Nyhed
Læsetid: 3 min.

Terrorangreb får Indiens hinduradikale på krigsstien

Indien sørger efter et af de blodigste angreb på landets sikkerhedsstyrker i Kashmir til dato. Information var med, da den indiske højrefløj kaldte til samling og gengældelse i New Delhi
Efter en selvmordsaktion i det sydlige Kashmir, hvor mindst 46 soldater mistede livet, gik hindunationale demonstranter på gaden i Dehli for at sende et signal til politikerne om handling og hævn.

Efter en selvmordsaktion i det sydlige Kashmir, hvor mindst 46 soldater mistede livet, gik hindunationale demonstranter på gaden i Dehli for at sende et signal til politikerne om handling og hævn.

Anushree Fadnavis

Udland
16. februar 2019

»Død over Pakistan!« »Angrib, angrib!« Gruppen af demonstranter vokser støt. De kommer til i lastbiler fyldt til bristepunktet. Unge mænd med knyttede næver hævet over hovedet bærer karakteristiske safranfarvede halstørklæder, der afslører deres politiske tilhørsforhold. Kampråbene stammer fra medlemmer af Indiens hindunationale højrefløj. De er mødt op i hjertet af den indiske hovedstad for at sende et signal om handling og hævn.

Årsagen er den selvmordsaktion, der torsdag fandt sted i det sydlige Kashmir, hvor mindst 46 soldater fra en paramilitær styrke mistede livet. Det skete, da en bil fyldt med sprængstof kørte ind i deres bus og detonerede. Eksplosionen var altødelæggende. Den ramte samtidig ned i det i forvejen bitre forhold mellem Indien og Pakistan, der til begges utilfredshed måtte dele Kashmir-regionen imellem sig ved landenes uafhængighed fra britisk kolonistyre i 1947.

De seneste år er antallet af voldelige sammenstød steget. Denne gang har den islamistiske gruppe Jaish-e-Mohammed, der har base i Pakistan, taget ansvaret for angrebet. Pakistans regering afviser derimod at have kendskab til aktionen.

Men det er en åbenlys løgn, siger Vinod Bansal, der er en af arrangørerne af dagens demonstration.

»Pakistan er terrorismens moderland. Den pakistanske regering beskytter, fremmer og dækker over terroristerne,« siger han.

Stemningen blandt de fremmødte er intens og svinger mellem vrede tilråb og klapsalver, når en ekstra slagkraftig pointe bliver leveret fra talerstolen.

»Terroristen er blevet trænet af Pakistan. De træner dem og sender dem til Indien. Vi anmoder den indiske regering om at gøre det af med Pakistan og slå alle terroristerne ihjel. Ikke mere diskussion, ikke mere snak, bare angrib og slå dem ihjel. Og hvis regeringen giver lov, er vi klar til at tage til grænsen og slås,« siger Bablee Tiwari, en af demonstranterne.

Nationens største fjende

Bablee Tiwari tilhører organisationen Bajrang Dal, der ligesom Indiens regeringsparti Bharatiya Janata Party (BJP) er underlagt den store, hindunationalistiske moderorganisation Rashtriya Swayamsevak Sangh. Hvor BJP er den politiske arm, samler Bajrang Dal den hindupatriotiske ungdom. Organisationen er kendt for at gå hårdt til sine modstandere og for at stå bag trusler og overgreb. For mange på den indiske højrefløj er Pakistan og islam nationens største fjende.

»Islam er roden til terrorisme. Derfor skal vi fjerne islam. Der findes få gode muslimer, men 90 procent er ikke gode. De følger Koranen og vil slå vantro ihjel. Før det lykkes dem, skal vi af med islam,« siger Bablee Tiwari.

At BJP-regeringen og premierminister Narendra Modi ikke har gjort mere i den sags tjeneste, skyldes at andre partier holder regeringen tilbage, siger han.

Men ifølge den politiske kommentator, Sanjaya Baru, er forklaringen mere nuanceret. Inden for få måneder skal der afholdes valg i Indien, og BJP er langtfra sikker på at genvinde magten.

»BJP er nødsaget til at finde en balance imellem at lytte til hindunationalisterne, der er blandt dets kernevælgere, og samtidig forsøge at tiltrække nye vælgere. Ved sidste valg fik BJP 30 procent af vælgerne, hvilket de næppe gør denne gang, så de er tvunget til at finde støtte uden for deres mest oplagte målgruppe,« siger han og tilføjer:

»På den ene side er en voksende, folkelig frygt for terror med til at styrke BJP. Den frygt har spillet en stor rolle i indisk politik de seneste 20 år. Følelsen af at hinduerne er ofre. Det udnytter BJP. På den anden side vil oppositionen beskylde BJP for ikke at kunne håndtere og have kontrol over Kashmir.«

Pakistans regering

I første omgang har Narendra Modi lovet at gå efter Jaish-e-Mohammed.

»Jeg ønsker at gøre det klart over for terrorgrupperne og deres øverste leder, at de har begået en stor fejl. De kommer til at betale en høj pris,« udtalte han ved et pressemøde fredag.

Den indiske regering lægger ikke skjul på mistroen og foragten for Pakistan. I en meddelelse lagt på udenrigsministeriets hjemmeside hedder det, at gruppen har fået »fuld frihed af Pakistan til at operere og udvikle sin terrorinfrastruktur«.

Hvorvidt terrorangrebet kommer til at få indflydelse på det kommende valg, er svært at vurdere, siger Sanjaya Baru.

»På sin vis er Pakistan et væsentligt mindre problem for Indien end tidligere. Pakistan er splittet mellem etniske grupper, politiske partier og militæret, og økonomien er i en ringe forfatning – de har travlt med deres egne problemer. I dag har de ikke for alvor kapaciteten til at ramme Indien. Som jeg ser det, får forholdet til Pakistan mindre opmærksomhed i den indiske befolkning.«

Men står det til den hindunationalistiske organisation Bajrang Dal og andre grupperinger på Indiens højrefløj, bliver emnet blandt de centrale i den kommende valgkamp.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her