lande vurderer, at Huawei ikke udgør en større risiko, vil mange andre europæiske nationer formentlig også føle sig mere rolige ved Huawei.

Den udvikling kan være med til yderligere at erodere tilliden mellem USA og Europa. Og kan skade den fælles front mod Kina, som Washington forsøger at opbygge.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Nu er det jo ikke sikkert, at kineserne har tænkt sig at aflytte os allesammen, som USA jo er blevet afsløret i, måske tror tyv bare, at hver mand stjæler.

Torben Arendal, Per Klüver, Espen Bøgh, Henrik Leffers, Niels Duus Nielsen, Elisabeth From, Niels Vest-Hansen, Per Torbensen, John Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Carsten Mortensen, Mogens Holme, Lars Christoffersen, Hans Aagaard, Gert Romme, Viggo Helth, Arne Lund, Ole Arne Sejersen, Peter Beck-Lauritzen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Huawei og Kina har ingen interesse at bruge deres 5G tele-teknologi til at spionere mod vesten fordi den teknologi ville også kunne blive brugt mod dem selv efterhånden som den samme Huawei 5G teknologi bliver brugt i stor stil i selve Kina. Det ER det bedste og selvfølgelig skal Danmark følge England i brugen af den billigste,bedste og sikreste når det skal udbredes til road-prising,internet af ting,hospitaler osv. Kan være at den amerikanske sundhedsplatform er så gammeldags at den ikke kan bruges i Huawei´s supereffektive 5G-net-værk. Det ville jo være piiinligt.

Torben Arendal, Per Klüver, Niels Duus Nielsen, John Andersen, Hans Aagaard, Kjeld Jensen, Viggo Helth og Søren Bro anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

For det var jo ikke den der blev brugt i eksemplet fra et dansk hospital i tv - vel ?

Peter Beck-Lauritzen

NSA ved vi hvad er, ref Ed. Snowden. Huawei er kun rygter, endnu da, fremført af konkurrenten USA.
Findes der en kinesisk whistleblower? Så hører vi gerne!
Gad vide om Snowden har fået job på en "trolde-fabrik" i Moskva. Hvor dumt af amerikanerne at inddrage hans pas, med mindre det blev aftalt med Trump. Troldene siges at have hjulpet Trump! Sådan er der så meget snik-snak.

Niels Duus Nielsen, John Andersen, Torben K L Jensen, Viggo Helth og Jørgen Tryggestad anbefalede denne kommentar
Martin Sørensen

Grunden til at USA ikke kan lide de kinesiske tech giganter, er enkel. de har lukket af for at NSA ( no such agensy) kan være med på en lytter.

så hvorfor er kina værre end usa ? er det store spørgsmål for os, som skal købe teknologien fordi vi ikke selv kan lave den,

ja med "venner" som usa så behøver man ikke og ha fjender,

Espen Bøgh, Ib Christensen, Peter Beck-Lauritzen, Jan Weber Fritsbøger, John Andersen, Carsten Mortensen, Mogens Holme, Viggo Helth og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Martin Sørensen

Angående 5G, jeg er lunken overfor 5G det er et kæmpe forsøg. hvor vi ikke behøver og være de første forsøgs rotter, fiber fiber og atter fiber er langt bedre. lad os da forhelvede, nøjes med 4g WIFI og fiber, alene infrastruktur spørgsmålet i 5G, er enormt 4G kan nøjes med en antenne hver 3-4 km i diameter mens 5G behøver ca 20-30 antenner i samme område.

5G er ikke uden riciko, jeg har ikke lyst til at bo i en microbølge ovn. og derfor er jeg glad for at bo på landet hvor vi med GARANTI sidst modtager 5G hvis overhoved,

Danmark burde have lært, at den stygge ulv afhænger at tiden og stormagternes interesse i vores strategiske position. Under Napoleoskrigene var det især vores flåde, der var interessant. Anden verdenskrig var det adgangen til Norge og kystlinjen, der havde stormagternes opmærksomhed. I den kolde krig var det muligheden for at indespærre den sovjetiske flåde, og i det hele taget at lægge en ring om Sovjetunionen.
Vi har stadig stor strategisk interesse for Rusland og USA, men betyder vi noget for Kineserne andet end H C Andersen og vindenergi? Af alle de magter, vi kan indgå alliancer med, synes jeg kineserne virker som de mest neutrale i forhold til os, men hvad forstand småfolk på storpolitik?

Peter Beck-Lauritzen, Niels Duus Nielsen, Torben K L Jensen, John Andersen, Mogens Holme og Viggo Helth anbefalede denne kommentar

USA har i årevis haft vores cpr, politi og andre samfunds data. Først hed det CSC, så havde de en kæmpe skandale hvorefter de blot skiftede navn. De kan alle tappe data fra os.

Ib Christensen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Det aktuelle problem mellem USA´s præsident og Huawei virker som om, at præsidenten er bange for. at USA taber i den tekniske udvikling, men det har USA allerede gjort.

Det andet er, at hvis det på et tidspunkt passer Kinas ledelse at spionere mod andre lande, så er teknikken fra Huawei formentlig anvendelig, og vil derfor blive brugt. Mange private koncerner i Kina er forklædte statsvirksomheder, og Huawei er formentlig en af dem.

Torben Arendal og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Spør I mig, så er det ikke i orden, at Nem-ID er blevet købt af en kapitalfond i den " frie verden", eller at retten til at besætte bestyrelsesformanden i DONG, nu Ørsted, er gået samme sted hen. En "fri verden", som mere og mere bliver det vilde vesten under sherif Trump og Big Oil, Money, Weapons.
Samfund gennemgår typiske faser i deres udvikling. USA er gået fra sit vilde vest til dekadencen uden at have været igennem civilisationen.

Flemming Berger, Torben Arendal, Torben K L Jensen, Jørn Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Søren Bro, Per Torbensen, Carsten Mortensen og John Andersen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Huawei er eget af den kinesiske stat, hvis vi lige skal sætte den på plads. Aktierne er ikke til salg! Selvfølgelig brugt kineserne Huawei til egen fordel.

Torben K L Jensen

Huawei er ejet af medarbejderne - de ejer aktierne - får del i overskuddet men må ikke handle med dem.
For lige at sætte den ting på plads - Kim.

John Andersen, Niels Duus Nielsen og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Torben - Huawei er eget af den kinesiske stat! Alle virksomheder i Kina er underlagt det kommunistiske diktatur.

Had til USA? Det var ikke min mening. Jeg kender landet indgående og følger flittigt med i det righoldige materiale om det, som – endnu – er offentligt tilgængeligt. Det er et kæmpe materiale, og det er en kæmpe styrke ved systemet. Det koster lidt arbejde at finde det, men det er der!
Udgansngspunktet for debatten her er det had, som via vores medier plantes til USAs konkurrenter på denne planets scene. Kina og Rusland i første række, plus alle de sædvanlige mistænkte. Det et et alvorligt emne, nogle vil sige eksistentielt. Og det lader sig ikke behandle med ret så lave instinkter som had eller kærlighed.
Hvad med internationale konventioner? Hvad med tal for handel og dertil knyttede overskud og underskud? Planeten her er ikke unipolar. Ej heller bi-. Der foregår så mange forskydninger lige nu, hvor Kina er ved at overhale USA økonomisk.
Chikanerne mod Huawei eller mod Nordstream 2 er slet og ret brikker i en handelskrig.

Niels Duus Nielsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Kim - På den anden side er det amerikanske demokrati ejet af Wall Street og den ene procent.

Torben K L Jensen

Spørg bare Bernie Sanders - du ved nok - den næste præsident.