Nyhed
Læsetid: 4 min.

Islamisk Stats leder overlever kupforsøg

IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi blev i al hast evakueret til en nærliggende ørken, da en gruppe udenlandske jihadister ville likvidere ham og overtage ledelsen af resterne af Islamisk Stat, forlyder det fra efterretningskilder
Den øverste leder af Islamisk Stat, Abu Bakr al-Baghdadi, har angiveligt overlevet et kupforsøg iværksat af udenlandske jihadister. Billedet er et skærmbillede fra en af Islamisk Stats videoer.

Den øverste leder af Islamisk Stat, Abu Bakr al-Baghdadi, har angiveligt overlevet et kupforsøg iværksat af udenlandske jihadister. Billedet er et skærmbillede fra en af Islamisk Stats videoer.

Ritzau Scanpix

Udland
13. februar 2019

Den øverste leder af Islamisk Stat, Abu Bakr al-Baghdadi, har angiveligt overlevet et kupforsøg iværksat af udenlandske jihadister, der skal have slået til mod hans tilflugtssted i det østlige Syrien.

Som konsekvens af mytteriet har den islamistiske terrorbevægelse nu udlovet en dusør på bagmandens hoved, oplyser regionale efterretningskilder.

Kupforsøget skal have udspillet sig 10. januar i en landsby i Hajin i floddalen øst for Eufrat-floden, hvor jihadistgruppen klynger sig til sin sidste strimmel territorium. Efterretningskilder beretter, at forsøget på at eliminere Baghdadi som leder førte til ildkampe mellem de udenlandske krigere og Baghdadis livvagter, som hurtigt evakuerede ham til et nærliggende ørkenområde.

Dusøren fra IS vil blive udbetalt til den, der likviderer Abu Muath al-Jazairi, som menes at være en garvet udenlandsk jihadkriger og en af de 500 IS-soldater, som endnu er i området. IS har ikke direkte anklaget Jazairi for at stå bag kupforsøget, men at udlove en dusør på hans hoved er et så usædvanligt skridt, at efterretningskilderne er overbeviste om, at han var manden bag kupforsøget.

»De fik nys om det i sidste øjeblik,« siger en efterretningsofficer til The Guardian.

»Det kom til væbnet sammenstød, og to blev dræbt. Oprøret kom fra de udenlandske krigere, der ellers skulle forestille at være dem, Baghdadi stoler mest på.«

Sidste skanse

Irakiske embedsmænd og deres modstykker i Storbritannien og USA er overbeviste om, at Baghdadi for nylig har opholdt sig i det såkaldte kalifats sidste skanse, hvor gruppens mest hårdnakkede medlemmer har søgt tilflugt efter to års svære tab på slagmarken.

Til stede i denne sidste modstandslomme er flere af bevægelsens mest højtstående ledere foruden resterne af de udenlandske jihadfrivillige, som i årene 2013-15 strømmede til Syrien og fik Islamisk Stats geledder til at svulme op til mindst 70.000.

Nu skønnes der blot at være så få som 500 militante tilbage, der sammen med deres familier er belejret af amerikanskstøttede kurdiske styrker på den syriske side af Iraks grænse og af iranskstøttede shiamilitser på den anden side.

Efterhånden som de områder, IS endnu kontrollerede, er blevet tilbageerobret, og bevægelsens ledere tilintetgjort, er Baghdadis opholdssted i stigende grad kommet i fokus.

Som diabetiker med højt blodtryk, der har vedvarende mén efter at være blevet kvæstet ved et luftangreb for fire år siden, har han været angrebsmål for fire nationalstaters militær foruden titusindvis af militsmedlemmer, lige siden han i 2014 ved sin hidtil eneste offentlige fremtræden udråbte sig selv til kalif i Al-Nuri-moskeen i Mosul.

Mens rygter om indre strid i den kraftigt svækkede og decimerede islamistiske organisation har svirret i de seneste måneder, er der ikke meget, som – indtil nu – har indikeret, at Baghdadis position som ’kalif’ skulle være truet.

Inderkredsen omkring ​​den ekstremistiske leder er selv ideologiske fanatikere og jihadveteraner, hvis loyalitet er blevet sat på prøve gennem års blodige og tabsgivende slag. Men IS-krigere – også fra de mest fanatiske grupper – er i løbet af de sidste tre uger flygtet i stort tal fra de belejrede områder. Antallet af IS-medlemmer, der med deres familier har overgivet sig til kurdiskeledede styrker nær Deir ez-Zor, kan tælles i tusinder.

Blandt de nye fanger er mange udlændinge, hvoraf nogle insisterer på, at de af Islamisk Stats ledelse blev tvunget længere ind på gruppens svindende territorium gennem måneders hektiske angreb.

De kurdiske styrker mener, at der stadig er mange udlændinge grupperet omkring resterne af IS-ledelsen. IS menes også at have taget flere fanger med sig, deriblandt den britiske journalist John Cantlie, som var en af mere 25 udlændinge, der blev anholdt af Islamisk Stat i Raqqa.

Cantlie blev fanget af IS i Syrien tilbage i 2012 og efterfølgende vist frem i en række propagandavideoer fra gruppen. Han er ikke set, siden den sidste video blev offentliggjort i 2016, men i sidste uge sagde den britiske sikkerhedsminister, Ben Wallace, under en briefing med journalister, at han mener, Cantlie stadig er i live.

Det forlyder, at IS agter at bruge Cantlie og andre vestlige gidsler som forhandlingsbrikker til gengæld for at kunne få frit lejde ud fra deres enklave.

Exitstrategi

Kurdiske styrker og irakiske efterretningsfolk vurderer, at Islamisk Stats lille restgruppe har tilstrækkeligt med våben og mandskab til at overleve i mindst en måned, hvis de vælger at stå fast. Krigerne har en mulig flugtvej til ørkenen, men det syriske regime og de russiske styrker er aktive syd for dette område, hvilket gør en sådan exitstrategi farefuld.

Vejene til frontlinjerne er efter de seneste sammenstød flankeret af udbrændte ruiner, eksploderede bygninger og olietårne ribbet for dele. Veje, der fører til den syriske grænse, er ødelagt af ekstremister på tilbagetog, der selv midt om vinteren udkæmper en indædt og desperat overlevelseskamp.

På trods af Islamisk Stats tab af territorium kommer der stadig flere tegn på, at et lavintensivt IS-oprør kan være ved at blusse op igen i Irak, hvor gruppen indtog Mosul i juni 2014.

Antallet af vejsidebomber og summariske henrettelser er i løbet af det sidste år steget støt, siger embedsmænd fra det nordlige Irak. IS menes også at have rejst sit flag – dog kun kortvarigt – i dele af Mosul og det nærliggende Nineveh-sletteland.

© The Guardian og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her