Nyhed
Læsetid: 6 min.

Løgnenes konge

Saudi-Arabien formår gang på gang at give omverdenen indtryk af, at monarkiet bevæger sig i en mere progressiv retning. En af årsagerne er, at saudierne er blevet eksperter i at manipulere den globale offentlighed. Saudierne er blevet så gode til det, at de lader vestlige institutioner gøre det beskidte arbejde for sig
Saudi-Arabiens aldrende monark, kong Salman bin Abdulaziz al-Saud, er vendt tilbage til hoffet for at rette op på de skader, hans kronprins, Mohammad bin Salman, har forvoldt. Sådan lyder den fortælling, saudierne gerne vil have os i Vesten til at tro på efter den koldblodige likvidering af journalisten Khashoggi. Problemet er bare, at det formentlig er løgn fra ende til anden

Saudi-Arabiens aldrende monark, kong Salman bin Abdulaziz al-Saud, er vendt tilbage til hoffet for at rette op på de skader, hans kronprins, Mohammad bin Salman, har forvoldt. Sådan lyder den fortælling, saudierne gerne vil have os i Vesten til at tro på efter den koldblodige likvidering af journalisten Khashoggi. Problemet er bare, at det formentlig er løgn fra ende til anden

ALEXANDER NEMENOV

Udland
25. marts 2019

I den saudiske hovedstad Riyadh er Saud-klanen i færd med at forme en helt ny fortælling om kongeriget. Det sker oven på det ramaskrig, som fulgte efter mordet på journalisten Jamal Khashoggi på den saudiske ambassade i Istanbul sidste år.

Den nye fortælling lyder nogenlunde som følger:

Den gamle kong Salman bin Abdulaziz al-Saud var for nogle år siden blevet for træt og udmattet af intrigerne, sladderen og magtens byrde i sit palads.

I stedet for at mægle mellem kongerigets klanledere, imamer og prinser ville den 83-årige konge hellere bruge sit livs vinter ude af rampelyset og kunne nyde de sidste solnedgange bag Rødehavet. Derfor overdrog han magten til sin energiske og ambitiøse søn, den unge kronprins Mohammad bin Salman, i 2015.

Men intet gik som ventet.

Kronprinsen viste sig at være for umoden, uerfaren og impulsiv til at sidde på tronen.

Han opførte sig uforsvarligt og hensynsløst ved at indlede en krig i Yemen, ignorere præsteskabets krav om mere religion i det offentlige, fremmedgøre kongerigets prinser ved at centralisere magten på egne hænder og ved at slå kritikere som journalisten Jamal Khashoggi ihjel på fremmed jord.

På få år var den unge kronprins Mohammad bin Salman ved at sætte hele det arabiske kongeriges internationale omdømme på spil.

Nu er den aldrende konge imod sin vilje tilbage i paladset for at rette op på skaderne. Trods sin høje alder, svigtende helbred og ønske om at komme ud af rampelyset, er kongen nu trådt frem i forreste geled for kongerigets skyld.

I et forsøg på at genoprette Saudi Arabiens prestige har den gamle kong Salman ini Abdulaziz al-Saud ifølge The Guardian angiveligt fravristet den ustyrlige søn, kronprins Mohammed bin Salman, sin autoritet.

I et forsøg på at genoprette Saudi Arabiens prestige har den gamle kong Salman ini Abdulaziz al-Saud ifølge The Guardian angiveligt fravristet den ustyrlige søn, kronprins Mohammed bin Salman, sin autoritet.

Valery Sharifulin

I forsøget på at genoprette Saudi-Arabiens prestige har den vise kong Salman ifølge britiske The Guardian angiveligt fravristet den ustyrlige søn hans magt.

»Der er blot et lille problem i denne fortælling fra Riyadh, som florerer i vestlig presse i disse dage: Det er det rene sludder! Det hele er baseret på anonyme kilder,« siger Kristian Ulrichsen, forsker ved Rice Universitys Baker Institute og en af de førende Saudi-Arabien-eksperter, til Information.

»Kronprinsen er jo mere magtfuld end nogensinde, og kongen står 100 procent bag sin kronprins. Kong Salman ser stadig sønnen som tronarvingen, og der er overhovedet intet, der tyder på, at kongen har skiftet mening. Jeg forstår simpelthen ikke, at aviser som Guardian hopper med på den, må jeg indrømme.«

Nyttige idioter

Professor Madawi al-Rasheed, en respekteret forsker ved London School of Economics med rødder i Saudi-Arabien, langer også ud efter den vestlige presse. I sin seneste artikel med overskriften »Saudierne lyver« i magasinet London Review of Books, gennemgår hun en række eksempler, hvor det er lykkedes saudierne at føre vestlige journalister bag lyset.

Hun advarer om, at saudierne – og specielt kronprinsen – er mestre i at manipulere de globale medier.

»Hvad er hemmeligheden bag de seneste artikler om kongens angivelige degradering af kronprinsen? Hvem står bag dem? Hvad er formålet med disse rygter? Skal de vise, at kongen stadig er i kontrol,« spørger hun på sin twitterprofil.

Tager man fortællingerne fra Riyadh for gode varer, fristes den internationale offentlighed til at tro, at det saudiske regime har lært af sine fejl, og at monarkiet nu bevæger sig i en mere progressiv retning, selv om det på ingen måde er tilfældet.

Saudiske dissidenter i udlandet bliver stadig kidnappet, studerende overvåges, og aktivistiske kvinder fængsles, torteres og dømmes for spionage uden fair rettergang. Intet har ændret sig siden Khashoggi-affæren, med undtagelse af fortællingerne fra Riyadh, som får lov at florere i vestlig presse.

Forskerne Kristian Ulrichsen og Madawi al-Rasheed er ikke de eneste, der kritiserer dækningen af Saudi-Arabiens interne royale affærer.

Michael Stephens, forsker ved Royal United Services Institute for Defence and Security Studies, understreger, at det er et stort problem, når journalister bringer historier baseret på anonyme kilder i det saudiske hof. I Saudi-Arabien er magten nemlig koncentreret i en så lille indercirkel bestående af en håndfuld mænd, at det er umuligt at få bekræftet noget som helst, mener Stephens.

»Dem, der ved noget i Saudi Arabiens magtelite, holder utroligt tæt med oplysninger. Du kan intet få ud af dem. Det er regel nummer et i Saudi-Arabien, og det er vigtigt at minde sig selv om det, inden man konkluderer noget som helst på basis af sladder i det saudiske hof som i Guardians tilfælde,« siger Michael Stephens til Information.

Stephens vil derfor ikke afvise, at de seneste anonyme kilders ’læk’ til vestlig presse er en helt bevidst taktik fra Saud-klanen, der har til formål at polere kongedømmets prestige efter mordet på Khashoggi. Ved at give spalteplads til anonyme kilder, der påstår, at der er interne stridigheder i Saud-klanen, kan den vestlige presse ende med at agere nyttige idioter, der spreder saudisk propaganda.

»Der er helt klart nogle uenigheder i den royale familie, men de seneste fortællinger er faktisk med til at beskytte både kongen og kronprinsen fra kritik. Det er mere sandsynligt, at der er tale om kontrollerede læk fra Saud-klanen, som selv store aviser sluger råt,« siger Stephens.

Rebranding

Historien om, hvordan saud-klanen manipulerer vestlig presse, er blot et symptom på et større problem. Kort efter kronprins Mohammad bin Salmans de facto-magtovertagelse i Saudi-Arabien iværksatte Riyadh en massiv kampagne og forøgede den økonomiske støtte til vestlige eliteuniversiteter og institutioner såsom Cambridge, Harvard, og MIT.

»Deres støtte er alle vegne, men ingen kender omfanget, virkningen og effekten af støtten,« indrømmer Michael Stephens.

Noget andet er saudiernes ansættelse af amerikanske og europæiske konsulent- og PR-virksomheder, som har til opgave at pleje kongerigets image i vesten. Så sent som i sidste uge hyrede Saudi-Arabien den New York-baserede virksomhed KARV Communcations til at forbedre kongedømmets omdømme.

Britiske, amerikanske og europæiske virksomheder som McKinsey & Company, Freud, Vice, Gladstone Place, Gibson Dunn, Harbour Group, Glover Park Group, og BGR Group udfører opgaver for Saudi-Arabien eller har gjort det de seneste år.

I nogle tilfælde har virksomhederne været direkte impliceret i at give saudierne oplysninger, der er blevet brugt mod landets egne borgere. Den 20. oktober sidste år publicerede The New York Times en artikel om McKinsey & Company, som havde udarbejdet en rapport til saudierne, der resulterede i, at tre saudiske systemkritikere enten blev anholdt eller fik nogle af deres familiemedlemmer smidt i fængsel.

I øjeblikket er PR-virksomheders arbejde for Saudi-Arabien det helt store samtaleemne i Washington. Til gengæld har Saudi-Arabiens brug af europæiske konsulenter og PR-virksomheder endnu ikke fået stor opmærksomhed.

»Det er der en god forklaring på,« siger Kristian Ulrichsen.

»I USA er PR-virksomhedernes arbejde gennemskueligt, fordi loven siger, at de skal registrere deres kunder. Men det er et større problem i London og Bruxelles, hvor der er en stor mangel på gennemsigtighed. Her kan de fleste virksomheder køre deres aktiviteter i det skjulte. Ingen ved reelt, hvor meget arbejde der udføres for Saudi-Arabien i EU.«

Store udfordringer forude

Om det er vestlige konsulentvirksomheder og spindoktorer, der står bag Riyadhs seneste charmeoffensiv i Vesten med blandt andet ansættelsen af den engelsktalende prinsesse Reema bint Bandar al-Saud som ambassadør i Washington, er uvist.

Reema bint Bandar al-Saud er datter af den magtfulde Bandar ’Bush’ Sultan al-Saud, den tidligere saudiske chef for efterretningstjenesten, som stadig har tætte forbindelser til Bush-familien. Forsker Michael Stephens siger, at Riyadh i øjeblikket gør alt for at vise en balanceret side af Saud-klanen i deres forsøg på at genoprette respekten i det internationale samfund oven på Khashoggi-affæren.

»2019 bliver et år med massiv rebranding for Saudi-Arabien. Selv Bandar ’Bush’ bin Sultan, som har gemt sig fra offentligheden i snart 18 måneder, er blevet tvunget ud af sit skjul for at charmere Vesten og vestlig presse med sit engelsk,« siger Michael Stephens.

Hvorvidt det lykkes Riyadh at forbedre kongerigets omdømme gennem kontrollerede læk, engelsktalende embedsmænd og massive oliepenge til vestlige institutioner, virksomheder og spindoktorer, er svært at forudsige.

Kristian Ulrichsen er ikke sikker på, at penge kan redde Saudi-Arabien inden for en overskuelig fremtid. Den største udfordring er, at den gamle kong Salman fortsat insisterer på, at sønnen Mohammad bin Salman skal blive hans efterfølger.

»Sagen med kronprins Mohammad bin Salman er, at han trods sit personlige venskab med Donald Trump og dennes svigersøn og toprådgiver, Jared Kushner, er en dybt foragtet figur blandt amerikanske embedsmænd i CIA, Pentagon og udenrigsministeriet. De mener, at han er en kilde til ustabilitet. Spørgsmålet er, hvad der sker, når Trump er væk om to eller seks år. Jeg tror, at Saudi- Arabiens rigtige problemer stadig ligger forude,« siger Kristian Ulrichsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Betalt publicity=fake news! Løgnere og mordere er vore dages "kendisser"! Money talks=skandaløst!

Per Christiansen

En positiv side effekt af grøn omstilling, må være at man får begrænset indflydelsen/ magten fra saudi.

Må jeg bede om en høflig og mere respektfuld tone i omtalen af Saudi.

Saudi er faktisk et land, der er udvalgt til at tale kvinders sag i FN. Desuden har den danske udenrigsminister samt kronprinsparret har været på officielt besøg i Saudi. Og al dette ville vel ikke ske, hvis ikke Saudi og dens fornemme kongelige højheder ikke er prominente personer.

Kilde: http://nyheder.tv2.dk/udland/2017-04-25-saudi-arabien-udvalgt-til-at-tal...

https://www.dr.dk/nyheder/politik/udenrigsminister-om-kronprinsparret-i-...

Tommy Clausen, Benny Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Peter Beck-Lauritzen, David Zennaro, Harald Strømberg, Torben K L Jensen, Jesper Sano Højdal og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Kære Gert Romme
Har du spist noget forkert?

Carsten Hansen

Endnu en "Failed state".

Dem er der mange af på de breddegrader.

Touhami Bennour

Jeg kan ikke se nogle løgne . Det er ingen forskel hvad DE Gule veste siger om Macron og hvad der står her. "aT nyde solgang for en man som ham og undgår intriger er klog". intet om politik kun personlig interesser. Jeg blev ikke kloger af det.
Politisk er det meget at sige , gongeriget er vigtig magt faktor for USA. Hvis USA kunne klare Saddam Hussein, kunne også klare kongen , men Amerikaner gør ikke noget, har de ret? jeg synes Trump er ikke bedre , der laver finansielle kontrakter med Saudi Arabien,. Det siger kongres medlemmer.

Peter Beck-Lauritzen

TB; hvad sagde kronprinsen om mordet i Istanbul i første omgang! - i anden omgang! - i tredie omgang, osv. LØGNE, intet andet! Saudi er et land, hvor ingen foretager sig noget, ref. pressen og medierne, uden kronprinsens viden og accept. Og at kongen er retur, tjahh, - her er der for mange spin- PR-bureauer involveret, så her er løgnen igen på en fremtrædende plads=fake news. Jeg tror kilde-kritisk holdning her, er på sin plads. At USA/Trump ikke gør noget; ja, historisk afregnes olie i $, og så længe $ er afregningsenheden for olie, er USA forpligtet til at beskytte Saudi og derfor gør USA intet (her får de sikkert lidt tiltrængt valuta retur fra Kina, tilligemed!). Sanktioner og boykot Saudi (og det er Saudi ligeglad med, da 80% af olien sendes til Fjernøsten!).

Flemming Berger

Jens J Pedersen. Jeg opfatter Gert Rommes replik som ironisk og grænsende til det sarkastiske.

Egon Stich, Tommy Clausen, ingemaje lange, Benny Larsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Generelt er ligemeget hvad sker i den arabiske verden, de er dømt på forhånd i disse tider men jeg er sikker på de kommer over, historien viser det.
Jeg er af arabiske oprindelse, og jeg ved af erfaring, jeg blev arresteret i min ungdom jeg siger ikke tortureret men mishandlet af nogle i partiet, men uden presidenten godkendelse, og blev løsladt bagefter. Alt kan sker i et et mands styre, eller diktatur. Findes altid nogle tror kan få belønning efter. Jeg siger ikke at kronprinsen er uskyldig, men der er ingen beviser mod ham. de mangler at han givet godkendelse (det kan bevise) til mordet på Kashoggi.. Det skal være godkendelse og det er
der ikke.
Jeg tror at saudi arabien Vil forandre sig til en moderne stat. Problemet det drejer sig for kron prinsen at skite konge styret, det bliver arveligt som i Vesten og ikke som før hvor grundlæggeren af landet Kong Abdul Aziz skal være den enlig fader. det der kron prinsen gør er han er søn af kong Salman, og hvis han bliver kong bliver han søn af kong Salman ,,. Jeg ved ikke om det vil lykkes for ham, for har skabt mange modstander.. Men rolig , Sudi Arabien kommer ud af de vanskeligheder før eller siden.

"Saudierne er blevet eksperter i at manipulere den globale offentlighed".
Nja de er ligesom Israel og USA og mange andre i vesten eksperter i propaganda. Men at påstå at den globale offentlighed er forblændet af deres propaganda ( og ikke kun mainstream og massemedierne) er vel det samme som at påstå, at Israel pga. deres propaganda nyder stor støtte rundt om i verden. Vi ved godt, hvad der sker i både Saudi Arabien og Israel. Ja mange af os ved endda godt, hvad der sker i Kina. Og det selv om samtlige vestlige ledere løber i røven på dem alle tre.

Touhami Bennour

Den næste og endelig kamp bliver mellem klima forkempere og Fossile produktion, om end de kommer fra USA. Udover det er andre risici: 1) for verdens krig om energie som i begyndelsen af i de første af århundert; behov for olie i verden forandre ikke bare fordi USA producere mere "olie" som er dyrt at pompe og forurene klima mere. DE er pessimiste prognose, men andre statistikker siger at der er olie til 300 år forbrug. I hvert fald Arabere har at gå fra "intægter fra olie" til kapitalistisk produktion". Marx har ret i at det kapitalisisk system- er det høgeste i vor tid. Arabere befinder sig i et "rente kapitals" System. Nogle arabisk lande var heldig at de har haft Olie men nu skal det over til Kapitalistiske produktion.. Ulykker til arabere begynde med "opdagelse af Amerika " og så koloni tiden i det 19 århundert, hvor vesten udnyttede groft billig arbejdes kraft og natur ressoucer i de arabiske lande. Den vesten har ikke en gang prøvet at introducere kapitalismen i disse lande.Måske vidst selv ikke noget om det dengang.

Nu skal arabere selv til at gøre det.

Kapitalen er ligeglade om de får blod på hænderne, pengerne han jo vaskes hvide....