Feature
Læsetid: 4 min.

På grænsen til Venezuela synger de ’Despacito’ for at få Maduro til at lukke nødhjælpen ind

Der var lagt op til lige dele konfrontation og cirkus i den colombianske grænseby Cúcuta, da demonstranter forsøgte at presse grænsen åben for de ventende lastbiler med nødhjælp til Venezuela. Men Venezuelas Maduro har ikke tænkt sig at tage imod hjælp mærket med USAID
Forsøget på at få nødhjælp ind i Venezuela endte i kampe mellem demonstranter og det venezuelanske militær.

Forsøget på at få nødhjælp ind i Venezuela endte i kampe mellem demonstranter og det venezuelanske militær.

Ferley Ospina

Udland
25. februar 2019

CÚCUTA – Tre kørestole holder på rad og række i front for de mange demonstranter ved Tienditas-broen på grænsen mellem Colombia og Venezuela.

Strategien for lørdagens transport af den amerikanskstøttede nødhjælp er, at lastbiler og massevis af venezuelanske demonstranter skal forsøge at køre over de tre grænseovergange, som er her i Cúcuta.

Én af kvinderne i kørestol har væske i et drop. De syge fra Venezuela. Hvis ikke budskabet om den humanitære krise i landet skulle være gået tydeligt nok ind, får fortællingen lige en ekstra tand.

Lastbilerne med mad og medicin holder i lange rækker med front mod Venezuela. De tuder konstant i hornene, mens kampråbene gjalder fra demonstranterne: »Frihed! Frihed!«.

Bistanden fra i første omgang USA og senere en række EU-lande og latinamerikanske lande har været opbevaret på lagre her på grænsebroen i to uger. Midt på ugen har Venezuelas præsident Nicolás Maduro meddelt, at der er ankommet 300 ton russiskstøttet bistand til hovedstaden Caracas. Der er tilsyneladende ikke mangel på velvillighed til at støtte Venezuela i landets humanitære krise. Men i landets politiske krise betyder det alt, hvor hjælpen kommer fra, og den socialistiske præsident har ikke tænkt sig at tillade nødhjælp med mærkatet USAID.

Fredag er to blevet dræbt ved Santa Elena de Uairén-grænsen mellem Brasilien og Venezuela efter sammenstød med venezuelanske sikkerhedsstyrker.

Ude på Tienditas-broen midt imellem Colombia og Venezuela holder Colombias præsident Iván Duques pressemøde sammen med Venezuelas parlamentsformand Juan Guaidó, der har udnævnt sig selv til overgangspræsident med støtte fra USA og en række lande i Latinamerika og Europa, herunder Danmark.

Truslen mod Nicolás Maduro er hård:

»De, der ikke lader nødhjælpen komme ind i Venezuela, begår forbrydelser mod menneskeheden,« siger han.

Også Juan Guaidó er hård i mælet:

»Mens vi samler bistand ind, så er der andre, der slår folk ihjel ved grænsen til Brasilien. Det er stadig tids nok til at vælge at stå på den rigtige side af historien,« siger Juan Guaidó.

John Carlos Carrillo Martinez fra Caracas er lige ankommet til Cúcuta i forbindelse med weekendens opgør. Han spår en voldelig udgang på det hele:

»Jeg tror, at Maduro ønsker international konflikt. Han er skør. Befolkningen lider, men han vil ikke bare uden lige give slip på magten,« siger han.

Latino-pop henover grænsen

Den colombianske grænseby Cúcuta er kommet til at spille en helt central rolle i det internationale pres på Maduro, og med rollen følger en god del cirkus.

Fredag er der koncert på Tienditas-broen, og der bliver spillet så højt, så det helt sikkert kan høres ind i Venezuela:

»De-spa-cito,« strømmer Luis Fonsis verdenskendte hit fra højttalerne.

Sammen med en række latinamerikanske topnavne som Carlos Vives, Maluma og Juanes spiller han til Venezuela Aid Live organiseret af rigmanden Richard Branson til støtte for bistanden til Venezuela og for et frit Venezuela. Mod Maduro, for Guaidó.

Der er folkefest og en stemning af fodboldsejr, når folk synger med på de kendte numre som »Bicicleta« og »Despacito«. Her blev ikke stillet nogen spørgsmål, om der er politiske intentioner med bistanden eller legitimiteten af den nye selvproklamerede præsident for Venezuela. Strategien synes at være, at hvis bare vi synger højt nok i Cúcuta, så hører Maduro nok efter, retter ind og åbner grænsen for bistanden.

På gaden bliver der solgt T-shirts med Maduro-overskæg og røde streger hen over.

»Hvis vi solgte dem i Venezuela, ville styret komme efter mig,« siger sælgeren alvorligt.

Samtidig har Nicolas Maduro organiseret koncert på den venezuelanske side af grænsen under sloganet »Hands Off Venezuela« med støtte fra Roger Waters.

Tåregas og lukkede grænser

Lørdag sætter nødhjælpslastbilerne så i gang og gør sig klar til at køre ind i Venezuela. Også på den nærliggende grænsebro Simon Bolivar holder de i kø, og stemningen er hed. Lysten til konfrontation ligger lige under overfladen.

Elio Tovar, 38, er fra Valencia i Venezuela og har opholdt sig en måned i Cúcuta.

»Vi kæmper for et bedre liv uden en diktator«, siger han.

Mens vi taler, må vi flere gange løbe et stykke væk, fordi der lyder skud, og der bliver fyret tåregas ud på broen fra den venezuelanske side. I løbet af hele dagen strømmer det med tåregas over grænsen.

Ferley Ospina

Elio Tovar er også kritisk over for Guaidó:

»Nu håber vi bare, at Guaidó vil indkalde til et frit demokratisk valg. Så vi kan få det Venezuela tilbage, som var før. Det fantastiske land.«

Men lastbilerne holder stille. Nødhjælpen krydser ikke nogen grænser lørdag. Sidst på eftermiddagen bakker lastbilerne med nødhjælp ud og kører tilbage til grænsebroen Tienditas.

Den populære venezuelanske musiker Nacho dukker op ved grænsen og proklamerer til tilhørerne:

»Det er begyndelsen til sejren«.

Ifølge informationer fra immigrationsmyndighederne i Colombia skulle 60 soldater fra det venezuelanske militær have deserteret og krydset grænsen til Colombia. En symbolsk vigtig handling, men også et meget lille antal set i forhold til Venezuelas samlede hær.

I Cúcuta melder civilforsvaret om mindst 285 sårede efter sammenstødene. Maduro skærer de diplomatiske forbindelser til Colombia og giver colombianske diplomater 24 timer til at forlade landet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Som en øjenvidneberetning uden lyd fra en latinsk tragedie der er en Hemingway værdig - bortset fra det ikke er den spanske borgerkrig Nazi-tyskland blander sig i - men den frie verdens leder - USA.
Der ligger tragedien.

Hvad med at høre Røde Kors hvordan det går derinde? de er inde i landet, og kan få alle de forsyninger ind de vil, kun begrænset i hvad der kan slippe gemmen amerikanske blokader o.l.

Michael Waterstradt og Ole Arne Sejersen anbefalede denne kommentar