Læsetid: 10 min.

EU’s formandsland er tæt på at falde tilbage i korruption og nepotisme

Samtidig med at Rumænien for første gang har fået EU’s formandsskab, kæmper regeringen aktivt med at undergrave landets korruptionsjægere, hvilket var en forudsætning for overhovedet at komme med i EU. Det er måske ikke så overraskende, når nu landet ledes af en mand, der venter på at afsone tre års fængsel for korruption og valgfusk.
Hver søndag demonstrerer regeringskritiske rumænere.

Hver søndag demonstrerer regeringskritiske rumænere.

Ioana Moldovan

11. marts 2019

BUKAREST – Det kan være et par pengesedler i en diskret kuvert på bordet, der får det til at gå lidt hurtigere ved lægen. Eller et par kommunale opgaver til borgmesterens entreprenørfirma og lidt arbejde til vennerne. Men korruptionen foregår også på højeste niveau i Rumænien, og selv det milliardtunge nationale udviklingsprogram PNDL er under anklage for at være ét stort tag selv-bord for korrupte politikere og deres venner.

Da Rumænien trådte ind i EU i 2007 var der enorme forventninger til, at der nu ville blive ryddet op i det gennemkorrupte samfund. Men i dag går udviklingen den forkerte vej – og selv midt under landets første EU-formandskab ligger regeringen i åben kamp med det rumænske Direktorat for National Antikorruption, DNA, der blev grundlagt som en af betingelserne for Rumæniens optagelse i EU i 2007.

Og den ligger i krig mod DNA’s tidligere leder Laura Kövesi, som den selv har fyret og afskyr som pesten, men som nu er på vej mod et europæisk topjob som EU’s øverste korruptionsjæger.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Christian Mondrup
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Torben Lindegaard
Christian Mondrup, Bjarne Bisgaard Jensen og Torben Lindegaard anbefalede denne artikel

Kommentarer