Læsetid: 7 min.

Det eneste vi ved om Brexit er, at vi intet ved

Den mest dramatiske uge i britisk politik i mands minde er slut. Resultatet er en ydmyget premierminister, en forkastet Brexit-plan og dyb splittelse i de britiske partier. Vi ved fortsat ikke hvordan Brexit bliver eller hvornår skæringsdagen er – faktisk kan vi ikke engang være sikre på, at Brexit bliver til noget. Er De forvirret? Det er resten af verden også
En Brexit-tilhænger demonstrerer torsdag uden for Parlamentet i London i forbindelse med de sidste afstemninger om Brexit-aftalen – i denne omgang.

En Brexit-tilhænger demonstrerer torsdag uden for Parlamentet i London i forbindelse med de sidste afstemninger om Brexit-aftalen – i denne omgang.

Dylan Martinez

16. marts 2019

På pubben Cock and Bottle bestiller manden ved siden af mig endnu en Guinness med en kommentar om, at vi hellere må nyde det, mens vi stadig kan. Guinness er irsk, manden er engelsk og hedder George. Han er 53 år og læge med egen klinik i det velbjærgede Notting Hill.

Umiddelbart er der ingen fare for, at London løber tør for Guinness, men usikkerheden om, hvad et no deal-Brexit egentlig ville betyde, giver rig lejlighed til spekulation.

George orker ikke mere. Han er »fed up« af politisk sniksnak og brudte løfter.

»Vi får aldrig det Brexit. Måske vi bare skulle lade lortet falde, og så se hvad der sker. Der er noget i mig, der ønsker det sådan, altså no deal,« siger George.

På en lidt ’hærværksk jeg har længtes mod skibskatastrofer’-agtig måde forstår jeg godt, hvad han mener. Tænk hvis al dette halløj var for ingenting. Hvis det ender med, at Brexit ikke bliver til noget alligevel, fuser ud, fordi ingen kunne enes – og efterlader et Storbritannien fuldt af gensidig mistillid, skuffelse, ja, måske ligefrem had i generationer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Gert Romme
  • Eva Schwanenflügel
  • Jesper Eskelund
Gert Romme, Eva Schwanenflügel og Jesper Eskelund anbefalede denne artikel

Kommentarer

lillebritannien blev skabt igennem to krigserklæringer mod Tyskland. Det sidste søm i kisten er englændernes forpurrede exit fra EU. Det er endnu ikke kommet nyt til øen. Emperiet i englænders selvforståelse lever stadig. Det ville være morsomt hvis det ikke var så tragisk og patetisk. Et lands forskruede og forældede billede af verden udstillet til offenligt skue.

Tyskerne gør som vi siger fordi vi køber mange biler råbte én. Vi erstatter da bare pund for pund EU-handlen med Commonwealth handel bøvsede en anden mens japanerne på det kraftigste advarede mod at gennemføre harikiri. Men..... never the less... er det den vej englænderne gerne vil. I fuld fornægtelse af at de er ikke bare ved at gøre sig selv irrelevante, de er også igang med at genstarte en religiøs og nationalistisk borgerkrig i Nordirland efter 20 års fred. For mig er det endegyldigt bevis på at englændernes imperielle idéer er et 300 år langt håbløst projekt der igen, igen, igen vil ende med blodsudgydelser.

Min tiltro ligger hos skotterne. Meld Jer ud af det tåbelige projekt og hjælp englænderne til at acceptere deres småstats-status.

Erik Fallesen, Runa Lystlund og Anne Henk Johnson anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Jakob Illeborg

Efter sigende er briter under 30 væsentligt mere EU-positive end resten;
det kan man bare ikke bruge til så meget - man kan kun tælle de afgivne stemmer op.
Hvis ungdommen stadigvæk er EU-positiv om 20 år, så kan man melde sig ind igen til den tid.

Fred være med det; men du nævner ikke Nord-Irland.

Jeg indrømmer blankt at være mere end bekymret for freden i Nord-Irland.

På 30 år blev 3600 mennesker slået ihjel i "The Troubles" -
ud af en befolkning på under 2 millioner mennesker.
Dvs 10 mennesker om måneden i gennemsnit - hvilket er direkte hårrejsende.

Det tjener slet ikke Leave-kampagnen til ære, at det nordirske problem blot blev afvist under kampagnen.

I det hele taget har hverken Leave eller Remain ære af kampagnen.

Leave-siden har en pointe i, at det de kalder "Project Fear" var vildt overdrevne tal for økonomiske tilbagegang som følge af allerede en Leave sejr - og endnu værre ville det blive, når Brexit blev gennemført. Det betyder, at alle negative økonomiske forudsigelser som en følge af Brexit blot nu kan afvises af Leave fløjen som "Project Fear II".

Erik Fallesen, Runa Lystlund og Anne Henk Johnson anbefalede denne kommentar

Opdelingen mellem dem, der vil blive i EU, og dem der vil ud er ikke blot med en aldersgrænse på 30 år som brudflade.

Før vi taler om Nordirland er opdelingen på alder, uddannelsesniveau, lokalisering, erhverv og national opfattelse. Og ud over dette er der en mere uklar brudflade på politisk opdeling.

I øvrigt er der udarbejdet en opgørelse over de langsigtede økonomiske konsekvenser af brexit. Og den viser, at udtræden uden aftale med EU vil koste Britterne 9%. Udtræden med en hensigtsmæssig aftale med EU vil koste 4-5%. Medens forlængelse af brexit på ubestemt til vil kun koste ganske lidt. Men selv disse beregninger er der ganske markante og forskellige holdninger til.

Ved en udtræden af EU skal Storbritannien igennem en enorm række af lov- og administrative ændringer, som alle skal igennem parlamentet. Men al dette har man slet ikke taget hul på endnu. - Man har ikke engang et overblik over, hvilke ændringer der er mest hensigtsmæssige for landet. Og med det man har set fra parlamentets arbejde ind til nu, er der grund til at tro, at brexit må forhales fra 16. juni 2019 til helt ubestemt tid.

Lars F. Jensen, Runa Lystlund, Rasmus Knus og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

GB kommer til at vågne brat op. Import fra et EØS land til DR for eksempel og omvendt, beskattes med 12% og så kommer momsen på 25% + afgiften, der kommer oveni i en handel/nethandel for helt almindelige mennesker, der vil handle med et EØS land.

For almindelige mennesker betaler man momsen både i DK og i EØS land. Hvis de vælger hård Brexit, bliver det formentlig endnu dyrere. Store firmaer vil givetvis forhandle sig til diverse aftaler. Vil vi i EU så købe varer fra GB og får GB’s middelklasse og de fattige råd til at købe varer fra EU lande.

Dette vil blive vand på Amazon’s mølle og stille firmaer i GB dårligere i forhold til Amazon i EU, for de vil placere sig i EU.
Om Amazon så dræber alt andet er spørgsmålet.

Derfor må vi formåde, at det er de rige, de dumme og de gamle, der ønsker hård Brexit. De unge ønsker at blive i EU. Problemet var, efter sigende, at mange af de unge ikke stemte. De må de så spørge sig selv om, hvorfor de ikke gjorde.

Fortsættelse følger.

Runa Lystlund

Min familie fik i julen en gave fra et EØS land. Den var forkert fortoldet, blev sendt som import, ved fejl. Gaver beskattes med 2.5% og 25% moms + afgift, import fortoldes med 12% og 25% + afgift.

Det tog os 2 måneder at få korrigeret fejlen, selv om jeg kontaktede Told og Skat og de sendte brev til PostNord. Men vi endte med at betale 938 kr. for vores julegaver fra et EØS land.
Havde vi ikke fået fejlen rettet havde vi skulle betale ca. 1.670. kr danske.

PostNord er suverænt det mest uprofessionelle, arrogante, uhøflige og det mest talentløse institution jeg nogen sinde har været i kontakt med i DK. Man kan ikke engang sende et express brev/pakke længere hos dem. Jeg sender pakker en gang imellem til et andet EØS land. Selv om jeg ville støtte dem så kan jeg ikke, deres pakker kommer for sent.

EU's regler er således skruet sammen, at en person, der sender én gave fra et EØS land, må kun sende én gave til én person til værdien af 380,- kroner danske. Hvis du f.eks sender 6 gaver i én pakke, bliver du så fortoldet af det beløb de ekstra 5 gaver udgøre i pris og skal betale 2.5 % i toldafgift 25% i moms + afgift af den tilsendte pakke, hvis gaverne overstiger beløbet 380 kr. Hvis du sender en pakke med 6 julegaver, må værdien ikke overstige 380,- kr. danske per pakke. Således bliver den glade giver nød til at send 6 separate pakker, der ikke må overstige 380 kr hver.

Tænk, at så tåbelig regel findes. 6 separate gaver giver 6 kasser/anden emballage, og koster i så fald 6 gange mere i administration. 6 pakker risikerer således også at blive sendt med f.eks 4 flyvemaskiner.

Det undrer ikke en, at NostNord har et gigantisk tab, med alle de ekstremt uprofessionelle personager de har ansat.

Og det er ikke ligefrem er en grøn tankegang EU lægger for dagen med disse regler.

Runa Lystlund

Så på baggrund af mit tidligere indput, vil jeg lykønske UK med deres fortsatte ønske om Brexit. De ved ikke hvad de gør.

Peter Høivang

@ Runa

Så fik du råd til at købe en masse gaver og dermed trække på klimakontoen.

Måske klapper moder jord sig i hænderne over den klimagevinst der kan komme ud af et Brexit.

"Ved en udtræden af EU skal Storbritannien igennem en enorm række af lov- og administrative ændringer, som alle skal igennem parlamentet. Men al dette har man slet ikke taget hul på endnu. - Man har ikke engang et overblik over, hvilke ændringer der er mest hensigtsmæssige for landet. Og med det man har set fra parlamentets arbejde ind til nu, er der grund til at tro, at brexit må forhales fra 16. juni 2019 til helt ubestemt tid."

En ting er at de ikke er klar over hvad de vil og derfor stort set ikke har nogen lovgvning på plads. En anden ting er at "No-deal" er default løsningen og med det tempo de arbejder med i UK ser jeg ikke at de kommer i en situation hvor alle 27 EU lande vil acceptere en at UKs ophold i EU. Rædselsscenariet er en forlængelse i 1 år hvorefter UKIP og andre fanatikere kommer i Europa parlamentet og kan arbejde sammen med udemokratiske kræfter som PIS og Fidesz i Europaparlementet i deres jagt på at destabilisere EU og forøge Ruslands og USAs magt i Europa.

Folket har sagt brexit på et givent oplysningsniveau. Den efterfølgende periode med debat og forhandlinger har hævet oplysningsniveauet. Parlamenter roder rundt i ubeslutsomhed.
Derfor oplagt at spørge folket igen. Hvorfor gør de ikke det ?

" Derfor oplagt at spørge folket igen. Hvorfor gør de ikke det ?"

De tør ikke. Parlamentet er af den opfattelse at den mandat de har fået til at få UK ud af EU er gyldigt, uanset hvor vildledende, uoplyst eller uklart sidste afstemning var.

Det er jo trods alt det de har sloges om i 3 år: Hvad betyder det egentligt det vi stemte om?

Og nu er de kommet til den erkendelse at ingen vidste hvad det var de stemte om om alle mener at de har ret til at beskrive hvad de stemte om.

Runa Lystlund

Peter Høivang.
Hvis du havde læst mine kommentarer ville du vide, at jeg beskriver en forsendelse på 2 kilo, som var julegaver fra min mor. Jeg kommer ikke fra Danmark. Jeg har ligeledes sendt arkitektkonkurrencer til udlandet i mange år. Det er svært ikke at sende, hvis man vil deltage.

Ju min mor brugte CO2, til gengæld bor hun i et land hvor man bruger geotermisk varme.

Peter Høivang

@ Runa
Du skriver ikke at det var julegaver fra din mor, hvilket er ligegyldigt. Du kommer selv ind på miljøhensyn.

Derfor kommer jeg med en kommentar om, at dit scenarie giver dyre varer for folk i UK, hvilket alt andet lige må give et mindre forbrug, som jo er en af grundstenene til nedsættelse af co2 udledningen.

Brexit mp derfor være godt for jorden og mindre godt fir kapitalismen.

Runa Lystlund

Det jeg prøver at sige med mit regnestykke er, at Britterne ikke aner hvor de er på vej hen. Det kommer til at koste dem formuer de ikke har.

For eksempel tjener de penge på udenlandske studerende og forskere, de søger nu andre steder hen i usikkerheden.

Banker flytter.

Bilfirmaet flytter.

Masser af andre firmaer flytter.

Der kan komme konflikt i Nordirland igen.

Skotland kunne finde på at løsrive sig.

Nigel Farage, som var primus motor i Brexit forlod partiet UKIP sidder i EU parlamentet og trækker løn der. Nu mener han, at en EØS aftale er bedre end hård Brexit.

Ingen af disse engelske tåber vidste hvad de gjorde.

De rige er interesserede i Brexit, fordi de ikke ønsker en fælles EU skatteeftersyn. De vil blive ved med at sende deres penge i skattely. Nye Borgerlige vil ud af EU således, at dem der rigtigt betaler for partiet slipper for skat.

Så er der dem der kun tænker i indvandring. GB har i århundreder misbrugt og nasset på deres kolonier og så er det ikke mærkeligt at dem de har røvet fra bliver betalt lidt tilbage.

Så er der de rige, så som rigmanden John Cleese, der er flyttet til de varme lande og vi kan blive ved.

Den engelske løve har tabt tænderne.

Runa Lystlund

Peter Høivang.
Brexit vil gå ud over de fattige, ikke de rige.

Og ja, at skulle sende 6 julegaver i 6 pakker er fuldstændig vanvittigt. Dette er EU regler. Jeg kendte dem faktisk ikke, før til jul. Dette er ganske vist, for jeg har ringet 18 gange til både PostNord og Told og Skat. Da jeg endelig fik fat i en med en hjerne fik vi gaverne efter at have betalt 938 kr. efter 2 måneder.

I familien har vi aftalt, at vi herefter selv tager julegaverne med tilbage til DK. Vi besøger min mor en gang om året ellers flyver vi ikke.

Runa Lystlund

PS. Min mor bor 3000 km væk herfra, så med en robåd ville det nok tage lidt tid.

Det koster i øvrigt CO2 at spise kød og drikke øl og vin. Der er meget, der koster CO2.

"De rige er interesserede i Brexit, fordi de ikke ønsker en fælles EU skatteeftersyn."

LIge præcis. Samt USA og Rusland som begge ønsker et svækket EU. Trump har nu verbalt kastes sig ind i kampen for et hårdt Brxit som vil underlægge UK til USAs nåde. Putin nøjes med at finansiere diverse Brexit organisationer og Brexit propaganda kampagner.

Mihail Larsen, Lars F. Jensen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

Niels Bøjden. Det er helt korrekt. USA er gået fra at støtte EU til at se unionen som ondskaben selv. Fra George Bush som elskede den så meget at den skulle udvides med Israel og Rusland til Trump som vel dybest set ønsker den opløst så han kan undertrykke samtlige lande i Europa med urimelige handelsaftaler.

Ellers tak. Måske vi i EU burde begynde åbenlyst at støtte Texas og Californiens løsrivelsesbevægelser og ditto i kaukasus.

Mihail Larsen

Kræmmermentaliteten

Sådan var det også i Danmark i 1972, hvor EU/WF blev solgt til danskerne. De skulle stemme for EU, fordi det lunede i pengepungen. Det lykkedes - naturligvis, når man appellerer til selviskhed og maven i stedet for retsind og intelligens.

Sådan er det stadigvæk.

Et udsnit af den danske befolkning stemmer ikke med hjernen, men med maven - eller krybdyrhjernen. Det er forfærdende, hvor uinformerede borgerne er - både i UK og i DK. Selv åbenlyse, massive og velunderbyggede data preller af på borgere, der ikke tager deres værdighed som borgere alvorligt.

At være en borger er ikke det samme som at være en privatperson. I den filosofiske og politiske litteratur skelner man - efter fransk forbillede - mellem citoyen og bourgeios. Et menneske, der fortjener andre menneskers respekt, fordi det selv respekterer andre borgere - og så et egoistisk, selvcentreret, rethaverisk menneske, der kun tænker på sine egne fordele.

Mange års amerikansk-liberalistisk hjernevask af den danske (og andre europæiske) befolkning har ført til, at selv venstrefløjs-grupper forfalder til og drømmer om 'socialisme i ét land'. Ligusterlogik for drømmende socialister.

Hvis det bare drejede sig om marginale sekter, kunne vi være ligeflade, men den på venstrefløjen i Europa feterede Corbyn har med sin vilkårligt opportunisme gjort problemet påtrængende.

Hvad kæmper socialister for? Vel ikke nationale fordele? Eller særrettigheder? Eller rettigheder til at unddrage sig de fælles medlemsaftaler?

Det er et velkendt, liberalistisk mønster. Ja tak til fordele, nej tak til forpligtelser. Sådan har USA konsekvent opført sig; nej tak til forpligtende, internationale aftaler og ja tak til sine egne magtfantasier.

Dér har vi Enhedslisten.

Den appellerer til nej-sigerne ligesom Brexit-demagogerne - uden at have ansvarlige alternativer.

Efter afstemningen var antagelsen, at nejet var motiveret med alle de fremmede i landet.
Nu antages at de fremmede skal ud - herunder en stor del af 4 mill rumænere, der er stjålet ved hjælp af arbejdskraftens fri bevægelighed i EU.
I det lys er Brexit et sundhedstegn. Kald det bare nationalisme.