Baggrund
Læsetid: 6 min.

Trump har som præsident givet 54 tv-interviews: 44 til Fox og 10 til alle de andre

Fox er Trumps yndlingskanal. Han har i sin tid som præsident givet 54 tv-interviews. 44 til Fox og 10 til alle andre tv-selskaber tilsammen. Mens Trump betegner de øvrige tv-selskaber som fake news og medierne som ’folkets fjender’, har Fox en privilegeret førsteplads som ven. Det er ikke sundt, siger kritikere
Med tiden har Fox udviklet en form for tabloidjournalistik, der er rettet mod den samme amerikanske befolkningsgruppe som Trumps kernevælgere. 

Med tiden har Fox udviklet en form for tabloidjournalistik, der er rettet mod den samme amerikanske befolkningsgruppe som Trumps kernevælgere. 

Don Emmert

Udland
20. marts 2019

USA har fået et sovjetlignende stats-tv, hvis indhold ikke kun reflekterer præsident Donald Trumps politik, men også direkte påvirker præsidentens politik. En symbiose, der gør det sværere og sværere at skelne mellem Trump og Fox.

Det handler om tv-kanalen Fox, hvis ultrahøjreorienterede kommentatorer har uhindret adgang til Det Hvide Hus.

Det handler om Fox-ejeren, den australskfødte mediemogul Rupert Murdochs forretningsinteresser, der måske aktivt fremmes af Trump-administrationen. Og det handler om en præsident, der ser Fox-tv i timevis hver dag, hvor Fox ofte er inspiration eller kilde til Donald Trumps berømte og berygtede tweets.

Forholdet mellem Trump og Fox er kommet under lup, efter at den højt respekterede og prisbelønnede graverjournalist Jane Mayer i sidste uge offentliggjorde en lang afslørende artikel i ugemagasinet The New Yorker med titlen ’The Making of the Fox White House’.

Punkt for punkt gennemgår Mayer, hvordan Fox News – USA’s største og mest profitable kabelnyhedsselskab – ifølge den konservative kommentator Bill Kristols er blevet forvandlet:

»Før var Fox konservativ, men ikke tosset. Nu er det bare propaganda.«

Joe Peyronnin, der var chef for Fox i 90’erne og nu er professor i journalistik på New York University siger til Jane Mayers:

»Jeg har aldrig set noget lignende. Det er, som om præsidenten har helt sin egen presseorganisation. Det er usundt.«

Fox er Trumps yndlingskanal. Han har i sin tid som præsident givet 54 tv-interviews. 44 til Fox og 10 til alle andre tv-selskaber tilsammen. Mens Trump betegner de øvrige tv-selskaber (ikke mindst CNN) som fake news og medierne som ’folkets fjender’, har Fox en privilegeret førsteplads som ven.

Fra Fox til Det Hvide Hus–og omvendt

Listen over Fox-medarbejdere i og omkring Det Hvide Hus inkluderer Bill Shine, Fox’ tidligere programdirektør, som blev Trumps kommunikations- og vicestabschef i sommeren 2018. Han forlod jobbet sidste fredag for at blive seniorrådgiver i Trumps genvalgsorganisation.

I sine knapt otte måneder i Det Hvide Hus modtog Shine millioner af dollar i ’efterbetaling’ fra Fox, hvilket har fået demokraterne i Kongressen til at spørge, om betalingerne strider imod loven.

Blandt andre førende Fox-folk i Trump-administrationen er den tidligere kommentator Ben Carson, som nu er boligminister, mens Fox-kommentator John Bolton er blevet præsidentens nationale sikkerhedsrådgiver.

Trump nominerede Fox-værten Heather Nauert som ny FN-ambassadør, men Nauert trak sig, da det blev afsløret, at hendes barnepige var indvandrer uden arbejdstilladelse.

Trafikken mellem Fox og Det Hvide Hus er ikke envejs. Den tidligere vicerådgiver for national sikkerhed Sebastian Gorka er nu fast kommentator på Fox. Bill Shines forgænger i jobbet som kommunikationschef, Hope Hicks, er nu PR-chef i Fox Corporation.

Den ultrakonservative kommentator og vært Sean Hannity har fortalt, at han taler i telefon med præsidenten hver aften efter talkshowet Hannity & Friends.

Washington Post har beskrevet Hannity som »skyggestabschef«, andre kilder siger til Jane Mayer, at ikke blot Hannity, men nyhedsværter som Lou Dobbs og Pete Hegseth aktivt har været telefoniske rådgivere under møder i præsidentens Ovale Værelse.

Det venstreorienterede webmedie Media Matters’ chef Angelo Carusone betegnede forleden på CNN Fox som en »ond kraft, der dagligt forsyner præsidenten med fordomme og konspirationsteorier, som derefter bliver til Trump-tweets og har stor indflydelse på Trumps politiske beslutninger«.

Stats-tv eller tv-stat

CNN’s Brian Stelter interviewede i sidste uge Jane Mayers, hvor hun sagde, at spørgsmålet var, om Fox »programmerede præsidenten eller Trump programmerer Fox – er det et stats-tv eller en tv-stat – det er nok begge dele«. Det fik Jay Rosen, der er medieprofessor på New York University til at tweete, at det er ingen af delene:

»De to er blevet til én – det er en fusion – Fox er et propagandanetværk, og Trump-regeringen er også en kabelkanal.«

Da verdens største mediebaron, Rupert Murdoch, i 1994 planlagde Fox-nyhedskanalen, brugte han samme model, som han med succes havde brugt først i Australien, dernæst i Storbritannien.

De store penge lå i at lave medier – dengang tabloidaviser – med appel til samfundets laveste fællesnævner. Sensationsaviser som News of The World og The Sun i Storbritannien og New York Post i USA, hårdtslående, antielitære og antiestablishment. Medier, som pustede til vrede og had og dermed bidrog til en populistisk politisk dagsorden, ifølge flere bøger om Murdoch og medier, f.eks. den britiske finansavis Financial Times.

Dette, kombineret med lukrative sportskontrakter, var også en god forretning. Med tiden udviklede Fox på tv samme form for tabloidjournalistik, rettet imod den samme amerikanske befolkningsgruppe, Trumps kernevælgere; The Heartland of Trumpism. Murdochs kommercielle interesser faldt i tråd med Trumps.

Da Fox-journalisten Dianna Falzone under valgkampen i 2016 havde gravet beviser frem om, at Trump havde betalt pornostjernen Stormy Daniels for at holde mund om en affære med ham, blev historien aldrig bragt.

Ifølge Falzone selv meddelte chefen for FoxNews.com, Ken LaCorte, at det skyldtes, at »Rupert ønsker Trump valgt«. Han har benægtet udtalelsen.

Pengene i vrede og had

I de senere år har Fox-journalistikken blevet skærpet til at være menings-journalistik. Tonen er blevet hårdere. Den redaktionelle udvælgelse er ifølge Jane Mayers artikel blevet mere og mere målrettet hen imod at prioritere stof, der præcist vækker vreden og hadet mod magthaverne hos seerne. Det er der både kommet mere politisk indflydelse ud af - og flere penge.

Fox News og Fox Sports er blevet en guldgrube for Murdochs moderselskab, 20th Century Fox, og bidrog i 2018 til moderselskabets omsætning med omkring 2,3 milliarder dollar, anslår webmediet Market Watch.

Nu er Murdoch i gang med at sælge størstedelen af 20th Century Fox til Disney for omkring 71 milliarder dollar. Men Murdoch – der fyldte 88 i sidste uge – vil beholde pengemaskinerne Fox News og Fox Sports.

Her kan han fortsat kombinere profit og politisk indflydelse. Hans indædte kamp mod »elitens magthavere« er kronet med to gigantiske sejre: Valget af Donald Trump og Brexit-folkeafstemningen i Storbritannien, hvor hans aviser – 30 procent af den britiske dagspresse – aktivt promoverede et nej til EU.

Resultatet affødte følgende kommentar fra Rupert Murdoch:

»Det er skønt.«

Men Murdochs Fox blev ramt af en serie af sexskandaler, hvor den øverste chef Roger Ailes og den populære vært Bill O’Reilly blev fjernet (med millionstore gyldne håndtryk), efter at de blev afsløret. I O’Reillys tilfælde førte det til et markant fald i indtægterne, da flere store annoncører trak deres reklamer.

Det hjalp heller ikke på kanalens omdømme, da det kom frem, at flere andre sager om sexchikane var blevet begravet ved hjælp af flere hemmeligholdte millionforlig med de kvindelige ofre.

I onsdags holdt Fox ifølge Media Matters et internt krisetopmøde, fordi reklameindtægterne viste en nedadgående tendens. Den nye negative medieomtale har gjort annoncørerne nervøse.

Washington Post-journalisten Kayla Epstein beskrev sidste mandag hvordan annoncørerne i disse dage flygter fra stjerneværterne Tucker Carlsons og Jeanine Pirros programmer, efter at begge værter har givet udtryk for sexistiske og racistiske synspunkter.

I lørdags blev Pirros program pillet af, fordi hun ugen forinden havde givet udtryk for islamofobiske synspunkter. Trump tweetede næsten øjeblikkeligt, at Fox burde bringe Pirro tilbage. 

Forsøgte Trump at hjælpe Murdoch?

Jane Mayers artikel om Fox og Trump trækker nu også politiske spor. Man undrer sig over, hvordan Trump-administrationens antimonopolmyndighed uden videre tillod Disneys køb af 20th Century Fox, og hvordan Trump tilsyneladende forsøgte at presse samme myndighed til at forhindre, at WarnerMedia blev købt af telegiganten AT&T.

Hvis handlen ikke gik igennem, kunne det svække WarnerMedia, der ejer CNN. Det ville, siger iagttagere, være i både Trumps og Murdochs interesse.

Handlen blev imidlertid godkendt og demokraterne i Kongressen har nu, ifølge Washington Post, forlangt alle dokumenter i sagen udleveret for at undersøge, om Trump på ulovlig vis forsøgte at lægge pres på Justitsministeriets antimonopolafdeling.

Debatten kører i højeste gear. Washington-kabelkanalen Hill-TV interviewede i tirsdags Fox-værten Juan Williams og spurgte, om ikke forbindelserne mellem Fox og Trump-administrationen var lidt slørede?

»Slørede, nej de to er vokset sammen … ved hofterne,« svarede Williams. Som siamesiske tvillinger, ville man sige på dansk.

Lasse Jensen er mediejournalist og tidligere USA-korrespondent for DR

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Min analyse, ulærd og simpel tangerende bodeganiveau dog uden øl og røg, er, at det er de rigeste, der med Rupert Murdoch som spydspids, har sikret sig en svag og brugbar president. Så længe Trump med glæde ofre miljøet, som er vores fælles fremtid, og giver de rigeste kæmpe skatterabatter, er Fox News lige glade med social retfærdighed, og gør hvad det står i kanalens magt for at holde Trump på presidentposten.
Det er altså ikke presidenten, der har en nyhedskanal til sin rådighed, men en nyhedskanal, der har en president til sin rådighed.

Anders Reinholdt, Jan Fritsbøger, Torben Bruhn Andersen, Thomas Tanghus, Alvin Jensen, Anne Eriksen, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben K L Jensen, Kim Houmøller, Jan Damskier, Svend Erik Sokkelund og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det er faktisk begge dele, Peter Knap. Fox er ligeglade med alt det, der ikke giver penge. Der er store penge i vrede og had på TV.

Anders Reinholdt, Peter Knap, Achim K. Holzmüller, Jan Fritsbøger, Kurt Nielsen, Alvin Jensen, Anne Eriksen, Carsten Wienholtz, Gert Romme og Jens J. Pedersen anbefalede denne kommentar
Svend Erik Sokkelund

Dén ild er, sammen med Trumps narcissisme og umådelige selvglæde, farlig at puste til.

Estermarie Mandelquist, Jan Fritsbøger, Alvin Jensen, Anne Eriksen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Finn Jakobsen

Det minder en smule om Anders Fogh og hans shows i hans bedste tid, og de evindelige fravalg af ethvert kritisk spørgsmål om hans eventyr i Iraq

Achim K. Holzmüller, Jan Fritsbøger, Torben Bruhn Andersen, Alvin Jensen, Anne Eriksen, Gert Romme og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Lars Steffensen

"Trumps narcissisme"

Hvad bygger din diagnose på? Ifølge denne liste over

narcissistiske træk

så er der ikke meget at komme efter. Det er f.eks. ret vanskeligt at argumentere for at USA's president skulle overvurdere sin egen betydning.

Daniel Joelsen og christian christensen anbefalede denne kommentar
Lars Steffensen

Andre har fremhævet at Trumps succes bygger på empati.

Victor Davis Hanson: "I don't think Donald Trump in 2020 will suddenly discover duck hunting and put on camouflage. I don't think he's going to go in the inner city and drop his g's the way Barrak Obama did. I don't think he's gonna go into a bowling alley and drink Boilermakers - as Hillary did - and say "ya'all". Whatever he is, he's gonna have a Queens accent, he's gonna wear black shiny shoes and that mile long tie and that suit wherever he is. And that I think helps explain why the establishment missed this idea, when they kept saying that John Kasich is the populist. He's the populist, not Donald Trump. Billionaires can't be populist. They didn't understand that populism is a state of mind, it's an empathy."

Det er selvfølgelig svært at få øje på empati, som man ikke selv er stand til at præstere. Så hvis man tilhører en social gruppe, der ikke kærer sig om industriarbejdere i Ohio, Pensylvania og Michigan, så overses den slags let.

René Arestrup

Trumps krig mod de etablerede medier har fået en form for aflægger i DK, hvor især socialdemokraterne insisterer på at opfinde deres egen virkelighed, henholdsvis åbenlyst spænder ben for, at journalister kan udføre deres arbejde.
Den problematiske adfærd bliver spundet ind i tilforladelige argumenter som 'ensidig borgerlig presse' og 'chikane', men dækker i virkeligheden over at socialdemokraterne er på vej ud ad en autoritær tangent, forblændet af egen magtfuldkommen arrogance.

Jan Fritsbøger

Rene Arestrup hele højrefløjen insisterer da på at opfinde deres egen virkelighed, og jo længere til højre man ser jo værre er det, og ja det gælder også S som i dag er et borgerligt parti,
man taler om expert-tyranni og vil ikke høre hvad de som faktisk ved noget mener, man insisterer på at journalister kun må stille de spørgsmål som i forvejen er aftalt, journalister er reduceret til mikrofon-holdere og lader politikerne lyve for åben skærm, alt sammen for at undgå at blive modsagt,
DF eksisterer kun fordi de løgne de i årtier har spredt, af medierne er gjort til sågodtsom sandheder, og dermed kan DF få stemmer på at ville løse ikke eksisterende problemer,
som politik ser ud i dag, er det kun den yderste venstrefløj som forholder sig til den virkelige verden, og til de efterhånden massive problemer som samfundet må leve med som følge af mange års borgerlig misligholdelse,
både miljø, klima, og menneskers trivsel er under voldsomt pres fra den idiotiske ide, at vækst altid er godt uanset hvor stor overfloden bliver, kun tåber mener vi skal have mere gang i hjulene og arbejde mere.

Flemming Berger, Achim K. Holzmüller og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

lars steffensen hvis ikke trump er narcissist er der ingen narcissister, at han overvurderer sin egen betydning betyder jo ikke at han overvurderer sin magtposition, men derimod at han overvurderer sine evner til at tage de rette beslutninger, og sine evner til at se klart, og hvis du ikke synes han gør det, så er det da lidt utroligt så mange vi er som tager fejl,
og hvis nogen ser tegn på empati hos trump fordi han taler om sin bekymring over de ledige industriarbejdere så er filmen da knækket,
for den bekymring er 100% rent skuespil, trump er aldeles og totalt ligeglad med deres liv, han bruger dem bare for at fremstå empatisk, og for at få stemmer,
manden tænker kun i egocentriske baner og anser sig selv for at være verdens navle, intet mindre, alt drejer sig for ham om trump,
og han mener at alle som ikke beundrer ham er hans inkarnerede fjender, som kun tænker på at ødelægge ham, han er ude af stand til at fatte at som menneske er han nærmest betydningsløs, og kun hans magtbeføjelser giver ham betydning for os andre.

Anders Reinholdt, Achim K. Holzmüller, Peter Knap og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Lars Steffensen

"den bekymring er 100% rent skuespil, trump er aldeles og totalt ligeglad med deres liv, han bruger dem bare for at fremstå empatisk, og for at få stemmer"

https://youtu.be/BA7uVQJqVgM?t=1552

Lars Steffensen. Angående det første punkt på den liste du henviser til, er det sandt at presidenten er magtfuld. Han tilbøjelighed til at anse sin position som værende over loven og mange af hans udtalelser om vælgerantal, formue osv peger dog kraftigt i retning af selvovervurdering. Resten af listen passer uhyggelig godt på Trump.
Dit eksempel på empati er besynderligt og lige så meget værd som Låsby-Svendsens hjælp til fattige boligløse. Trump udviser ikke empati. Da du nu er en cherrypicker, Lars Steffensen, kan jeg som modeksempel nøjes med at nævne Cindy McCains og Trump totale ufølsomhed i hans, med en mild betegnelse, ukorrekte angreb på hendes afdøde mand.
Din sidste kommentar er igen et stykke cherrypickking, som jeg ikke gider følge op på.
Har du en mening, så fremsæt den og stop med at linke til alverdens obskure sider. Der finde altid en side på nettet, der underbygger selv de mest horrible påstanden.

Anders Reinholdt og Achim K. Holzmüller anbefalede denne kommentar
René Arestrup

@Jan Weber Fritsbøger
Jo jo, alle politikere har en interesse i at fremstille virkeligheden på en bestemt måde. Netop derfor er det vigtigt, at have uafhængige medier, som tillader sig at udfordre politikernes sandhed.
Og når nogle politikere åbenlyst forsøger at spænde ben for at medierne kan arbejde på mediernes egne præmisser, er der al mulig grund til at råbe vagt i gevær.
Når jeg fremhæver socialdemokraterne er det fordi hele sagen om Sass Larsen afslørede en for mig at se bekymrende - og tilsyneladende også ret udbredt - forestilling om at medierne skal fungere under et bestemt regimente.
Dertil kommer tendensen med partifinansierede 'nyhedsmedier', som alene er sat i verden for at bedrive partipolitisk propaganda, men som foregiver at være uafhængige organer for den højere oplysning. PIO er et eksempel på at socialdemokraterne også på dette område har lagt sig i førerfeltet i bestræbelserne på at fremme deres egne dagsordener og kortslutte alle andre, baseret på en falsk præmis.
I sin essens er det et udtryk for demokratisk umodenhed.

Lars Steffensen

" kan jeg som modeksempel nøjes med at nævne Cindy McCains og Trump totale ufølsomhed i hans, med en mild betegnelse, ukorrekte angreb på hendes afdøde mand."

Hvis du hentyder til Trumps udtalelser, hvor han angiver at han foretrækker de veteraner, som ikke blev taget til fange, så bygger det vist på fakta:

McCain's capture and subsequent POW imprisonment occurred on October 26, 1967.

https://en.wikipedia.org/wiki/John_McCain

Hvis du med "ukorrekte" i virkeligheden mener "uhøflige" kan du have ret, men de færreste veteraner er blevet dekoreret for at udvise "høflighed i kamp".

Lars Steffens. Tillykke, du har fået det sidste ord.

Jan Fritsbøger

jah det er da formasteligt at S mener at også deres synsvinkel skal have en lillebitte platform, det burde da være rigeligt at resten af højrefløjen kommer til orde, at påstå at S dermed har lagt sig i førerfeltet er da vist udtryk for en ganske speciel form for total blindhed, du taler om mediernes egne præmisser som om det ikke er borgerlighedens præmisser, men det er jo præcis det der er tale om.
borgerlige politikere har hele mediebilledet til at boltre sig uhæmmet i, og det er dem som ikke tåler at andre synspunkter får plads,
men du synes vel det er vældig demokratisk at pengemagten har monopol på nyhedsformidling og misbruger den til massivt at markedsføre sine samfundsskadelige ideer, og dermed kortslutte den demokratiske proces,
demokratiet og samfundet bliver styret med hård hånd af magtfulde mænd, som ejer det militærindustrielle kompleks, finanssektoren, infrastrukturen, medielandskabet og ikke mindst de borgerlige politikere,
og skulle det formastelige ske at demokratiet og folket alligevel får valgt et statsoverhoved som arbejder for folket, og derfor forsøger at stække pengemagten, vil der straks blive grebet ind med først sanktioner, og dernæst med militære midler evt i form af borgerkrig.

René Arestrup

@Jan Weber Fritsbøger
Det er simpelthen for stor en mundfuld, af den slags, der slet ikke kan tygges, så jeg bakker....