Note
Læsetid: 3 min.

Klimaforandringerne medfører krig, kaos og flere flygtninge, viser nyt studie

I Sverige faldt antallet af flypassagerer med en procent i sidste kvartal af 2018
Udland
2. februar 2019

Hvis du vil modtage et overblik over ugens gode og dårlige nyheder for klimaet, kan du få ’Kampen for klimaet’ leveret direkte til din indbakke hver fredag.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Frankrig går et grønt gear op

Ifølge et foreløbigt udkast til en ny energiplan vil Frankrig i løbet af ti år fordoble kapaciteten af vedvarende energi. Det skriver blandt andre Reuters.

Det er især vind og solenergi, der skal udbygges. Kapaciteten fra vind skal tredobles fra 13,5 GW i dag til 40 GW i 2028, mens solenergi femdobles fra 7,7 GW til 40 GW i 2028.

Den franske regering vil samtidig lukke mellem fire og seks atomreaktorer inden 2028.

Ny og ambitiøs klimalov!

Det tog kun 13 dage at indsamle de påkrævede 50.000 underskrifter til borgerforslaget om en ny dansk klimalov.

Klimaloven skal blandt andet sikre, at Danmark lever op til Parisaftalen, at der sættes femårige delmål mindst 15 år frem i tiden, og at klimahensyn integreres i al politik.

Borgerforslaget skal nu behandles af folketinget som ethvert andet beslutningsforslag og dermed blive til dansk lov, såfremt der kan samles et flertal. De foreløbige meldinger fra blå blok er dog, at de ikke kan støtte borgerforslaget.

Så selv om målet er nået, skal du alligevel skrive under på borgerforslaget inden det fremsættes – jo flere underskrivere, des stærkere er opråbet.

Flytrafikken i Sverige falder

Om det er debatten om flytrafikkens klimabelastning, eller om det er den svenske klimaskat på fly, der har gjort det, er ikke til at vide, men flytrafikken i Sverige faldt i sidste kvartal af 2018 sammenlignet med samme periode året før.

Det viser tal fra den svenske transportstyrelse, der opgør antallet af flypassagerer i sidste kvartal af 2018 til 9,1 mio. Det er 95.000 eller godt en procent færre rejsende end samme kvartal i 2017. Ifølge den svenske transportstyrelse, er det især indenrigsflyvningerne, der er faldet, mens udenrigsflyvningerne stadig stiger målt på antal afgange og passagerer.

Varm luft, men ingen konkret handling

Til gengæld er der ikke grund til den helt store applaus i forhold til den klimadeklaration, de nordiske lande i fællesskab netop er kommet med. Den gentager, at de nordiske lande skal være klimaneutrale i 2050, men er ellers blottet for delmål og konkret handling.

Som Glen Peters, direktør for forskning ved det norske klimacenter CICERO, skriver på Twitter:

»De nordiske lande er kommet med en ny ’deklaration om nordisk CO2-neutralitet’ … Alle de rigtige ord, men ingen konkret handling. Det opsummerer meget godt de sidste 30 års klimapolitik …«

Insekterne forsvinder

Et nyt studie med udgangspunkt i Puerto Ricos regnskove viser, at antallet af insekter falder med »alarmerende hastighed«, og »at den primære årsag er klimaforandringerne«.

Ifølge studiet er op imod 98 procent af alle insekter ved regnskovens jordlag således forsvundet på bare 35 år, siger forskerne bag, der samtidig peger på, at tilsvarende studier fra andre steder på kloden viser samme nedslående konklusioner.

Eksempelvis viser andre studier, at 75 procent af alle flyvende insekter er forsvundet i Tyskland, og at 80 procent af alle insekter er forsvundet i Mexicos tørre skove.

»Vi er simpelthen ved at ødelægge selve grundlaget for os selv og for alt andet liv på kloden. Det er forfærdeligt at se, hvordan vi decimerer naturens verden,« siger Brad Lister, der er en af studiets forfattere ifølge det britiske dagblad The Guardian.

Klimaforandringer og kaos

Et nyt studie med titlen Climate, conflict and forced migration (klima, konflikt og tvungen migration, red.) viser, at der er en sammenhæng mellem klimaforandringer og antallet af folk, der flygter.

Mangel på vand, tørke og forringede dyrkningsforhold presser store befolkningsgrupper globalt, og det skaber konflikt og i sidste ende flygtninge, skriver forskerne bag studiet, der har undersøgt asylansøgninger i 157 lande i perioden 2006-2015.

»Vores resultater indikerer, at klimaforandringer, ved at påvirke graden og sandsynligheden for krig, spillede en afgørende faktor for asylansøgning i perioden 2011-2015.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her