Nyhed
Læsetid: 4 min.

Højreekstremist i manifest før han dræbte 49 i New Zealand: »Ja, det er et terrorangreb«

Brenton Tarrant, den formodede gerningsmand til massenedskydningen i to moskeer i New Zealand, hvor 49 blev dræbt, siger, at hans motiv var »at skabe frygt«
Brenton Tarrant, den formodede gerningsmand til massenedskydningen i to moskeer i New Zealand, hvor 49 blev dræbt, siger, at hans motiv var »at skabe frygt«

TESSA BURROWS

Udland
16. marts 2019

Manden, der fredag livestreamede sig selv under angrebet på to moskeer i Christchurch, New Zealand, og myrdede 49 personer identificerede sig før sin udåd online som den australske statsborger Brenton Tarrant.

På en nu slettet Twitter-konto havde Tarrant uploadet adskillige fotos af, hvad der ser ud til at være maskingeværmagasiner og et link til, hvad der beskrives som et manifest til retfærdiggørelse af hans aktion.

Det 74 sider lange dokument indleder med at citere et digt af den walisiske digter Dylan Thomas, »Gå ikke blidt ind i den gode nat,« og bevæger sig derpå over i en langtrukken svada om »folkemord på hvide mennesker«.

Tarrant redegør også for sine motiver, blandt disse at »skabe en atmosfære af frygt« og at »opfordre til vold imod muslimer«, og rummer derudover en række selvbiografiske oplysninger.

Tarrant, der er australsk statsborger og menes at komme fra byen Grafton i det nordlige New South Wales, har betitlet sit manifest »Den Store Befolkningsudskiftning«.

Kontakt til Breivik

I manuskriptet hævder han at have haft »kortvarig kontakt« med den norske massemorder Anders Behring Breivik, og at Breivik skal have givet hans angreb sin »velsignelse«.

Newzealandsk politi har ikke bekræftet, at Brenton Tarrant er en af de personer, der er anholdt for massenedskydningen, men oplyser, at de har sigtet en mand.

Den australske premierminister Scott Morrison bekræfter, at en australsk statsborger var involveret i angrebet.

Det ved vi om terrorangrebet i New Zealand

 • 49 personer er blevet skuddræbt ved angreb på to moskeer i Christchurch, New Zealands næststørste by, deraf 41 i Al Noor-moskeen og syv i Linwood-moskeen. Et offer døde siden af skudsår på et hospital i Christchurch.
 • 48 sårede er indlagt på samme hospital med skudsår, deraf flere ganske små børn. Flere meldes i kritisk tilstand.
 • En mand sidst i tyverne er anholdt og sigtet for mord. Han stilles lørdag for en dommer. Politiet har ikke oplyst hans navn.
 • New Zealands premierminister, Jacinda Ardern, betegner massenedskydningerne som et terrorangreb og episoden som en af de »mest dystre dage« i landets historie. Om angrebsmanden siger hun: »Du har måske valgt os, men vi afviser og fordømmer dig totalt«.
 • Politiet har anholdt yderligere to bevæbnede mænd i sagen. En fjerde anholdt ser nu ud til ikke at have noget med angrebet at gøre, oplyser New Zealands øverste politichef, Mike Bush.
 • Ingen af de mistænkte for angrebene var kendt af politiet, men Mike Bush betegner angrebet som »nøje planlagt«.
 • Australiens premierminister, Scott Morrison, bekræfter, at en af de anholdte er australsk statsborger. Han kalder angrebets formodede hovedmand for en »højreekstremistisk voldsterrorist«.
 • En mand, der kalder sig Brenton Tarant, en 28-årig australsk statsborger, har på internettet påtaget sig ansvaret for angrebet. På Twitter uploadede han billeder af, hvad der ser ud til at være maskingeværmagasiner og et link til, hvad der beskrives som et manifest til forsvar for aktionen. Endvidere har han uploadet et over et kvarter langt videoklip af angrebet i Al Noor-moskeen Politi i New Zealand og flere andre lande advarer imod at dele de »ekstremt ubehagelige optagelser«, men nogle medier har bragt uddrag derfra, ligesom klippet har floreret på de sociale medier.
 • Manifestet synes at redegøre for den hovedmistænktes motiver, herunder at »skabe en atmosfære af frygt« og anspore til vold mod muslimer. Det rummer også selvbiografiske oplysninger og refererer til andre højreradikale terroristers aktioner, herunder den norske massemorder Anders Breivik, og Darren Osborne, der i 2017 påkørte en gruppe moskegængere ud for Londons Finsbury Park-moské.
 • Politiet er i fortsat alarmberedskab, men har ikke eftersøgt flere personer i forbindelse med angrebene.
 • Premierminister Ardern kommenterede også angrebsmandens øjensynlig motiv og sagde, at ofrene ser ud til at omfatte flere flygtninge og indvandrere. »De er os«, sagde hun, mens folk som gerningsmændene »ikke hører hjemme i New Zealand

Kilde: The Guardian

I manuskriptet præsenterer Brenton sig selv som en mand med arbejderklassebaggrund, opvokset i en lavindkomstfamilie.

»Jeg er bare en almindelig hvid mand fra en almindelig familie, som besluttede sig for at slå et slag for mit folks fremtid,« skriver han.

»Mine forældre er af skotsk, irsk og engelsk race. Jeg havde en almindelig barndom uden store problemer«.

Tarrant beretter om sin mangel på interesse for skolen, da han voksede op, og om, hvordan han kun lige akkurat bestod sin high school-eksamen og ikke blev optaget på noget universitet.

»Jeg arbejdede i en kort periode, før jeg tjente nogle penge på at investere i Bitconnect (en kryptovaluta, red.) og brugte så penge fra investeringen på at rejse,« skriver Tarrant.

Ifølge lokalavisen Grafton Daily Examiner var Tarrant i 2010 ansat som personlig træner i Big River Squash and Fitness Centre.

Introvert

I et spørgsmål og svarafsnit af manifestet hævder han, at han ikke søger berømmelse, og at han »faktisk er en ret privat og introvert person«.

Han beskriver sig selv som »etnonationalist« og »fascist«.

Tarrant fortæller, at det tog to år at planlægge angrebet, og at valget af Christchurch som lokalitet blev truffet tre måneder forinden.

Hans valg af drabsmetode – skydevåben – var tiltænkt at skabe maksimal opmærksomhed.

»Jeg valgte skydevåben for den effekt, det vil få på den offentlige debat og den ekstra dækning, medierne vil give, og for den påvirkning, det kan få på USA’s politik og dermed på verdens politiske situation«, skriver han.

New Zealand var ikke det første valg af angrebsmål, men Tarrant ville sende det budskab, at »ingen steder i verden er sikre«.

»Jeg kom kun til New Zealand for at være der midlertidigt, mens jeg lagde planer og trænede, men jeg fandt snart ud af, at New Zealand var lige så rig på de miljøer, der var mit mål, som alle andre steder i Vesten«, skriver han og tilføjer.

»Ja, det er et terrorangreb«.

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Det er en mærkelig teori, at 'nogen' skulle igangsætte en 'befolkningsudskiftning'. Så har man sat sig helt udenfor det, der foregår i samfundet.

Eva Schwanenflügel, Ete Forchhammer , Kim Folke Knudsen og Ole Frank anbefalede denne kommentar
René Arestrup

@Steffen Gliese
Uanset at manden åbenlyst er helt og aldeles forskruet, er der jo en form for pevers logik i hans rationale. Fx er det vel ikke helt utænkeligt, at dette terrorangreb vil afstedkomme et gengældelses-angreb af samme skala, blot udført af radikale muslimer og rettet mod uskyldige repræsentanter for kristne/verdslige/vestlige værdier. Og så befinder vi os pludselig i en voldsspiral, som meget vel kan spinne helt ud af kontrol. Også i politisk forstand.

Eva Schwanenflügel, Per Torbensen, Peter Hansen, Kim Folke Knudsen, Karsten Lundsby, Ib Christensen, Jakob Silberbrandt og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

vi fortsætter trenden med at sætte navn på terroristerne og udgive deres udgydelser, tak for det, andre kunne jo have brug for inspiration til hvordan man får sine 15 minutters berømmelse.

Ole Frank, Søren Clausen, Flemming Berger, Grethe Preisler og Henrik Bjerre anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Terror udøves af mange slags mennesker.
Lad os i fællesskab fordømme al terror.

Hvordan man bekæmper terror er en mangestrenget opgave.
Lette løsninger findes ikke.; Ens forklaringer på al slags terror, heller ikke.

Kim Folke Knudsen, Karsten Lundsby, Jan Damskier og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Søren Ferling

@ Steffen Gliese
15. marts, 2019 - 13:30
"Det er en mærkelig teori, at ’nogen’ skulle igangsætte en ’befolkningsudskiftning’. Så har man sat sig helt udenfor det, der foregår i samfundet."

'Nogen' kunne være FN, der ganske rigtigt befinder sig 'helt udenfor det, der foregår i samfundet'.

Herfra er der i årtier talt om 'replacement migration', som løsningen på globale problemer og det er netop igen bekræftet med den nye 'Migration Pact'.

Så fik vi lige en konspirationsteori med et offerkort i ærmet på banen. Spøjst.

Eva Schwanenflügel, Troels Ken Pedersen, Kim Folke Knudsen, Steffen Gliese og Søren Bro anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Men, Rene Arestrup, det er jo ikke sket endnu. Det er faktisk temmelig usandsynligt at netop muslimer begår terrorhandlinger i religiøse bygninger, mens det jævnligt er noget, kristne - og endog jøder - præsterer overfor dem afvigende trossamfund.
Det er virkelig mere interessant, hvad der har radikaliseret denne unge mand, der 'ikke var særlig interesseret i skolegang', og som vist havde ernæret sig som ufaglært i et fitnesscenter.

Eva Schwanenflügel, Ole Frank og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Søren Ferling, nej, bare nej!

Eva Schwanenflügel, Ole Frank og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Nej, Carsten Hansen, sjovt nok er profilen på terrorister temmelig sørgeligt ens.

Ole Frank, Eva Schwanenflügel og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar

"In the US, violent rightwing activity was linked to at least 50 deaths in 2018. Research by the Anti-Defamation League showed that over the last decade, 73.3% of all extremist-related fatalities in the US could be linked to domestic right-wing extremists, while 23.4% were attributable to Islamist extremists."

https://www.theguardian.com/world/2019/mar/15/what-does-christchurch-att...

Eva Schwanenflügel, Elisabeth Andersen, Kim Folke Knudsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Steffen Gliese.

Det kommer an på hvilken forklaring man leder efter,

Mener man at forklaringen er, at en terrorist er fuldstændig hjernedød/rablende sindsyg person, så kan man finde lighed.

Men vi ved jo alle at selv universtiesuddannede kan udvikle sig til terrorister og flyve passagermaskiner ind i bygninger , mens andre blot er højrenationalister på sinkeniveau.
Ligeledes findes der hjernevaskede selvmordsbombere der blæser et fyldt fiskemarked i luften og politisk overbeviste mennesker der bomber en myndighedsbygning omkuld kl. 4 om natten.

Jeg giver intet for forenklede forklaringer. De bruges mest for at fremme forenklede synspunkter.

Steffen Gliese

Næ, det er først og fremmest folk, der er skuffede i deres liv og giver andre skylden. Plus en enkelt lille ting mere, som regel, der får vedkommende til at gå det sidste stykke. Der er en galskab, en utøjlelighed, ellers levede man bare i den samme tavse desperation som alle andre.

Carsten Hansen

Steffen Gliese.

At reducere terrorister til enkeltindivider der udelukkende handler ud fra eget liv er dog den mest forsimplende definition på en terrorist jeg længe har læst.

Kan være din definition rammer nogle men at den skulle gælde for alle finder jeg direkte usandsynlig og fuldstændig udokumneterbar.

René Arestrup

@Steffen Gliese
I denne sammenhæng er det vel temmelig ligegyldigt om et terroerangreb bliver rettet mod en kirke, en jernbanestation eller en restaurant.
Og husk på, der skal kun ganske få radikaliserede galninge til at skabe endog meget stor ravage - med potentielt meget store konsekvenser.

Ole Frank, Kim Folke Knudsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

René Arestrup, det kan du sige, men sådan vil netop muslimer ikke se på det: de vil afholde sig fra angreb på kirker og synagoger (men ikke på hindutempler eller andre ikke-abrahamiske religiøse steder.
Terror går jo også netop ud på at skabe den ravage i form af angst for mulige aktioner; det har bare hele tiden været det ekstreme højre, der står for den altovervejende del af terroren i verden, men den indebærer jo også både islamisme og jødiske terrorbevægelser, udover de ekstreme kristne og 'race'-baserede.

Kim Folke Knudsen

Jeg synes det er pinligt at betragte " Den såkaldte Verdens opinions " reaktion på denne terroraktion. Ingen reaktion komplet passivitet og tavshed. Ingen Præsident Donald Trump fra den ledende nation i Verden USA, som går ud og udtrykker medfølelse med de uskyldige ofre for denne modbydelige terroraktion.

Ingen reaktion fra EU, som er helt druknet i den absurde debat om, hvorvidt GB melder sig ud af Unionen den 29. Marts, den 30 Marts den 31 marts og I kan selv efter behag vælge dato og år for den endelige udmeldelse hvis den kommer !

Højreekstermisme i Europa er i fremmarch og Hr. Breivik har tilsyneladende fået nye sympatisører, som pønser på at drive Muslimer ud fra deres lande.

Den danske reaktion er ligeså pinlig. Kun Statsminister Lars Løkke Rasmussen går ud og kommenterer på terroraktionen og udtrykker sympati overfor New Zealand. Ellers tavshed ligegyldighed og ingen kommentarer.

Den måske kommende Statsminister Mette Frederiksen (S) fandt ikke tid til at komme med en udtalelse eller en sympatierklæring overfor de uskyldige ofre og overfor New Zealands Premierminister Jacinda Arden. Det plejer ellers ikke at knibe med kommentarsporet og med snakketøjet, når danske folketingspolitikere får øje på en dom overfor en udlænding, som de finder for mild. Så går der ti sekunder: inden at hele selskabet flyder over med forargede indlæg, rasende kommentarer og møgfald til den dømmende magt i Danmark. Men her nej denne terroraktion er ligegyldig. New Zealand er ligegyldig, hvor på kloden befinder den demokratiske nation sig ? De 49 civile ofre og deres pårørende de er også ligegyldige og inferiøre, jeg har andet at bruge min tid på som kommende Statsministerkandidat i Danmark - ikke Mette Frederiksen.

Jeg erindrer tydeligt de mange internationale reaktioner over terroraktionerne i London, Paris, Bruxelles, Stockholm med videre. Jeg husker tydeligt de internationale reaktioner ikke mindst fra Frankrig, den gang vi blev udsat for en terroraktion ved Krudttønden i Februar måned 2015. Det varmede og det havde betydning for alle os bekymrede danskere, at udlandet bekymrede sig sammen med os og viste os deres medfølelse.

Det her kan godt gøres en lille smule bedre næste gang også af danske politikere, som gerne vil gøre sig bemærket i Verdenssamfundet. Hele forløbet her er pinligt ud over alle bredder.

Eva Schwanenflügel, Ole Frank, Steffen Gliese og Finn Jakobsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Jeg vil her udtrykke min kondolence og medfølelse med ofrene og deres familier i Christchurch, New Zealand. Jeg vil udtrykke min sympati for borgerne i New Zealand og Premierminister Jacinda Ardern, der på værdig vis har vist sig at tackle dette angreb på nationen med ro og fasthed. Stå fast på Jeres værdier så vinder terroristerne aldrig denne kamp.

Denne modbydelige og afskyelige terrorhandling må bringe alle os der vil demokratiet, friheden og retten til at vælge at praktisere sin tro til at være på vagt og kæmpe for de grundlæggende værdier, som ellers risikerer at gå tabt.

Eva Schwanenflügel, Ole Frank, Steffen Gliese, Marie Jensen og Elisabeth Andersen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Kære Steffen Gliese

Befolkningsudskiftning/ Etnisk udrensning er desværre en form for statsterrorisme, som er praktiseret med en sand grusomhed mange gange i historien. Vi erindrer Finnerne, som blev etnisk udrenset fra Karelen i Marts måned 1940 af Josef Stalin og hans røde hær. Vi erindrer det tyske forsøg på med Adolf Hitler og det tyske angreb på Polen, at udslette den polske nation fra 1939-1945. Polen var udsat for den mest grusomme tyske besættelse nogensinde i Europas historie. Vi erindrer gengældelsens terror den etniske udrensning af 10-12 mio. etniske tyskere fra de gamle tyske områder Ostpreussen, Pommern, Brandenburg Neumark, Schlesien. Vi erindre massemordet i Jugoslavien på de unge muslimske mænd ved Srebrenica den 13 Juli 1995 og de etniske udrensninger mod muslimer, som var bosiddende indenfor Kroatien og Serbien eller det daværende Jugoslavien. Vi erindrer de kristne Yazidiers fordrivelse fra Syrien efter mord og voldtægt begået af terrororganisationen IS. Listen er desværre uendelig lang, hvornår bliver menneskeheden klogere og mere vis ? Befolkningsudskiftning har en skæbnesvanger og ulykkesaglig klang.

Din beskrivelse af den forarmede terrorist og hans/hendes bevæggrunde. Jeg er helt enig med Dig. Eksempel Adolf Hitler. Efter hans mislykkede kunstner karriere i Wien fik manden opbygget et sygeligt og perverteret had til jøderne, som han så som dem, der havde ødelagt hans talent og hans kunstner karriere. Raseriet og vanviddet var bundløst og uden ende i denne psykopat af en mand. Men Carsten Hansen har ret i hans kommentar, at vejen til at blive terrorist kan være iscenesat af stater og magter, som ønsker at bruge disse mennesker i deres sag. Der er ikke kun tale om en forklaring med enkelt individer. Andre anonyme og magtfulde kræfter kan skubbe til terrorismen i såvel Europa som på hele Jordkloden. Staternes udenrigspolitik og konflikter mellem dem kan spille en afgørende rolle for terrorismens udbredelse. Den er et våben, hvor magten bagved våbnet fremstår kujonagtig og skjult. Terroristen er den synlige fjende men bagved lurer bagmændene, som kan være stater og nationer eller magtfulde kriminelle organisationer.

Eva Schwanenflügel, Ole Frank og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Tryk avler modtryk, og nogle føler sig vitterligt truet pga. en massiv folkevandring og udbredelse ud over hele verden af en ideologi, sammenblandet med en religion, som for dem er meget fremmede og underminerende for deres bestående samfund.

Det her kan være en enlig svale, eller bare begyndelsen, lad os håbe på det første, og at politikerne, med andre, tager folks bekymringer seriøse, og ikke bare taler ned til dem.

Bjørn Pedersen

@Steffen Gliese skriver:

"Det er faktisk temmelig usandsynligt at netop muslimer begår terrorhandlinger i religiøse bygninger, mens det jævnligt er noget, kristne - og endog jøder - præsterer overfor dem afvigende trossamfund."

Det er simpelthen ikke korrekt at islamistisk terror ikke begår terrorangreb mod både kristne og andre muslimske trosretningers (f.eks. shiamuslimske) religiøse bygninger. Langt størsteparten af islamisk terror begåes netop i Mellemøsten og der har været flere terrorangreb fra sunni-muslimsk side rettet mod shia muslimer. I Egypten har de koptiske kristne i flere år været målrettet pogrom-agtig religiøs forfølgelse, der får tilsvarende europæisk højreekstremisme (al islamisk ekstremisme er højreekstremisme) til at ligne småkriminalitet og flere kirker har været under terrorangreb.

Rent faktuelt set er det simpelthen ikke korrekt, at kristne (eller jøder) er dem, der "jævnligt set" begår terrorhandlinger overfor anderledes trossamfund mens muslimer ikke gør. Religiøs intolerance er ganske enkelt langt stærkere, mere hadefuld, mere voldelig, mere undertrykkende i lande med et muslimsk flertal og magthavere og den almindelige befolkning langt mindre tilbøjelig til at tage afstand fra religiøs vold og undertrykkelse. Som du vist skrev i en anden debat om samme emne: Det er højreekstremismen, der er mest intolerant overfor non-konformitet og mest tilbøjelig til terroristisk virksomhed. Netop, og Islam har markant flere højreekstreme end kristendommen.

Hans Aagaard, Dennis Iversen, Per Torbensen, Carsten Hansen og Peter Hansen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Religiøs fanatisme, højreekstremisme, venstreekstremisme, magt-begær, pengebegær, hjernevask, stupiditet, generel utilfredshed og sikkert mere, kan få folk til at begår terror.
Nogle som "ensomme ulve" andre i organiserede grupper. Nogle med det klare mål at overleve andre med det klare mål selv at dø.

At betegne terrorister som "utilfredse mennesker" er lige én tak mere nuanceret end blot at betgene dem som "mennesker".

PS: Med hensyn til Hitler, så er det ikke givet at en optagelse på Akademiet i Wien havde betydet at han ikke var endt som folkeforfører/diktator/terrorist.

Carsten Hansen

Hvad angår denne morderen/terroristen fra Christchurch, så kan man sikkert finde frem til flere årsager til hans udåd. Uanset hvad der står i hans "manifest"

En frygt for egne og kæres fremtid.
Han er et offer for propaganda.
Han har følt sig enormt provokeret af islamismen i verden.
Han er fundamentalistisk kristen.
m.m.

Carsten Hansen

Hov ; Glemte lige at få pointen med om at det ikke behøves at være "utilfredshed med eget liv" der har været den drivende faktor. Heller ikke i denne sag.

Touhami Bennour

Biørn Pedersen
Du er ellers kendt for at være En af det kultur historisk interesserede. Exempel . I Spagnien da der var arabisk i 8 hundrede år, alle ved at alle etniske trosamfund levede side om side i fred med hinanden, Og araberne fra begyndelsen kontaktede de gamle civilisationer, Grækere og latiner og integrerede dem i deres forskning og kultur. Og til sidst skal nævnes at i Coran tales det skal beskyttes alle "hellige bøgers folkeslag". Muslimer følger nøje anbefalinger fra "Coranen",. det gør jeg også selvom jeg tro ikke på "dommedagen". Men en "hvidemand" på grund af overfladisk kenskab af det islamiske samfund, tror automatisk at alle muslimer er muslimer, og der for er han tilbøgeligt at angribe føsrt og fremmest "Moskeer". Muslimer angriber også kristne heliige steder, mem i mindre grad af muslimer., når man tage det faktiske historie..

Touhami Bennour

I øvrigt skal fordømmes og bekempes alle former for politisk ekstremism, uanset deres baggrund er deres aktion dum og unyttig, "Muslimer" er som andre folkeslag bruger mere rationelle metoder til deres udvikling. Exempler "det araabiske forår" og hvad det sker i Algeriet nu, . Det skal hele folket til. Og folket som helhed er ikke extrremist.

Runa Lystlund, Steffen Gliese, Jesper Sano Højdal og Bjørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

@Touhami Bennour
Mit indlæg til Steffen Gliese handlede ikke om fortiden, men nutiden. I øvrigt er det du skriver, lidt misvisende.

Efter datidens standarder var Andalusien mere tolerant end de omkringliggende riger, ja.... men kun i en periode. Da Almohade-dynastiet tog over efter det 12. årh., var det slut med tolerancen. Så nej, ikke i otte århundreder.

I forhold til nutidens standarder, var Al-Andalus dog stadig en højreekstremistisk våd drøm. Jøder og kristne var andenrangsborgere ved lov, uanset om de så levede i fred med deres muslimske naboer. Og så var der selvfølgelig slaveri. Kristne og jøder nød ikke same rettigheder og privilegier alene i kraft af deres religiøse tilhørsforhold, selv under Ummayade-dynastiet. Og var man hverken muslim, jøde eller kristen, ja, så var man jo nok en slave, for dem var ikke nogen respekt af.

Men du har alligevel på en måde ret, fordi det er den moderne Islam, der er den historisk mest intolerante. De mellemøstlige kristne, selvom deres antal er skrumpet, har i de seneste hundrede år oplevet mere og mere, og mere voldelig hetz, mord, forfølgelse og vandalisme end de har før. Saudi-Arabiens salafisme, samt det Muslimske Broderskab spreder en version af Islam, der fremelsker fremmedhad, arrogance, chauvanisme og intolerance. De irakiske kristne har næsten alle forladt Irak pga. religiøs vold og trusler. Selv yazidierne havde overlevet flere århundreder i Irak, men fik først deres eksistens for alvor truet da IS startede deres folkemord og slaveri-kampagne imod dem.

Disse moderne muslimske ekstremister, der er inspireret af salafismen er på mange måder ikke værdimæssigt set forskellige fra terroristen i New Zealand og f.eks de egyptere der har myrdet koptere i deres kirker. Begge vil med vold tvinge folk til at indordne sig. Èn ting er at kæmpe for at ens land ikke skal modtage særlige flygtninge eller at kristne ikke må håne profeten, et helt andet er at løse det problem ved at myrde civile pga det.

Fortiden bør hverken idealiseres eller dæmoniseres. Grunden til at jeg svare på Steffen Glieses indlæg, var at den uden nogen god grund idealiserede Islam, mens den dæmoniserede kristendommen. Jeg talte om nutiden, ikke om tiden for 1000 år siden - som selv i det mest tolerante historiske samfund, i øvrigt aldrig var ligeså tolerante som vores moderne samfund.

Og så er jeg i øvrigt helt enig i, at terroristen (eller terroristerne, hvis der var flere) i NZ's handlinger både dum og unyttig.

Svend Jespersen

@} Steffen Gliese.
Før du endnu en gang gentager dine fejlagtige påstande om, at "de (dvs. muslimer) vil afholde sig fra angreb på kirker og synagoger (men ikke på hindutempler eller andre ikke-abrahamiske religiøse steder", og at "Det er faktisk temmelig usandsynligt at netop muslimer begår terrorhandlinger i religiøse bygninger", så læs lige denne artikel først:

file:///C:/Users/R%C3%B8dbyvej%207/Desktop/A%20look%20at%20attacks%20on%20houses%20of%20worship%20over%20last%20decade%20-%20Egypt%20Independent.html

Runa Lystlund

Touhami Bennour.
Jeg har læst en del artikler om nutidens Algeriet. Vi må håbe på, at det magttomrum, der helt sikkert opstår nu, ikke resulterer i islamisme, men en friere form for samfund. Det muslimske broderskab har lagt en billet ind og Erdogan har været på "høflighedsvisit." Det bliver interessant at se hvad der sker.

Carsten Hansen

Det er lige før det er for nemt.

https://www.bt.dk/udland/selvmordsbomber-angriber-kirke

Fanatiske muslimer angriber kirker og kristne så ofte at det ikke tager lang tid at finde eksempler.
Det gør selvfølgelig ikke denne australske idiots gerninger i New Zealand hverken bedre eller værre.

Men stop dog håbløse påstande om islamisters "godhed" .
Så istedet for at at drage Islamistiske idioter ind i debatten, så burde vi koncentrere os om at tage afstand fra terror i almindelighed.

Carsten Hansen

Her er lidt fra et andet sted i verden.

https://www.document.dk/2019/01/27/eksplosion-i-katedral-paa-filippinern...

Og så tilbage til New Zealand !

Touhami Bennour

Bjørn Pedersen
Om Almmohade Dynastiet har de gjort i nord Afrika det samme, jeg har ikke læst at det var specielt mod kristne. Om muslimske Broder meget er det propaganda, Al Sisi og Saudi Arabien siger det sammre ting om Brødre, og i øvrigt de er ikke enighed i organisation. I Tunesien har opførte sig anderledes.

I Libanon, i Jordan er mange kristne der lever bedre end dengang i andalousien, og i Syrien også; hvad angår Egyptens kristne meget af det du siger er "provokationer".Egypten befinder sig i meget meget urolig sted (Israel og USA sover ikke der) Til sidst Irak, mærkeligt At Saddam Hussein skulle være imod Kristne , når man ved grundlægger Af Arabisme er selv kristne ( Michel Aflak) Irak også var på et tidspunkt mål for provokationer.

"Sebrenitza og etniske rensning" har muslimer ikke gjort. Min menig er muslimer er mere tolerante hvad angor Religion- end kristne ( i Ateismens navn). DEt det gør en som Beivik og ham fra New Zealand angriber Moskeer- "Is ellev ISIS" er som "Klux Klux Klan", det har ikke noget med Islam at gøre,og det var bekempet af muslimer også, af alle muslimer.

Svend Jespersen

@ Steffen Gliese, vedr. mit indlæg 16. marts, 2019 - 19:05

Her er et bedre link:

https://ww.egyptindependent.com/a-look-at-attacks-on-houses-of-worship-o...

Runa Lystlund

Det har i nyere tid været særligt radikaliserede personer, eller personer, der brændte ekstremt for en sag, som har begået terror. Både på højre og venstrefløjen, så som Baader Meinhof, Den Røde Brigade, Sorte September mm, Breivik, nu NZealand. Siden 9/11 og krigen i Irak, har vi set religiøse/islamistiske angreb på vestlige stater og dog har angrebene været størst på eget folk.

Vi ser nu i vestlige samfundet øget tilslutning til det yderste højre, med genklang i 1930ernes nazistiske bevægelser. Vi har tidligere kommunistiske stater som Rusland og Kina, der lukker sig omkring sig selv og bliver plutokratier. Vi ser USA, der skulle være liberalismens højborg lukke sig omkring sig selv. Vi ser Europæiske lande, der vil være rene. Muslimske lande vil også være rene. Alle vil være rene. Rene af hvad?

Vi ser politiske partier i Europa og Danmark, der næres af vesterlændingernes angst for fremmede og angst for fremtiden, når storindustrien flytter deres produktioner til billigere og billigere produktionslande og efterlader sig rygende ruiner af nu lukkede fabrikker og produktionsenheder i evig søgen efter profit. Mange har mistet deres jobs.

Når befolkningen for øje på, at nogle af vores indvandrere ikke bidrager til samfundet, af mange forskellige grunde, så flyttes fokuspunktet fra den egentlige skyldner, storindustrien, der flytter deres produktion til andre billigere lande, eller ikke vil betale skat.

Dette spirende fremmefhad bruger de mest højreorienterede partier til egen vinding. De lever af befolkningens angst for fremtiden. Befolkningen kan tilsyneladende få øje på, at storindustrien og globalistiske firmaer svigter deres ansvar og flytter tusindvis af milliarder i skattely.

Endnu mere kompliceret bliver det, når partiet som f.eks. Nye Borgerlige bruger denne angst og forargelsen over indvandreres manglende bidrag til egen fremdrift og indflydelse i samfundet for så, at støtte rigmænd og storindustrien, der har forladt landet for ikke at skulle betale skat. Samtidigt køber disse skatteflygtninge politisk indflydelse i Danmark igennem disse partier.

Disse højreorienterede partier er så med deres sprogbrug og udskamning og foragt for indvandrere, især muslimer, med til at danne grobund for både højreorienteret, venstreorienteret og religiøs fanatisme, som i ny og næ resulterer i angreb på uskyldige mennesker og som nu har resulteret i et drab på 49 mennesker.

Jeg fatter ikke, hvordan bare nogenlunde begavede mennesker lader sig narre af den slags politik.

Niels Duus Nielsen, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

PS. Det skal erindres at de kristne er araber, og tror den interesse fra Europa om krisne i mellem østen, betragter de kristne som fremmede i mellem østen, Bare roligt, de kristne arabere er de oprindelige indbygger af landene før arabere kom dertil. De arabiske muslimer har været klemt mellem Kurdere og kristne. Kurdere ville have Islam arabisk ( jeg har selv hørt sagt af kurdere) og de kristne som ville at det skal hedder arabisk, fordi de er arabere. Egypten udtales som koptere,(det er gresk navn) men på arabisk hedder "Masr" som tages fra biblen". Så de kristne er ikke religionfællere for Europa.

Runa Lystlund

Touhami Bennour.
Vi har et udtryk på mit modersmål, som lyder nogenlunde sådan.

Afstanden gør bjergene blå og menneskerne store/storslåede.

Du har været væk hjemmefra for længe.

Runa Lystlund

Touhami Bennour.
Berberne var i Afrika før araberne. Oprindelige befolkninger bliver sjældent respekteret af dem, der bemægtiger sig deres lande. Vi kan i flæng nævne, som før nævnt berbere, aboriginals, indianere, grønlændere, majoriere, diverse folkeslag i Østindonesien og m.flere.

Eva Schwanenflügel

Vi ved allerede at marginalisering og følelsen af 'udenforhed' skaber ekstremisme.
Men det burde også være evident efterhånden, at politikernes del-og-hersk strategi og syndebuk-retorik giver grobund for frygt. Og frygt fører til had.

Det er derfor vi ikke ser nogen fordømmelse fra mange vestlige politikere i tilfælde af højreekstremistisk udageren overfor muslimer.
Frygten skal endelig holdes i kog, så vælgerne stemmer som hovedløst kvæg.
Selverkendelse og ansvarlighed er ikke længere på dagsordenen.

Niels Duus Nielsen, Steffen Gliese, Ole Frank og Runa Lystlund anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Rettelse
Befolkningen kan tilsyneladende ikke få øje på, at storindustrien og globalistiske firmaer svigter deres ansvar og flytter tusindvis af milliarder i skattely.

Det hedder vist De røde Brigader.

Touhami Bennour

Det skal læse "før muslimer kom dertil" de krisne hed arabere. Det arabisk halv Ø indbyggere også hed arabere før Islam.

Touhami Bennour

Runa lystlund
Hvad ved du om. Ingen problemer mellem berbere og Og arabere. I øvrigt alle er oprindeligt berbere, der kom meget få arabere fra mellem Østen til nord afrika (og ikke Afrika som du skriver).. Nord Europa er ikke det samme som Syd eller Øst Europa.

Runa Lystlund

Touhami Bennour
"Hvad ved du om."
Ja hvad ved en kvinde?

Runa Lystlund

Touhami Bennour.
Gyldendal.
"Berbere, efterkommere af de folk, der boede i Atlaslandene i Nordafrika, da araberne i 700-t. nåede dertil med islam. Berbere er en samlende betegnelse for forskellige berberisk-talende grupper, der selv benytter andre betegnelser; se kabyler og Barbareskstaterne."

Wikipedia.
"Berber (Berbisk: Imaziɣen, ⵉⵎⴰⵣⵉⵗⴻⵏ; ental: Amaziɣ, ⴰⵎⴰⵣⵉⵗ) er en betegnelse for en oprindelig befolkningsgruppe i Nordafrika. (Ordet er fra arabisk barbari, "uciviliseret", "fremmed", oprindeligt græsk, βάρβαρος bárbaros, "fremmede", "ikke-græsk", ordet "barbar" har samme rod; på berberisk bruges: imazighen, "frie mænd", ental amazigh)

Befolkningen består i dag af mellem 55 og 75 millioner mennesker og omfatter personer, der har et af de omkring 30 berbersprog som modersmål. Sproggruppen tilhører den afroasiatiske sprogfamilie. Berberne er opdelt i flere etniske grupper som hovedsageligt er bosat i Marokko, Algeriet, Tunesien (herunder Djerba) og i Sahara. Berberne har traditionelt været bofaste agerbrugere, og de fleste berbersamfund befinder sig i bjergegnene i nærheden af Middelhavet eller i oaser. Tuaregerne i det sydlige Sahara er nomader.

Berbernes oprindelse er usikker, men de har med stor sandsynlighed udgjort den dominerende befolkningsgruppe i det nordlige Afrika fra omkring 1500 f.Kr.. Først med den arabiske indvandring i 12. århundrede blev berberne fortrængt til bjerg- og ørkenområderne. De fleste er i dag muslimer og majoriteten taler både berbisk og arabisk. Hovedparten af berberne lever i Marokko, hvor de udgør 33% af befolkningen, dernæst i Algeriet (40-45%) og resten i Tunesien og Libyen. Statistikken er behæftet med stor usikkerhed, især fordi mange nordafrikanere af berberisk afstamning betragter sig selv som arabere.

Den største etniske gruppe udgøres af kabylerne i det nordlige Algeriet. Den omfatter omkring 4 millioner mennesker og de har i høj grad bevaret deres eget sprog og kultur. Andre betydende grupper er shluh og rifkabylerne i Marokko, chaouia i Algeriet og tuaregerne i Sahara. En del af befolkningen på de Kanariske Øer nedstammer fra den oprindelige guanchebefolkning, som antages at være berberisk. Desuden findes der omtrent 3 millioner berbere i Europa, hovedparten i Frankrig og Nederlandene.

I de seneste tiår er de politiske modsætninger mellem de nordafrikanske regeringer og berberne forøget. Det er forbudt at give børn berberiske navne i Marokko."
Med venlig hilsen Runa

Runa Lystlund

Touhami Bennour. Her er en gammel, men interessant artikel om berbere fra Kristeligt Dagblad. Du kan finde den på nettet ved at slå op på berbere. Det er kun en meget lille del af artiklen. Man mener, at deres sprog er tættest på sproget nubisk, hvilket ikke er arabisk. De taler mange sprog og mange er iblandet arabisk, som tiden er gået.

"Berberne vil ikke kaldes arabere 7. august 2001, kl. 1:00 Souhail Karam
Marokkos store mindretal er muligvis et flertal - og nu vil de anerkendes fuldt ud skriver Souhail Karam fra Rabat
»Vi er ikke arabere - giv os den rigtige historie«, råbte hundreder af marokkanske berbere under 1. maj-optoget i år."

Nubien
"Nubien er i dag et område i det sydlige Egypten og det nordlige Sudan langs Nilen. Nubien var tidligere et uafhængigt kongedømme." Wikipedia.

Runa Lystlund

"De første spor efter Nubien kan føres tilbage til 3100 f.kr. og bestod af semi-nomadiske stammer, der levede af at holde geder, får og kvæg. Flere kulturer fulgte efter, og området handlede med Egypten. Egypten ekspanderede mod syd fra 1600 f.kr., og i 1520 f.kr. var hele det nordlige Nubien under egyptisk kontrol. Egypterne trak sig dog senere ud, og kongedømmet Kush blev skabt."

Touhami Bennour

Runa Lystlund
hvad vil du bruge til det du kopierer fra "Gyldendal". realitetet er der en sammenslutning af de arabiske Magreb (UMA) Union du Magreb Arabe hvis formand er Tunesisk, Der er håb efter begivinhederne i Algeriet at der kommer liv i den. Vent og ser

Touhami Bennour

P.S. Jeg fik at vide, der skal holdes topmøde af det Arabiske Liga i Tunis fra 26 til 31 mars 20019