Nyhed
Læsetid: 5 min.

Kvinder klædt i hvidt stjæler billedet fra Trumps State of the Union-tale

Alle nyvalgte kvindelige demokrater i Repræsentanternes Hus sad sammen i en gruppe, klædt i hvidt, under Trumps tale om nationens tilstand. Stemningen nåede kogepunktet, da Trump lykønskede dem på 100-årsdagen for indførelsen af kvinders valgret. »Det var ikke meningen, I skulle reagere på den måde,« sagde Trump
Da præsident Trump nævnte, at flere kvinder end mænd fandt beskæftigelse på USA’s arbejdsmarked i 2018, sprang de hvidtklædte demokrater bogstaveligt talt op af stolene.

Da præsident Trump nævnte, at flere kvinder end mænd fandt beskæftigelse på USA’s arbejdsmarked i 2018, sprang de hvidtklædte demokrater bogstaveligt talt op af stolene.

Jonathan Ernst

Udland
6. februar 2019

BOSTON – I den første tale om »nationens tilstand«, som præsident Barack Obama leverede i 2010, råbte en af de republikanske kongresmedlemmer – »De er en løgner«.

Det var aldrig sket før i institutionens historie.

I går aftes holdt Donald Trump sin anden tale on nationens tilstand i den amerikanske kongres, og selv om han i sine første to år i embedet har fremsagt flere tusinde urigtigheder i tweets og offentlige udtalelser, valgte demokraterne at tie og sidde på deres hænder frem for at buhe af præsidenten. Ingen afbrød ham.

Inden den årlige begivenhed havde Det Demokratiske Partis leder i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, under et møde med kongresmedlemmerne indskærpet, at de skulle overholde en tradition for at udvise respekt for præsidentembedet.

Til manges overraskelse herskede der i visse øjeblikke under præsidentens en time og 20 minutter lange redegørelse om nationens tilstand en næsten festlig atmosfære i den demokratiske lejr.

Det var især kvinderne – af hvilke der er 89 ud af 240 demokrater i Repræsentanternes Hus – som stjal opmærksomheden. I anledning af 100-året for indførelsen af kvinders valgret i USA i 1919 havde alle de kvindelige demokrater klædt sig i hvidt – også Nancy Pelosi.

På tv-skærmen havde det en betydelig visuel effekt, fordi alle kvindelige kongresmedlemmer sad sammen i en gruppe. De virkede som et hvidt lyspunkt i en ellers broget forsamling. I den forreste række af den hvidklædte gruppe af kvindelige demokrater sad bl.a. den nyvalgte politiske stjerne, Alessandria Ocasio-Cortez.

I et af aftenens højdepunkter sprang kvinderne bogstaveligt talt op af stolene, da præsident Trump nævnte, at flere kvinder end mænd fandt beskæftigelse på USA’s arbejdsmarked i 2018.

Stemningen blandt de hvidklædte kvinder nåede til et kogepunkt, da han efterfølgende lykønskede dem på 100-årsdagen for indførelsen af kvinders valgret. Han tilføjede ovenikøbet, at der i denne Kongres er blevet indvalgt flere kvinder end nogensinde før – i alt 102 ud af 435. Der er 89 demokrater og 13 republikanere.

Præsidentens konstatering udløste high fives, hoppen op og ned på gulvet og vild jubel blandt kvinderne.

Selv Trump virkede overrasket.

»Det var altså ikke meningen, I skulle reagere på den måde,« sagde han med et smil.

Immigranter og muren

Men der var også øjeblikke med misbilligende mumlen fra de demokratiske rækker. Det var især tilfældet, da Trump i sin vante aggressive stil begyndte at harcelere mod papirløse immigranter, der efter hans mening er skyld i mere voldelig kriminalitet, udhuling af lønninger og overfyldte skoler.

Han udtrykte håb om et kompromis i de igangværende drøftelser i Kongressen mellem demokrater og republikanere om en ekstra bevilling i budgetloven til at sikre USA’s sydlige grænse mod Mexico. Men ikke uventet insisterede han på, at der skal være penge til en barriere bestående af »stålplader, som man kan se igennem.«

I en mulig åbning lagde Trump dog op til, at den fysiske grænsebarriere kun skal udvides på steder, hvor grænsepolitiet anbefaler det. Meget tyder altså på, at han reelt har opgivet at få en mur bygget, der dækker hele den 3.000 km lange grænse. Lige nu beskyttes en strækning på omtrent 1.000 km af hegn og stålplader.

De to partier i Kongressen har af præsident Trump fået indtil fredag 15. februar til at fremsætte et lovforslag med penge til en mur. I modsat fald truer han med at undlade at underskrive en budgetlov. Det betyder, at omtrent halvdelen af forbundsadministrationen igen vil lukke med.

I sidste uge sagde han i et interview med The New York Times, at »det er spild af tid«, hvis der ikke i loven er inkluderet penge til en mur. Han truede med at indføre undtagelsestilstand i grænseområdet.

En undtagelsestilstand skulle give Trump myndighed til at beordre Forsvarsministeriets ingeniørkorps til at påbegynde opførelsen af en grænsemur. Men i gårsdagens tale undlod præsidenten at true med en undtagelsestilstand.

Det er ikke kun demokraterne, der tager afstand fra ideen. Et relativt stort antal republikanere i Senatet har advaret Trump mod et så drastisk skridt, der i realiteten berøver Kongressen dets bevillingsmyndighed.

Advarer mod socialisme

Mens Trump opremsede en lang liste af forbrydelser og lovovertrædelser, som papirløse immigranter skulle være skyldig i, kunne man se demokratiske kongresmedlem Ilhan Omar, der emigrerede som teenager fra Somalia til USA, begrave sit hoved i sine hænder. Hun var som sædvanlig klædt i en hijab.

En andet kvindeligt kongresmedlem, Veronica Escobar, blev også tydeligt irriteret, da Trump påstod, at den amerikanske grænseby El Paso i Texas var en af de mest voldelige storbyer i USA, indtil en mur blevet opført i 2008. I de sidste 10 år skal byen ifølge Trump, være blevet til en af de mest trygge at færdes i i USA.

Escobar kaldte det »en løgn« i et tweet. »El Paso har været en af de mest trygge byer at bo i lang tid, inden muren blev bygget i 2008,« skrev hun.

I en besynderlig udtalelse ca. 10 minutter inde i talen kædede Trump, hvad han kaldte et »økonomisk mirakel i USA« (3 pct. vækst i 2018) sammen med de høringer og undersøgelser af hans valgkampagne og regeringsførelse, som demokraterne planlægger i Repræsentanternes Hus.

»Det eneste, der kan stoppe det økonomiske mirakel er en fjollet krig, politisering eller latterlige partipolitiske undersøgelser. Hvis vi skal have fred og lovgivning, kan vi ikke føre krig og undersøge på samme tidspunkt. Det kan man bare ikke,« sagde Trump.

Udtalelsen insinuerer, at USA’s økonomi skulle kollapse og landet ende i en krig, hvis demokraterne prøver at stille Trump for en rigsret.

På udenrigsfronten fordømte Trump præsident Nicolás Maduros brutale styre i Venezuela og lagde skylden for landets nedbrudte økonomi på »et socialistisk eksperiment.«

Det gav ham lejlighed til at gå til angreb på de erklærede socialister, senator Bernie Sanders og Ocasio-Cortez.

Det er alarmerende, at nogle politikere ønsker at indføre socialisme i vort lande. Amerika har altid været et lande med frihed. Lad os forpligte os til, at USA aldrig bliver et socialistisk land,« advarede præsidenten med henvisning til den økonomiske katastrofe i Venezuela.

Politikere som Sanders og Ocasio-Cortez slår til lyd for højere marginalskatter og formueskatter samt et skattefinansieret sundhedssystem. De ønsker også at vende tilbage til den tid, hvor vandværker, el og gasværker drives af kommunerne frem for af private selskaber. De går ikke ind for en statstyret økonomi.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Hvor mange papirløse har Trump beskæftiget i alt hans "imperie"?
En trediedel af amerikanerne lever i fattigdom, i verdens rigeste land!
Venezuela er ikke et socialistisk land Trump, det er et "kleptokrati", sådan eet, som du gerne vil have!
Fake news, Trump, som altid fra dig!

John Hansen, søren ploug og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

@Peter Beck-Lauritzen
Lige hvad angår karakteristikken af Venezuela som socialistisk, er det ganske almindeligt i USA - både på venstre og højrefløj - at ord som "liberal" og "socialist" overhovedet ikke betyder det samme som i resten af verden.

Når Trump kalder alt muligt "socialistisk" der ikke er det, sker det såmend blot i forlængelse af flere generationer af amerikaneres meget brede, meget bizarre, forståelse af hvad ordet betyder. Amerikanere, her især på højrefløjen, har f.eks. længe kaldt de skandinaviske lande for "socialistiske". I dag vokser unge, amerikanske progressive op og siger selv at de støtter og selv gerne ser USA bliver ligeså "socialistisk" som Danmark, Sverige, Norge og Finland. For når de har lært at vi er "socialistiske" lande, så må socialisme jo være godt for USA.

søren ploug, Niels Duus Nielsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar