Læsetid: 7 min.

New Zealand-angreb fordømmes på den radikale højrefløj, men motivet kaldes ’en sund reaktion på objektive fakta’

Fredagens moské-angreb i New Zealand var det mest drabelige udslag af højreradikal terror i årevis. Men de højreradikale teorier, som gerningsmanden selv henviser til i sit manifest, er udbredte på den radikale højrefløj, hvor mange deler opfattelsen af en nødvendig nærtforestående borgerkrig for at undgå den vestlige civilisations undergang
Ideen om ’den store udskiftning’ og forventningen om en kommende borgerkrig er blandt andet udbredt blandt højreradikale bevægelser.

Ideen om ’den store udskiftning’ og forventningen om en kommende borgerkrig er blandt andet udbredt blandt højreradikale bevægelser.

Ahmed Gomaa Xinhua / eyevine

20. marts 2019

Da den 28-årige Brenton Tarrant fredag skød og dræbte 50 mennesker i to moskeer i byen Christchurch, New Zealand, og sårede mindst lige så mange, handlede han efter eget udsagn på egen hånd.

Han var ikke tilknyttet nogen bevægelse eller organisation, men det 74 sider lange manifest, han på forhånd havde lagt ud på internettet som begrundelse for massakren, er fuldt af referencer til teorier, begreber og narrativer, der er almindelige på den radikale højrefløj.

Selve manifestet har titlen ’Den store udskiftning’, som er et udbredt begreb i det højreradikale miljø, og som er blevet populariseret af den franske forfatter Renaud Camus i en bog af samme navn.

Begrebet dækker over en opfattelse af, at den demografiske sammensætning i den vestlige verden med tiden vil ændre sig drastisk som følge af indvandring og relativt højere fødselsrater blandt herboende familier med ikkevestlig baggrund.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Alvin Jensen
 • Gert Romme
 • Torsten Jacobsen
 • ingemaje lange
 • Ervin Lazar
 • Carsten Mortensen
 • Steffen Gliese
 • Frede Jørgensen
 • Eva Schwanenflügel
 • Erik Karlsen
 • Bjarne Bisgaard Jensen
Alvin Jensen, Gert Romme, Torsten Jacobsen, ingemaje lange, Ervin Lazar, Carsten Mortensen, Steffen Gliese, Frede Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Erik Karlsen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Frede Jørgensen

Kristoffer Trolle

Stråmand? Hvad adskiller Generation Identitær fra andre højreradikale?

Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Carsten Mortensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er så idiotisk en tankegang, at man skulle tro, de pågældende aldrig har gået i skole.

Bent Gregersen, Alvin Jensen, Frede Jørgensen, Carsten Wienholtz, Alex Bach Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

I Frankrig har flere terrorbegivenheder skabt stort politiopbud og undtagelsestilstande.
Det har skabt en teori om, at en følge af flere terrorhandlinger over kort tid ville skabe borgerkrigslignende tilstande, fordi politi og militær ville bliver overbelastede og situationen ville komme ud af kontrol.
Man ser for sig gule veste med våben i hånd "hjælpe" staten med modstanden.

Vi nødsages til realistisk at se virkeligheden i øjnene og være forberedte, så højreekstremisters morderiske aktioner undgåes. At fornægte problemet og lukke øjnene for situationen er farligt.
Der er brug for det modsatte - dialog og samarbejde.

Alvin Jensen, Karsten Lundsby og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Rune Christensen

Hvad jeg finder frustrerende er at hvis man har udvist en interesse for politik og gaming, så bliver man konstant bombet af Youtubes algoritmer med dette lort.

Torsten Jacobsen

Frede Jørgensen,

Radikaliserede individer kan blandt andet genkendes ved en manglende evne til at se nuancer - såkaldt 'sort/hvid'-tænkning. Ligesom en udpræget mangel på evne til at overskue og/eller anerkende komplekse årsagssammenhænge ofte resulterer i en tiltrækning mod stadig mere kategoriske og entydige forklaringsmodeller.

Forklaringsmodeller som - deres indlysende mangler til trods - det radikaliserede individ over tid 'investerer' så stor en del af egen selvforståelse i, at enhver modsigelse opleves som 'kætteri', ligesom ethvert ikke let afrysteligt tegn på mangler i forklaringsmodellen 'bekæmpes' intrapsykisk via anvendelse af i den psykologiske og filosofiske litteratur særdeles velbeskrevne metoder (læs f.eks. her: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_cognitive_biases).

Står ovenstående nogenlunde til troende - hvilket jeg nok vil mene det gør - så vil jeg invitere dig til at læse dit retoriske(?) spørgsmål til Kristoffer Trolle igen..se om du kan spejle dig i det?

Er dit spørgsmål ikke blot retorisk, men derimod et udtryk for en egentlig undren, så vil jeg anbefale dig at læse Mathias Hee Pedersens artikelserie om 'de identitære' lige her:
http://www.eftertrykket.dk/2018/05/13/hvem-er-de-identitaere-og-hvordan-...

Er man ikke tilfreds med Mathias Hee Pedersens fremstilling, så er han endda så venlig i sit afsluttende afsnit af artikelserien at henvise til adskillige 'primærkilder'.

Bent Gregersen, Alvin Jensen, Søren Ferling og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Kristoffer Trolle,

Det er let nok at råbe 'stråmand'. Kan du give et eksempel eller to, sådan lige til husbehov?

Jeg ledte forgæves i den artikel du linker til, men desværre synes den ikke meget bevendt. Ironisk nok bekræfter den i det store og hele den grundlæggende påstand i Mathias Hee Pedersens nærværende artikel:

"Vi ved endnu ikke, om Brenton Tarrant handlede alene i Christchurch, men vi ved, at mange deler de grundideer, som han selv siger drev ham til at begå massemord."

Alvin Jensen, Frede Jørgensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Frede Jørgensen
Identiære kalder sig højrenationale. Jeg har læst lidt om dem og af dem, fordi jeg ville vide hvad de stod for.

Morten Uhrskovs udsagn er altid fremmedfjendske og splittende. Jyllands-Posten har de mest racistiske blogfølgere efter, at Berlingske lukkede sine kloakblogs. Rasmus Paludan er en rendyrket idiot med sine Koranafbrændinger. Lad Rasmus Paludan dog for pokker stå og råbe røv, hvis han har lyst. Manden er juristudannet og over 30, han er voksen og ved hvad han gør. Jeg mener ikke han behøver nogen politibeskyttelse. Han må være sig sit ansvar bevidst som medborger. Jeg ville ikke sige, at han har fortjent tæsk, men han har selv skaffet atmosfæren, hvis han fik nogen.

Identitære er forskellige, men de har også noget til fælles, de er meget højrenationale. Hvis du tager Kasper Støvring, så er han yderligere nationalromantiker. Han er efter min mening nok den, der udtrykker sit fremmedhad mest "raffineret" af de tre og måske den, der flytter flest vælgere mod Nye Borgerlige og til det højrenationale med sin tilsyneladende kultiverede adfærd. Han skriver nemlig godt.

Steffen Gliese, Alvin Jensen, Curt Sørensen, Frede Jørgensen, Herdis Weins, Carsten Wienholtz og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Mads Jakobsen

En grundig gennemgang af grupperinger og de udbredte tankefigurer, som "white replacement," den vestlige civilisations undergang pga. for lav fødselsrate og indvandrernes manglerne assimilation m.m. som leder til højreorienteret terror.

Kan man forstille sig at information laver en lignende analyse af islamisk terror? Af tankefigurer som Koranens perfektion, Muhammeds voldelige eksempel, Jihad som den direkte vej til himmelen, og den almindelige tro på at vesten, kollektivt, er skyld i alt dårligdom her i verden?

Nej, det kan man nok ikke.

Aaaaany way, de højreradikale, hvar? De tror at vestens eliter hader den hvide underklasse og holder hånden over muslimer. Pft. Ren paranoia.

Frede Jørgensen

Det er et retorisk spørgsmål til Trolle!

Forøvrigt indgår både DF og NB, i kategorien, højreradikale!

Curt Sørensen

Det minder mig om Sørine Gottfredsens forsøg på i sin tid at bortforklare Breiviks massemord. Hun kunne ikke benægte fakta, men forsøgte i sin 'forklaring' alligevel at sno sig udenom.

Søren Ferling

"Ideen om ’den store udskiftning’ og forventningen om en kommende borgerkrig er blandt andet udbredt blandt højreradikale bevægelser."

Idéen om organiseret 'udskiftning' fremmes især af FN, som kalder det 'replacement migration'.

En kommende borgerkrig tales der om i nogle kredse, som ikke nødvendigvis er højreorienterede, hvad man nu end lægger i det begreb. Højre-venstreskalaen er vist ikke anvendelig i vor tid.

Jamen har vi ikke en kulturkamp , og som formulerer en strategi, som er stop for muslimsk indvandring, begrundet i muslimsk kultur er vanskelig foreneligt med europæisk emancipation, i særdeleshed kvinde-emancipation . Uheldigvis er historien også sådan , at denne religion prædiker, at frafald eller omvendelse til f.eks.kristendommen er hjemfalden til dødsstraf. Samt at man igennem.gerninger må gøre sig fortjent til Guds kærlighed. Noget vi måske svagt endnu husker fra katolicismen i forne tider herhjemme.
Den byder også på stærk modstand imod kritik og reform, og så er der det, at frit demokrati i et muslimsk land mangler verden endnu at se, senest ser vi de skræmmende spor fra Tyrkiets demokratiske kuldsejling..
Jeg forstår disse unges modvilje og legitime behov for at ytre sig og kæmpe imod en fremtid som minoritet i eget land; for desværre er demografiske data og beregninger ikke til diskussion, omend demografi naturligvis bygger på status quo antagelsen, altså fremskriver en nutidig situation Denne kan og vil altid ændre sig, netop kva kvindens frisætning fra fødemaskine og husmor f.eks. til uddannelse og et arbejdsmarked, som et konservativt præstestyre imidlertid modsætter sig, jf Saudi-Arabien Iran eller Tyrkiet. Derfor også må vi forsat skærpe tilsyn med imamer og penge udefra til moskeer, våge over muslimske "friskoler", og modsætte os gifteimporten af helt unge fra ortodokse islamistiske kredse og lande. Det sidste er også en bitter pille for alle liberale, men nødvendig fordi det er gift for integrationen til danske/ europæiske værdier. Hvis nærværende læser altså giver en pind herfor?
Identitære er kommet for at blive og kan og skal ikke forøges tiet ihjel og dømt "ikke stuerene"! Historien fortæller jo klart, at det IKKE letter trykket fra reelle problemstillinger, snarere stiger trykket - Indtil bristepunktet indtræder...

Summa summarum, "kæmp for alt hvad du har kært , dø som så det gælder" gælder vel stadig, hvis man vil kæmpe for et dansk fællesskab?

Hvis alle nationer havde passet deres egne sager og ikke eksporteret deres ulykker og udøvet deres griskhed, ville vi undgå denne globale stammekrig. Desværre er det forsent.

René Arestrup

@Niels Jakobs
Ingen tvivl om at vi på mange måder befinder os midt i en kulturkamp og at vi selvsagt er nødt til at ruste os på en ny globaliseret virkelighed.
Men det behøver vel ikke nødvendigvis føre til direkte konflikt eller krig.
Det er karakteristisk, at religiøs/kulturel ortodoksi ofte afføder modsatrettet psykologisk ortodoksi, som blot er en anden form for radikalisering. De identitære er et udmærket eksempel.
Men som saglige Nietzsche anførte, er der ingen mennesker, der ER, men kun i vorden - altså konstant foranderlige i et samspil med alle erkendte og ikke-erkendte vilkår i livet.
I den forstand er der absolut ingen grund til at blive skinger eller male fanden på væggen.

Ib Gram-Jensen, Frede Jørgensen, Steffen Gliese og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Verden er større end Islamiske lande. Man vil fremskrit og fælleskab i disse lande ( der islamiske lande). De fleste arabiske lande ligger helt ned i ruiner ( Irak, Syrien, Libyen) og det skyldes indblanding udefra, det er det . de tænker på nu. Nyt håb sætter jeg i Algeriet, hvis det går som folk ønsker, kan det bliver en interessante affaire. Algeriet kunne forvandle hele den arabiske verden og kan man altså tale med om Velstand og fælleskab. Vent og ser.

Mads Jakobsen

"De fleste arabiske lande ligger helt ned i ruiner ( Irak, Syrien, Libyen) og det skyldes indblanding udefra"

For det første, det lande var diktatoriske bæhuller inden vesten gik ind i dem. Det er utroligt at alt hvad vesten gør, eller undlader at gøre, pådrager os et større ansvar for andre lande end de har for sig selv, og det er komplet uforeneligt med ideen om at vi er alle er lige.

For det andet, hvis dét at påstå at muslimers integration i vesten fungere dårligt, fører til højre orienteret terror, så er påstande om at vesten er ansvarlig for alt ondt i verden noget der fører til muslimsk terror... for det kan godt være I fordømmer Islamistisk vold, men det lyder som om I synes at det er ’en sund reaktion på objektive fakta.’

Touhami Bennour

Ingen indblanding. Alle sige det, også regeringer. Hvert folk skal løse sin egne problemer selv.
Jeg er imod alt Terrror. og det er en sag for Ep.. Og Algeriet bliver ingen indblanding. alle er ening om.

@Frede:
Den der først lugte fisen kan, det er fisens rette ejermand!

Matthias's skriv kommer i skyggen af NZ terroren, måske fordi Matthias forsøger at opnå tyngde derfra i sin fordømmmelse af IDENTITÆRE, og så at sige vil slå disse i hartkorn med terroristen i NZ og andre voldsparate højreekstremister. Flere læsere synes også at gå på den limpind - du gør da! Herpå følger du trop med at sværte mine betragtninger til med et skældsord mod mig; DNSB!
Nå men, hvordan har du det så med at jeg kalder dig stalinist, fordi du stiller dig forstående overfor Enhedslistens synspunkter? Nej vel, det går ikke? Eller hvad, Frede?