Baggrund
Læsetid: 7 min.

New Zealand-angreb fordømmes på den radikale højrefløj, men motivet kaldes ’en sund reaktion på objektive fakta’

Fredagens moské-angreb i New Zealand var det mest drabelige udslag af højreradikal terror i årevis. Men de højreradikale teorier, som gerningsmanden selv henviser til i sit manifest, er udbredte på den radikale højrefløj, hvor mange deler opfattelsen af en nødvendig nærtforestående borgerkrig for at undgå den vestlige civilisations undergang
Ideen om ’den store udskiftning’ og forventningen om en kommende borgerkrig er blandt andet udbredt blandt højreradikale bevægelser.

Ideen om ’den store udskiftning’ og forventningen om en kommende borgerkrig er blandt andet udbredt blandt højreradikale bevægelser.

Ahmed Gomaa Xinhua / eyevine

Udland
20. marts 2019

Da den 28-årige Brenton Tarrant fredag skød og dræbte 50 mennesker i to moskeer i byen Christchurch, New Zealand, og sårede mindst lige så mange, handlede han efter eget udsagn på egen hånd.

Han var ikke tilknyttet nogen bevægelse eller organisation, men det 74 sider lange manifest, han på forhånd havde lagt ud på internettet som begrundelse for massakren, er fuldt af referencer til teorier, begreber og narrativer, der er almindelige på den radikale højrefløj.

Selve manifestet har titlen ’Den store udskiftning’, som er et udbredt begreb i det højreradikale miljø, og som er blevet populariseret af den franske forfatter Renaud Camus i en bog af samme navn.

Begrebet dækker over en opfattelse af, at den demografiske sammensætning i den vestlige verden med tiden vil ændre sig drastisk som følge af indvandring og relativt højere fødselsrater blandt herboende familier med ikkevestlig baggrund.

I løbet af kort tid skulle den etnisk-europæiske befolkning således komme i mindretal, og det vil, ifølge tilhængerne af denne teori, betyde enden på den vestlige civilisation.

Den konklusion forudsætter, at befolkningsgrupper med ikkevestlig baggrund aldrig vil blive vestlige – uanset hvor velintegrerede de er, og hvor mange generationer de end måtte have boet i Vesten.

Som mange har påpeget, er teorien blot en retoucheret version af en udbredt nynazistisk konspirationsteori kendt som ’hvidt folkemord’.

I sit manifest veksler Brenton Tarrant da også i flæng mellem begge begreber. Teorien om hvidt folkemord tilskrives typisk den amerikanske nynazist David Lane. Lane står bag remsen: »Vi må sikre eksistensen af vort folk og en fremtid for hvide børn,« der i årevis har været en central komponent i nynazisters og hvide nationalisters ideologi, og som også citeres i manifestet.

En grundtanke for den identitære bevægelse

Den højreradikale identitære bevægelse har ligeledes gjort ideen om den store udskiftning til et af dens kernebegreber. Den identitære bevægelse er en fællesbetegnelse for en ny strømning af højreradikale bevægelser, der er opstået i det 21. århundrede.

I USA er de identitære repræsenteret i alt-right-bevægelsen, mens den dominerende bevægelse i Europa hedder Generation Identitær. Den identitære bevægelse er en spraglet strømning, der består af mange forskelligartede bevægelser, hvoraf nogle er mere yderliggående end andre.

Fælles for dem alle er dog, at de abonnerer på teorien om den store udskiftning, som former hele deres politiske verdensbillede.

I Charlottesville marcherede alt-right-bevægelsen taktfast til sloganet: »I får ikke lov til at udskifte os«, mens Generation Identitær har gjort »stop den store udskiftning« til et af deres primære slogans.

Det er ifølge teoriens højreradikale tilhængere ikke nok at stoppe al immigration til Vesten. Den herboende ikkevestlige befolkning må – ad den ene eller den anden vej – forlade de vestlige lande, da de alene i kraft af deres højere fødselsrater ses som en eksistentiel trussel mod Vesten. Samtidig skal det ske inden for en meget kort tidsramme.

»Vi er i en kamp mod tiden,« lyder det således fra den danske Generation Identitærs talskvinde, Aurelija Aniulyte, i et interview med Zetland sidste år. Hun mener, hun tilhører den sidste generation, der stadig kan nå at gennemføre de nødvendige tiltag for at redde Europa.

Borgerkrigsfantasier

I det højreradikale miljø har man set et skift væk fra gademilitarisme og mod såkaldt metapolitisk aktivisme. Tanken er, at realpolitikken determineres af nogle socialt og kulturelt definerede rammer for, hvad man kan diskutere politisk, og hvordan det diskuteres.

Ved at rykke disse rammer mener de identitære, man kan åbne for en politik, der muliggør etnisk diskriminerende lovgivning, som det eksempelvis lød i et debatindlæg om burkaforbuddet i Kristeligt Dagblad i sommer.

På det seneste har man dog set tegn på et opgør med denne strategi. I en nyligt udgivet artikel på det europæiske identitære forlag Arktos’ hjemmeside kan man f.eks. læse, at det hvide folkemord er uundgåeligt, medmindre de højreradikale er klar til at »skifte fra forsvar til angreb« og »fysisk forsvare deres områder«.

I identitære kredse taler nogle altså åbent om en snarlig fysisk konfrontation. Mange identitære har for længst opgivet tanken om, at det vil være muligt at slippe af med muslimer i Vesten ad parlamentarismens vej.

De forbereder sig derfor på en etnisk borgerkrig, som de ser som den eneste begivenhed, der vil radikalisere Vestens indbyggere tilstrækkeligt til at træffe de nødvendige beslutninger.

En af den identitære bevægelses primære inspirationskilder er den nyligt afdøde forfatter, Guillaume Faye. Faye advarede i sine bøger mod »raceblanding« og talte for etnisk udrensning. I Fayes skrifter står det eksplicit, at den parlamentarisk-demokratiske vej har spillet fallit, og at hvide europæere står over for en uundgåelig »racekrig« – en »total krig uden nåde« hvor højreradikale kræfter bør være klar til at angribe »som en kobra«, så snart chancen byder sig.

Den slags voldsfantasier, ofte udløst af et forventet samfundskollaps, er ret almindelige i den identitære bevægelse og deles af mange af strømningens etablerede foredragsholdere og forfattere. Der er dog nogle, der er mere afventende, heriblandt den svenske identitære aktivist, Christoffer Dulny:

»Det forrige valg fortæller os, at svenskerne ikke for alvor føler, at Sverige er ved at udvikle sig til Mad Max i den nærmeste fremtid, selv om jeg sommetider personligt ville ønske det. Det ville være ret fedt.«

Dulny giver her udtryk for en holdning, som man i kommentarspor og debatter ser mange identitære give udtryk for: Borgerkrigen er ikke noget de frygter – det er noget de længes efter, selv om de vurderer, at man i den aktuelle situation bør slå koldt vand i blodet.

På vej ind i mainstream

Når man læser de mange analyser af Tarrants manifest, der fokuserer på referencerne til internetkultur, kan man nemt få det indtryk, at den radikale højrefløj mest består af isolerede, forstyrrede enkeltindivider, der skriver anonyme beskeder til hinanden i internettets mørkeste afkroge.

Men over det sidste årti er højreradikalismen blevet en etableret international bevægelse med egne medier og forlag, konferencer og events, og i flere tilfælde er de brudt igennem mediemuren.

Den identitære bevægelse har etableret forbindelser til flere af de store fremadstormende højrenationalistiske partier i Vesten. I USA blev alt-right-bevægelsen i en periode omfavnet af Trumps tidligere chefstrateg, Steve Bannon. Førnævnte Dulny var Sverigedemokraternas topkandidat til byrådet i Stockholm, inden han blev ekskluderet i 2014.

Flere højtstående medlemmer af Sverigedemokraternas ungdomsparti havde ligeledes kontakter til det identitære miljø, hvilket i 2015 førte til, at Sverigedemokraterna brød med ungdomspartiet.

Også i Tyskland og Frankrig har flere medier påvist forbindelser mellem Generation Identitær og de store højrenationalistiske bevægelser, Rassemblement National (tidligere Front National) og Alternative für Deutschland.

Herhjemme har identitære aktivister optrådt i næsten alle de store medier. Bevægelsen har ligeledes modtaget støtte fra Nye Borgerliges Pernille Vermund og de nationalkonservative debattører Kasper Støvring og Morten Uhrskov Jensen.

Sidstnævnte roste for godt en uge siden Guillaume Faye i et indlæg på sin blog i Jyllands-Posten og kaldte i et efterfølgende facebookopslag Faye for en »inspiration for nationalkonservative (...) i årene, der kommer«.

Ideen om ’den store udskiftning’ og forventningen om en kommende borgerkrig er også udbredte i den danske højreradikale bevægelse For Frihed. Den tidligere leder af bevægelsen har i en tale i 2015 henvist til teorien om hvidt folkemord. Til en demonstration for bevægelsen talte den nu landskendte højreradikale aktivist Rasmus Paludan om en uundgåelig borgerkrig:

»Det er jo sådan, at krigen har mange fronter, og der kan være store fordele i, at man ikke afslører over for fjenden, hvordan man ser ud. Så mens vi står her i dag, så er der hundredtusinder som sidder hjemme og klargør deres våben og øver sig på at ramme med deres rifler. Det er desværre nødvendigt,« siger Rasmus Paludan i talen, som stadig kan findes på YouTube.

Senere i talen omtaler han danske muslimer som »primitive« og »ynkelige uslinge«, hvis død vil være »både nødvendig og lovlig«, når borgerkrigen bryder ud:

»Vores gader og stræder vil blive forvandlet til floder af blod og de fremmede fjenders blod vil ende i kloakken, hvor de fremmede fjender hører hjemme.«

Rasmus Paludan var opstillet som kommunalvalgskandidat for Nye Borgerlige, men blev smidt ud kort efter. For Frihed har flere gange haft højtprofilerede medlemmer fra DF og Nye Borgerlige til at holde taler til bevægelsens arrangementer og er af DF’s Martin Henriksen blevet kaldt »fine folk«, der fortjener »et skulderklap«.

En sund reaktion

Der er en bemærkelsesværdig passage i Brenton Tarrants manifest, hvor han skriver:

»Den ubevæbnede invasionsstyrke er mere farlig end den bevæbnede.«

Igen er det ikke et ualmindeligt synspunkt i det højreradikale miljø, hvor hovedfjenden ikke er islamisterne, men derimod »demografien«.

Det forklarer, hvorfor den højreradikale amerikanske redaktør Greg Johnson på den ene side kan fordømme angrebet, og på den anden side fastholde, at man ikke bør kalde Tarrant »sindssyg«, da »hans underliggende motiv – frygten for den hvide races udskiftning – ikke er irrationel eller vanvittig«, men derimod »en sund reaktion på objektive fakta«, som han skriver i en kommentar på sit højreradikale netmedie Counter-Currents.

Blandt højreradikale kalder man i stigende grad almindelige muslimer for en »invasionsstyrke«, der, i kraft af deres blotte tilstedeværelse i Vesten, er ved at begå et »folkemord« på den vestlige befolkning.

Samtidig ser de sig selv som en »modstandsbevægelse« og drager paralleller mellem deres egen bevægelses mål og historiske militære generobringer som slaget ved Wien i 1683 og reconquista’en, den langsomme generobring af Den Iberiske Halvø fra de muslimske maurere. Det samme gjorde Tarrant, der på sin amunition havde skrevet 'Wien 1683'.

Før angrebet i New Zealand var også synagogeangrebet i Pittsburgh i oktober motiveret af teorien om den store udskiftning.

Vi ved endnu ikke, om Brenton Tarrant handlede alene i Christchurch, men vi ved, at mange deler de grundideer, som han selv siger drev ham til at begå massemord.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torsten Jacobsen

Frede Jørgensen,

Radikaliserede individer kan blandt andet genkendes ved en manglende evne til at se nuancer - såkaldt 'sort/hvid'-tænkning. Ligesom en udpræget mangel på evne til at overskue og/eller anerkende komplekse årsagssammenhænge ofte resulterer i en tiltrækning mod stadig mere kategoriske og entydige forklaringsmodeller.

Forklaringsmodeller som - deres indlysende mangler til trods - det radikaliserede individ over tid 'investerer' så stor en del af egen selvforståelse i, at enhver modsigelse opleves som 'kætteri', ligesom ethvert ikke let afrysteligt tegn på mangler i forklaringsmodellen 'bekæmpes' intrapsykisk via anvendelse af i den psykologiske og filosofiske litteratur særdeles velbeskrevne metoder (læs f.eks. her: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_cognitive_biases).

Står ovenstående nogenlunde til troende - hvilket jeg nok vil mene det gør - så vil jeg invitere dig til at læse dit retoriske(?) spørgsmål til Kristoffer Trolle igen..se om du kan spejle dig i det?

Er dit spørgsmål ikke blot retorisk, men derimod et udtryk for en egentlig undren, så vil jeg anbefale dig at læse Mathias Hee Pedersens artikelserie om 'de identitære' lige her:
http://www.eftertrykket.dk/2018/05/13/hvem-er-de-identitaere-og-hvordan-...

Er man ikke tilfreds med Mathias Hee Pedersens fremstilling, så er han endda så venlig i sit afsluttende afsnit af artikelserien at henvise til adskillige 'primærkilder'.

Bent Gregersen, Alvin Jensen, Søren Ferling og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Frede Jørgensen
Identiære kalder sig højrenationale. Jeg har læst lidt om dem og af dem, fordi jeg ville vide hvad de stod for.

Morten Uhrskovs udsagn er altid fremmedfjendske og splittende. Jyllands-Posten har de mest racistiske blogfølgere efter, at Berlingske lukkede sine kloakblogs. Rasmus Paludan er en rendyrket idiot med sine Koranafbrændinger. Lad Rasmus Paludan dog for pokker stå og råbe røv, hvis han har lyst. Manden er juristudannet og over 30, han er voksen og ved hvad han gør. Jeg mener ikke han behøver nogen politibeskyttelse. Han må være sig sit ansvar bevidst som medborger. Jeg ville ikke sige, at han har fortjent tæsk, men han har selv skaffet atmosfæren, hvis han fik nogen.

Identitære er forskellige, men de har også noget til fælles, de er meget højrenationale. Hvis du tager Kasper Støvring, så er han yderligere nationalromantiker. Han er efter min mening nok den, der udtrykker sit fremmedhad mest "raffineret" af de tre og måske den, der flytter flest vælgere mod Nye Borgerlige og til det højrenationale med sin tilsyneladende kultiverede adfærd. Han skriver nemlig godt.

Steffen Gliese, Alvin Jensen, Curt Sørensen, Frede Jørgensen, Herdis Weins, Carsten Wienholtz og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Rettelse
Identitære skulle der stå.

Mads Jakobsen

En grundig gennemgang af grupperinger og de udbredte tankefigurer, som "white replacement," den vestlige civilisations undergang pga. for lav fødselsrate og indvandrernes manglerne assimilation m.m. som leder til højreorienteret terror.

Kan man forstille sig at information laver en lignende analyse af islamisk terror? Af tankefigurer som Koranens perfektion, Muhammeds voldelige eksempel, Jihad som den direkte vej til himmelen, og den almindelige tro på at vesten, kollektivt, er skyld i alt dårligdom her i verden?

Nej, det kan man nok ikke.

Aaaaany way, de højreradikale, hvar? De tror at vestens eliter hader den hvide underklasse og holder hånden over muslimer. Pft. Ren paranoia.

Curt Sørensen

Det minder mig om Sørine Gottfredsens forsøg på i sin tid at bortforklare Breiviks massemord. Hun kunne ikke benægte fakta, men forsøgte i sin 'forklaring' alligevel at sno sig udenom.

Søren Ferling

"Ideen om ’den store udskiftning’ og forventningen om en kommende borgerkrig er blandt andet udbredt blandt højreradikale bevægelser."

Idéen om organiseret 'udskiftning' fremmes især af FN, som kalder det 'replacement migration'.

En kommende borgerkrig tales der om i nogle kredse, som ikke nødvendigvis er højreorienterede, hvad man nu end lægger i det begreb. Højre-venstreskalaen er vist ikke anvendelig i vor tid.

Jamen har vi ikke en kulturkamp , og som formulerer en strategi, som er stop for muslimsk indvandring, begrundet i muslimsk kultur er vanskelig foreneligt med europæisk emancipation, i særdeleshed kvinde-emancipation . Uheldigvis er historien også sådan , at denne religion prædiker, at frafald eller omvendelse til f.eks.kristendommen er hjemfalden til dødsstraf. Samt at man igennem.gerninger må gøre sig fortjent til Guds kærlighed. Noget vi måske svagt endnu husker fra katolicismen i forne tider herhjemme.
Den byder også på stærk modstand imod kritik og reform, og så er der det, at frit demokrati i et muslimsk land mangler verden endnu at se, senest ser vi de skræmmende spor fra Tyrkiets demokratiske kuldsejling..
Jeg forstår disse unges modvilje og legitime behov for at ytre sig og kæmpe imod en fremtid som minoritet i eget land; for desværre er demografiske data og beregninger ikke til diskussion, omend demografi naturligvis bygger på status quo antagelsen, altså fremskriver en nutidig situation Denne kan og vil altid ændre sig, netop kva kvindens frisætning fra fødemaskine og husmor f.eks. til uddannelse og et arbejdsmarked, som et konservativt præstestyre imidlertid modsætter sig, jf Saudi-Arabien Iran eller Tyrkiet. Derfor også må vi forsat skærpe tilsyn med imamer og penge udefra til moskeer, våge over muslimske "friskoler", og modsætte os gifteimporten af helt unge fra ortodokse islamistiske kredse og lande. Det sidste er også en bitter pille for alle liberale, men nødvendig fordi det er gift for integrationen til danske/ europæiske værdier. Hvis nærværende læser altså giver en pind herfor?
Identitære er kommet for at blive og kan og skal ikke forøges tiet ihjel og dømt "ikke stuerene"! Historien fortæller jo klart, at det IKKE letter trykket fra reelle problemstillinger, snarere stiger trykket - Indtil bristepunktet indtræder...

Summa summarum, "kæmp for alt hvad du har kært , dø som så det gælder" gælder vel stadig, hvis man vil kæmpe for et dansk fællesskab?

Frede Jørgensen

Niels Jakobs

Sikke en masse ævl om hvordan det er, at være en DNSB'er.

René Arestrup

@Niels Jakobs
Ingen tvivl om at vi på mange måder befinder os midt i en kulturkamp og at vi selvsagt er nødt til at ruste os på en ny globaliseret virkelighed.
Men det behøver vel ikke nødvendigvis føre til direkte konflikt eller krig.
Det er karakteristisk, at religiøs/kulturel ortodoksi ofte afføder modsatrettet psykologisk ortodoksi, som blot er en anden form for radikalisering. De identitære er et udmærket eksempel.
Men som saglige Nietzsche anførte, er der ingen mennesker, der ER, men kun i vorden - altså konstant foranderlige i et samspil med alle erkendte og ikke-erkendte vilkår i livet.
I den forstand er der absolut ingen grund til at blive skinger eller male fanden på væggen.

Ib Gram-Jensen, Frede Jørgensen, Steffen Gliese og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Verden er større end Islamiske lande. Man vil fremskrit og fælleskab i disse lande ( der islamiske lande). De fleste arabiske lande ligger helt ned i ruiner ( Irak, Syrien, Libyen) og det skyldes indblanding udefra, det er det . de tænker på nu. Nyt håb sætter jeg i Algeriet, hvis det går som folk ønsker, kan det bliver en interessante affaire. Algeriet kunne forvandle hele den arabiske verden og kan man altså tale med om Velstand og fælleskab. Vent og ser.

Mads Jakobsen

"De fleste arabiske lande ligger helt ned i ruiner ( Irak, Syrien, Libyen) og det skyldes indblanding udefra"

For det første, det lande var diktatoriske bæhuller inden vesten gik ind i dem. Det er utroligt at alt hvad vesten gør, eller undlader at gøre, pådrager os et større ansvar for andre lande end de har for sig selv, og det er komplet uforeneligt med ideen om at vi er alle er lige.

For det andet, hvis dét at påstå at muslimers integration i vesten fungere dårligt, fører til højre orienteret terror, så er påstande om at vesten er ansvarlig for alt ondt i verden noget der fører til muslimsk terror... for det kan godt være I fordømmer Islamistisk vold, men det lyder som om I synes at det er ’en sund reaktion på objektive fakta.’

Touhami Bennour

Ingen indblanding. Alle sige det, også regeringer. Hvert folk skal løse sin egne problemer selv.
Jeg er imod alt Terrror. og det er en sag for Ep.. Og Algeriet bliver ingen indblanding. alle er ening om.

@Frede:
Den der først lugte fisen kan, det er fisens rette ejermand!

Matthias's skriv kommer i skyggen af NZ terroren, måske fordi Matthias forsøger at opnå tyngde derfra i sin fordømmmelse af IDENTITÆRE, og så at sige vil slå disse i hartkorn med terroristen i NZ og andre voldsparate højreekstremister. Flere læsere synes også at gå på den limpind - du gør da! Herpå følger du trop med at sværte mine betragtninger til med et skældsord mod mig; DNSB!
Nå men, hvordan har du det så med at jeg kalder dig stalinist, fordi du stiller dig forstående overfor Enhedslistens synspunkter? Nej vel, det går ikke? Eller hvad, Frede?