Nyhed
Læsetid: 8 min.

Pave Frans har fundet årsagen til sexmisbrugsskandalen: Det er djævlens værk

Pave Frans lover et »endeligt opgør« med den katolske kirkes enorme problemer med præsters seksuelle overgreb på børn, unge og nonner. Men efter en historisk konference anklages han af ofrene for ansvarsforflygtigelse, udenomssnak og manglende vilje til at iværksætte konkrete tiltag, som kan sætte en stopper for misbruget
Udland
26. februar 2019
Pave Frans lover et »endeligt opgør« med den katolske kirkes enorme problemer med præsters seksuelle overgreb på børn, unge og nonner. Men efter en historisk konference anklages han af ofrene for ansvarsforflygtigelse, udenomssnak og manglende vilje til at iværksætte konkrete tiltag, som kan sætte en stopper for misbruget

Mia Mottelson

Det er Djævelens skyld.

Hvis en katolsk pave skal finde en syndebuk, overrasker det måske ikke, at det lige netop er Djævelen, han ender med at pege på. Ifølge pave Frans er det netop den mørke fyrste, som har en afgørende finger med i spillet i den enorme sexmisbrugsskandale, som plager den katolske kirke.

Præster, der voldtager børn, er »Satans redskab«, siger paven. Men også dem, der hele tiden anklager og kritiserer kirken for de mange seksuelle overgreb står i ledtog med mørke kræfter, de er »Djævelens venner og slægtninge«, siger paven.

De to anklager – ytret af paven umiddelbart før og ved afslutningen af et historisk topmøde om seksuelle overgreb i kirken – skabte både stor forvirring og vrede. For hvem er det egentlig, paven mener, er Djævelens største ofre her – er det børnene, der er blevet seksuelt misbrugt af gejstlige, eller er det kirken, som udsættes for heftig, vedvarende kritik?

Og hvem gør så Djævelens værk? Overgrebsmændene eller deres ofre, som insisterer på at få anklagerne ud i det åbne?

Under alle omstændigheder lader det til at være Djævelens skyld, mener paven.

Ved en fire dage lang konference i Vatikanet fra torsdag til søndag samlede pave Frans næsten 200 ledende katolske biskopper og kardinaler fra hele verden for at drøfte den enorme skandale, der er blevet beskrevet som den største krise, den katolske kirke har befundet sig i siden Reformationen.

Kirkens image og moralske autoritet har taget alvorlig skade af det utal af seksualforbrydelser, præster har begået mod børn, unge og nonner – og kirkens forsøg på at skjule og dække over kriminaliteten.

Ved konferencens begyndelse lovede pavestolen »konkrete og effektive tiltag« for at dæmme op for misbruget og krænkelserne.

Kirkens ofre – og de organisationer, som repræsenterer dem – krævede en ny nultolerancepolitik over for skyldige præster, men de blev efter mødets afslutning efterladt i skuffelse og bitterhed over det, som de ser som pavens og kirkens fortsatte ansvarsforflygtigelse, udenomssnak og manglende vilje til at indføre konkrete tiltag.

Specielt pavens tale på mødets sidste dag førte til harme, da han lod til at underspille og relativisere omfanget af problemerne med seksuelle overgreb i kirken ved at sige, at der ikke er tale om et kirkeproblem, men et alment samfundsproblem – og at der findes flere skyldige ude i samfundet generelt end inde i kirken.

»De, der begår misbrug såsom fysisk, seksuel eller følelsesmæssig vold, er først og fremmest forældre, familiemedlemmer, ægtemænd til barnebrude, trænere og lærere,« sagde Frans.

»Vi står derfor over for et universelt problem, der ganske tragisk er til stede næsten overalt, og som påvirker alle. Alligevel skal vi være opmærksomme på, at selv om det i alvorlig grad påvirker vores samfund generelt, så er denne ondskab på ingen måde mindre uhyrlig, når den finder sted i kirken.«

Pavens udtalelser er dermed i tråd med det, der i længere tid har været et udbredt argument i den katolske kirke; at seksuelle overgreb er et samfundsmæssigt problem, og at kirken uretfærdigt anklages for at være mere end almindelig fyldt med seksualforbrydere.

Pave Frans’ stormøde

  • Gennem årtier har den katolske kirke været involveret i sager om seksuelt misbrug verden over. De seneste år har der været flere store afsløringer af systematisk seksuelt misbrug af mindreårige. Det har nu fået pave Frans til at indkalde til mødet i Rom.
  • I 2014 meldte Vatikanet, at der de foregående ti år havde været 3.420 såkaldte troværdige beskyldninger mod præster om seksuelt misbrug.
  • Siden da er flere skandaler kommet for dagens lys. En kommission i Australien har fastslået, at der fra 1980 til 2015 blev rapporteret 4.444 tilfælde af sexmisbrug, og fra 1950 til 2010 blev syv procent af alle katolske præster i landet anklaget for misbrug.
  • I 2018 udgav en jury i den amerikanske delstat Pennsylvania en rapport, som slog fast, at flere end 1.000 børn er blevet seksuelt misbrugt af mindst 300 præster, hvilket kirken systematisk har forsøgt at dække over.
  • Samme år viste en rapport fra Tyskland, at flere end 3.700 personer har været udsat for seksuelle overgreb af katolske præster i landet siden 1946.

En chokerende skuffelse

Den defensive holdning skuffer i alvorlig grad ofrene.

»Paven gør kirken til ofret, men kirken er en bøddel. Det er os, der er ofrene,« siger Francesco Zanardi, der har oprettet Rete l’Abuso, et netværk af ofre for præsters seksuelle overgreb i Italien, til avisen Il Messaggero.

Francesco Zanardi, der første gang som 11-årig blev offer for en pædofil præst, mener, at paven blot leverede »smukke ord, men intet konkret. Vi havde håbet på, at han ville signalere nultolerance«.

Han kritiserer stærkt, at biskopper ofte mørklægger sager om seksuelle overgreb, og at de ikke har pligt til at melde overgrebene til politiet – i stedet er det kirken, der bliver sat til at undersøge sine egne, med den konsekvens at præster, der har begået seksuelle overgreb, ikke bliver straffet, men ofte blot flyttes til et andet bispedømme.

»De skal begynde at fjerne de biskopper, som begraver sandheden, og de skal melde dem, som begår disse voldtægter. Det gør de fortsat ikke,« siger Zanardi.

Anne Barrett-Doyle, fra gruppen BishopAccountability.org, som dokumenterer den katolske kirkes overgreb i USA, mener, at pavens tale var »en chokerende skuffelse og en katastrofal fejllæsning af den sorg og vrede, de troende føler«.

»Verdens katolikker ønsker konkrete forandringer, men i stedet kommer de med lunkne løfter, som vi alle har hørt før,« sagde hun i en udtalelse.

»Det var især smerteligt at høre pavens vante relativisering om, at misbruget finder sted i alle dele af samfundet. Vi har brug for, at han kommer med en modig og beslutsom plan. I stedet gav han os en defensiv retorik, som vi har hørt før.«

Inden for de seneste år har utallige anklager om sexmisbrug begået af præster over hele verden rystet den katolske kirke og tiltroen til den. Eksempelvis fastslog en kommission i Australien, at der fra 1980 til 2015 blev rapporteret 4.444 tilfælde af sexmisbrug; i perioden 1950 til 2010 blev syv procent af alle katolske præster i landet anklaget for misbrug.

Og i den amerikanske delstat Pennsylvania er det blevet afsløret, hvordan kirken systematisk har forsøgt at dække over mindst 300 præsters misbrug af flere end 1.000 børn – alene i den stat.

Tidligere i denne måned kunne l’Osservatore Romano, en avis i Vatikanet, desuden rapportere om et udbredt problem med voldtægt af nonner begået af præster – noget der hidtil ikke har været fokus på.

Kort efter dækningen i avisen blev pave Frans den første, der officielt fra Vatikanet anerkendte problemet. Nogle nonner, sagde paven, var blevet præsters »sexslaver«.

Punkter til refleksion

Der var lagt op til, at den store konference i Vatikanet skulle blive et vendepunkt.

Paven lod til at have skiftet kurs inden for det seneste år. Han er selv blevet anklaget for at have dækket over overgreb og har tidligere forsøgt at mindske udfaldet af skandaler ved at argumentere for, at man ikke skal løbe med sladder.

Men nu taler han om et »endeligt opgør« mod de seksuelle overgreb og et behov for at beskytte børn mod »glubende ulve« i præsteklæder.

Der er i kirken en erkendelse af, at de seksuelle overgreb finder sted – man lukker ikke øjnene i samme grad som tidligere.

Ved konferencen promoverede paven en liste af guidelines med 21 punkter, eller såkaldte »punkter til refleksion«, som skulle få biskopper til at forstå, at det er deres rolle at beskytte de troende i deres stifter.

Samtidig blev biskopperne opfordret til at informere de civile myndigheder, hvis der kommer substantielle anklager om overgreb, og at inddrage ikkegejstlige i kirkens egne undersøgelser af overgreb.

Men kritikere mener, at paven slet ikke går langt nok og blot gentager tidligere løfter uden at komme med nye konkrete og håndfaste tiltag.

»Intet har ændret sig,« sagde Peter Isley, leder af End Clergy Abuse, til medier uden for bygningen, hvor konferencen fandt sted i Rom. »Der står ikke noget i de her punkter om, at biskopper og kardinaler, som har dækket over seksuelle forbrydelser mod børn, mister deres præsteskab, eller om, at der på anden måde bliver skredet til handling over for dem. Det er der intet om, så der er ikke tale om, at de bliver stillet til ansvar; der er ikke tale om nultolerance.«

Mia Mottelson

Se nådigt på os

Konferencen i sig selv kan dog ses som et skridt fremad. Der blev talt meget mere åbent om problemerne end tidligere, og ledende biskopper og kardinaler talte om behovet for, at kirken retter op på de »systemiske fejl«, der på verdensplan har skabt en situation, hvor seksuelle overgreb har kunnet finde sted, og at kirken nu har startet en proces med at »vende udviklingen«.

Biskopperne og kardinalerne hørte voldsomme vidnesbyrd fra ofre for præsters overgreb. Blandt andet fortalte en afrikansk kvinde, hvordan hun var blevet voldtaget, tæsket og tvunget til tre aborter. Og en kvinde fra Chile talte om, hvordan biskopper havde dækket over præsters sexmisbrug.

Ved konferencen indrømmede den tyske kardinal Reinhard Marx også, at kirken havde »ødelagt dokumenter«, der dokumenterede seksuelle overgreb.

»I stedet for gerningsmændene var det ofrene, som blev kontrolleret og tvunget til stilhed,« sagde Marx, der desuden erkendte, at kirken havde »undertrykt ofres rettigheder«, og at »seksuelt misbrug af børn og unge i stor grad kan føres tilbage til magtmisbrug« i kirken.

Veronica Openibo, en nonne fra Nigeria, anklagede lørdag skånselsløst de fremmødte biskopper og kardinaler for deres hykleriske tavshed og forsøg på at dække over de seksuelle forbrydelser mod børn.

»Hvordan kunne medlemmer af kirken forholde sig i stilhed og dække over disse uhyrligheder,« spurgte hun paven og de andre gejstlige. »Vi påkalder os de ti bud og fremfører os selv som vogtere af moralske standarder og værdier og god opførsel i samfundet. Er vi hyklere? Ja!«

»Vi har for ofte holdt mund, indtil stormen er drevet over. Men denne storm vil ikke drive over. Vores troværdighed er på spil,« sagde hun.

»Vi må erkende, at vores middelmådighed, hykleri og selvtilfredshed har ført os til dette skammelige og skandaløse sted, som vores kirke befinder sig i. Vi beder, Herre, se nådigt på os!«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Uha da. Djævelen her self. Inger Støjerg har mange "jern i ilden" (djævle-joke)

Arne Albatros Olsen, Torben K L Jensen og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Minna Rasmussen

"Lad de små børn komme til mig" - hvis I tør.

Godt de religiøse har djævelen, så har de altid en undskyldning.

Espen Bøgh, Per Torbensen, Anne Mette Jørgensen, Arne Thomsen, Torben K L Jensen og søren ploug anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Måske skulle manden spørges om han har en forklaring på, hvorfor "djævlen" har så nem og stor adgang og indflydelse på netop religiøse katolske præster.
Skulle man ellers ikke mene de var tættere på gud end djævlen. :)

Espen Bøgh, Bjarne Bisgaard Jensen, Jørn Andersen, Anne Mette Jørgensen, Arne Albatros Olsen, Tue Romanow, Hanne Ribens, olivier goulin, Arne Thomsen og søren ploug anbefalede denne kommentar

Læs Joh Åb
Der er forklaringen.
Babylon den Store.
Ér faldet !!!

Randi Christiansen

Djævelen er et personificerende samlebegreb for det, vi betegner som djævelske handlinger.

Kan man så bare give djævelen skylden og selv være ansvarsbefriet?

Og her rammer vi et grundspørgsmål i den menneskelige eksistens. Hvorfor er der ondskab, og hvorfor lægger mennesker mere eller mindre bevidst og frivilligt båndbredde til?

Hvorfor forgriber disse præster sig på børn? Det bør kirken og paven foranledige ransagelse af i fuld offentlighed, således at denne forbrydelse kan fjernes ved roden. Det er en syg kultur, som lader den slags ske, og syndens ophav må afdækkes. Her kunne man nok se på den katolske kirkes krav om cølibat.

Men nu er det jo ikke kun præster, som er pædofile, og det er derfor relevant tilbundsgående at undersøge den sygdom, som pædofili er. Hvorfor retter nogen menneskers seksualitet sig mod børn? Een af de mest iøjefaldende årsager er selvfølgelig, at den seksuelt afvigende misbruger selv er blevet misbrugt. Men hvis vi som samfund skal kunne beskytte børnene mod disse overgreb, må vi kunne identificere og pacificere deres ophav. Et vigtigt forskningsområde, som måske allerede foregår? Og glem ikke at børn har en seksualitet, som de voksne må møde respektfuldt.

Aldous huxley har i een af sine bøger givet et noget revolutionerende bud på, hvordan det voksne samfund på en omsorgsfuld og nænsom måde kan hjælpe barnet med at integrere sin seksualitet på en sund måde. Det kan være noget af et chok, at opdage sin seksualitet.

Menneskehedens historie er fyldt med ondskab, og hvis man anlægger et epigenetisk syn, kan vi tale om arvesynd. Miljøet er så den bestemmende faktor ifht hvilken genetik, som aktiveres.

Hvis vi derfor som samfund skal have fat om ondets rod, forestår et terapeutisk arbejde omfattende hele fællesskabet og dets historie.

Djævel og al dit værk : vig bort. En ordre som skal have bund i virkeligheden og ikke kun i ritualer. Vi må forstå, at vi befinder os i et potentielt paradis, men før dette kan blive til mere end en delvist realiseret vision - og børnene og guds øvrige skaberværk (hvem gud?) beskyttes mod overgreb - må den kollektive bevidsthed vågne til det bevidste valg. Og hvad vælger vi så i fællesskab? Jeg kan kun forestille mig, at vi ud fra en oplyst tilstand, hvor vi nøgternt og fordomsfrit identificerer 'djævelen', vil og kan fravælge denne djævel og de dertil knyttede gerninger.

At en så autoritær religiøs institution, som den romersk katolske kirke ikke kan styre sine egnes seksuelle lyster, det viser da klart, at den er på vildspor her - og måske også på andre områder.
Ufatteligt, synes jeg, at den kan beholde sin kolossale tilslutning blandt os mennesker på denne klode.

Espen Bøgh, Anne Mette Jørgensen, Mette Bøving og Tino Rozzo anbefalede denne kommentar
Benjamin Bjerre

Hvis der var nogen, der stadig var naive nok til at tro, at denne pave var anderledes, så er det forhåbentligt sat på plads nu.

Jørn Andersen og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Sandt nok - men præster forventes vel at kunne tøjle deres latente djævelskab?
Hvad skal vi ellers bruge dem til?

/O

Torben K L Jensen

åh,jå - Djævelen - han er jo bestikkelig (aflad) så gad vide hvad Paven har hostet op med.

Anne Mette Jørgensen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

Kunne være, at paven skulle udøve eksorcisme på de besatte - i fuld offentlighed.

Jesper Kastrup Quistgaard

Amen....!

Carsten Hansen

Seksualdriften er stærkere end frygten for guds straf .
Eller også er de troende slet ikke så troende alligevel.

Nå religion er som bekendt roden til megen ondt.
Godt man ikke er underlagt det djævelskab.

Anders Sørensen

Ku' være sjovt, hvis Djævelen stod frem og bekendtgjorde, at det rent faktisk VAR hans værk. Så var der nok et par stykker i dette kommentarspor, der ville se pænt dumme ud.

Ikke at jeg forventer det sker, men på den anden side forventede jeg heller ikke EM-sejren i 92.

Anne Mette Jørgensen, Mathias Rolskov og Else Marie Arevad anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Djævelen personificeret? Er desværre sket anders. I ikke blot een person men i mange og i varierende grad og omfang. Een chefdjævel? I det tilfælde at en sådan personage ikke allerede befinder sig i blandt os, tror jeg ikke, at vedkommendes tilstedeværelse ville være 'sjov'. Men ville dog måske krympe sig ved at blive leet ud. Ligesom hos inuitterne hvor straffen for en formastelig er netop dette at fællesskabet griner ad idioten.

Sådan som jeg kender den katolske teologi, så vil mangen en katolsk præst sige det her, tænker jeg:

Nej, det fritager mig ikke for ansvaret for de onde handlinger, jeg har begået her :(

Når vi, i den katolske kirke, taler om at det Djævelen, der har ført til det, må I protestanter og andre forstå, at når vi taler Djævelen, taler vi altså, om den store Frister, som altid er parat til at lede mennesket på afveje, vildveje og bort fra Gud, og det gode, og som er parat til at lade os forlede eller komme i fristelse, her så af vort eget seksuelle begær, som vi - af den grund - ikke længere kan modstå.

Men det fritager os - selvfølgelig - ikke for vort eget personlige ansvar - for at have lukket Djævelen, den store frister, ind i vort sind.

Sådan tænker jeg, at de fleste katolikker, og katolske præster vil tænke her...

Når det er sagt, er det totalt utilstedeligt, og næsten utilgiveligt, at Pave Frans forsøger at tørre den af på ofrene igen! :(

Anne Mette Jørgensen, Flemming Berger og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Else Marie Arevad

Det er alligevel mærkeligt, at der er så mange pædofile blandt de katolske præster. Bliver de præster, fordi de er pædofile, eller bliver de pædofile, fordi de præster, der skal leve i cølibat?

Mads Jakobsen, Jens J. Pedersen, Anne Mette Jørgensen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Else Marie Arevad

Rettelse: fordi de er præster, som ...

Anne Mette Jørgensen

Det afhjælper ikke, at ophæve cølibatet. Ofte er præste forbryderne jo til drengebørn, og uha homosexualitet er jo langt værre end pædofili.

Carsten Hansen

At udelukke cølibatet som årsag til sexmisbrug i alle tilfælde, er vist blot en påstand.
At cølibatet er den eneste årsag, ligeså.

Kristendommen er ret djævelsk... :-)

Jens J. Pedersen

Gud og Djævelen har et symbiotisk forhold. Når noget er godt, så er det Gud, og når noget er dårligt, så er det Djævelen/Satan.
Men det vigtige i dette er, at aldrig er det enkelte menneske, der har ansvaret, der kan altid henvises til noget andet. Når man betaler for det, så kan man slippe afsted med meget i den Katolske Kirke.

Den romersk katolske kirke(klike) er både selvbedragerisk og bedragerisk på én og samme tid, som den også undergraver troen på kirkens nærhed til gud(!), men den udlægning som pavestolen gør i sit forsøg på at frikende sig selv for dens skændagtige pædofile handlinger i gud og religionens hellige navn.

Det er åbenbart ikke gået op for pave Franz, at vi lever i det 21. århundrede, når han benytter middelalderlige udmålinger af disse pædofile skændagtige handlinger som er foregået, for vi lever ikke længere i perioden det 9. til 14. århundrede for angsten for djævelen - "dette gespenst af et væsen" af ondskab, der havde troen som følgesvend for religionen, og som en trussel mod ikke troende så de kom ind i flokken.

Selv i nyere tid har denne religiøse sekt ikke undslået sig for lummerheden for mammons skyld, - ved "tavshedspagten med Mussolini", tog sekten sig godt betalt for, som de religiøse kræmmere kirkens folk i virkeligheden er.

De har til alle tider opført sig som de "hellige aber"; "ikke se, ikke høre og slet ikke tale om det", for heri lå beskyttelsen mod kritik udefra, og hvis det ikke hjalp, så modarbejdede man enhver der talte om det, - med egne undersøgelser, der altid endte med at frikende såvel kirken som kirkens mænd.

Nu er det så djævelen selv og hans medløbere(kritikere) der står for skud - i middelalderens som middelmådighedens navn der udråbes som syndere, for at opretholde kirkens renhed, - men al tidens tavshed og beskyttelse om og mod emnet fra kirkens side frikender ikke kirkens medskyld!

Pavestolens uskyld kan ikke reddes med "djævelens hjælp" nu om stunder, for vi lever i fremtiden og ikke i fortiden - køre Franz, den slags tåbelige undskyldninger er og bliver umoderne og medvirker kun til kirkens forfald ved manglende tro på religionen i nu- som i fremtiden.

Skizofren religion når man skal tro på både frelseren og djævlen .. som selvfølgelig er samme usynlige ven

Helt ærligt, hvad har Information mod katolikker? Denne konstante hetz er direkte usmagelig! Hvis Informations journalister havde givet sig tid til rent faktisk at møde nogle katolikker ude i virkeligheden, ville de opdage at katolikker flest er almindelige mennesker der bare vil passe deres egne sager. Og der er trods alt stadig større chance for at blive ramt af lynet end at blive misbrugt af en præst, så det hele er helt ude af proportioner. Præstemisbrug er en del af det moderne liv, og det må vi bare tage med. Tænk hellere på hvordan katolikker historisk har været undertrykt af England og i USA og hvor kedelig vores fastfood ville være uden dem!

:-P

Randi Christiansen

"og det må vi bare tage med" - det tror jeg ikke, at ofrene er enige i mads.

Randi Christiansen

Og steffen m.fl. - det forholder sig således med helligånden, den store ånd, tao, kristusbevidsthed eller hvilken terminologi man nu anvender, at den er virkelig og kan opleves.

Såfremt man ønsker dét, må man 'tømme sin kop, så der bliver plads til nyt' - logisk? Eller som det formuleres i den kristne terminologi : den der søger, skal finde, og for den, der banker på, skal der åbnes.

Eksisterer månen kun, når man ser på den?

Randi Christiansen:

:-P betyder at række tunge.

Men jeg må vist heller forklare dig vittigheden ud i den mindste detalje: når der sker muslimsk terror få vi også at vide at det er en mindre ting vi bare må leve med, at det er en del af den nye globale verden. Jeg anvendte så den, og andre standarter, på en anden religion, for at vise at det ville vi aldrig acceptere... dér.

Carsten Hansen

Mads Jakobsen.

Når Islams tåbeligheder debatteres, irriterer det mig grusomt når nogle så argumenter med at også andre slags troende begår tåbelige ting.
Indtil videre er vi sluppet for at få bragt visse muslimers tåbeligheder på banen i denne tråd; hvilket desværre så er slut nu.

Hvorfor ikke bare debattere muslimers tåbeligheder i tråde om islam og katolikkers tåbeligheder i tråd om katolicismen ?

Vi der kritisere al religiøst idioti har det nemmere; Vi behøver ikke at forplumre debatten.

Carsten Hansen skrev: "Hvorfor ikke bare debattere muslimers tåbeligheder i tråde om islam og katolikkers tåbeligheder i tråd om katolicismen ?"

Siger du det, fordi du mener at de er fundamentalt forskellige, disse tåbeligheder? For hvis svaret er nej, så må du erkende at de bliver behandlet forskelligt af Information & dens læsere. Deraf følger at i hver fald én gruppe bliver omtalt tendentiøst og forkert, og måske to.
Og det er relevant hér, for den gruppe kunne jo være katolikkerne...

...Eller også er den granskning de underkastes en enestående triumf for den vestlige civilisation, og det vedvarende opgør med "dogme over sandhed" paradigmet en hovedhjørnesten i ethvert moderne samfund.

Og den sidste mulighed må så også gælde for en anden religion du ikke rigtig kan lide at vi snakker om, altså sådan lige nu.

Anne Mette Jørgensen -
det er ikke sikkert, præsterne generelt "er til drenge". Det er bare dem, de har adgang til, da de fungerer som ministranter og det er dem, de træner i kirkelige sportsklubber. De har meget lidt adgang til piger og kvinder.

Carsten Hansen

Mads Jakobsen.

Der er rigelig mulighed for at kritisere islam i mange tråde her på siderne. det gør jeg selv.
Også i tråde hvor information tager muslimers parti !.

Helt OK at kritisere Information for dens vægtning og holdninger. Men det har så intet med debatten om de katolske præster at gøre.

Om tåbelighederne er ens er ligeledes irrelevant for den aktuelle situation omkring misbrug i den katolske kirke.

Vi kan ganske enkelt ikke bruge islams idiot i denne tråd til noget !

"Vi kan ganske enkelt ikke bruge islams idiot i denne tråd til noget !"

Jo da. Vi kan bruge den når folk forsøger at brøle som Den Nye Ateismes Løver som om det vi stadig var i nullerne. Så kan vi råbe "Islam!" og se dem skide en gris. Det er en simpel og sjov måde at skille de sande skeptikere fra medløberne.