Baggrund
Læsetid: 3 min.

Rumæniens modigste kvinde vil være EU’s korruptionsjæger nummer et – hvis hun får lov hjemmefra

Rumæniens benhårde korruptionsjæger Laura Kövesi scorer formentlig det nye topjob som EU’s offentlige anklager, selv om den rumænske regering har gjort det meste for at undgå hende. Torsdag fortsætter striden om »Rumæniens modigste kvinde«, der har stillet landets regering i et meget tvivlsomt lys og sået splid mellem EU’s ministerråd og EU-Parlamentet
Den 45-årige rumænske jurist er den ene af de to tilbageværende topkandidater til at blive EU’s offentlige anklager, der fra 2020 bl.a. skal undersøge og sagsøge europæisk hvidvask, momssvindel og korruption med EU-midler. Men hun er ikke populær hos alle medlemslandende – blandt andet ikke Rumænien, hvor hun som leder af de rumænske antikorruptionsmyndigheder har være hård ved landets politiske elite.

Den 45-årige rumænske jurist er den ene af de to tilbageværende topkandidater til at blive EU’s offentlige anklager, der fra 2020 bl.a. skal undersøge og sagsøge europæisk hvidvask, momssvindel og korruption med EU-midler. Men hun er ikke populær hos alle medlemslandende – blandt andet ikke Rumænien, hvor hun som leder af de rumænske antikorruptionsmyndigheder har være hård ved landets politiske elite.

Robert Ghement/ Ritzau Scanpix

Udland
6. marts 2019

»Jeg ved, at I har været udsat for en masse negative informationer om mig. Jeg har intet at skjule, og jeg står til jeres fulde disposition til at besvare alle jeres spørgsmål.«

Rumænske Laura Kövesis optræden i Europa-Parlamentet i forgangne uge sprudlede af vilje og målrettethed. I dagevis kørte klippet på repeat i rumænsk fjernsyn, og Kövesis selvsikre ansigt prydede forsiden på landets få tilbageværende printaviser her midt i det rumænske EU-formandskab, hvor der i de store regeringskritiske miljøer i Bukarest er store forhåbninger til Kövesi.

Den 45-årige jurist og tidligere professionelle basketballspiller er nemlig ikke bare den ene af de to tilbageværende topkandidater til at sætte sig i det nyindrettede sæde som EU’s offentlige anklager, der fra 2020 bl.a. skal undersøge og sagsøge europæisk hvidvask, momssvindel og korruption med EU-midler.

Kövesi var samtidig den måske lidt for effektive leder af de rumænske antikorruptionsmyndigheder DNA, indtil hun i 2018 blev sat fra bestillingen af den rumænske regering – få dage efter at lederen af regeringspartiet PSD, Liviu Dragnea, blev dømt for korruption. Kövesi er derfor et ikon på kampen mod Rumæniens omfattende korruption.

Omvendt er Kövesi blevet bekæmpet med næb og klør af den siddende rumænske regering, som også har stået bag den smædekampagne, som hun forsvarede sig mod i Europa-Parlamentet.

Fjender i toppen

Kövesi har en stejl karriere bag sig. Som 33-årig blev hun Rumæniens yngste offentlige anklager. Som 40-årige overtog hun i 2013 ledelsen af DNA. Dermed begyndte en periode, hvor DNA rejste mere end 4.000 retssager, som er mundet ud i flere tusinde domme.

Bl.a. er 11 tidligere og siddende ministre, omkring 50 parlamentsmedlemmer og flere dusin borgmestre blevet slæbt for retten i Kövesis tid som chef for DNA, der i samme tidsrum har beslaglagt et tocifret milliardbeløb i kroner fra korruption og bestikkelse i Rumænien.

Med denne iver var det i mange rumænske kommentatorers øjne ikke overraskende, at Kövesi ville skabe sig mange fjender i den ofte korrupte top af rumænsk politik. Men hun fik også positive prædikater og udmærkelser som »Rumæniens modigste kvinde« fra bl.a. den amerikanske ambassadør i Bukarest.

I begyndelsen af 2017 gennemførte den nyvalgte regering mellem partierne PSD og ALDE en nødforordning, der afkriminaliserede mindre tilfælde af korruption og gjorde det muligt at give amnesti til »uretfærdigt korruptionsdømte«. Lovændringen førte til ugelange protester fra hundredtusinder af rumænere, og regeringen endte med i en spektakulær kovending at trække nødforordningerne tilbage.

I stedet for at gøre det gennem lovændringer gik regeringen nu efter DNA-bossen Kövesi, og det regerende PSD-parti begyndte at vende korruptionsanklager mod antikorruptionsmyndighederne og Kövesi. I februar 2018 krævede den rumænske justitsminister ligeledes Kövesi fyret, fordi hun arbejdede »autoritært« og »uredeligt«. Trods vedvarende modstand fra den rumænske præsident Klaus Iohannis endte det således med en rumænsk fyreseddel til Kövesi.

»Jeg har et budskab til det rumænske folk,« sagde en fattet Laura Kövesi få timer senere på rumænsk fjernsyn.

»Korruption kan besejres. I må ikke give op.«

Pikant konflikt

I december 2018 besluttede Kövesi sig for at kandidere til den ny post som EU’s offentlige anklager ved Den Europæiske Anklagemyndighed (EPPO). Det fik atter angrebene fra Bukarest til at hagle ned over Kövesi, som bl.a. anklages for embedsmisbrug og falsk vidneudsagn.

Det virker forståeligt, at den rumænske regering, hvor PSD-partiet har tråde tilbage fra tiden før revolutionen mod Ceausescus styre, nødigt vil konfronteres med Kövesi igen. Men også for EU gemmer valget mellem korruptionsjagthunden Kövesi og den mere stille franske kandidat, Jean-François Bohnert, en pikant konflikt mellem institutionerne.

I det europæiske ministerråd, der repræsenterer de 28 medlemslande, fik franske Bohnert nemlig flest stemmer blandt de 22 lande, der deltager i EPPO. Efter den rumænske smædekampagne stemte ikke bare Rumænien selv, men også et land som Bulgarien mod Kövesi. I Europa-Parlamentets udvalg endte Kövesi derimod med flest stemmer. Men ingen af de to institutioner kan ansætte deres favoritkandidat alene.

Torsdag fortsætter proceduren i Europa-Parlamentet og EU-Kommissionen. Men med Europa-Parlamentets støtte er det for længst blevet tydeligt, at der fortsat er stor europæisk bekymring for korruption i de tidligere kommunistiske lande i Sydøsteuropa, og at disse lande omvendt værger sig mod at rydde konsekvent op.

Omvendt giver det medvind til den rumænske opposition, hvor Kövesi både er blevet den ypperste symbolfigur for korruptionsbekæmpelse og for rumænsk integration i Europa.

»Den her stemme er ikke bare en stemme for mig,« lød det med tilsvarende selvtillid fra Kövesi på den rumænske tv-kanal TVR 1 efter opbakningen i Europa-Parlamentet.

»Det er en stemme for alle rumænske borgere, der har støttet retsstaten og kampen mod korruption – og for alle anklagere og dommere i Europa, som arbejder under pres.«

Serie

Rumænien – bunden af EU i centrum

Rumænien har været EU-medlem siden 2007 og sidder nu på formandskabet i EU i dette skæbnesvangre halvår med Brexit og valg til Europa-Parlamentet. Samtidig foregår der en bitter rumænsk kamp om retsstatsprincipper og korruption, og landet plages fortsat af en massiv udvandring af arbejdskraft. Information har besøgt landet på bunden af EU, der stadig ser Europa som sit store håb.

Seneste artikler

 • EU-kritik a la Orban er tabersag i Rumænien. Derfor er landet en chance for EU

  18. marts 2019
  Mange rumænske problemer er hjemmelavede. De står i vejen for, at landet kan modtage og bruge forhåndenværende EU-midler, og de er med til at fastholde den onde cirkel af udvandring, arbejdskraftmangel og vækst svækkelse. Men EU må både vise økonomisk storsind og arbejde benhårdt for det proeuropæiske land, Rumænien
 • Fire stemmer om den rumænske eksodus

  16. marts 2019
  Her fortæller fire indbyggere fra den lille rumænske by Zemnicea mod syd tæt ved den bulgarske grænse om den rumænske eksodus, og hvordan de ser sig selv i den
 • I Rumænien er det udvandring, der er ved at splitte samfundet ad

  16. marts 2019
  I Vesteuropa renoverer de vores huse, driver vores landbrug og deler vores reklamer ud. Men siden årtusindskiftet er der forsvundet mellem tre og fire millioner rumænere fra deres eget land, og nu begynder den store udvandringskrise at true Rumæniens vækst og fremtidsudsigter. Information har besøgt en af Europas fattigste regioner, hvor de, der kan, for længst er rejst mod vest
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Mathias Sonne

UHA - Laura Kövesis lyder som en moster skrap, en slags rumænsk Margrethe Vestager

OLAF kan kun revidere de bilag, de kan få fingre i - og hvis der, som det er tilfældet med f. ex. MELD & FELD, er tale om konkurslukkede organisationer uden tilgængeligt bogholderi eller registreringer, så er det jo en bøvlet affære.

Helt anderledes med en EU offentlig anklager.
Om ikke andet kan man blive dømt for at have smidt hele bogholderiet ud.
- hva'beha'r Morten Messerschmidt !!

Så det er måske meget godt, at vi ikke er med i EPPO, European Public Prosecutor's Office. Det er al for stærk tobak, for os fintfølende danskere.

Henrik Plaschke

Torben Lindegaard

For mig at se minder hun nok mere om den norsk-franske europaparlamentariker Eva Joly, der har en lang karriere som korruptionsbekæmper bag sig – såvel i fransk politik som i EU-sammenhæng. I modsætning til Vestager har hun også en social side – hvem kan glemme Vestagers kynisme som dansk minister (”Sådan er det bare”)?

Men Joly er ikke særlig kendt i Danmark. Desværre.

Torben Lindegaard

@Henrik Plaschke

Jeg havde aldrig før hørt om Eva Joly.

Jeg googlede selvfølgelig Eva Joly - hold da helt op.

Lad os håbe, at hun genopstiller til EP ved valget i maj.

Henrik Plaschke

Torben Lindegaard

Jamen, så vil jeg da glæde mig over, at du nu er blevet opmærksom på hende!

Og hvis jeg ellers må drille dig lidt, kan jeg tilføje, at jeg i disse spalter flere gange har henvist til hendes analyser og bidrag vedr. europæisk skattepolitik, korruption, skattely, krisepolitik m.m. – endda i diskussioner med dig…

Hun opstiller desværre ikke til valget i maj (https://www.touteleurope.eu/actualite/elections-europeennes-2019-quels-c...).

Peter Beck-Lauritzen

Korruption skal bare bekæmpes med alle midler, så rul den røde løber ud for disse kvinder. Korruption og skatteunddragelser er alt-ødelæggende, overalt. Så ind med karakter-fulde kvinder, der kan.

Gert Romme, Niels Bent Johansen og Jens J. Pedersen anbefalede denne kommentar