Læsetid: 5 min.

Ny amerikansk præsidentkandidat: »Hvis indvandring skulle være et problem, så er det det bedst mulige problem for vort land«

Med indtrædelsen af den største politiske sensation fra midtvejsvalgene er feltet af kandidater i det demokratiske partis primærvalg 2020 så godt som fyldt ud. Beto O’Rourkes budskab og tone er optimistisk og forenende – ligesom Barack Obamas i 2008. Partiets progressive fløj modtager hans kandidatur med skepsis
Med senator Beto O’Rourkes præsidentkandidatur til 2020 er den demokratiske valgkamp for alvor skudt i gang. Flere ser ham som en ny Obama.

Med senator Beto O’Rourkes præsidentkandidatur til 2020 er den demokratiske valgkamp for alvor skudt i gang. Flere ser ham som en ny Obama.

Chip Somodevilla

15. marts 2019

Vil demokraterne gentage succesen fra 2008 og kåre en ung og relativ ukendt politiker og retorisk begavelse som deres præsidentkandidat i 2020?

Tidligere kongresmedlem Beto O’Rourke fra Texas synes at være partiets bedste bud på en efterfølger til Barack Obama – en kandidat med et positivt budskab om at forene frem for at splitte amerikanerne gennem tværpolitisk samarbejde og en mere pragmatisk end ideologisk indstilling til lederskab.

Torsdag bebudede O’Rourke sit kandidatur i en 3,5 minutter lang video. Den 46-årige politiker sidder med sin hustru Amy i en sofa i deres hjem i El Paso – kun fire husblokke fra grænsen mod Mexico – og taler direkte ind i kameraet til det amerikanske folk.

Senere torsdag rejste han til midtveststaten Iowa, hvor han vil deltage i vælgermøder og debatter i de næste par dage. Det er i Iowa, demokraternes første partivalg skal holdes i februar 2020.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
  • Gert Romme
  • Niels Duus Nielsen
David Zennaro, Eva Schwanenflügel, Gert Romme og Niels Duus Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels Johannesen

Det her statement om at "indvandring er en god ting!" er efter min mening overhovedet ikke samlende og faktisk også meget ideologisk. Selvfølgelig er det ikke bare en "god ting" for hvide arbejderklasseamerikanere i Texas og det sydlige Californien at deres samfund over de sidste 50 år har fået en meget stor andel spansktalende og ofte dårligt uddannede - denne voldsomme ændring har betydelige omkostninger både kulturelt og økonomisk (i form af arbejdsløshed etc). Den kategoriske afvisning af at immigration har en bagside er efter min mening meget ekstrem og dogmatisk - den er fx nærmest ikke repræsenteret i det danske politiske spektrum og man skal efterhånden også ret langt ud på venstrefløjen i et land som Sverige for at finde den. Det er præcis den verdensfjernhed der gør mange amerikanere fremmedgjorte overfor demokraterne - sammen med den overdrevne optagethed af identitetspolitiske emner. Det virker desværre ikke som om de har lært meget af Hillarys nederlag.

Mange Youtube-kanalerne refererede noget af hans erklæringstale. Der var intet, absolut intet politisk indhold i den. Angiveligt går han ind for noget, der svagt ligner noget af det de mest socialdemokratiske kandidater også mener. Men har han fat i Trumps vælgerskare? Han lyder lige så selvoptaget som Trump, men ikke på dennes patologiske måde. Gys, hvis han bliver opstillet og vinder!

Utroligt så megen plads - og forhåbninger? - der gives til ethvert stjerneskud på USA's politiske himmel. Som regel viser det sig hurtigt, at der er tale om våde kinesere. Brug dog hellere krudtet på seriøse kandidater som Warren, Sanders eller på at fortælle om Joe Bidddens økonomiske interesser i Ukraine.

Leif Jacobsen

Han har ikke en chance. Han stemte for at deregulere bankerne, elsker AIPAC, støtter fracking, stemmer ofte sammen med republikanerne, stemte for fast track TPP, brød løftet om ikke at tage penge fra olie, gas og kulindustrien, støttede ikke Medicare4All, støtter ikke en minimumsløn på 15 dollars og tabte til Ted Cruz.
Se Jimmy Dore's vurdering af hans kandidatur:

https://www.youtube.com/watch?v=8-Zm0O6_D_8