Note
Læsetid: 3 min.

Kampen for klimaet uge 8: Helsingborgs koncerthus booker kun artister, der ikke tager flyet

Endelig er det lykkedes EU at kræve, at også lastbiler skal udlede mindre CO2
Udland
23. februar 2019

Nye krav til lastbiler i EU

I modsætning til eksempelvis USA, Canada, Japan og Kina har EU ikke tidligere stillet krav til reduktion af CO2 fra den tunge trafik, men tirsdag lykkedes det endelig EU-Parlamentet at vedtage et bindende reduktionsmål for lastbiler i EU.

Således skal udledningerne af CO2 fra den tunge trafik reduceres med 30 procent i 2030. I 2025 skal reduktionen være på 15 procent.

»Jeg er glad for, at vi nu endelig kan afslutte forhandlingerne med et resultat, der tager endnu et skridt i den svære udfordring med at reducere de stigende emissioner i transportsektoren,« siger energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

Men det var også kun på tide. For selv om lastbiler blot udgør omkring fem procent af køretøjerne på de europæiske veje, står de for omkring 20 procent af de samlede CO2-udledninger fra vejene.

Ingen flyvende artister, tak

Svenskerne er ofte langt fremme i bussen, når der gælder om at tænke nyt. Således også i forhold til at kunne afholde mindre klimabelastende koncerter. I hvert fald vil Helsingborgs koncerthus i sæsonen 2020/21 prioritere kunstnere, der ikke tager flyet for at komme frem, men som i stedet vælger en mindre klimabelastende løsning som eksempelvis tog.

»I stedet for bare at gøre, som vi plejer og vælge nogen, som måske tager flyet, så vil vi i stedet kigge os omkring og se på, hvad der er af muligheder tættere på. Findes der en artist, der befinder sig i Berlin, og som er villig til at tage toget i stedet,« siger koncerthusets chef, Fredrik Österling, ifølge Sveriges Radio.

Det 21. århundrede kalder

I lørdagens udgave af Mads & Monopolet på P4 – der har omkring en mio. lyttere – sagde Asger Aamund, som er et af panelets mest erfarne medlemmer målt på alder, at klimaforandringerne er blevet til »religion,« og at man jo stadig ikke med sikkerhed ved, om de er menneskeskabte.

Nogenlunde samme toner kan man høre fra Australiens premierminister, Scott Morrison, der er yderst utilfreds med, at de australske skoleelever er begyndt at strejke fra skole i protest over politikernes manglende klimapolitik. Premierministeren mener, at de unge bør fokusere på deres skole og overlade ansvaret for fremtiden til de ældre.

»Vi vil have mere undervisning og mindre aktivisme i skolerne,« lyder det fra Scott Morrison, der åbenbart ikke selv ved, at tiden er ved at løbe fra typer som ham.

Derfor sender vi et par kloge ord til både Asger og Scott i håbet om, at de får en god tur frem til virkeligheden. Ordene kommer fra Connie Hedegaard, tidligere klimakommissær og konservativ minister, der mener, at ignoranternes tid er ovre.

»At vide blot lidt om klimaet hører med til at være et dannet menneske i 2018,« siger Connie Hedegaard i et interview i magasinet Energi & Bolig.

Udslip af metan stiger dramatisk

Ifølge et nyt studie udarbejdet af American Geophysical Union er der siden 2014 sket en voldsom stigning globalt i udledningerne af metangas, der er en drivhusgas mange gange kraftigere end CO2.

Det skriver det britiske dagblad The Guardian, der har talt med forskerne bag studiet.

»Det, vi ser lige nu, er ekstremt bekymrende. Især er det alarmerende, fordi vi ikke ved, hvorfor der globalt kommer mere metan ud i atmosfæren,« siger professor Euan Nisbet fra University of London.

Igennem hele det 20. århundrede er mængden af metan steget i atmosfæren, men i starten af det nye årtusind lykkedes det at stabilisere de globale udledninger. Men nu accelererer udledningerne af metan igen.

»Til vores store overraskelse begyndte udslippene at stige igen i 2007. Fra 2014 accelererede udledningerne yderligere, og den kraftige vækst i udledningerne er fortsat,« siger Euan Nisbet.

Forskerne peger på øget kvægdrift i Afrika, varmere og vådere vejr samt stigende udslip fra sumpområder som nogle af de mest sandsynlige årsager til stigningerne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her