Nyhed
Læsetid: 3 min.

Nordkoreanske dissidenter tager ansvar for angreb på ambassade i Madrid og en anden udlandshistorie

I denne uge kom der nye oplysninger frem om et mystisk, voldeligt angreb på Nordkoreas ambassade i Madrid. En ukendt gruppe dissidenter har taget ansvaret, men spansk politi menes stadig at mistænke CIA for at have hjulpet til
Udland
30. marts 2019

Her er to vigtige internationale historier, som du måske er gået glip af i løbet af ugen.

Tilmeld dig i bunden af artiklen, hvis du vil modtage Verdens Gang i din indbakke hver fredag aften.

  • Dissidentgruppe menes at stå bag angreb på nordkoreansk ambassade

Hvem stod bag det voldelige og gådefulde angreb på den nordkoreanske ambassade i Madrid i slutningen af februar? Hidtil har pilen peget på den amerikanske efterretningstjeneste CIA. Men nu er en dissidentgruppe trådt frem og har taget ansvaret for angrebet, hvor ti mand tiltvang sig adgang til ambassaden og bagbandt og tæskede diplomater, inden de flygtede med stjålne computere og dokumenter.

Gruppen, kaldet Cheollima Civil Defence (CCD), der har som sit mål at omstyrte diktator Kim Jong-uns regime i Nordkorea, erklærede på sin hjemmeside, at den havde »reageret på en nødsituation« på ambassaden. Den kom ikke med yderligere forklaring.

Udmeldingen kom, få timer efter at en dommer fra den spanske Højesteret tirsdag kunne oplyse, at de ti mistænkte gerningsmænd efterfølgende var rejst til USA, hvor de skulle have tilbudt dokumenter og videomateriale fra ambassaden til FBI.

CCD erkender at have »delt visse informationer af potentielt stor værdi« med det amerikanske forbundspoliti.

Blandt de mistænkte er amerikanske, mexicanske og sydkoreanske statsborgere, som de spanske myndigheder nu kræver udleveret. Den spanske dommer José de la Mata siger, at gruppen »identificerede sig selv som medlemmer af en menneskerettighedsbevægelse, der kæmper for frigørelsen af Nordkorea«.

Lederen af angrebet bliver ifølge avisen El País i retsdokumenter udpeget til at være Adrian Hong Chang, en menneskerettighedsaktivist, som tidligere har hjulpet afhoppere med at flygte fra Nordkorea.

CCD påstår selv, at den over fire timer lange aktion mod ambassaden den 22. februar var ikkevoldelig, men den spanske domstol slår fast, at gerningsmændene var bevæbnede med bl.a. knive og våbenattrapper, og at de slog og bagbandt ambassadeansatte.

En handelsattaché blev »tæsket«, bundet og fik en sæk over hovedet – angiveligt som led i et forsøg på at overtale ham til at hoppe af.

Angrebet fandt sted mindre end én uge før det højtprofilerede – og mislykkede – topmøde i Vietnam om atomnedrustning mellem USA’s præsident Donald Trump og Nordkoreas leder Kim Jong-un.

Nordkorea-forskeren Andrei Lankov, professor ved Kookmin University i Seoul, skriver i et indlæg hos internetmediet NK News, at angrebet »med stor sandsynlighed var relateret til topmødet«, da man formentlig ønskede informationer om den tidligere nordkoreanske ambassadør i Madrid, Kim Hyok-chol, der spillede en stor rolle i forberedelserne til mødet i Hanoi.

Lankov anser det for »umuligt«, at en gruppe som Cheollima Civil Defence skulle have gennemført angrebet uden støtte udefra, mest sandsynligt fra CIA.

Spanske medier har citeret kilder fra spansk politi og efterretningsvæsen for, at man netop mistænker CIA for at være impliceret i angrebet.

  • Indien udråber sig selv til supermagt efter nedskydning af rumsatellit

Indiens nedskydning af en rumsatellit var en fredelig test, understregede den indiske premierminister, Narendra Modi, på nationalt tv efter nedskydningen. Ikke desto mindre var det også en stor bedrift, der understreger, at Indien er blevet en rumsupermagt på linje med USA, Kina og Rusland, tilføjede han.

»Dette er et stolt øjeblik for Indien,« fortsatte Modi.

Da det blev annonceret, at Modi ville holde en tale på tv, var der ifølge The Guardian spekulationer blandt inderne om, hvorvidt der var opstået en alvorlig situation, der truede den nationale sikkerhed.

Frygten skyldtes blandt andet, at det kun er én måned siden, at indiske og pakistanske kampfly angreb hinanden i forbindelse med den mangeårige strid om regionen Kashmir.

Derfor blev oplysningen om satellitnedskydningen modtaget som noget af et antiklimaks af mange.

Indien har et veludviklet og voksende rumprogram, og landet er lige nu i gang med at udvikle en plan for at sende mennesker i rummet i 2022. Satellitter betyder stadig mere og mere, når det kommer til at indsamle efterretninger. Derfor er det for mange af verdens stormagter afgørende at sikre sig en førende stilling i rummet.

Derudover gør Indien klar til at gå til valg i næste måned, og nedskydningen sker derfor midt i den indiske valgkamp. Dermed kan den ses som et forsøg fra Modi på at spille med sine militære muskler i bestræbelsen på at beholde magten i Indien.

Serie

Verdens gang

En ugentlig oversigt over de internationale historier, du måske har overset. 

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"En handelsattaché blev »tæsket«, bundet og fik en sæk over hovedet – angiveligt som led i et forsøg på at overtale ham til at hoppe af."

Haha, det sætning siger det hele. Den her sag lugter langt væk.

Jeg tror indtil videre klart mest på spansk politis første udmelding og den sydkoreanske eksperts udsagn: CIA er helt sikkert en del af det her.